X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to musisz umiejscowicx ten akt, Jas tez ma pl i niemieckie

17u93e5exqfllrog.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urzad stanu cywilnego powiedzial mi ze nie jest za to odpowiedzialny i ze musze rozmawiac z ambasada polski w niemczech, dos to skomplikowane wszystko :-)

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja umiejscowialam w polskim urzedzie miasta.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka u mnie z AOK bylo dokladnie tak samo jak u Endokobietki. Ale juz do Ratusza zgłosić małego jechal sam. Jak mial te akty to zaraz wysylal wnioski o KG i EG które mieliśmy wypełnione na końcówce ciąży. Co do KG to musieliśmy tylko doslac um ten Steuernummer który tez sam szybko do nas przyszedł.

Koalka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja bo wsparcia na tum forum jest dużo ;) Co do procedury polskiego obywatelstwa to jakoś mnie to przeraża. Póki co nie byliśmy w PL wiec o tym mnie myślę ale jak czytam dziewczyny to nie umiem tego ogarnac choc pewnie nie taki diabeł straszny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostalam w szpitalu koperte ze wszystkimi formularzami do E geld wlacznie. Maz meldowal syna w szpitalu, dostalismy 4 aktu urodzenia w tym 3 donzlozenia w IKK w E.geld i FKasse. Calosc 10euro.
    Do K.geld potrzebny byl moj i meza steuernr a nie dziecka.
    Wszystkie dok mam zlozone teraz 4 do 6tyg czekamy na decyzje ;)

Wybaczcie skroty karmie cycem ;)

Koalka lubi tę wiadomość

• Wendy Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka widac u kazdego inaczej ja w szpitalu nie zalatwilam tych spraw.wnioski musialam sama pobierac
    to ja w takim razie chyba mialam 5 aktow urodzenia bo jak widze z tego co Cassie pisze to ja mialam jeszcze dodatkowy na chrzest,Nic za nie nie placilam,ale za miedznarodowy juz tak i to 10 euro za sztuke.

Wniosek na kg znalazlam w necie i to taki polsko niemiecki byc moze i nawet bylo to z tego bloga co ktoras kiedys polecala nie wiem annaki czy inna dziewczyna.Wydrukowalam wypelnilam i wyslalam do fk,byl tam potrzebny steuernummer dziecka a nie nasz z tego co pamietam.decyzja byla dosc szybko teraz bo juz kg pobieralismy na starsze dzieci a tak to moze i znow bym czekala nie wiadomo ile.
    Koalka steuernummer przychodzi automatycznie do domu ja jakos po miesiacu otrzymalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 19:37

Koalka lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka no u nas nic nie dostaliśmy w szpitalu. Jak widac z tego co piszą dziewczyny to różnie z tym bywa. Ale jezeli u Ciebie takie coś funkcjonuje to super.
    A Steuernummer to dokladnie tak jak piszesz. My wysłaliśmy wnioski bez tego numeru bo myśleliśmy ze to sue dostaje jak się idzie do pracy i dostaliśmy wezwanie o uzupełnienie akurat jak ten numer przyszedł. Nigdzie o to nie skladaslismy wniosku.

Koalka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten steuernr mnie zaskakuje, moj maz nawet do FinanzAmtu pojechal i powiedzieli mu ze nic zalatwiac nie musi, bo jesli dziecko urodzilo sie w klinice W to dziala automatycznie, zadnego steurnummer nie dostalismy a do FK tez nie byl potrzebny. Wniosek skladalismy osobiscie.
    Widac ze co land to inaczej.

Uciekam spac dobranoc :)

• Wendy Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie poczekaj jeszcze dostaniesz.moze do fk akurat wy nie byl wam potrzebny.nam ten numer przyszedł gdzies po miesiącu dopiero

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:29

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka:

http://www.elterngeld.net/elterngeldantrag.html

powidlowa, Koalka lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli pracowałam przed ciążą i jestem dalej zatrudniona to mam wypełnić elterngeldantrag i Anlage N? I tyle?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Zycze Wam milego dnia :)

Mama wczoraj pojechala, poplakalam, pospalam i od razu mi lepiej :)
    Niech tylko moje male da mi pospac to bede cala happy.
    Pogoda super wiec po poludniu spacer obowiazkowy.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa i jeszcze ten swistek pracodawca musi Ci pospisac i kasa chorych.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka a mają to zrobić dopiero jak się dziecko urodzi?
    I mam po prostu pójść do pracy i do AOK i powiedzieć, że potrzebuję taki dokument?
    Widzę, że jak usiądę do tego w najbliższych dniach to będę miała więcej pytań, mimo że mam wersję też po polsku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 12:10

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa chyba dopeiro jak jestes na Mutterschutz w pracy a kasa chorych po urodzeniu mi to wyslala automatycznei jak zglosilam ze urodzilam.

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny

Znalazłam chwile wiec czytam i zastanawia mnie jedna rzecz ? O co chodzi z tym umiejscowieniem ?
    Maż jest Niemcem ja Polka colin ma obywatelstwo niemieckie ale po porodzie wysyłałam pare dokumentów mamie do
    Pl ona zaniosła to do urzędu stanu cywilnego tam gdzie mieszkałam i powiedziała ze musiała to umiejscowić tak jej kazali urzędnicy . To znaczy zr colin ma teraz polskie i niemieckie obywatelstwo ? Juz teraz zgłupiałam
    Przy naszym ślubie w de tez wysyłałam mamie dokumenty zeby było umiejscowienie

U nas pogoda średnia ... Kąpaliśmy sie juz 3 razy w morzu mimo ze raz ludzie chodzili w kurtkach i szalikach były wielkie fale wiec mieliśmy wielka frajdę z mężem poczułam sie chyba jak za czasów gowniarza :p dzisiaj mamy w planach jechac do sea life a w sobotę powrót :( . Ah dzięki wyjazdowi zdecydowaliśmy sie wkoncu na krzesełko do jedzenia . Mamy tutaj zwykle z ikea za 14 € i jest rewelacyjne . Po powrocie od razu jedzeniemy po takie .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka
    Ty to obeznana jestes . Po Elternzeit mozna isc znow na jakis następny zeit ? Wtedy państwo płaci jakos 300€ na miesiąc ? Orientujesz sie ? Nie chce wysyłać małego do przedszkola po roczku

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ