Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKoalka u mnie z AOK bylo dokladnie tak samo jak u Endokobietki. Ale juz do Ratusza zgłosić małego jechal sam. Jak mial te akty to zaraz wysylal wnioski o KG i EG które mieliśmy wypełnione na końcówce ciąży. Co do KG to musieliśmy tylko doslac um ten Steuernummer który tez sam szybko do nas przyszedł.
Koalka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa dostalam w szpitalu koperte ze wszystkimi formularzami do E geld wlacznie. Maz meldowal syna w szpitalu, dostalismy 4 aktu urodzenia w tym 3 donzlozenia w IKK w E.geld i FKasse. Calosc 10euro.
Do K.geld potrzebny byl moj i meza steuernr a nie dziecka.
Wszystkie dok mam zlozone teraz 4 do 6tyg czekamy na decyzje
Wybaczcie skroty karmie cycemKoalka lubi tę wiadomość
-
Koalka widac u kazdego inaczej ja w szpitalu nie zalatwilam tych spraw.wnioski musialam sama pobierac
to ja w takim razie chyba mialam 5 aktow urodzenia bo jak widze z tego co Cassie pisze to ja mialam jeszcze dodatkowy na chrzest,Nic za nie nie placilam,ale za miedznarodowy juz tak i to 10 euro za sztuke.
Wniosek na kg znalazlam w necie i to taki polsko niemiecki byc moze i nawet bylo to z tego bloga co ktoras kiedys polecala nie wiem annaki czy inna dziewczyna.Wydrukowalam wypelnilam i wyslalam do fk,byl tam potrzebny steuernummer dziecka a nie nasz z tego co pamietam.decyzja byla dosc szybko teraz bo juz kg pobieralismy na starsze dzieci a tak to moze i znow bym czekala nie wiadomo ile.
Koalka steuernummer przychodzi automatycznie do domu ja jakos po miesiacu otrzymalam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 19:37
Koalka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKoalka no u nas nic nie dostaliśmy w szpitalu. Jak widac z tego co piszą dziewczyny to różnie z tym bywa. Ale jezeli u Ciebie takie coś funkcjonuje to super.
A Steuernummer to dokladnie tak jak piszesz. My wysłaliśmy wnioski bez tego numeru bo myśleliśmy ze to sue dostaje jak się idzie do pracy i dostaliśmy wezwanie o uzupełnienie akurat jak ten numer przyszedł. Nigdzie o to nie skladaslismy wniosku.Koalka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTen steuernr mnie zaskakuje, moj maz nawet do FinanzAmtu pojechal i powiedzieli mu ze nic zalatwiac nie musi, bo jesli dziecko urodzilo sie w klinice W to dziala automatycznie, zadnego steurnummer nie dostalismy a do FK tez nie byl potrzebny. Wniosek skladalismy osobiscie.
Widac ze co land to inaczej.
Uciekam spac dobranoc -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Endokobietka a mają to zrobić dopiero jak się dziecko urodzi?
I mam po prostu pójść do pracy i do AOK i powiedzieć, że potrzebuję taki dokument?
Widzę, że jak usiądę do tego w najbliższych dniach to będę miała więcej pytań, mimo że mam wersję też po polsku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 12:10
-
Czesc dziewczyny
Znalazłam chwile wiec czytam i zastanawia mnie jedna rzecz ? O co chodzi z tym umiejscowieniem ?
Maż jest Niemcem ja Polka colin ma obywatelstwo niemieckie ale po porodzie wysyłałam pare dokumentów mamie do
Pl ona zaniosła to do urzędu stanu cywilnego tam gdzie mieszkałam i powiedziała ze musiała to umiejscowić tak jej kazali urzędnicy . To znaczy zr colin ma teraz polskie i niemieckie obywatelstwo ? Juz teraz zgłupiałam
Przy naszym ślubie w de tez wysyłałam mamie dokumenty zeby było umiejscowienie
U nas pogoda średnia ... Kąpaliśmy sie juz 3 razy w morzu mimo ze raz ludzie chodzili w kurtkach i szalikach były wielkie fale wiec mieliśmy wielka frajdę z mężem poczułam sie chyba jak za czasów gowniarza :p dzisiaj mamy w planach jechac do sea life a w sobotę powrót. Ah dzięki wyjazdowi zdecydowaliśmy sie wkoncu na krzesełko do jedzenia . Mamy tutaj zwykle z ikea za 14 € i jest rewelacyjne . Po powrocie od razu jedzeniemy po takie .