WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magadlena tak, dziecko dostaje obywatelstwo dopiero po umiejscowieniu aktu polskiego. Panstwo Polskie musi wiedziec ze gzdie urodzil sie ich obywatel i tego nie ma automatycznie jak sie innym wydaje, poprostu tak na chlopski rozum "to musi byc w papierach".

A tego nie wiem, bo te przepisy sie zmeinily zdaje sie 1.7.15 i nigdy sie nie interesowalam tym co jest po Elternzeit :) - tu nie pomoge.

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie mogę to sprawdzić jakie obywatelstwo ma Colin ? Bylismy przekonani ze tylko niemieckie i wychodzi ze moja mama nie wiedziała ze przez to umiejscowienie nada wnukowi polskie . Ona tłumaczyła nam to tak ze jak Colin przyjedzie do pl na odwiedziny to bedzie mógł
    Korzystać z opieki lekarskiej i cos jesCze nie pamietam . Fuck ale pomieszane

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nigdzie, bo to proces ktory dlugo trwa i duzo koszutje
    Maz teroetycznei ma polskie, ale w PL mu go nei uznali, bo nei ma waznego polskeigo dokumentu, parodnia jakas.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie może jak to jest jeśli mamy w nazwisku polskie znaki? Mam dopilnować żeby na akcie urodzenia tez były? Kuzyn w przy wyrabianiu paszportu dla synka w Londynie został odesłany bo się nie zgadzało nazwisko przez "Z" a nie "ż".
    Miała któraś jakieś doświadczenie z tym?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bede umiejscawiala w PL aktu urodzenia syna.

Propos steurnummer: wlasnie dostalam dla syna owy numer. I teraz jestem lekko w szoku bo moi chlopcy takiego nigdy nie dostali a maja oboje Niemieckie obywatelstwo.
    Pokrecone to wszystko.

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawidlowa muszą być polskie znaki bo poznije mogą być problemy.także dopinuj tego.Ja też mam Ł w nazwisku i tak wpisują.chyba że zrobię zmianę nazwiska z ł na l .lepiej teraz dopinowac niż później mieć problemy.
    Po elternzeit można dostać 100 euro za to że dziecko się nie wysyła do przedszkola ale kasy bundesland ma inaczej.
    Cassie dowiedz się bo normalnie twój synowie powinni dostać nr podatkowy.
    Mój Xavi ma obywatelstwo niemieckie mam go w Polsce zglaszczac czy nie.zaznaczę ze ja mam polskie

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dziękuję za zdjęcia :) śiczny synuś :)

ja umiejscowiłam w pl ostatnio i płaciłam za to 50pln.. mi w urzędzie zabrali ten wielojęzyczny akt urodzenia - we wniosku było napisane, ze jest bezzwrotny:/ żałuję, że nie wzięłam dwóch.

o1489vvjal2gnmht.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kolejne pytanie. Mamy z mężem grupę podatkowa 4-4. Oboje zarabiamy tak samo. Teraz jestem na Mutterschutz a niedługo na elternzeit. Powinniśmy zmienić z racji tego że będę dostawała mniejszą wypłatę? Nasza księgowa mówiła , że nam się to opłaci, ale nie mam teraz z nią kontaktu i nie wiek kiedy wróci.

Zmienialyscie może ?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa nie bo moze sie okatac ze vedziecie musieli w rozliczeniu rocznym cos nadplacuc a tak dostaniecie zwrot. W skali roku wyhdziecie na to samo ale lepuej distac noz oddac ;)

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry z komorki mam nadzieje ze mimo wszystko mozna zrozumiec co wyzej napisalam

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:29

Endokobietka, Tigana, amarranta, lucy1983 lubią tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka - dziękuję :) wszystko zrozumiałe; )

Betreungsgeld się to chyba nazywa i zostało zniesione podobno od tego lipca, ale nie wiem czy jeśli dzieci urodzone są przed tą datą to przysługuje jeszcze. Podobno bawaria jeszcze walczy żeby te pieniadze nadal przysługiwały. A w innych landach juz nie ma.Trzeba poczytać cxy to prawda .

Endokobietka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie chodzi o Betreuungsgeld? Bo wlasnie kolezanka mu mowila ze mozna sie starac o takie pieniadze właśnie jak się zostaje z dzieckiem w domu. Mecze męża zeby sue o to dowiedział zeby wiedzieć w razie jakbym nie znalazła pracy od stycznia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Powidlowa mamy na myśli to samo. Właśnie u nas prezydent powiedział ze to zostaje ale jak będzie to nie wiadomo dlatego chcemy się dowiedzieć.

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka dostaję się od 15 miesiąca na dziecko bo do 14 miesiąca dostaję się elterngeld.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka co ty powiesz on line za 5 euro?to ja 10placilam w ratuszu wrrr.to każdy może zamówić?z każdego landu?
    Tak to Betreungsgeld sie nazywa,no nie gadajcie ze to zostalo zniesione?oglądałam wiadomości jak o tym mówili ale oczywiście nie kumalam o co chodzi ehhh..
    Co do nazwisk to ja tez mam polski znak i tylko w ratuszu przy meldunku pani pofatygowala się i znalazła w znakach aby dobrze napisac ale juz w aok czy akcie urodzenia małego nie mamy hmm i co teraz?

pmzt5tj.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety zostało zniesione :-( , my nawet dzwonilismy w tej sprawie bo ja juz nie mam EG i niestety narrazie nic nie będzie, czekam też właśnie co zadecyduje Bawaria. Szczęście mieli ci którzy dostali papiery, bo jeszcze się zalapali, koleżanka dostała w czerwcu i ma kasę

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też liczę na to , że bawria jednak to utrzyma, choć daleko mi do tego bi małej na świecie jeszcze nie ma.

Wendy skoro my nie mamy na kartach Aok itp to dziecko raczej też nie będzie miało polskiego znaku.
    Wydaje mi się że alt urodzenia jest na tyle ważny , że musi być ł bo wyrabiasz inne dokumenty na jego podstawie - chociażby paszport, ew.dowód w polsce. Mogą się wtedy przyczepić , że to ktoś inny.

Macie kosz na brudne pampersy? Opłaca się go mieć? Czy to niepotrzebne wydawanie pieniędzy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 05:51

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja nie mam takiego kosza, zwijam brudnego pamperasa w kulke i wierzcie nic nie czuc, wyrzucam smieci co 2-3 dni i jest ok. Moze na samym poczatku ma to sens, ale potem juz nie. Ale moj Jas jest w zlobku przez prawie caly dzien, wiec ja to mam 2-3 pampersy na dzien :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedz musze dowiedzieć sie jak to u mnie wyglada .

Ja mam kosz na pieluchy ale wkładam normalne worki do niego . Kupiłam go bo była promocja i wychodził jak normalny kosz prawie a ten jest ładniejszy . Worki do niego to bardzo drogie wiec wyrzucanie kasy w błoto .

amarranta lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ