X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:31

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ten Sonderurlaub z okazji urodzenia dziecka jest to indywidualna sprawa pracodawcy, w niemieckim prawie nie ma takiego urlopu od gornie ze tak powiem. W 99% firm jest przyznawany 1 dzien takiego urlopu i to tylko na dzien faktyczny urodzenia dziecka. jesli wypada w sobote lub niedziele to ma sie pecha, chyba ze wtedy sie pracuje to jaknajbarzdiej urlop sie nalezy.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - takimi samymi pytaniami dręczyłam Endokobietkę, więc się nie przejmuj;)
    I szczerze powiem, że teraz zgłupiałam z tą datą.

U nas włąśnie z tym urlopem powiedzieli, że jeden dzień, a jak weekend to mamy pecha.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mysle ze to nie jest tkaie wazne jaka date tam wpiszecie, wazne zeby byla to data PO urodzeniu dziecka :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nudzi mi sie w pracy!!!

17u93e5exqfllrog.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka87 tutaj info o polskiej poloznej w naszym regionie
    Alexandra Grünewald 0152 5523 5619
    [email protected]
    www.hebamme-alex.info

Pozdrowionka

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobitka mnie nudzi sie w domu, jeszcze 10 dni do narodzin mojej corki, wszystko juz gotowe oooooo

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też się nudzi. Ale zaraz rozmrożę zamrażarkę i coś posprzątam choć nie bardzo mi się chce. Ja mam 19 dni podobno:)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja Ty to sobie mozesz pryznajmniej tv wlaczyc :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Lenka87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-) Alicja bardzo Ci dziękuję :-*

[*]17tc Aniołek-31.01.2015 :( Na zawsze w naszych sercach <3
    Julia 21.02.2016 <3 2850 g szczęścia <3
    p655zbmhi58rbvwi.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Berlinianka mi już minął rok,a kurs jest w planach w nieokreślonej przyszłości,pewnie nie za szybko jak teraz będę miała malucha...
    Fajnie,że tak się Tobie udało to zgrać,mały do przedszkola a Ty na kurs,dość szybko dajesz go do przedszkola,bo słyszałam że są tu od 3 lat?Długo czekaliście na miejsce w przedszkolu?I dużo szybciej zapisywałaś się na kurs?bo idziesz na kurs integracyjny-półroczny tak?
    można dziecko chyba w niektórych od 8tyg oddać to wtedy jakby w złobku. u nas chyba przyjmują od 6mc ale nie jestem pewna ;) tutaj trzeba mieć zgodę urzędu taki talon do przedszkola chyba z 2 mc to trwało. a chodzilismy chyba bo nie pamietam od lutego moze zapisywac do róznych i szukać. w końcu znaleźliśmy miejsce od wrzesnia ;) d
    kurs sie zapisywalam w polowie lipca ok 6tyg sie czeka. tak na ten kurs ;)

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja ale na wszystkich programach wylacznie Flüchtlinge i nic innego

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka nie ma za co, juz wczesniej obiecalam :-)

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja na polskich bys miala Zloty pociag :)

powidlowa lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skąd wy wszystko wiecie o dzieciakach? Kiedy pić kiedy mleko, kiedy pokarmy wprowadzać?
    Czytałyście książki, szukałyście w internecie czy lekarz sugerował?
    Albo co jeść przy karmieniu piersią. Katastrofa.
    Zaczyna mnie chyba to powoli przerażać, bo siedzę, nudzę się i nie mam o czym myśleć.
    A jak pomyślę, że trzeba obiad zrobić, a już żadnych pomysłów nie mam co zrobić, żeby smakowało bo wszystko już mi się przejadło to już mam ochotę skoczyć z mostu i mieć święty spokój. Zwłaszcza, że do super kucharek nie należę, choć mąż nie narzeka.

Czy to normalne, że podpięta pod ktg czuję skurcze, a jak siedzę w domu to nic nie czuje? Wczoraj przez 20 minut miałam skurcze co 2-3 minuty i czułam bo widziałam na monitorze 60%, 0%, 70%. Wróciłam do domu i nic. Dziwne.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja przeczytalam pare ksiezek na temat dzieci i noworodkow po polsku i dostalam pare po niemiekcu z kasy chorych i od lekarza, do tego bardzo duzo gazet tez od lekarza lub z apteki, do dzis chodze co miesiac po egzemlarz Baby und Familie do apteki, w srodku jest zawsze Plakat, zbieram te plakaty zeby potem jak JAs bezdie starszy moc z nim je ogladac, bawic sie, opowiadac historyjki, kazac mu poszukac na plakacie jakblo, kamien itp.
    No duzo czytalam tez w internecie ale tu trzeba uwazac bo mozna mase bzdur znalezc. Dodatkowo znajomi, Forum i wlasne doswiadczenia.
    Temat rozszerzania diety zajal mi 3 miesiace :) tzn. od okolo 2 miesiaca zycia Jaska sie do tego przygotowywalam, drukowalam rozne materialy, mialam mase materialow z ksiazek z reklam, gazet - no nie bylo latwo.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że jeszcze wiele przede mną;) Ale jak zwykle twierdzę "dam radę, bo czemu nie". A później myślę "Boże dlaczego!!"
    Dobrze, że tu jesteście;)

Endokobietka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa wierz mi bedziesz miala jeszcze mase watpliwosci, chwil zwatpienia, byc moze nawet chwil, ze bedziesz zalowac ze masz dziecko - to wszyskto jest normalne, kazda z nas to przechodzila, przechodzi lub bedzie przechodzic, ale i tak wskoczysz w ogien za Twoim dzieckiem i juz nigdy w zyciu nikt i nic nie bezdie tak wazne dla Ciebie jak ONO. I napewno dasz rade. Ale prosze jakbys nie dawala rady psychicznie to pros o pomoc, pytaj, wyplakuj sie.
    Ja uwazam ze wiele kobiet po porodzie nie otrzymuje nalezytej opieki psychologicznej, boi sie o nia poprosic, inni nie widza jak bardzo jest potrezbna. Kiedys nie miescilo mi sie w glowie jak matka moze wyrzucic dziecko prez oko, zabic je itp. Po 18 miesiacach bycia matka, wierze ze takie sytuacje moga sie zdarzyc i to wcale nie musi byc zadna patologia, nie chce rozgrzeszac, nie akceptuje, nie przechodze nad tym do porzadku dziennego, ale moge zrozumiec dlaczego takie cos ma miejsce i nie jest wtedy winna tych tragedii tylko matka, ale wszyscy otaczajacy ja ludzie z lekarzami wlacznie.
    Sorry za wywody, ale pamietajcie prosic o pomoc wcale nie jest wstydem, nie radzenie sobie z dzieckiem tez nie. Wychowanie dziecka i opieka nad nim to wcale nie jest proste zadanie.

Dzieczyny na pewno dacie rade. Badzcie silne i pamietajcie ze mamy siebie zeby sie wygadac, poradzic, wesprzec!

Berlinianka, Berlinianka, Berlinianka, Berlinianka lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja też w ciąży dużo czytalam, miałam gazety dla ciężarnych z polski, miałam dużo czasu więc się szkolilam :-) . rozszerzanie diety wziełam trochę na intuicję, trochę z książek i ulotek, dużo od koleżanek i od znajomej co jest pediatrą. Jestem tez w takiej zamkniętej grupie na fb, z tymi dziewczynami znamy się od czasów ciąży z innego forum i nawet się spotkalysmy :-) , więc wymieniany doświadczenia bo niektóre juz są mamami po raz drugi. Właśnie co do karmienia piersią to ponoć je się wszystko, trzeba obserwować, jedna z tych moich koleżanek jest tez na takiej grupie na fb dot karmienia i jest to ponoć skarbnica wiedzy, nie wiem bo ja nie karmilam
    Co do obiadów to u mnie dziś były placki z cukinii, robione podobnie jak ziemniaczane, wyszły mega dobre! Lena zjadła cztery takie spore :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka, dzięki za wsparcie duchowe:) Zobaczymy jak to będzie, ale jak coś to najlepsze wsparcie mam u was:)

annaki, nasze położne tzn ze szkoły rodzenia mówią, że to co nie zaszkodzi matce, nie zaszkodzi karmionemu dziecku. Zobaczymy czy uda mi się w ogóle karmić.

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ