X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:31

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ten Sonderurlaub z okazji urodzenia dziecka jest to indywidualna sprawa pracodawcy, w niemieckim prawie nie ma takiego urlopu od gornie ze tak powiem. W 99% firm jest przyznawany 1 dzien takiego urlopu i to tylko na dzien faktyczny urodzenia dziecka. jesli wypada w sobote lub niedziele to ma sie pecha, chyba ze wtedy sie pracuje to jaknajbarzdiej urlop sie nalezy.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - takimi samymi pytaniami dręczyłam Endokobietkę, więc się nie przejmuj;)
    I szczerze powiem, że teraz zgłupiałam z tą datą.

U nas włąśnie z tym urlopem powiedzieli, że jeden dzień, a jak weekend to mamy pecha.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mysle ze to nie jest tkaie wazne jaka date tam wpiszecie, wazne zeby byla to data PO urodzeniu dziecka :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nudzi mi sie w pracy!!!

17u93e5exqfllrog.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka87 tutaj info o polskiej poloznej w naszym regionie
    Alexandra Grünewald 0152 5523 5619
    [email protected]
    www.hebamme-alex.info

Pozdrowionka

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobitka mnie nudzi sie w domu, jeszcze 10 dni do narodzin mojej corki, wszystko juz gotowe oooooo

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też się nudzi. Ale zaraz rozmrożę zamrażarkę i coś posprzątam choć nie bardzo mi się chce. Ja mam 19 dni podobno:)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja Ty to sobie mozesz pryznajmniej tv wlaczyc :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Lenka87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-) Alicja bardzo Ci dziękuję :-*

[*]17tc Aniołek-31.01.2015 :( Na zawsze w naszych sercach <3
    Julia 21.02.2016 <3 2850 g szczęścia <3
    p655zbmhi58rbvwi.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Berlinianka mi już minął rok,a kurs jest w planach w nieokreślonej przyszłości,pewnie nie za szybko jak teraz będę miała malucha...
    Fajnie,że tak się Tobie udało to zgrać,mały do przedszkola a Ty na kurs,dość szybko dajesz go do przedszkola,bo słyszałam że są tu od 3 lat?Długo czekaliście na miejsce w przedszkolu?I dużo szybciej zapisywałaś się na kurs?bo idziesz na kurs integracyjny-półroczny tak?
    można dziecko chyba w niektórych od 8tyg oddać to wtedy jakby w złobku. u nas chyba przyjmują od 6mc ale nie jestem pewna ;) tutaj trzeba mieć zgodę urzędu taki talon do przedszkola chyba z 2 mc to trwało. a chodzilismy chyba bo nie pamietam od lutego moze zapisywac do róznych i szukać. w końcu znaleźliśmy miejsce od wrzesnia ;) d
    kurs sie zapisywalam w polowie lipca ok 6tyg sie czeka. tak na ten kurs ;)

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja ale na wszystkich programach wylacznie Flüchtlinge i nic innego

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka nie ma za co, juz wczesniej obiecalam :-)

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja na polskich bys miala Zloty pociag :)

powidlowa lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skąd wy wszystko wiecie o dzieciakach? Kiedy pić kiedy mleko, kiedy pokarmy wprowadzać?
    Czytałyście książki, szukałyście w internecie czy lekarz sugerował?
    Albo co jeść przy karmieniu piersią. Katastrofa.
    Zaczyna mnie chyba to powoli przerażać, bo siedzę, nudzę się i nie mam o czym myśleć.
    A jak pomyślę, że trzeba obiad zrobić, a już żadnych pomysłów nie mam co zrobić, żeby smakowało bo wszystko już mi się przejadło to już mam ochotę skoczyć z mostu i mieć święty spokój. Zwłaszcza, że do super kucharek nie należę, choć mąż nie narzeka.

Czy to normalne, że podpięta pod ktg czuję skurcze, a jak siedzę w domu to nic nie czuje? Wczoraj przez 20 minut miałam skurcze co 2-3 minuty i czułam bo widziałam na monitorze 60%, 0%, 70%. Wróciłam do domu i nic. Dziwne.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja przeczytalam pare ksiezek na temat dzieci i noworodkow po polsku i dostalam pare po niemiekcu z kasy chorych i od lekarza, do tego bardzo duzo gazet tez od lekarza lub z apteki, do dzis chodze co miesiac po egzemlarz Baby und Familie do apteki, w srodku jest zawsze Plakat, zbieram te plakaty zeby potem jak JAs bezdie starszy moc z nim je ogladac, bawic sie, opowiadac historyjki, kazac mu poszukac na plakacie jakblo, kamien itp.
    No duzo czytalam tez w internecie ale tu trzeba uwazac bo mozna mase bzdur znalezc. Dodatkowo znajomi, Forum i wlasne doswiadczenia.
    Temat rozszerzania diety zajal mi 3 miesiace :) tzn. od okolo 2 miesiaca zycia Jaska sie do tego przygotowywalam, drukowalam rozne materialy, mialam mase materialow z ksiazek z reklam, gazet - no nie bylo latwo.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że jeszcze wiele przede mną;) Ale jak zwykle twierdzę "dam radę, bo czemu nie". A później myślę "Boże dlaczego!!"
    Dobrze, że tu jesteście;)

Endokobietka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa wierz mi bedziesz miala jeszcze mase watpliwosci, chwil zwatpienia, byc moze nawet chwil, ze bedziesz zalowac ze masz dziecko - to wszyskto jest normalne, kazda z nas to przechodzila, przechodzi lub bedzie przechodzic, ale i tak wskoczysz w ogien za Twoim dzieckiem i juz nigdy w zyciu nikt i nic nie bezdie tak wazne dla Ciebie jak ONO. I napewno dasz rade. Ale prosze jakbys nie dawala rady psychicznie to pros o pomoc, pytaj, wyplakuj sie.
    Ja uwazam ze wiele kobiet po porodzie nie otrzymuje nalezytej opieki psychologicznej, boi sie o nia poprosic, inni nie widza jak bardzo jest potrezbna. Kiedys nie miescilo mi sie w glowie jak matka moze wyrzucic dziecko prez oko, zabic je itp. Po 18 miesiacach bycia matka, wierze ze takie sytuacje moga sie zdarzyc i to wcale nie musi byc zadna patologia, nie chce rozgrzeszac, nie akceptuje, nie przechodze nad tym do porzadku dziennego, ale moge zrozumiec dlaczego takie cos ma miejsce i nie jest wtedy winna tych tragedii tylko matka, ale wszyscy otaczajacy ja ludzie z lekarzami wlacznie.
    Sorry za wywody, ale pamietajcie prosic o pomoc wcale nie jest wstydem, nie radzenie sobie z dzieckiem tez nie. Wychowanie dziecka i opieka nad nim to wcale nie jest proste zadanie.

Dzieczyny na pewno dacie rade. Badzcie silne i pamietajcie ze mamy siebie zeby sie wygadac, poradzic, wesprzec!

Berlinianka, Berlinianka, Berlinianka, Berlinianka lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja też w ciąży dużo czytalam, miałam gazety dla ciężarnych z polski, miałam dużo czasu więc się szkolilam :-) . rozszerzanie diety wziełam trochę na intuicję, trochę z książek i ulotek, dużo od koleżanek i od znajomej co jest pediatrą. Jestem tez w takiej zamkniętej grupie na fb, z tymi dziewczynami znamy się od czasów ciąży z innego forum i nawet się spotkalysmy :-) , więc wymieniany doświadczenia bo niektóre juz są mamami po raz drugi. Właśnie co do karmienia piersią to ponoć je się wszystko, trzeba obserwować, jedna z tych moich koleżanek jest tez na takiej grupie na fb dot karmienia i jest to ponoć skarbnica wiedzy, nie wiem bo ja nie karmilam
    Co do obiadów to u mnie dziś były placki z cukinii, robione podobnie jak ziemniaczane, wyszły mega dobre! Lena zjadła cztery takie spore :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka, dzięki za wsparcie duchowe:) Zobaczymy jak to będzie, ale jak coś to najlepsze wsparcie mam u was:)

annaki, nasze położne tzn ze szkoły rodzenia mówią, że to co nie zaszkodzi matce, nie zaszkodzi karmionemu dziecku. Zobaczymy czy uda mi się w ogóle karmić.

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ