Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Endokobieta- Wiem ze mozna je kupic taniej bo tez je uzywalam u Maximilianka a teraz zamierzam kupic Juliankowi. Ten link podalam tylko zeby pokazac o jakie buciki mi chodzi
Wendy- No wlasnie nie wiem dokladnie o co chodzi z tym Betroungeld. Jedni mowia ze juz nie ma a inni ze w Berlinie jeszcze wyplacaja wiec bede musiala sie popytac.Endokobietka lubi tę wiadomość
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Wendy - bawaria jeszcze walczy o betreuungsgeld, w innych landach podobno już nie ma.
Co do rachunków ja z mężem (czyli dwie osoby) płaciliśmy tamten rok 150 Euro co 2 miesiące, a w tym roku 117 Euro. Z tym, że mamy stary ogromny grzejnik wody na prąd i to nam pochłania ponad połowę zużycia. Właściciele nie chcą wymienić, a my nie chcemy w to inwestować, bo nie zamierzamy w tym mieszkaniu mieszkać do końca świata;) -
Wendy ja płacę 66 euro za prad miesięcznie na dwie osoby ale co ile przychodzi rozliczenie to nie mam pojęcia do tej pory miałam tylko jeden raz i musiałam dopłacać za gas(ogrzewanie) w ogóle nie dostałam a jestem tu już ponad rok chyba muszę zadzwonić i się dowiedzieć żeby potem nie było wielkiego rachunku na raz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 15:41
-
Moniusia,ale mi chodzi o rachunki za sam prad.Czyli wszystkie macie prognozy tak?
co do tych ostatnich ubranek w aldiku to faktycznie te body jakiejs kiepskiej jakosci a co do tej maty to chyba wolalabymm dolozyc i z fisher price kupic,ale nie wiem moze faktycznie ta z aldika byla fajna-nie wyciagalam.Ja juz kiedys kupilam tam body i tak sobie lezy i czeka,moze nawet juz za male bo to 62\68 a moj juz w 74 wchodzi
Magdalena ja tez lubie do Neuwied czasem pojechac po tym deptaczku pochodzic i po sklepach pobuszowac,na kawe usiasc przy tym placu zabaw na deptaku,tam chlopaki troche poskacza a Koblenz to za duze juz tam to tylko na jak ja to mowie wroclawskie bielany jezdzimy,chociaz i jest co zwiedzac -
Wendy wrote:hej .Czytalam na wrzesniowkach,ze Alicja urodzila 3 dni po terminie,czyli juz jest sczesliwa mamusia.
Roxa trzymam kciuki,jeju az wierzyc sie nie chce ze niektore z was tak ciezko musza walczyc o dzidzie ja to z kazdymm cyklem moglabym zajsc gdybym nie uwazala ehhh.Jedynie to chcialam zawsze corcie i chyba po zlosci mi ktos robil bo mam samych chlopakow,ale za to zdrowych co najwazniejsze wiec nie narzekam.
Muniek a ktore to teraz macie szczepienie?my mielismy 17sierpnia a teraz 1 pazdziernika.Oby bez goraczki i takich tam sie obylo!
a mi sie trzech synów marzy :p narazie mam jednego
Roxa kciuki!!!
Wendy jeśli chodzi o prąd to nam najpierw dali prognozę 100euro ale po jakimś czasie nam 200 zrócili i teraz mamy 50 euro (3osoby) wiec chyba macie za duzó.
-
Wendy
Jesli masz ochotę mozemy sie spotkać w neuwied i dam ci ta mate od raZu?? My za prąd płacimy 80€ na miesiąc jakos i nie musieliśmy nic dopłacać . W mieszkaniu gdzie bylismy predzej 120€ i jesscze mieliśmy dopłatę bo woda ciepła leciała przez grzejnik
Dzisiaj pojechałam do aldika i dokupiłam jesscze jedna puzzlematte mamy akurat 3 i ładny dywanik z tego powstał .
-
Powidlowa ja mam chustę ale nie nosiłam nigdy, nie mam cierpliwości do wiązania
, to dla mnie czarna magia, mam tez nosidlo ergonomiczne ale od niedawna w sumie, i to wolę
Oczywiście jak ze wszystkim z tego tez jest grupa na fb, w sensie z chustowiazaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 16:49
-
Muniek, Wendy dzięki za podniesienie na duchu:)
Już po wizycie położnej, spoko kobieta i na szczęście mogłyśmy się dogadać po angielsku. Chyba wszystko mniej więcej wiem czego się spodziewać itp. tylko teraz zapoznawcza wizyta w szpitalu i mogę czekać
Powidlowa trzymam kciuki żeby wszystko było w porządku i poród łagodny!
Wendy my za prąd dostajemy co 2 miesiące prognozę i jest 150e za 2 osoby, a na prądzie nie oszczędzamy, dużo piekarnik ciągnie, a używany jest niemal codziennie, więc nie wiem czy to jest dużo czy mało.
Też się zastanawiam nad chustą w przyszłości, a używałyście otulacza po porodzie?
-
nick nieaktualnyGratulacje dla Alicji!
Mamax ja posyłam Vincenta do TM od stycznia. Po tym jaki jest mam nadzieję, ze da sobie radę bo jakoś niepowodzenia go nie zniechęcają do działania, ale są i takie biedne dzieciaczki, które przeżywają wszystko bardzo, mój siostrzeniec taki był, jak cos mu nie wyszło czy coś go "uderzły" to już drugi raz się za to nie brał. Dziś Vincent ściągnął na siebie taką lekką półkę, taki stoliczek, stoi na nim telefon i router i taka żyrafa drewniana; on tam wiecznie chodził bo kable go interesowały i sie wspinał po niej, mówiliśmy "nie", zabieraliśmy go miliony razy w ciągu dnia od tej połki a on tam łaził...no i dziś się na niego przewróciła. Popłakał 30 sekund i myślałam ze juz tam nie pójdzie, odstawiłam go tylko na podłogę i od razu obrał jej kierunek. A tak jeszcze to Jaś od Endokobietki chodzi do żłobka i jest dobrze; wszystko zależy od tego jakie decyzje podejmujemy. Skoro Ty czujesz że nie chcesz oddać Julka jeszcze do złobka to dobrze, w takiej sytuacji pewnie byś sie źle czuła jakbyś go tam dała.
Ja otulacza też nie używałam. jeśli chodzi o te woombie to czytałam ze to nie dobrze ze tak krępują dzieci bo coś tam z kręgosłupem się dzieje (juz nie pamiętam bo to tak rok temu czytałam), jak faktycznie chciałam otulić małego to uzywałam do tego cienkiego kocyka, ale robiliśmy tak krótko bo on też szybko się wkurzał i zresztą sam wyciagał zaraz rączki z tego, najbardziej mu pasowało Schmusetuch w rączkach. Może spróbuj najpierw z takim kocykiem czy pieluszka (położna owijała w pieluszkę często) i jak będzie maleństwu pasować to wtedy kupisz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 20:17
-
Alicja gratulacje
Mój Samuel lubi do snu być zwinięty w kokon,ale używam pieluche bambusową. Po zawinieciu od razu się uspokaja i zaraz zasypiawoombie chciałam kupić,z tym że jest drogie a dziecko szybko z tego wyrasta.
W aldi kupiłam ostatnio też body,moim zdaniem nie są złe,ale generalnie wolę te z lidla.
My po szczepieniu,oj biedny mały tak płakał że ciężko go było uspokoićaż serce mi pękało. Mam nadzieję że obejdzie się bez gorączki.
A jeżeli chodzi o U,to my na każdej wizycie umawiamy się na kolejną. Potem jest z głowy. Kolejne w listopadzie także trochę spokoju mamy
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
nick nieaktualnyA tak co do tego U to my się nigdy nie umawiamy na następne ani nie dostajemy zadnego listu z przypomnieniem. teraz na ostatnim U dostaliśmy tylko od lekarza takie zaproszenie na takie dodatkowe U, miedzy U6 a U7 bo odległość to jest pół roku i żeby zajrzeć do nich jak mały bedzie miał 9 miesięcy.
Ja dziś w Aldi kupiłam małemu sweter, fajny jest! A "byle jakich" bodów żal nam nie bedzie jak dzieci je bedą psuć. Ja teraz z rozm. 74 to chyba z 6-7 szt. mam takiech co już do niczego sie nie nadają bo sa tak upaprane jedzeniem ze masakra. Akurat to był czas kiedy mały zaczął jeść więcej, ale i rozgądał się wkółko i ufajdał sporo, eraz juz siedzi grzecznie jak je obiad..no...nie zawsze -
Monika- TM dla takiego maluszka jest moim zdaniem lepszym rozwiazaniem niz zlobek bo tam jest mniej dzieci. Moj kolezanka poslala swojego pol rocznego synia i byla zadowolona. Ale trzeba naprawde wybadac czy opiekunka jest odpowiedzialna. A na ile godzin chcesz oddac malego? Moj Jluan tez nie nalezy do placzliwych dzieci. Hm tak szczerze mowiac to nie pamietam kiedy ostatnio plakal. Wczoraj wywalil na siebie ze stolika butelke z piciem, talerzyk i wogole go to nie ruszylo. Broil dalej
Ja w aldim ciuchow nigdy nie kupowalam ale mam kilka z lidla i sobie je bardzo chwale(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualnyMamax szczerze? Nuecwiem na ile bo to zalezy jaką i czy w ogóle znajdę prace. Jak nie znajdę to i tak pójdzie na jakieś 3-4 godzinki. Chciałabym znaleźć cis na Teilzeit np. na 6 godzin. Zobaczymy jeszcze. W połowie grudnia zaczniemy do niej chodzić.
Dziewczyny pomóżcie co mam wybrac dla małego na nóżki do wózka. Dziś mimo że skarpety miał grube i kocem nóżki przykryte to jak wrocilismy do domu to stópki chłodne. Czy takie jakby misiowe buciki np. z c&a zdaja egzamin? Oglądałam ostatnio buty Elephanten ale wydac 50€ na buty tylko do wózka to jakiś absurd. Ahaa...uzywacie rękawiczek juz? Endokobietko np. Wy jak zaprowadzacie Jasia rano do żłobka. Bo my właśnie dxus wcześnie wybylismy z domu a ten maly nicpoń za nic nie dal sobie lapek schować pod kocyk. -
Monika- Dla takiego malenstwa buty na podeszwie nie wygodne sa. Zwlaszcza ze dziecko tylko siedzi w wozku. A jak sama zauwarzylas buty sa drogie wiec lepiej strzymac sie z zakupem i kupic na wiosne. Ja na zime mam dla Julianka buciki jeszcze po Maximilianku. One sa ortalionowe a w srodku sa na misku. Mega cieple
. O cos takiego :
http://www.tausendkind.de/sterntaler-baby-stiefel-thinsulate-mit-klett-in-marine-blau-46466025000?variant_sku=46466025018&CID=coDE%5C_tcSEM%5C_pcGOO%5C_sk&gclid=CLuytfLriMgCFYrpwgodJSkAQg&ef_id=UvaQ6wAAACrkqE4e:20150921191816:s
Hm rekawiczek jeszcze nie zakladalam a codziennie rano wychodzimy do przedszkola. Szczerze to dopiero dzisiaj je wyciagnelam z pudla ale nie wiem czy jz bede uzywac. Wydaje mi sie ze jest jeszcze troche na to za wczesnie...(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Monika
Ja tez dzisiaj kupiłam sweterk w aldi . Czy moze szary taki jak by wełniany z stójka i guziczkiem ?
Ja zakładam buciki z hm ocieplane od środka z twarda podeszwa ale Colin duzo chodzi po dworze na nóżkachWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 22:25
-
nick nieaktualny