Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMamax jeśli dziecko ma jakiekolwiek problemy pokarmowe, alergie to jest zupełnie inna bajka i tutaj wszelakie odstępstwa czy "cudowanie"(specjalnie w cudzysłowie, bo nie wiem jak inaczej ubrać to w słowa) jest jak najbardziej normalne. Poza tym ja nigdy nie mówię, że ktoś czegoś robić nie moze bo ja nie mam wielkiego doświadczenia bo mam pierwsze dziecko i tak jak napisałam, niech każdy też robi jak chce mając dzieci bez takich problemów.
Muniek miałam Ci wcześniej napisac i jakoś zapomniałam. Ta z Milupy jest kukurydzian-ryżowa:
http://www.milupa.de/mil/de/home/produkte/detailseiten/produktdetails_13824.jsp
A my używamy na noc ryżowej z HIPP i Vincent nie ma problemów z kupką, używamy tej pierwszej (tą z Milupy też używaliśmy):
http://www.hipp.de/beikost/produkte/milch-getreidebreie/bio-getreidebreie-zum-anruehren/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 19:52
-
Mamax
Dzisiaj zrezygnowaliśmy z zajęć bo Colincio ciezko noc miał za tydzien idziemy . U nas o 9:30 sie zaczyna dzieci bawią sie w sali gdzie jest pełno zabawk takich starych albo zrobionych przez dzieci fajny pomysł w domu tego nie mazjeżdżalnia skrzynie poduchy o 10:30 pani wyciaga owoce chrupki i jemu wspólne sniadanie przy stoliku potem idziemy do drugiej sali gdzie jest duzo
Miejsca do raczkowania jakis wozek tunele i o 11:00 koniec . Bardzo fajnie
Monika dm
Ja nie widze problemu jesli wszystko ok z dzieckiem to od czasu do czasu mozna dac wszystkomonte je ze mną bardzo chętnie wiadomo daje mu tylko to białe i zamoczone lekko
-
nick nieaktualnyMuniek pytasz o kaszki?? Czy ogólnie?
Magdalena właśnie tak mysle...ze jak z dzieckiem jest wszystko dobrze i nie na problemów brzuszkowych czy alergii to próbuje powoli wszystko. Chodzilo mi o takie przesadne podejscie do żywienia. Jak pierwszy raz dawałam maślankę to też ta tylko trochę moczyłam lyzeczke.
No i dziewczyny zeby nie bylo ze my tacy hardcorowcy ze dxis np. podejmuje decyzje ze maly dostaje jogurt i juz...na takie alergizujące produkty tez robiłam prowokacje, np. dostał tej maślanki takie zamoczone do polowy 3-4 łyżeczki i jak nic nie wyskoczylo to za kilka dni dostał jogurt. Ale nie bije sue dać mu kalafiora z masłem i bułka tartą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 21:20
-
Magdalena- ah myslalam ze zrezygnowaliscie juz calkowicie. No tak z takich wlasnie powodow i ja nie moge chodzic tam regularnie. No zapomnialam napisac ze u nas tez sa zabawki
A jak dlugo trwaja wasze zajecie ze jecie tam sniadanie ? U nas tylko godzine wiec czasu na to nie ma zbytnio. A placicie za te spotkania? Bo wiem ze sa tez takie gdzie trzeba placic. Czasami mozna znalesc ogloszenia takich warsztatow dla maluszkow w przykoscielnych gablotkach. Moja kolezanka chodzila na takie zajecia. Ale to bylo tylko 10 spotkan i wlasnie platne.
Mońika- No coz wiem ze sa takie mamy co "cuduja" przy swoim dziecku ale to pewnie wynika z troski o nie. Czasami widac ze przeginaja. Mam kolezanke ktora pochlania tony literatury medycznej z internetu a potem eksperementuje na swoim synku. No wiec juz go odrobaczala, stawiala banki, robi inchalacje, daje mu rozne witaminy ( niektore sprowadzane specjalnie z USA) i robi przerozne badania. Jest bardzo inteligentna osoba ale to ja chyba gubiZ tym jedzeniem to sie z toba zgadzam. Tez teraz juz jakos specjalnie nie uwazam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 21:36
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Mamax nasze odbywają sie w urzędzie miasta robi to kobieta która jest Tages Mutter ma swoje dwa wielkie pokoje plus kuchnia jest 10 spotkań po 1,5 godz płatne 35€ za całość . Co do jedzenia to colin nie lubi owoców w kawałkach on to leniuszek Jesy wiec łapie chrupki pod pachę i ucieka :p ale mysle ze z czasem sie nauczy tam
Teoche posiedzieć przy stole i cos zjesc
Mysle ze narazie mamy przerwę z zębami wiec na następne spotkanie pójdziemyWiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 21:49
-
Monika pisalas o ogorkach kiszonych, Lena je juz normalnie, tzn wiadomo nie codziennie ale jak my jemy do obiadu raz w tyg czy dwa to ona tez, zreszta przed nią trzeba chować bo tak krzyczy "da da"że chyba pół wsi słyszy no i robi histerię jak chowam słoik
, uwielbia ogórki, zresztą jak ja
, a mamy pyszne domowe od teściowej, słoik idzie na jedno posiedzenie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 21:49
-
Wiecie co ja zaczelam w 5 miesiacu juz cos tam probowac z warzywami chyba 3 przetestowalam i z 3 owoce a potem jyz dawalam kombinacje, bo stwierdzilam, ze to z 5 lat potrwa w takim tempie i jedynie mielismy problem z marchewka ale odczekalam 2 tyg i przyjela sie.
Teraz postanowilam ze nie bede juz kupowac tych kaszek owocowych tylko bede robila jej kasze manna na wodzie plus jakis zblendowany owoc, bo ilosc cukru i np.sproszkowany banan mnie troche zniecheca.
Wczoraj jedzac obiad (schabowy) oczywiscie moj maly lakomczuch zaczal rzucac sie na moj talerz wiec dalam jej kawalek kotleta bez panierki i ziemniaka..ale wsuwala a byla po obiedzie;)
Najgorzej nam ida ryby..nie lubi ich:/Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 22:59
-
Kasia
Od 6 msc w rossmanie jest kaszka która robi sie na mleku krowim i wodzie smakuje jak ta dla dorosłych plus owoce Colin je duzo chętniej niż ta z hipp czy inne które smakiJa jak papier
Dziewczyny colin zrobił bardzo mocno ciemna zielona kupę az czarna prawie moze to byc id zębów ? Nic nowego do jedzenia nie dawałam .
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMuniek my dodaliśmy pierwsza miarkę kleiku do mleka jak maly miał niepełne 4 miesiące. Tak pi razy oko szliśmy schematem ze jak skończy 4 miesiące to warzywa, jak skończy 5 to kaszki (ale na noc dostał duzo wczesniej jak pisałam w zdaniu wyżej, a na pewno przed skończeniem 5 miesięcy dostal już kaszke do jedzenia) i od skończonego 6 miesiąca miały byc owoce ale byly ta ok. 2 tyg. wczesniej. Taką rozpiske ze miesiąc po miesiącu dostałam od lekarza, pozniej mu powiedziałam ze wcześnie to dostał i on powiedzial ze to tylko wzór ze ja znam swoje dziecko i wiem co i kiedy.
Faktycznie albo po szczepieniu albo jyz zabki. A masz czopki dla niego? Jak widzisz ze sue meczy to moze daj jeden...
Kasia ja rak samo pomyślałam, ze tak powoli wprowadzać wszystko to wieki będzie trwało. Schabowego tez maly wcinal aż milo. U nas ryby słoiczkowe różnie ale ostatnio dalam mu nasza tylko bez panierki to wcinal.
Annaki ja tez jestem kwaśno lub na. Ja moglabym litrami pic ta wode z ogórków kiszonych, a moj maz mówi ze jestem dziwna. Maly chyba ma to po mamusi bo az się darl do tego ogórka a jak dalam mu cytrynę to nie specjalnie sue krzywil. Wczoraj pomarancza weszla gładko ale teraz jakis czas nie dostanie bo wyszla niestrawiona wiec póki co nie będę dawac;)
Magdalena mnie sue wydaje ze taks kupa moze byc na zeby. Vincent tez taka robił.
Dziewczyny powidlowa zaraz wpadnie bo chyba dziś ma ctg? Chyba ze coś pokrecilam. Wpadnie i powie ze cisza
A w ogole to kto jeszcze w kolejce? Powidlowa i Koalka...Alicja urodziła ale nie wpadla się jeszcze pochwalić, jeszcze ktos???Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 11:12
-
Wczoraj właśnie dałam mu już czopek bo nie umiałam sobie z nim poradzić. Noc to był istny koszmar. Non stop się budził. Teraz niewyspany to oczywiście też marudny. Zaczynam się zastanawiać czy to nie przypadkiem skok,u nas ciężko wyczuć kiedy to następuje bo to wcześniak.
Najchętniej to mojemu już bym dała normalny obiad,niech sobie dziecko pojeno ale niestety nie ma tak łatwo. Myślę że jak już zacznę wprowadzać papu to też szybciej a nie tak co tydzień nowa rzecz.
Dzięki Monia za odpowiedź
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Monika ja tez ogórki i kapustę! O matko uwielbiam
. właśnie jedzie do mnie swojski smalec od mamy to będę wcinac z ogorkami
A u lekarza wczoraj wszystko ok, usg dobre, nie ma nic niepokonanego, dostalismy tylko syrop na kaszel bo od ok 1,5 tyg Lena w nocy lub rano ma taki mokry męczący kaszel, jak by flegma jej się zbierała, ale nie codziennie, nie ma goraczki, kataru tylko to, no i jak to przejdzie i wyleczymy to dopiero mamy powtórkę szczepień tych pierwszych.MonikaDM, Tigana lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMonikaDM ja myślę,że jak Powidlowa wpadnie na forum to napisze,że już urodziła
bo coś za długa ta jej cisza..
Alicja się pochwaliła,ale nie tu a na wrześniówkach.
Dziewczyny przypomnijcie,bo nie zapisałam sobie i zapomniałam
Czy do złożenia wniosku o kindergeld i elterngeld potrzebny jest mi steuernummer dziecka?
Muniek robicie chrzciny w PL czy tu?MonikaDM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny zamówiłam tydzień temu paczkę na ebay,wysłałam już 2 wiadomości do kolesia i do dzisiaj cisza!Miała któraś taką sytuację?co mogę zrobić oprócz pisania do sprzedawcy?bo bardzo mi smutno miał być to prezent urodzinowy dla taty,a trafiłam na jakiegoś oszusta lub niepoważnego faceta i teraz dupa zostałam bez prezentu
-
nick nieaktualny