WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Wrocilismy cali i zdrowi z urlopu. Bylo super. Jas szalal jakby mial adhd przez 10 dni. Jadl tylko owoce o jogurty przez caly urlop. Plywanie z rekawkami bez pomocy opanowane - caly hotel sie zachwycal i mama byla mega dumna. Samolot super. Zero placzu lub marudzenia. Lot 4:40 i mimo to super. Hotel boski dla ludzi w kazdym wieku dla malych dzieci mega przyjazny. Wyspa nudna. Mozna cala zwiefzic w 3 dni Musze Was nadrobic narazie nie mam czasu.

Dziewczyny gratuluje maluchow. Ciesze sie ze wszystko poszlo u Was on.

annaki, powidlowa, MonikaDM, Anka8288, lucy1983 lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka a właśnie się zastanawiałam kiedy wracasz. Super ze urlop udany. Masz jakiś link do Hotelu bo my też chcemy coś przyjaznego dla maluchów ale jednak chyba na przyszłe wakacje...chcieliśmy w grudniu ale mąż ma dyżur.

Anna mnie się wydaje sporo te 80€...ale sama już nie wiem. Znalazłam taka stronke, coś jakby forum gdzie dziewczyny piszą czy ktoś miałby ochotę się spotkać z maluchami. Ale piszą po niemiecku dlatego jeszcze sieć waham czy pisać ;) jak chcesz to może znajdziesz tam kogos: netmoms.de. Generalnie ja to znalazłam jak szukałam po Google właśnie Krabbelgruppe.

Magdalena niewiele czy takiego grzeczne Colin miałby kolegę ale chyba by się dogadali ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 08:48

• annaki Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no drogo drogo, ja tak tylko zażartowalam że dalabym byle było cos takiego :-) , ale nie no trochę przesada z tą kwotą za te kilka spotkań

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka super że urlop się udał :) na pewno na trochę podładowaliście akumulatorki energią :)

Ja mam jeszcze ten ciężki tydzień w pracy, ale w przyszłym biorę istatnich kilka dni urlopu i jedziemy z mężem do południowej Styrii na ostatnie wakacje tylko we dwoje ;) oby tylko pogoda w miarę dopisała...

Dziewczyny byłyście dziś w Lidlu? Bo były fajne ciuszki dziecięce... Tylko jakaś taaaaka duża rozmiarówka... Ja kupiłam ogrodniczki na 68 a wyglądają jak na roczniaka...

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Ja tez do nas zapraszam :-) Julian ma trzech kolegow ale oni sa rok starsi wiec przydalby mu sie rowiesnik ;-)

Endriokobieta- Fajnie ze juz wrociliscie i ze urlopik wam sie udal :-)

Lucy- Ja bylam i kupilam Juliankowi rajstopki do raczkowania i skarpetki. Super byly tez te bodziaki, dresy i sweterek ale mam wiec nie kupowalam.

MonikaDM lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide w czwartek bo będą kombinezony :-) , ale takie dla starszych dzieci, bez stopek, do butów

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę a ja zapomniałam o tym Lidlu...ehhh, moze jeszcze jutro coś wynajde bo mamy taki jeden w miare dobrze zaopatrzony i zawsze coś jeszcze jest.

Mamax fajne te rajstopki do raczkowania? Bo Vincent ma jedne z Normy 74/80 i robią się Male a on wchodzi powoli w rozm. 80 ale spokojnie jeszcze 74 nosi, i dodatkowo zawsze te kolanka przekręcają się na boki.

Kombinezon Vincent dostał od dziadka, który wynalazl go na promocji w Realu za, uwaga...2€ a jest taki super ze szok, tylko raz. 86 wiec Vinnie moze go nie założyć.

Annaki Ty używasz dla Lenki pieluszek z BabyDream caly czas? Uzywalas tez tych "majteczek".

A my dziś podpisaliśmy umowę z Tagessmutter. Maly zaczyna juz w grudniu ale tak po 2-3 godziny dziennie i na początku będę razem z nim tyle ile potrzebuję i ja i maly, dla naszej TM nie robi to problemu, tak przynajmniej mowi, i stopniowo będę go zostawiać u niej na pól godziny pozniej godzinę itd. Musze przyznać ze się stresowalam i żołądek mi się sciskal a w domu jak mi usnął podczas karmienia to się popłakałam ze to juz i ze to moje bobo tak szybko rośnie a z drugiej strony cieszę się ze będziemy tak spokojnie zaczynać i ze mogę spokojnie szukać pracy. Vincent poznal juz koleżankę, ktora jest u TM 11 godz. dziennie i kolegę, oboje starsi od niego ale byl nimi mega zainteresowany :) Ciekawe jak to będzie od grudnia i jak go zostawie u niej pierwszy raz, chyba ze stresu nic nie będę jeść przez tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 21:43

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko Monika rozumiem cie dosknale. Nadal pamietam jak ryczalam jak Maximilian pierwszy raz szedl do przedszkola. On mega zadowolny a ja totalnie zalamana :-( Podobno z pierwszym dzieckiem jest najtrudniej wiec mam nadzieje ze przy Julianie bede dzielniejsza ;-)

Ja z tych rajtuzek jestem zadowolona. Tez mialam jedna pare jeszcze po Maximilianku i pamietam ze byly drogie wiec tym bardziej ciesze sie ze wyrwalam je teraz w lidlu i to duzo taniej ;-) Ja kmbinezon dla Julianka mam wiec nie kupuje. W tamtym roku kupilam kombinezon dla Maximiliana wlasnie z lidla ( jeszcze na ten rok jest dobry) i naprawde moge go polecic. Tak samo te golfy sa super ;-) Ja w czwartek bede polowac na kozaczki. Podobno sa dobrej jakosci( opinie kolezanek) a moj starszy synek ma jescze kozaczki z tamtego roku z bama. Kosztowaly mnie 70 euro i sa jeszcze na niego dobre wiec mysle ze z pol zimy napewno ponosi. A na koncowke zimy chce wlasnie kupic te z lidla bo nie chce wydawac duzej kasy moze juz tylko na miesiac.

Monika- Hm 86 rozmiar powinien byc na zime dobry. Dlaczego myslisz ze Vincent go nie zalozy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 22:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax bo on nosi jeszcze 74, co prawda powoli z nich wyrasta więc zaczniemy 80 i wydaje mi się ze ten kombinezon w rozm. 86 za duży będzie ;) On mi wygląda jak na dwulatka. Poza tym na większości ubranek pisze ze rozm. 86 to tak na 1,5 roku. Jakby byl z H&M to moze byłby dobry bo ubranka stamtąd jakos zawsze sa najszybciej za małe zreszta z C&A czasami tez ale znacznie rzadziej.

A tak w ogóle czy wasze dzieci tez najszybciej wyrastają z bodziaków? Bo ja tska zależność u nas zauwazylam ze najczęściej body najszybciej robią się za małe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 22:46

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko witamy ponownie:)

MonikaDM to Gabrysia tez niektore rzeczy juz 80 tki nosi..taka koza mi rosnie;)

Ja sobie nie wyobrazam jeszcze ze komus Gabulke oddaje..jak mąz ja czasami zabiera na spacer to mi nieswojo..

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika tak ja ciągle na tych pieluchach, tych majteczek jeszcze nie próbowałam ale słyszałam ze są fajne i łatwe w obsłudze

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 02:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- moj Julian juz wchodzi w 86 a on nie wiele starszy jest od Vincenta. Hm 1,5 roku mowisz no to niezla mamy rozmiarowke ;-). Tak u nas tez z bodziakow i pizamek Julian najszybciej wyrazta. Teraz juz wszystkie na 86 mamy a reszte na 80. Hm z tego co ja wiem od paru lat to ubrania z H&M sa rozmiar wieksze od innych.

Annaki- Te pieluchy sa dobre i sprawdzaja sie przy starszych dzieciach. U dziewczynek lepiej sie prezentuja bo u chlopcow zdarzaja sie wpadki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax my za duzo rzeczy z H&M nie mamy bo ja jakos nie potrafię się tam odnaleźć sle te kilka które mieliśmy i mamy to zawsze jako pierwsze sa za Male ;)

Annaki ja właśnie kupiłam te majteczki pierwszy raz i pierwszy raz zalozylam malemu i podobają mi się a sa o niebo tańsze od oryginalnych Pampers.

Kasia a to laska z Gabrysi :) My nie jestesmy wysocy: ja 155 cm a maz 176, wiec Vincent tez pewnie na 2m nam nie wyrośnie :)A swoja drogą to teraz woda w jak różnym wieku rizne rozmiary dzieci noszą wuec chyba te określenia ze 86 to na 1,5 roku mozna o kant tylka rozbić.

A powiedzcie mi...czy po wewnętrznej stronie ud Wasze szkraby maja albo mualy takie czerwone plamki, wygląda to troche ta jakby maly sobie troszkę poobcieral te miejsca jak raczkuje czy chodzi bo np. po nocy tego nie ma tylko w ciagu dnia. Zaczelam tez w ciagu dnia używać właśnie pieluch Babydream (sa super) a w nocy maly ma fioletowe Pampersy, ale jak w nocy miał raz Baby dream to bylo tak samo, czyli wygląda tak jakby miał tylko w dzień te "otarcia". Mysz jeszcze zobaczyć jak będzie jak na caly dzień dam mu tylko Pampers albo tylko te majty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 08:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczeta, moge sie przylaczyc? Czytam Was juz od jakiegos czasu ale chcialam poczekac jeszcze troche aby sie ciaza rozwinela, choc nie wytrzymalam jak widac za dlugo :-)

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a te majtki z babydream czy pampers?
    Powiedzcie mi czy to możliwe że Lena juz rezygnuje z drzemki w ciągu dnia? Zasypia ok 20, śpi do 8-9, czesto tez 10, do tej pory budzilam ją ok 8 bo jak śpi dłużej to nie chce iść na drzemkę o 12 lub wcale, no i z tym zasypianiem w dzień ma duży problem, jeszcze 2 mies temu kladlam do łóżeczka i ona pokrecila się i zasypiala a teraz płacze, krzyczy, no ewidentnie nie chce zasnąć, często ją muszę bujać na rekach i to dość długo od pol godz do 45 min, z kolei nawet jak śpi godzinę w dzień to wieczorem tez jest problem ze spaniem, i to nawet jak np śpi tylko 40 min od 12-12.40 to i tak wieczorem bywa problem, mimo że jest wybiegana na dworze i powinna być zmęczona, nie wiem co robić, sprawdziłam juz kilka razy i np w niedziele wstała rano o 9, nie kladlam jej na drzemkę, ok 14 miała lekki kryzys i nawet polozylam ja do łóżeczka ale nie chciała spać, wytrzymała do wieczora, była nawet bardzo rześka nie marudziła, poszła spać szybciej bo po 19 i od razu zasnęła bez histerii.
    Nie wiem czy nie jest za mała na brak drzemki w dzien ....może kłaść tylko jak na prawdę będzie chciała?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Krysiak :-) , napisz cos więcej o sobie :-)
    Koalka gdzie jesteś???

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Witaj Krysiak :-) , napisz cos więcej o sobie :-)
    O mnie.... Mieszkam i pracuje od 10lat w Monachium. To moja pierwsza ciaza choc o dzidziusia staramy sie od dwoch lat. Wczoraj bylam u lekarza, pecherzyk plodowy jest (1,22mm), niestety jeszcze nie bylo serduszka. W piatek za tydzien mam znowu wizyte, jestem dobrej mysli, ze wtedy juz bedzie piekne serducho, wtedy mam dostac tez Mutterpass. Pielegniarka kazala mi sobie wiecej czasu na wizyte zaplanowac, bo lekarz urzadzi sobie ze mna pogadanke na temat ciazy... Pamietacie cos takiego? A czy oni tez mi powiedza kiedy mam zabrac sie za szukanie poloznej...? Ja mam juz 33 lata a czuje sie jak dziecko, ktore wszytskiego musi sie nauczyc, jakbym stapala po ciemku :-) Wiec bede Was pewnie atakowac pytaniami :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiak jasne ze możesz :) Witamy. Jak się czujesz?

Annaku z Babydream te majciochy. Wydają sie fajne. Dzis testujemy caly dzien. Moze u Lenki to będzie przejściowe. Skoro sporo spi wnocy to moze jej to wystarcza. A moze za jakiś czas znowu zacznie robic drzemki. Vincent jakus czas temu zaczął robić dwie drzemki ale czasem wydaje mi się ze jedna by mu wystarczyla bo właśnie taki kryzys ma ale bardzo nie chce usnac i chce wypróbować jak będzie jak go nie poloze. Ale z kolei ma tez dni ze jednak trzy drzemki zrobi ale trwają wtedy max. 30 minut, a tak robi np. dwie z czego jedna to min. godzina a druga pól, wiec dzieciaki chyba sobie to potrafią jakos regulować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 11:05

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiak ja tez z Bawarii :-) , mieszkam ok 130km od Monachium :-) , tez zaszlam w ciąże mając 33 lata.
    Ja nie miałam żadnej pogadanki, z tym że ja do lekarza trafiłam ok 9 tyg, bo się nie spodziewałam że jestem w ciazy ;-) moja ciąża nie była planowana
    Co do położnej u mnie nie trzeba było szukać, dostałam "z urzędu" po porodzie, przed nawet jak bym wybrała sama to by nie przyjeżdżała bo w mojej okolicy nie jeżdżą. Ale u innych dziewczyn z forum było inaczej, pewnie same opisza jak to było :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia ta pierwsza wizyta u lekarza byla taka dluga u mnie bo i lekarz opowiadał o tym jakie badania sa, jakie trzeba by zrobic a co Ew. mozna odpuścić no i ja tez pytalam o kazda pierdole. A co do wieku to ja mam "juz" 32 lata a jakoś w ogóle tego nie czuje. No i tez jestem z Bawarii ;) Polozna szukalam jakos w połowie ciąży, bardzo chciałam Polkę bo mój niemiecki jeszcze kuleje, ale w szpitalu byla taka super polozna niemka ze wolałabym ja, i nie bylo problemów z dogadaniem sue. No ale Ty 10 lat już tutaj więc pewnie o język nie musisz się martwic :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 11:10

‹‹ 525 526 527 528 529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ