WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka8288 wrote:
    Dziękuję bardzo ;-)
    Powidlowa, zanim trafiłam do wanny walczylam z chęcią znieczulenia i wygrałam. Woda nie sprawiła że ból zniknął, ale kiedy byłam już wykończona skurczami tak się zrelaksowałam w wannie, że zasypialam między skurczami :-)
    Powiedz jak się czujesz? Karmisz piersią?
    Muszę się Wam pochwalić mój poród był piękny, trafiłam na super położną, kiedy tylko urodziła się główka wzięła moja rękę i pozwoliła mi ją dotykać, wiedziała jak zmotywować mnie do dalszego parcia. Chwilę przed urodzeniem zapytała czy chce syna wyjąć z wody,że pomoże mi ale mam go też złapać :-)
    Urodził się, wyciągnęłam go z wody i położyłam na piersi, narzeczony przeciął pepowine. Nie zabrali mi go nawet jak wychodzilam z wanny, cały czas był że mną spokojny zapłakał tylko na chwilę. Położyłam się na łóżku, narzeczony obok mnie i tak spędziliśmy w trójkę pierwsze dwie godziny :-)
    Wsparcie ukochanej osoby jest niezbędne. Narzeczony był ze mną cały czas.
    A co do położnej, spędziłam trochę czasu na oddziale porodowym więc zapoznałam się z trzema zmianami. Niestety muszę powiedzieć, że najgorzej wspominam położna polke. A mi udało się urodzić z super kobietą, pomogła mi ze wszystkim. Nawet taki drobiazg jak wyjście z wanny po porodzie z dzieckiem na piersi, wydawało mi się to niemożliwe, ale z pomocą położnej i dzielnego tatusia daliśmy radę.
    Życzę każdej z Was takiego porodu i takich wspomnień.
    Kurcze gratuluję i zazdroszczę. Jak nie stchórze, to może też wyląduje w wodzie. Jak wyglądała u ciebie sprawa krocza (w wodzie chyba nie nacinają?) trzeba było je szyć czy się udało bez?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka gratuluje synka <3

MonikaDM tak plan mamy na dluzszy czas... jak nie teraz to uda sie na pewno w nowym cyklu! A dalsze plany ktore mam nadzieje ze nie beda juz musialy byc realizowane sa takie zaproponowane po poronieniu przez lekarza z Kinderwunschzentrum ze 3 cykle powtorzymy tylko na stymulacji a w razie niepowodzenia wracamy do opcji inseminacji... ale jestem dobrej mysli i lekarz tez bo w poprzedniej ciazy udalo sie w ostatnim cyklu przed inseminacja...
    Tak czy siak nastawienie bardzo waleczne i pozytywne!

Kinga., lucy1983, MonikaDM, annaki, Tigana lubią tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, mnie nie nacinali ani nie szyli, mimo że mała ważyła 3980 a obwód główki 35,5.

Anka, ja też miałam poranione. Nie smarowalam niczym. Spałam z pielucha na piersiach żeby wietrzyć a żeby nie zmoczyc wszystkiego. Jestem tydzień po porodzie i po ramach ani śladu. 4 dni były najgorsze i to w zasadzie pierwsza minuta. Jak dobrze mała zassie to nic nie czuć.

Kinga., Anka8288 lubią tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia u mnie na kamień najlepsze było umycie Froschem, a na to wysmarowanie połówka cytryny. Później splukal am i po kłopocie.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka- Gratuleje synka i fajnego porodu. Ja jednak nie zdecydowalabym sie rodzic w wodzie. Jak mialam skurcze to zrobilam sobie kapiel ktora przyspieszyla mi akcje porodowa. W sumie dobrze bo caly porod trwal trzy godziny ale te skurcze w wodzie byly bardzo bolesne i z calego mojego pirodu je najgorzej wspomnam. Tak ze chyba u kazdej kobiety to jest inaczej i u mnie jednak sprawdzil sie porod naturalny, bez znieczulania, bez nacinania ale na lozku.

Anka8288 lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Moniusia89 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulację Anka udanego porodu i zazdroszczę że już po :)

Ja się nigdy nie zastanawiałam czy chcę w wodzie rodzić ale teraz to już sama nie wiem. Tak czy siak chciałabym spróbować bez znieczulenia więc poród w wodzie może być dobrą opcją. Muszę jeszcze poczytać na ten temat gdzieś może wtedy się na coś zdecyduje.

d69c20mmk9myteud.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, dziękuję przy najbliższej okazji zakupie sobie maść.
    Kinga, nie nacinali ale pękło na 1cm i jestem z tego zadowolona,tzn ze tak mało.
    Moniusia, zawsze możesz poprosić o kąpiel, jeśli nie będzie Ci odpowiadać możesz zrezygnować. Tak to właśnie jest, każda kobieta reaguje inaczej.
    Ale myślę, że ważna sprawa to podejście.
    Bądźcie dobrej myśli, nie jest tak źle :-) poradzicie sobie świetnie.

lucy1983, Moniusia89, Kinga. lubią tę wiadomość

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka gratuluję synusia!!! I jak fajnie że już jesteście w domku i doskonale dajesz sobie radę :) Super! I Dominik jaki duży! Pięknie ;) Ach, jak zazdroszczę ;) Ja też bym już chciała mieć synusia przy sobie ;) A tu dopiero 7 miesiąc się zaczął...

Ponoć na obolałe brodawki pomaga smarowanie lanoliną, np. Purelan od Medeli ale ta maść z Babydream też ponoć jest dobra ;)

Ja też rozważam poród w wodzie bo mimo tego że boję się bólu to nie chcę PDA więc wanna może być moim wyjściem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia kamień ładnie schodzi po Essigreiniger z Domola, możesz kupić w Rossmanie no albo jakikolwiek inny Entkalker, najlepiej w sprayu...

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ta maść z rossmana to właśnie z lanolina jest. Ja miałam masakrę z sutkow, jeden strup i lecącą krew. Teraz tą maść stosuję na suche usta i łokcie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 17:33

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka gratuluję. Az się popłakałam po opisie Twojego porodu i pomocy innych. Poród w wodzie to była jedyna opcja gdybym nie mogła mieć cc. Super zevtak fajnie wspominasz poród.

Roxa na pewno się uda. Jestem tego pewna :)
    Kiedy masz ta imprezę? Proszę sieci pochwalić jakąś fotka;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 21:03

Anka8288, roxa lubią tę wiadomość

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka gratulacje :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba tylko ja taka zacofana z tym jajkiem, musze sprobowac podac Amelii , moze polubi. Po prostu myslalam ze jajko tak jak mleko krowie podaje sie pozniej :P

Mamax i Magdalena,co to jest Krabbelgruppe? Gdzies chodzicie z maluchami? gdzie takie cos sie odbywa i czy tam moze przyjsc kazdy ?
    Ja bym potrzebowala cos, gdzie Amelia moglaby tez poprzebywac z innymi dziecmi bo w sumie ona nigdy nie miala do czynienia z zadnym rowiesnikiem (nie mamy znajomych z tak malymi dziecmi, w rodzinie tez nie). W prawdzie R. planuje jechac do znajomych gdzie sa dwie dziewczynki ale jedna to juz chodzi do podstawowki a druga ma 3 lata wiec tez juz za duze no ale dobre i to, zeby jakis kontakt z dziecmi miala. Stad tez pytanie o Krabbelgruppe,co to jest itd :)

Mamax a Julianek juz jest zapisany do jakiegos przedszkola? Robiliscie zapis wczesniej? Bo jak czytam o tych co staraja sie o miejsce w przedszkolu to masakra w tym Berlinie, ponoc w cholere ciezko.

Planujemy tez w koncu isc na basen bo tak sobie obiecywalismy ze pojdziemy z mala, ale wczesniej nie lubila sie kapac, teraz baaardzo uwielbia wode, moze dlatego ze kapiemy ja w naszej wannie i ma tam mega duzo swobody :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 12:10

wff22n0ab6iac00e.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy, ja wybrałam wodę nie tylko ze względu na ból, poczytaj troszkę informacji na temat porodów w wannie. Mają dobry wpływ na dziecko :-D
    Kiedy leżałam na łóżku czekając na moją upragnioną wannę z bólu rozważałam znieczulenie, ale kiedy tylko pojawiła się możliwość wejścia do wody wiedziałam że chcę urodzić właśnie tam. Choć słyszałam, że wiele kobiet próbuje wanny i rezygnują ze strachu. Uwierzcie mi nie ma czego się bać :-) trzymam kciuki za Ciebie Lucy, z pewnością podejmiesz odpowiednią decyzję.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png

Wysłany: 4 października 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte nasze Krabbelgruppe troszkę sie różnią . Wiec u mnie odbywa sie to w urzędzie miasta kobietka która jest tez TM ma pokoje kuchnie pelno zabawek dwie sale zabaw spotykają sie tam rodzice z dziećmi które raczkują ewentualnie chodzą gdzies do około 1,5 roku . Jest to raz w tygodniu po 1,5 godz dzieci maja ze soba kontakt rodzice mogą sobie teoche poplotkować z innymi mamusiami :) płace 35€ za 10 zajęć jak sie nie mylę . Sniadanie dla dzieci gratis :) musiała bys poszukac u siebie w mieście ewentualnie zadzwoń do urzędu miasta i zapytaj o taka . Ewentualnie jakies miasto obok jesli masz jak dojechać .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Ja chodze na te zajecia do Gesundheitamt Tempelhof ale wiem ze w innych dzielnicach tez sa te urzedy wiec w kazdym z nich sa takie zajecia. One sa za darmo i u nas dla dzieci raczkujacych odbywaja sie w kazdy czwartek o 11-tej a godzine pozniej sa zajecia dla dzieci chodzacych. Jak sie przyjdzie wczesniej to dzieci moga sie jeszcze pobawic w basenie z pilkami ktory jest w poczekalni :-) Kazda mama jak tylko chce to moze przyjsc ze swoim dzieckiem i nie musi sie zapsywac ;-)

Jesli chodzi o przedszkole to my mamy miejsce zaklepane dla Julianka w przedszkolu Maximilianka. Jako mlodszy brat dostal w nim automatycznie miejsce :-) Ale wiem o czym mowisz bo jak szukalismy przedszkola dla Maximilianka to jeszcze jak w ciazy bylam to bylismy go zapisac a mimo to do przedszkola mogl pojsc dopiero jak mial 2,5 roku bo na wczesniej ( chcialam dac go na dwa latka) nie bylo miejsc. A od kiedy chcialabys dac Amelke do przedszkola?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 14:05

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM :* impreze mamy za 2 tyg wiec jak sie odzieje to wrzuce fotke ;)
    Jutro po 0racy jade spuscic krew w klinice...

MonikaDM lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roxa to i tak będę trzymać kciuki za jutro :)

Kurczę jakbym miała taka Krabbelgruppe za 35€,to bym się nie zastanawiala tylko szla. Jak szukalam u nas to 80€ za 10 spotkań po 45 minut. Magdalena jadę do Ciebie albo do Mamax :D

Wysłany: 4 października 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dm
    Ej wpadaj chętnie ! Biorę was i przygarniam Colin bedzie miał grzecznego kumpla a ja na Krabbelgruppe normalna laske :p

MonikaDM lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym dała i 80e ;-) , a tak serio to u mnie nie ma w pobliżu nic :-( , może w większym mieście typu Augsburg, Monachium to tak, ale na tej wiosce nie robią a szkoda, bylysmy kiedyś u rodzinki w Wolfsburgu i tam poszłam z kuzynką na krabelgruppe, Lena była zachwycona a tu niestety musi być ciągle ze "stara" matką hi hi

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ