Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Anka8288 wrote:Dziękuję bardzo
Powidlowa, zanim trafiłam do wanny walczylam z chęcią znieczulenia i wygrałam. Woda nie sprawiła że ból zniknął, ale kiedy byłam już wykończona skurczami tak się zrelaksowałam w wannie, że zasypialam między skurczami
Powiedz jak się czujesz? Karmisz piersią?
Muszę się Wam pochwalić mój poród był piękny, trafiłam na super położną, kiedy tylko urodziła się główka wzięła moja rękę i pozwoliła mi ją dotykać, wiedziała jak zmotywować mnie do dalszego parcia. Chwilę przed urodzeniem zapytała czy chce syna wyjąć z wody,że pomoże mi ale mam go też złapać
Urodził się, wyciągnęłam go z wody i położyłam na piersi, narzeczony przeciął pepowine. Nie zabrali mi go nawet jak wychodzilam z wanny, cały czas był że mną spokojny zapłakał tylko na chwilę. Położyłam się na łóżku, narzeczony obok mnie i tak spędziliśmy w trójkę pierwsze dwie godziny
Wsparcie ukochanej osoby jest niezbędne. Narzeczony był ze mną cały czas.
A co do położnej, spędziłam trochę czasu na oddziale porodowym więc zapoznałam się z trzema zmianami. Niestety muszę powiedzieć, że najgorzej wspominam położna polke. A mi udało się urodzić z super kobietą, pomogła mi ze wszystkim. Nawet taki drobiazg jak wyjście z wanny po porodzie z dzieckiem na piersi, wydawało mi się to niemożliwe, ale z pomocą położnej i dzielnego tatusia daliśmy radę.
Życzę każdej z Was takiego porodu i takich wspomnień. -
nick nieaktualnyAnka gratuluje synka
MonikaDM tak plan mamy na dluzszy czas... jak nie teraz to uda sie na pewno w nowym cyklu! A dalsze plany ktore mam nadzieje ze nie beda juz musialy byc realizowane sa takie zaproponowane po poronieniu przez lekarza z Kinderwunschzentrum ze 3 cykle powtorzymy tylko na stymulacji a w razie niepowodzenia wracamy do opcji inseminacji... ale jestem dobrej mysli i lekarz tez bo w poprzedniej ciazy udalo sie w ostatnim cyklu przed inseminacja...
Tak czy siak nastawienie bardzo waleczne i pozytywne!Kinga., lucy1983, MonikaDM, annaki, Tigana lubią tę wiadomość
-
Kinga, mnie nie nacinali ani nie szyli, mimo że mała ważyła 3980 a obwód główki 35,5.
Anka, ja też miałam poranione. Nie smarowalam niczym. Spałam z pielucha na piersiach żeby wietrzyć a żeby nie zmoczyc wszystkiego. Jestem tydzień po porodzie i po ramach ani śladu. 4 dni były najgorsze i to w zasadzie pierwsza minuta. Jak dobrze mała zassie to nic nie czuć.Kinga., Anka8288 lubią tę wiadomość
-
Anka- Gratuleje synka i fajnego porodu. Ja jednak nie zdecydowalabym sie rodzic w wodzie. Jak mialam skurcze to zrobilam sobie kapiel ktora przyspieszyla mi akcje porodowa. W sumie dobrze bo caly porod trwal trzy godziny ale te skurcze w wodzie byly bardzo bolesne i z calego mojego pirodu je najgorzej wspomnam. Tak ze chyba u kazdej kobiety to jest inaczej i u mnie jednak sprawdzil sie porod naturalny, bez znieczulania, bez nacinania ale na lozku.
Anka8288 lubi tę wiadomość
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Gratulację Anka udanego porodu i zazdroszczę że już po
Ja się nigdy nie zastanawiałam czy chcę w wodzie rodzić ale teraz to już sama nie wiem. Tak czy siak chciałabym spróbować bez znieczulenia więc poród w wodzie może być dobrą opcją. Muszę jeszcze poczytać na ten temat gdzieś może wtedy się na coś zdecyduje.Anka8288 lubi tę wiadomość
-
Annaki, dziękuję przy najbliższej okazji zakupie sobie maść.
Kinga, nie nacinali ale pękło na 1cm i jestem z tego zadowolona,tzn ze tak mało.
Moniusia, zawsze możesz poprosić o kąpiel, jeśli nie będzie Ci odpowiadać możesz zrezygnować. Tak to właśnie jest, każda kobieta reaguje inaczej.
Ale myślę, że ważna sprawa to podejście.
Bądźcie dobrej myśli, nie jest tak źleporadzicie sobie świetnie.
lucy1983, Moniusia89, Kinga. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnka gratuluję synusia!!! I jak fajnie że już jesteście w domku i doskonale dajesz sobie radę
Super! I Dominik jaki duży! Pięknie
Ach, jak zazdroszczę
Ja też bym już chciała mieć synusia przy sobie
A tu dopiero 7 miesiąc się zaczął...
Ponoć na obolałe brodawki pomaga smarowanie lanoliną, np. Purelan od Medeli ale ta maść z Babydream też ponoć jest dobra
Ja też rozważam poród w wodzie bo mimo tego że boję się bólu to nie chcę PDA więc wanna może być moim wyjściemAnka8288 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnka gratuluję. Az się popłakałam po opisie Twojego porodu i pomocy innych. Poród w wodzie to była jedyna opcja gdybym nie mogła mieć cc. Super zevtak fajnie wspominasz poród.
Roxa na pewno się uda. Jestem tego pewna
Kiedy masz ta imprezę? Proszę sieci pochwalić jakąś fotka;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 21:03
Anka8288, roxa lubią tę wiadomość
-
To chyba tylko ja taka zacofana z tym jajkiem, musze sprobowac podac Amelii , moze polubi. Po prostu myslalam ze jajko tak jak mleko krowie podaje sie pozniej
Mamax i Magdalena,co to jest Krabbelgruppe? Gdzies chodzicie z maluchami? gdzie takie cos sie odbywa i czy tam moze przyjsc kazdy ?
Ja bym potrzebowala cos, gdzie Amelia moglaby tez poprzebywac z innymi dziecmi bo w sumie ona nigdy nie miala do czynienia z zadnym rowiesnikiem (nie mamy znajomych z tak malymi dziecmi, w rodzinie tez nie). W prawdzie R. planuje jechac do znajomych gdzie sa dwie dziewczynki ale jedna to juz chodzi do podstawowki a druga ma 3 lata wiec tez juz za duze no ale dobre i to, zeby jakis kontakt z dziecmi miala. Stad tez pytanie o Krabbelgruppe,co to jest itd
Mamax a Julianek juz jest zapisany do jakiegos przedszkola? Robiliscie zapis wczesniej? Bo jak czytam o tych co staraja sie o miejsce w przedszkolu to masakra w tym Berlinie, ponoc w cholere ciezko.
Planujemy tez w koncu isc na basen bo tak sobie obiecywalismy ze pojdziemy z mala, ale wczesniej nie lubila sie kapac, teraz baaardzo uwielbia wode, moze dlatego ze kapiemy ja w naszej wannie i ma tam mega duzo swobodyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 12:10
-
Lucy, ja wybrałam wodę nie tylko ze względu na ból, poczytaj troszkę informacji na temat porodów w wannie. Mają dobry wpływ na dziecko
Kiedy leżałam na łóżku czekając na moją upragnioną wannę z bólu rozważałam znieczulenie, ale kiedy tylko pojawiła się możliwość wejścia do wody wiedziałam że chcę urodzić właśnie tam. Choć słyszałam, że wiele kobiet próbuje wanny i rezygnują ze strachu. Uwierzcie mi nie ma czego się baćtrzymam kciuki za Ciebie Lucy, z pewnością podejmiesz odpowiednią decyzję.
-
Agatte nasze Krabbelgruppe troszkę sie różnią . Wiec u mnie odbywa sie to w urzędzie miasta kobietka która jest tez TM ma pokoje kuchnie pelno zabawek dwie sale zabaw spotykają sie tam rodzice z dziećmi które raczkują ewentualnie chodzą gdzies do około 1,5 roku . Jest to raz w tygodniu po 1,5 godz dzieci maja ze soba kontakt rodzice mogą sobie teoche poplotkować z innymi mamusiami
płace 35€ za 10 zajęć jak sie nie mylę . Sniadanie dla dzieci gratis
musiała bys poszukac u siebie w mieście ewentualnie zadzwoń do urzędu miasta i zapytaj o taka . Ewentualnie jakies miasto obok jesli masz jak dojechać .
-
Agattee- Ja chodze na te zajecia do Gesundheitamt Tempelhof ale wiem ze w innych dzielnicach tez sa te urzedy wiec w kazdym z nich sa takie zajecia. One sa za darmo i u nas dla dzieci raczkujacych odbywaja sie w kazdy czwartek o 11-tej a godzine pozniej sa zajecia dla dzieci chodzacych. Jak sie przyjdzie wczesniej to dzieci moga sie jeszcze pobawic w basenie z pilkami ktory jest w poczekalni
Kazda mama jak tylko chce to moze przyjsc ze swoim dzieckiem i nie musi sie zapsywac
Jesli chodzi o przedszkole to my mamy miejsce zaklepane dla Julianka w przedszkolu Maximilianka. Jako mlodszy brat dostal w nim automatycznie miejsceAle wiem o czym mowisz bo jak szukalismy przedszkola dla Maximilianka to jeszcze jak w ciazy bylam to bylismy go zapisac a mimo to do przedszkola mogl pojsc dopiero jak mial 2,5 roku bo na wczesniej ( chcialam dac go na dwa latka) nie bylo miejsc. A od kiedy chcialabys dac Amelke do przedszkola?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 14:05
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja to bym dała i 80e
, a tak serio to u mnie nie ma w pobliżu nic
, może w większym mieście typu Augsburg, Monachium to tak, ale na tej wiosce nie robią a szkoda, bylysmy kiedyś u rodzinki w Wolfsburgu i tam poszłam z kuzynką na krabelgruppe, Lena była zachwycona a tu niestety musi być ciągle ze "stara" matką hi hi