X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dołączam się do pytania o spiwór;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja o śpiworkach się nie wypowiem, bo my mamy jeszcze z zeszłego roku taki kocyk co boki sie zsówa razem na zamek i powstaje śpiworek a na dole zamyka sie to na zatrzaski, to tego klapa od spacerówki i myślę, ze nam wystarczy, a w razie czego mamy masę kocyków.

Fotelik my już używamy większy, a to dlatego, ze jak kupowałąm zestaw do wózka to wydawało mi się wygodnie 3w1 a teraz już bym nigdy ak nie zrobiła. My mamy BeSafe Izi Kid I-Size ale on jest na isofix, ale wiem, ze BeSafe Izi Plus (on jest większy bo do 25kg) i BeSafe Izi Combix3 (ten to akurat ten sam co my mamy tylko z możliwością później zamontowania go przodem) są montowane na pasy. Małemu sie podoba bo widzi całą tylną szybę i ma mega widoki, pierwszy raz jak jechał to można było pomyśleć, ze w aucie dziecka w ogóle nie ma i teraz tez jest grzeczny. Jeszcze Axkidy są podobno dobrymi fotelikami. Tylko na foteliki montowane tyłem trzeba mieć trochę miejsca w aucie, co nie oznacza, ze trzeba mieć duze auto ;) Pochwal się jak cos wybierzecie.

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziewczyny ja mam ten sam problem z fotelikiem ale chciała bym jak najdłużej w maxi cosi bo najbezpieczniej . U nas kazda podroz nawet 30 min jest katastrofa wrzask i koniec nie chce siedziec . Ostatnio nawet nie chciał zasnal w aucie . Mam zamiar sprzedać nasz wozek plus maxi cosi i kupić wozek w stylu laska i fotelik oczywiście w wozku tez nie chce siedziec na spacerku wiec mysle po co mi takie duzy i rozkładany składany skoro sa mniejsze i łatwiejsze w obsłudze :)

Śpiworek mam taki do wózka oryginalny i jeden z jakies owczej wełny ale tamten jest bez firmowy będę go używać do sanek wied chyba nie pomogę

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 12 października 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Kiedy idzie sie pierwszy raz z dzidzia do pediatry ? Zostal mi tydzien do porodu, a ja nie mam zadnego jeszcze. Do kazdego, co dzwonie to nie przyjmuja nowych pacjentow :/ A myslalam, ze w Hamburgu nie bd problemu ze znalezieniem miejsca :/

• Mamax Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy infekcje grypowa z jelitowka :-(

Julian jezdzi juz przodem do kierunku jazdy w foteliku z maxi cosi. On jest jeszcze po Maximilianie wiec juz starszy typ ale jestem z niego zadowolona.

Wozek typu laska mam i na szybkie wypady po duzych sklepach juz uzywam ale na wyjscia na dwor zamierzam dopiero na wiosne. My w naszej spacerowce mamy juz zamontowany spiworek z firmy Altebebe. To jest spiworek tez po Maximilianie ale wogole nie zniszczony pomimo ze juz czwarta zime bede go uzywac :-)

To ten spiworek:
    http://www.pinkorblue.pl/alta-bebe-spiworek-na-zime-standard-2203-black-fede-a039403.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 16:33

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam śpiwór z aldi,uniwersalny za 10e,jest super! Ma dziury na pasy w kilku miejscach żeby dopasować do wózka i jest rozpinany w literę T, w środku taki misiu a na wierzchu materiał wodoszczelny.
    A fotelik tez mamy przodem bo Lena w nosidle tyłem dostawała spazmow, jazdy były udręką, mamy maxi cosi priori, jestem zadowolona a przede wszystkim Lena jezdzi spokojnie i śpi
    Kurde znowu mi ucieło z tel :-\
    Wózek mam inglesina zippy, składa się jedną ręka jak parasolka, ma 3 poziomy oparcia, całe poszycie i buda się ściąga do prania, lekki i zajmuje mało miejsca w aucie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 19:36

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://imged.pl/wozek-inglesina-zippy-2010-st-idealny-zielony-4240744.html
    Wózek dokładnie taki :-) , tu jest akurat założona osłonka na nogi :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax duzo zdrowka dla chlopakow.

Agatte ja wlasnie kupilam fotelik 9-18kg

http://allegro.pl/fotelik-romer-king-ii-ls-3x-gratis-9-18kg-plus-i5431972954.html

Wybralam zeberke, a co;) my tez jedziemy na tydzien do Polski i wtedy go zabiore. On jest montowany przodem do kierunku jazdy.

I gratulacje dla Amelki i jej ząbka. My czekamy nadal..

Dzis w zwiazku z tym ze mija 4 tyg odkad Gabrysia fatalnie spi w nocy postanowilismy przemeblowac sypialnie i przenieslismy jej lozeczko kolo okna. Szukam przyczyny tych jej ciaglych pobudek i moze to miejsce gdzie dotad spala bylo jakies niekorzystne..trzymajcie kciuki za dobra i spokojna noc;)

Ja tez jej juz nie przebieram w nocy, ale nad ranem pieluszka jest ciezka:) ale tylko plyny;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 20:07

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, czy to prawda , że wnosek o Kindergeld powinnam wysłać do Cottbus, bo dzieci polaków mają tam oddział? Cały czas myślałam , że do norymbergi jako , że z Bawarii jestem.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny! przepraszam, że się nie odniosę do Waszych postów, ale nie mam głowy do nadrabiania ;) tym co urodziły serdecznie gratuluję i zdrówka dla dzieciaczków życzę :)

my jesteśmy teraz w pl, jeszcze około tygodnia. mam pytanie: czy w niemczech milupa aptamil PEPTI można dostac na receptę? ile wtedy kosztuje? recepta może byc od pediatry czy musi od alergologa? podaję teraz to mleko i nie wiem, czy robic sobie duże zapasy z Polski ;) uprzedzę pytania, młoda odpukac alergiczką nie jest, ale my oboje jesteśmy, a moja mama jest alergologiem i kazała mi to mleko dawac 'zapobiegawczo' ;) a dostaje mleka, bo nie ściągam wystarczająco, a zbuntowała się na cycka. to tak w skrócie! z góry dziękuję za odpowiedź i naprawdę sorki, że się nie odnoszę i nie czytam, ale ostatnio permamentnie nie wiem w co ręce włożyc (kwestia niezorganizowania...)

pozdrawiam!

Endokobietka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta z recepta 5 Euro, bez recepty 35-40.

17u93e5exqfllrog.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Mamuśki, czy to prawda , że wnosek o Kindergeld powinnam wysłać do Cottbus, bo dzieci polaków mają tam oddział? Cały czas myślałam , że do norymbergi jako , że z Bawarii jestem.

A wniosku o Kindergeld nie zanosi sie do Familienkasse ?

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama ja już nic nie wiem. Nigdzie nie mogę konkretnej informacji znaleźć. Zawsze dwie różne informacje w tym samym czasie znajduje;p Już zgłupiałam.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    lilmama ja już nic nie wiem. Nigdzie nie mogę konkretnej informacji znaleźć. Zawsze dwie różne informacje w tym samym czasie znajduje;p Już zgłupiałam.

A jakie dokumenty tam zalaczasz oprocz aktu urodzenia ?

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa pierwsze słyszę o tym kg,ja wysłałam do Norynmergii,stamtąd tez otrzymałam odp o przyznaniu. Co prawda czekałam rok bo przez tel mówili ze papiery są w Bautzen a tam niby dużo wniosków itp no ale otrzymaliśmy w koncu pieniądze

powidlowa lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    A jakie dokumenty tam zalaczasz oprocz aktu urodzenia ?

kopia dowodów i zameldowania. Ale podobno sam akt urodzenia wystarczy. Lepiej za dużo niż bym miała znów dosyłać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 12:37

3i49tv7371hkkcdh.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz mowi, ze mozna wyslac i mozna zaniesc. Wazne zeby zabrac jakies potwierdzenie, ze sie to dostarczylo.

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dokument o nie pobieraniu jakichkolwiek swiadczen rodzinnych w Polsce ?

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic z pl nie potrzebowałam, musieliśmy później dosłać jakiś papier od męża z pracy, chyba o zarobkach czy cos, nie pamiętam juz, ale sami się o to upomnieli pisemnie, z kolei koleżanka moja nic takiego nie musiała więc nie rozumiem tego

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    A dokument o nie pobieraniu jakichkolwiek swiadczen rodzinnych w Polsce ?

jak sie dziecko urodzilo tutaj to podobno nie trzeba. Jak się upomną to doślę.

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ