X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dołączam się do pytania o spiwór;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja o śpiworkach się nie wypowiem, bo my mamy jeszcze z zeszłego roku taki kocyk co boki sie zsówa razem na zamek i powstaje śpiworek a na dole zamyka sie to na zatrzaski, to tego klapa od spacerówki i myślę, ze nam wystarczy, a w razie czego mamy masę kocyków.

Fotelik my już używamy większy, a to dlatego, ze jak kupowałąm zestaw do wózka to wydawało mi się wygodnie 3w1 a teraz już bym nigdy ak nie zrobiła. My mamy BeSafe Izi Kid I-Size ale on jest na isofix, ale wiem, ze BeSafe Izi Plus (on jest większy bo do 25kg) i BeSafe Izi Combix3 (ten to akurat ten sam co my mamy tylko z możliwością później zamontowania go przodem) są montowane na pasy. Małemu sie podoba bo widzi całą tylną szybę i ma mega widoki, pierwszy raz jak jechał to można było pomyśleć, ze w aucie dziecka w ogóle nie ma i teraz tez jest grzeczny. Jeszcze Axkidy są podobno dobrymi fotelikami. Tylko na foteliki montowane tyłem trzeba mieć trochę miejsca w aucie, co nie oznacza, ze trzeba mieć duze auto ;) Pochwal się jak cos wybierzecie.

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziewczyny ja mam ten sam problem z fotelikiem ale chciała bym jak najdłużej w maxi cosi bo najbezpieczniej . U nas kazda podroz nawet 30 min jest katastrofa wrzask i koniec nie chce siedziec . Ostatnio nawet nie chciał zasnal w aucie . Mam zamiar sprzedać nasz wozek plus maxi cosi i kupić wozek w stylu laska i fotelik oczywiście w wozku tez nie chce siedziec na spacerku wiec mysle po co mi takie duzy i rozkładany składany skoro sa mniejsze i łatwiejsze w obsłudze :)

Śpiworek mam taki do wózka oryginalny i jeden z jakies owczej wełny ale tamten jest bez firmowy będę go używać do sanek wied chyba nie pomogę

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 12 października 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Kiedy idzie sie pierwszy raz z dzidzia do pediatry ? Zostal mi tydzien do porodu, a ja nie mam zadnego jeszcze. Do kazdego, co dzwonie to nie przyjmuja nowych pacjentow :/ A myslalam, ze w Hamburgu nie bd problemu ze znalezieniem miejsca :/

• Mamax Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy infekcje grypowa z jelitowka :-(

Julian jezdzi juz przodem do kierunku jazdy w foteliku z maxi cosi. On jest jeszcze po Maximilianie wiec juz starszy typ ale jestem z niego zadowolona.

Wozek typu laska mam i na szybkie wypady po duzych sklepach juz uzywam ale na wyjscia na dwor zamierzam dopiero na wiosne. My w naszej spacerowce mamy juz zamontowany spiworek z firmy Altebebe. To jest spiworek tez po Maximilianie ale wogole nie zniszczony pomimo ze juz czwarta zime bede go uzywac :-)

To ten spiworek:
    http://www.pinkorblue.pl/alta-bebe-spiworek-na-zime-standard-2203-black-fede-a039403.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 16:33

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam śpiwór z aldi,uniwersalny za 10e,jest super! Ma dziury na pasy w kilku miejscach żeby dopasować do wózka i jest rozpinany w literę T, w środku taki misiu a na wierzchu materiał wodoszczelny.
    A fotelik tez mamy przodem bo Lena w nosidle tyłem dostawała spazmow, jazdy były udręką, mamy maxi cosi priori, jestem zadowolona a przede wszystkim Lena jezdzi spokojnie i śpi
    Kurde znowu mi ucieło z tel :-\
    Wózek mam inglesina zippy, składa się jedną ręka jak parasolka, ma 3 poziomy oparcia, całe poszycie i buda się ściąga do prania, lekki i zajmuje mało miejsca w aucie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 19:36

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://imged.pl/wozek-inglesina-zippy-2010-st-idealny-zielony-4240744.html
    Wózek dokładnie taki :-) , tu jest akurat założona osłonka na nogi :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax duzo zdrowka dla chlopakow.

Agatte ja wlasnie kupilam fotelik 9-18kg

http://allegro.pl/fotelik-romer-king-ii-ls-3x-gratis-9-18kg-plus-i5431972954.html

Wybralam zeberke, a co;) my tez jedziemy na tydzien do Polski i wtedy go zabiore. On jest montowany przodem do kierunku jazdy.

I gratulacje dla Amelki i jej ząbka. My czekamy nadal..

Dzis w zwiazku z tym ze mija 4 tyg odkad Gabrysia fatalnie spi w nocy postanowilismy przemeblowac sypialnie i przenieslismy jej lozeczko kolo okna. Szukam przyczyny tych jej ciaglych pobudek i moze to miejsce gdzie dotad spala bylo jakies niekorzystne..trzymajcie kciuki za dobra i spokojna noc;)

Ja tez jej juz nie przebieram w nocy, ale nad ranem pieluszka jest ciezka:) ale tylko plyny;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 20:07

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, czy to prawda , że wnosek o Kindergeld powinnam wysłać do Cottbus, bo dzieci polaków mają tam oddział? Cały czas myślałam , że do norymbergi jako , że z Bawarii jestem.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny! przepraszam, że się nie odniosę do Waszych postów, ale nie mam głowy do nadrabiania ;) tym co urodziły serdecznie gratuluję i zdrówka dla dzieciaczków życzę :)

my jesteśmy teraz w pl, jeszcze około tygodnia. mam pytanie: czy w niemczech milupa aptamil PEPTI można dostac na receptę? ile wtedy kosztuje? recepta może byc od pediatry czy musi od alergologa? podaję teraz to mleko i nie wiem, czy robic sobie duże zapasy z Polski ;) uprzedzę pytania, młoda odpukac alergiczką nie jest, ale my oboje jesteśmy, a moja mama jest alergologiem i kazała mi to mleko dawac 'zapobiegawczo' ;) a dostaje mleka, bo nie ściągam wystarczająco, a zbuntowała się na cycka. to tak w skrócie! z góry dziękuję za odpowiedź i naprawdę sorki, że się nie odnoszę i nie czytam, ale ostatnio permamentnie nie wiem w co ręce włożyc (kwestia niezorganizowania...)

pozdrawiam!

Endokobietka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta z recepta 5 Euro, bez recepty 35-40.

17u93e5exqfllrog.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Mamuśki, czy to prawda , że wnosek o Kindergeld powinnam wysłać do Cottbus, bo dzieci polaków mają tam oddział? Cały czas myślałam , że do norymbergi jako , że z Bawarii jestem.

A wniosku o Kindergeld nie zanosi sie do Familienkasse ?

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama ja już nic nie wiem. Nigdzie nie mogę konkretnej informacji znaleźć. Zawsze dwie różne informacje w tym samym czasie znajduje;p Już zgłupiałam.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    lilmama ja już nic nie wiem. Nigdzie nie mogę konkretnej informacji znaleźć. Zawsze dwie różne informacje w tym samym czasie znajduje;p Już zgłupiałam.

A jakie dokumenty tam zalaczasz oprocz aktu urodzenia ?

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa pierwsze słyszę o tym kg,ja wysłałam do Norynmergii,stamtąd tez otrzymałam odp o przyznaniu. Co prawda czekałam rok bo przez tel mówili ze papiery są w Bautzen a tam niby dużo wniosków itp no ale otrzymaliśmy w koncu pieniądze

powidlowa lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    A jakie dokumenty tam zalaczasz oprocz aktu urodzenia ?

kopia dowodów i zameldowania. Ale podobno sam akt urodzenia wystarczy. Lepiej za dużo niż bym miała znów dosyłać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 12:37

3i49tv7371hkkcdh.png
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz mowi, ze mozna wyslac i mozna zaniesc. Wazne zeby zabrac jakies potwierdzenie, ze sie to dostarczylo.

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dokument o nie pobieraniu jakichkolwiek swiadczen rodzinnych w Polsce ?

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic z pl nie potrzebowałam, musieliśmy później dosłać jakiś papier od męża z pracy, chyba o zarobkach czy cos, nie pamiętam juz, ale sami się o to upomnieli pisemnie, z kolei koleżanka moja nic takiego nie musiała więc nie rozumiem tego

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    A dokument o nie pobieraniu jakichkolwiek swiadczen rodzinnych w Polsce ?

jak sie dziecko urodzilo tutaj to podobno nie trzeba. Jak się upomną to doślę.

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ