X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki - powiesz mi gdzie wysyłałaś antrag o elterngeld?

Tutaj?
    Zentrum Bayern Familie und Soziales
    Region Schwaben
    86135 Augsburg

Czy do Jugendamt
    Bo już zgłupiałam.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa tak do Augsburga wysłałam
    Ja dostałam wnioski na ten landeserziehungsgeld,kurde czarna magia...ehh musimy tez się udać z tym do tego faceta co wcześniej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 17:28

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy wanienkę 80 cm z ikea potem kupimy większa ale od kad colin siedzi wchodzi z mężem pod prysznic i pluska sie w brodziku :)

Monika dm
    Martadele z firmy wiltmann teraz patrzę ze to BIO Geflügel Lyoner oni maja wszystko na takich tackach kupuje tez do nic salami . W kauflandzie pewnie bedzie ja kupuje w keiser

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki a co to i kiedy można się o to starać? Automatycznie dostaliście wnioski?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena dzięki. A jeszcze co do tej ryby np. na parze (ja osobiście ryby na parze jako jedynej rzeczy na parze nie zjem). Ja wkladam sitko na makaron do garnka w ktorym gotuje się trochę wody i tak robie coś na parze (np. kluchy). Nie chce mi się wyciągać naczynia parowego a ogólnie to ja większość robię w szybkowarze choc tam ryby się nie da bo się rozleci, rybę zazwyczaj w piekarniku.

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa to jest zamiast tego betreungsgeld które wycofali, to są pieniądze na dziecko po zakończonym elterngeld, Bawaria to utrzymała pod tą nazwą z tym że tylko na pół roku (wczesniej było od 15 mies życia do 36) pod warunkiem oczywiście że dziecko jest w domu pod opieką matki. Z tym że ja nie orientuje się jak to jest w przypadku pracujących, bo ja nie pracowałam w sumie przed ciążą. I tak sami mi z ratusza przysłali wnioski, wczesniej, jakoś miesiąc temu przysłali pismo że jest cos takiego i mogę z tego skorzystać

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mialam wanienke z ikei 80 cm. Uzywalam jej do pol roku teraz Julianek kapie sie w normalnej wannie. Wczesniej lezac na brzuszku a teraz na siedzaco.

Roxa- Oj to duzo przezylas. Wspolczuje ci i trzymam kciuki za szybkie zafasolkowanie ;-)

Mnika- Ja Julianowi parowek i wedlin jeszcze nie daje. On na sniadania i kolacje nadal jada chetnie kaszke wiec skrapliwie z tego korzystam. Nie ukrywam ze mi tak wygodniej bo szybciej mi go tak nakarmic przed wyjsciem do przedszkola ale juz obmyslilam plan jak dalej sobie radzic i wymyslilam ze wkrotce rano przed przedszkolem bede dawac mleko a po przyjsciu do domu na drugie sniadanko wedlinke itp ;-)

U nas Maximilian wyzdrowial to Julian sie pochorowal. Meczy go goraczka i mega katar splywajacy wewnatrz przez co nic nie moze zjesc grutkowego bo zaraz wymiotuje :-( Tak ze od wczoraj Julian pije mleko i je tylko kaszki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 21:16

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie do wszystkich matek z niemiec. Wiecie, czy jest tu mozliwosc badania Bety jak w Polsce?? Zrobilam test ciazowy 2krotnie i pozytyw. Niestety moj ginekolog jest na urlopie i bedzie dopiero 5 listopada :/

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie czy też tak miałyście? Moja Mela od kilku dni jak budzi się na nocne jedzenie i przebieranie to nie płacze jak normalnie w dzień tylko wydaje z siebie dziwne dźwięki aż wstanę i ją przebiera (okropna krzywda się dzieje i jest płacz) i nakarmię . Są to gardłowe dźwięki, jakieś stanie do tego. Ja nie wiem czy ona warczy na mnie czy co? Czasem tak godzina mija zanim do niej wstanę a ona sobie warczy, śpi, warczy i znowu śpi. Kolejne wstawanie rano jest takie samo. A w dzień płacz jak się obudzi.
    Czasem jak ją odkładam do spania to tez wydaje takie dźwięki.
    Czy moje dziecko jest jakieś dziwne?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa- Ja nie wiem bo moje dzieci tak nie robily. Maximilian darl sie w nieboglosy dopoki nie dostal butelki a Julian jak byl malusi to nie plakal tylko pokwekiwal a teraz to siada i wola mama tak dlugo az sie obudze :-)

Zmieniacie dzieciom w nocy pieluchy??? Bo ja to tylko na poczatku robilam ale szybko przestalam bo nie bylo potrzeby. Pielucha spokojnie starcza na cala nocke :-)

Mloda- Ja bety w de nie robilam ale podobno jest taka mozliwosc. Jak gineklg jest na urlopie to podejdz do swojego rodzinnego lekarza. Moze tam ci zrobia ale to chyba jest platne ;-)

Maximilian znowu dostal goraczki a w nocy mi wymiotowal :-( Julian tez nadal wszystko zwrraca po za mlekiem i ma goraczke wiec zaraz jedziemy z nimi do lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 10:24

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mloda1995 wrote:
    Hej, mam pytanie do wszystkich matek z niemiec. Wiecie, czy jest tu mozliwosc badania Bety jak w Polsce?? Zrobilam test ciazowy 2krotnie i pozytyw. Niestety moj ginekolog jest na urlopie i bedzie dopiero 5 listopada :/
    Mnie bete robil lekarz w klinice, niestety nie pomoge w kwestii co zrobic, jesli lekarz na urlopie... Moze sprobuj tak jak radzi Mamax

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - ja Melę kładę spać ok 21 i spi do 3 - 4 i zmieniam bo kupa zawsze jest, poźniej ok 6-9 wstaje i też zmieniam. Ale moja ma dopiero 18 dni;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa tez nie pomoge, bo Lena jak się budzila to tez kwękala, potem kopała nogami :-) , teraz dopiero płacze

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za pomoc ;) bede dzwonic do rodzinnego.

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax kaszka to faktycznie wygoda i sue zastanawiam czy nie zacząć mu dawać jej właśnie jak wstanie a pozniej na drugie śniadanie jakas kanapke. I tak pozniej u TM bedzie jadl normalne śniadanie tak o 9:00, więc moze zamienię kolejność.
    Oj bidulki te Twoje maluchy. Trzymam kciuki żeby to nie bylo nic poważnego i lekarz szybko im pomogl. Daj znac po wizycie.
    Ja tez juz dawno nie zmieniam pieluch w nocy. Robiłam to krótko, pozniej coraz rzadziej i jak byk kupa, od dluuuuguego czasu nie wiem co to znaczy nocne przebieranie ;)

Mloda tutaj dziewczyny robimy betę. Albo zadzwoń do swojej Praxis i tam dopytaj czy możesz zrobic albo jak radzi Mamax do lekarza pierwszego kontaktu.

Powidlowa Vincent w nocy tak nie robił ale teraz czasem dla wygłupów wydaje takie gardłowe dźwięki kiedyś nawet myślałam ze sue dusi a raz ze ma chrypkę. Nie wiem czy takie maluszki jak Mela tak robią, ale może to jej sposob na nocna pobudkę. Zapytaj poloznej jak wpadnie albo zadzwon do niej.

• Tigana Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax współczuję chłopcom :/.

Ja pieluchę od jakiś dwóch tygodni zmieniam dopiero nad ranem albo rano, BO mała przestała sikać w nocy. Jak o 4 sprawdzałam to nieraz jest zupełnie sucha pielucha. Za to rano często bomba :).

Ja mam wanienkę z Ikei i póki co zadowoleni jesteśmy, choć ostatnio chlapie na potęgę.

Ja chyba bety w ogóle nie miałam robionej tu, po prostu USG i był pęcherzyk i tyle :). Może to i lepiej bo pamiętam jak inne dziewczyny robiły sobie codziennie i potem wariowały że może za mało przyrasta...

Moja mała w nocy się wierci i stęka jak jest głodna.

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny walcze dalej!
    Bylam dzis w Kinderwunschzentrum rano, oddalam krew i jesli cos tam bedzie nie tak to popoludniu zadzwonia a jesli nie to od dzis zaczynam robic zastrzyki...
    Za tydzien monitoring...
    No to zaczynamy ostatnia walke przed inseminacja...

Tigana, lucy1983 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bety to mi robili w kwz... w sumie robia mi na koniec kazdego cyklu ale to z wiadomych powodow... musza trzymac reke na pulsie...
    A jak sie okazalo ze ciaza to robili co tydzien na kazdej wizycie nomale to kwz... u gina by mi pewnie nie.robili albo zrobili raz... Co do robienia samemu to u mnie nie bylo takiej opcji... pytalam u rodzinnego na wszelki wypadek i u gina... i moga mi zrobic tylko w razie potrzeby ktoregos z lekarzy a tak nawet odplatnie nie ma szans...

• agattee Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki wam za info dot. Krabbelgrupe, bede musiala cos poszukac w naszych okolicach. Co do przedszkola to nie wiem kiedy dam Amelie, napewno nie teraz, dla mnie to za wczesnie i chyba bym sie zaplakala chociaz gdy przyjdzie ten dzien to i tak pewnie bede wyc jak glupia. Zobaczymy, na razie nie szukamy nic bo jedna dziewczyna mowila mi, ze ona skladala do wielu przedszkoli podania nawet jak byla w ciazy, jej cora ma ponad rok i do dzis sie nie odezwal nikt ;) Znalazla mimo to miejsce w przedszkolu bo chodzila osobiscie i pytala, ale z tego co kojarze to dala do jakiegos prywatnego.
    Ja nie wiem kiedy Amelia pojdzie, nie wiem czy bedziemy jeszcze mieszkac w Berlinie czy zmienimy miejscowosc wiec ciezko cos powiedziec. Czas pokaze :)

Aaa i chcialam sie pochwalic, ze mamy juz na wierzchu pierwszego zabka (dolna lewa jedynka). Poki co jest znosnie, Amelia czasem sie wydziera ale jestem przyzwyczajona bo wydziera sie od malego wiec da sie przezyc, tylko wlasnie problem jest bo ciezko mi rozpoznac kiedy sie drze bo sie drze czy drze sie bo jej dokucza. Daje jej te kropelki Camilia (z Polski), i czasem jej smaruje Dentinoxem ale ponoc nim mozna tylko kilka razy dziennie? Dzis kupie tez Osanit, co by miec na przyszlosc.

Mam kolejne pytanie, mozecie polecic jakis spiworek do wozka na zime? Mamy TFK Joggster III ale spiwor do tego wozka jest mega drogi i tak se mysle ,czy sa jakies uniwersalne co pasuja do kazdego wozka? Lepszy Lammfell czy zwykly? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 14:16

wff22n0ab6iac00e.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno :D W piatek jedziemy do PL i chcielibysmy kupic Amelii nowy fotelik. Polecacie jakis z wlasnego doswiadczenia? Macie jakis ktory jest tylem w kierunku jazdy czy juz uzywacie przodem do jazdy? No i najlepiej bez isofixa bo nie mamy...

wff22n0ab6iac00e.png
‹‹ 533 534 535 536 537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ