Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Muniek w de jest darmowa a w pl placi sie za te rotawirusy i pneumokoki.mówili ze może od przyszłego roku będą już darmowe ale widzę ze tylko mówili...
Wiecie kiedys byly tylko te podst.szczepienia i tyle.a teraz to albo szczepią na wszystko co się da albo nie szczepią w ogóle.nie wiem moda jakas czy co?ja rozumiem ze mamy wieksza świadomość ale popatrzmy na nas byliśmy szczepieni wszyscy jednakowo zwykłymi szczepionkami i?większości jestesmy zdrowi i tak samo będzie z naszymi dziećmi mysle.
Ja nie planuje szczepić tymi innymi co piszecie o nich co nie znaczy ze pewnie sa dobre i jest sens tego szczepienia.juz kiedys dalam sie wciągnąć w dodatkowe szczepienia i z biegiem czasu jak o tym mysle to te firmy farmaceutyczne żerują tylko na młodych rodzicach co zrobią wszystko dla dobra dziecka tym bardziej jak się im troche naopowiada o różnych rzadkich przypadkach niektórych powikłań.
W pl jak bylam u lekarza to nadgorliwa pediatra wysyłała mnie aby uzupełnić szczepienie na gruźlicę bo w de nie szczepią na to.a swoją droga ciekawe czemu skoro ta choroba ostatnio wraca?
Co do przeziernosci karkowej to w dwóch pierwszych ciążach nawet nie słyszałam o takim słowie tak samo jak i o pneumokokach i meningokokach czy tez gbs hehe.Wiec dziewczyny troszkę luzu nie spinajcie sie tak bardzo ze tego badania nie bylo czy tej szczepionki.wszystko będzie dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 11:30
-
nick nieaktualnyWendy każdy ma prawo wyboru. Ja np. nie zamierzam odraczac żadnych szczepionek na kiedyś tam, tylko szczepić jak lekarz zaleca. Ale akurat Meningokoki chce, na pewno typ C. A i typ B schylam sie ku szczepieniu. Wiesz...Vincent idzie do TM zaraz i ja naprawde nie wiem z kim tam będzie miał do czynienia. Jakbym puszczają go dopiero do przedszkola to moze bym nie szczepila. Moj wybór i każde matki, nie bede się spierać ani przekonywać co jest dobre a co nie bo kazda z nas ma swój rozum. Pytam Endokobietki o zdanie bo tu mamy chyba trochę podoba. Ogólnie uważam ze temat szczepionek, jak i wyższość cc nad porodem sn (czy odwrotnie) nie podlega glebszej dyskusji.
-
My Narazie szczepilismy na wszystko .
Co do tego badania w ciąży to ja tego nie miałam nawet nikt nie proponował raz zapytałam lekarza to powiedział ze odradza ze nie będzie mi wbijał igły w brzuch żeby pobrać wody ja od razu tez zreszta na to powiedziałam absolutnie nie . Może chodzicie do polskiego lekarza ? Ja tylko Niemców miałam i mowię nikt o tym nigdy nie wspominałWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 12:47
-
nick nieaktualnyMagdalena my tu nie mówimy o tym badaniu co sue pobiera wody płodowego. Tylko o takim jakby dlugim USG gdzie lekarz mierze przezierność karkową i jakies inne rzeczy u maluszka np. Jakieś odkeglosci miedzy kościami, dokladnie sprawdza przepływy (choć moja ginka często to sprawdzała, rozwój mózgu i takie jakieś jeszcze inne rzeczy. Przezierność karkową można tylko w określonych tygodniach zmierzyc, chyba 11-13 ale nie jestem pewna w 100%. To o ktorym piszesz i to o którym tu dziewczyny piszą to są dwa różne badania. I w ogole to to badanie o ktorym Ty piszesz jest zalecane chyba tylko wtedy jakby właśnie to pierwsze (to z przeziernością) wyszlo niepokojące.
-
Magdalena- Dokladnie tak jak pisze Mońika. Zadnego wbijania igly nie bylo
Ja tez szczepie na wszystko. U Maximiliana mam juz komplet a u Julianka jestesmy po pierwszej dawce mmr. Jeszcze dwie dawki i tez bedzie narazie koniec(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Monika zgadzam sie z Twoja wypowiedzia.Ja absolutne nie neguje tego czy warto szczepic dodatkowo tylko po prostu przy okazji poruszenia tematu naszly mnie takie refleksje.Nie chcialam Ci tu odradzac szczepien wrecz przeciwnie mysle ze dobrze robisz zastanawiajac sie nad tym skoro Vincent idzie do TM.
Chcialam tez przy okazji spytac was o to szczepienie na gruzlice co o nim myslicie skoro tu nie szczepia a w PL od razu po urodzeniu.
Ja tez szczepie normalnie wg kalendarza szczepien tutaj i nic nie odraczam,gdybym byla w PL to pewnie korzystalabym z podstawowych szczepien i nie kupowalabym juz rota i pneumo co tutaj dostajemy bezplatnie
Dziewczyny zbliza nam sie U5 w czwartek chyba mamy.Czy jesli maluch jest troche podziebiony to nie musze tego przekladac czy musze?tak sobie mysle ze jak mu sie nie pogorszy to idziemy i od razu lekarz powie nam czy to cos gorzej sie rozwinie czy zwykle przeziebienie.Martwi mnie troche jego kaszel taki mrkry,ale nie kaszle zbyt czesto.Robie mu inhalacje z soli fizjolog.a do noska woda morska i na razie nie jest zle.Nie wiem co tu na taki kaszel stosuje sie,jakis syropek? -
Dziewczyny pytalam meza i za te ubezpeczenie na zeby i nie tylko bo tam mamy kilka ubezpieczen np. W przypadku wypadku, choroby, pobytu w szpitalu przez dziecko itp placimy miesiecznie 18 euro.
Wendy- Ja jak dzieci sa przeziebione a mamy termin na U to tego nie przekladam. Nawet lepiej bo lekarz przy okazji oslucha mi dziecko wiec jestem spokojniejsza. Ewentualnie jakby miala byc tez szczepinka to ja sie przeklada ale nam sie to nie zdarzylo chociaz kilka razy dziecko moje mialo katarek to tez bylo szczepione bo katar moze miec tylko nie moze byc goraczki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 19:25
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualnyWendy ja bym poszła bo przynajmniej lekarz zobaczy co ten kaszel oznacza. A jak robisz te inhalacje? Masz jakis inhalator? Pytam bo boje się trochę, ze jak pójdziemy do TM to Vincent coś zalapie a ja kompletnie nieprzygotowana
Mamax dzięki wielkie za info. Kurczę my póki co mamy tylko takie ubezpieczenie jakby od szkód, w sensie ze jakby Vincent w sklepie cos zrzucił, albo Fredo jakby wybiegl rowerzyście pod kola i za to placimy coś ok. 150€ na rok a moze 120...nie jestem pewna. Jutro popatrzymy za tym drugim bo to co piszesz jest ciekawe.
Pochwalę się Wam, ze Vincent pije z bidonu z silikonową słomką. Dalam mu troszkę wczesniej bo musze kupic mu jakis kubek do TM i zastanawiałam się czy kupic juz ze slomka czy jeszcze z tym plastikowym dziubkiem. Dalam mu na spróbowanie jednego wieczoru ze slomka i nic, tylko gryzl, na drugi dzień tez dalam kilka razy i nie zaczail, ale trzeciego dnia zostawiłam rano ten bidon otwarty na stoliku i on podszedl i pociagnal i teraz juz z niego pije
W ogole to pije juz bardzo fajnie ze szklanki, rzadko cieknie mu juz cis po brodzie ale bez asekuracji jeszcze się nie obędzie. No i pomyślałam ze pewnie TM przy innych dzieciach raczej nie będzie biegać za małym z kubeczkiem i śliniakiem wuec będzie bidon ze słomkąTigana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEndokobietka wrote:Monika od tego roku prawie kazda kasa pokrywa juz te szczepionki. Ja dostalam rachunek za szczepionke poczta jakies 6 tyg po szczepieniu. Zaplacilam. Zanioslam do kasy chorych i mi w cuagu 3 dni zwrocili cala kwote. Potrzebne sa 2 dawki.
Tak...tylko nasza nie zwraca, pytaliśmy i oni tego nie pokryją. Ewentualnie spróbujemy jeszcze razW ogole to w styczniu będziemy zmieniać KK. Teraz tylko leczenie zębów męża musimy zakończyć.
W jakich KK jesteście? Prywatne działają tak, ze za wszystko się placi i wysyła do nich rachunek i oni wtedy zwracają? Czy prywatne sa lepsze? Macie doświadczenie z nimi? -
My jestesmy w aok i wszystkie szczepionki mamy za darmo. Jedna byla platna (nie pamietam na co ) z tym ze nasza kasa oddala nam pieniazki. Moja znajoma jest w prywatnej kasie i bardzo zaluje. Jej maz zachorowal na raka i wtedy musieli sami placic za kazde leczenie, pobyt w szpitalu itp. A to byla dosyc duza gotowka bo wiadomo ze taka chemia itp kosztowne jest. Owszem pozniej oddali jej za to pieniadze ale miala duzo papierkowej roboty, lataniny po urzedach i czekala na nia kilka miesiecy. Oni sa dosc bogaci wiec mieli na koncie spore oszczednosci ale jak ktos tego nie ma to strach pomyslec skad wziasc pieniazki na leki...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 20:06
[/url]
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualny
-
Monika tak,mam inhalator-zaopatrzylam sie przy srednim synu pare lat temu,fajna sprawa polecam.Jak tamten chorowal to lekarz mi przepisywal czasem cos do inhalacji jak mowilam ze mam inhalator.A sol fizjologiczna jest dostepna od reki i zawsze sobie mozna robic takie inhalacje przy malym przeziebieniu.
przy trzecim dziecku dopiero teraz zdecydowalam sie kupic katarek do nosa aby glutki odciagac.
Koalka jak masz mozliwosc to zdecydowanie najlepiej kupic pieluszki Dada z Biedronki sa dosc tanie a jakosciowo nawet lepsze od oryginalnych pampersow.Duzo mam je preferuje,kiedys nie byly takie dobre a wiem co mowie bo doswiadczenie mam sprzed 14(lo matko)lat,sprzed 7 i teraz
pampersy tez nam pasuja ale nie kupuje.Raz mialam z rossmanna ale z Pl,nie wiem czy tu sa takie same,ale nie bylam zadowolona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 23:16
-
nick nieaktualnyMamax my tez AOK tylko Baden Württemberg. Podobno AOK Berlin to nawet za ten kask który maly ma zwraca bez problemu a nasza ma problem ze szczepionka, czy jednym moim badaniem u ginekolozki po ciąży.
Właśnie to upominanie się o pieniadze jest chyba przerażające w prywatnych kk.
Wendy kurczę to musze się rozejrzeć chociażby po to żeby wiedzieć co w razie czego lecieć kupic
Koalka my uzywamy Pampersów ale bardzo często kupuje tez pieluszki Babydream sa mięciutkie i dobre i wytrzymują spokojnie noc - sprawdziłam. Babylove z DM tez są fajne, ale nie sprawdzalam ich w nocy. Beznadziejne byly z Netto i z Lidla kupiłam po paczce i wyrzuciłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 22:46
-
Ja uzywam tylko pampersow i jestem z nich zadowolona. A ze mam te kupony od nich to cenowo tez sie mi oplaca
Monika- No kolezanka mi mowila ze musieli bardzo dokladnie wypisac kazdy lek , wszystkie konsultacje, wizyty u lekarza, kuracje, kazdy dzien w szpitalu Itd. Mowila ze o kazdego centa co wydali ze swojej kieszeni musieli sie prosic. I jakby wiedziala ze tak bedzie to by w zyciu nie chciala byc w prywatnej kasie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 23:04
[/url]
[/url]
[/url]
-
Monika mówisz ze Babydream są dobre?będę musiała kiedyś wypróbować bo mi te z polski nie wytrzymywały nocy i zostawialy ten taki żel na pupie dziecka.
A faktycznie Babylove z DM tez mieliśmy,ale tylko jedna paczke jedynek i byly bardzo fajne.Jak mi kiedy zabraknie moich zapasów z Biedry to pewnie je ponownie kupie,dzięki Monika za przypomnienie o nich.
Dziewczyny macie może jakas sprawdzona stronkę z ładnymi eleganckimi i nie tylko ubraniami na nas?żeby majątku nie wydać,ale jakos wyglądać?gdzie sie ubieracie jesli tak mogę zapytać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2015, 23:15
-
Jak juz temat szczepień był to zapytam o szczepienie 6 w 1. Tez tutaj jest? Podobno jest odradzane i lepiej podzielić bo jedna jest zbyć obciążająca. Jakie macie zdanie albo doświadczenie? My w przyszłym tygodniu mamy pierwsza szczepionkę w życiu. Ale nawet nie zdążyłam zobaczyć co to za szczepionka.
-
Powidlowa jest 6 w 1 i wg mnie leöpiej nie dzielic. Po co taki stres 2 razy albo i wuecej a 6 chorob to pestka dla organizmu. Dziecko zwalczyloby nawet 3000 w 1 gdzies czytalam.
Kasa chorych HEK.
Pieluchy pampersy pomaranczowe - przerabualam chyba juz wszystkie i z tych jestem najbardziej zadowolona a i cena super. Zwlaszcta ze 1 rok kupowalam ze znizkami z pampersa. -
Powidlowa- Ja moje dzieci szczepilam 6w1 i uwazam ze to bardzo dobre rozwiazanie. Za jednym wkluciem dzieci sa zaszczepione na 6 chorow. Po co wiec sobie utrodniac???
Ja sie ubieram w galerii tam sa ciuchy roznych marek i zawsze moge znalesc cos fajnego i na moja kieszen, do tego H&M, Family i Orsay. W pl lubie sklep Top Sekret. Przez net raczej nie kupuje bo lubie wczesniej ciuch nalorzyc zeby sie przekonac jak w nim wygladam i czy jest wygodny a jak juz zamowie cos to tylko na Amazon(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]