Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Muniek, no 2 pokoje na 40 m to rzeczywiście ciasnawo. Nie dziwię się, że chcieliście zmienić.
Mamax, dzięki za wyjaśnienieale malutki pokój tzn jaki? 8m? Tak z ciekawości pytam jakbyśmy kiedyś chcieli szukać.
MonikaDM, my płacimy za nasze 750 warm (mieszkanie umeblowane). Fakt, przenieśliśmy się do DE z Paryża w lutym czyli niecały rok temu. Mieliśmy olbrzymi problem żeby cokolwiek znaleźć ale w porównaniu z 1200e za 50m, które płaciliśmy w Paryżu nasz czynsz wydawał się mega mały...teraz już nie jestem taka przekonana.
Myślimy też poważnie nad jakimś kredytem ale nie wiem jak to tu w DE wygląda.
Endokobieta, myślałam, że w DE nie dają kredytów na tak długo okres czasu.
-
Monika- Z tego o wiem to jezeli pokoj jest polaczony z kuchnia to jest to 0,5 pokoja a jezeli kuchnia jest osobno to sie mowi ze jest to mieszkanie jednopokojowe
Tez mam znajomych co za mieszjania 4-5 Pro kojowe placa ok 1200 euro. Dla mnie to glupota tyle placic za nie swoje mieszkanie no ale kazdy robi jak mu pasuje
Annaki- Dziekuje za zyczeniaJulianek spal dzisiaj od 19- tej do 6- tej rano bez nocnej pobudki
Canela- To zalezy jakie ogolnie mieszkanie ma metrazJa jestem z Berlina, Kasia i Agatte
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 10:19
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
No ja akurat sobie nie wyobrażąm żeby mała miała spać w pokoju obok chyba zebym jej zostawila elektroniczna nianie. No nie wiem jakoś tego nie widze caly czas myslalam ze do roku z naimi w sypialni oczywiscie w swoim lozeczku. A jak to bedzie to sie okaże. Z reszta jakby byla w innym pokoju to bym jej nie slyszała jak sie budzi do karmienia bo ona nie płacze tylko sobie tam pokwękuje.
Z reszta nie chcielismy 3 pokoi bo narazie zostajemy tu na rok mojego maciezynskiego ale oczywiscie za rok zobaczymy co dalej.
To jest tu tak jak w Angli dziecko musi miec swoj pokoj a salon to nie sypialnia jak w Angli a jak sie ma 2 dzieci chlopiec i dziewczynka to musza miec osobne pokoje. Tam jest taki wymog jak dzieci sie tam rodza i chcesz na nie pobierac benyfity to musisz te wymogi spelniac a jak cie nie stac na wieksze mieszkanie to oni Ci dopłacają albo placa caly czynsz. My mielismy pieniadze na male mieszkanie i taka okazja sie trafila wiec kupilismy je zeby nie brac kredytu na wieksze tylko zbierac pieniadze
Powidłowa no wiadomo kazdy woli wieksze ale w Pl jakbym miala wziasc 180 tys kredytu na 3 pokoje za ktore bym musiala jeszcze placic 700 zl czynsz plus oplaty to by mi jedna wyplata nie starczyla zeby utrzymac mieszkanie. Niestety Polskie realia...
Candela najczesciej ta połówka to taki jakby odzielona wneka od reszty pokoju np bez okna nadajaca sie na lozko sypialniane. Tak ja zauważyłam
Ok dziewczyny z innej beczki. Ostatnio ogladałam gazetke z globusa i napalilam sie na zabawke z projektorem czytaniem bajek spiewaniem medodyjkami i przedewszystkim szumami jeszcze byla w promocji z 30 na 24 i przy okazji zobaczylam 6pak chusteczek pampers za 5.75 czy cos kolo tego wiec cena wbila mnie w szok i kazalam mezowi kupic przy okazji 2 paczki. Wiec wczoraj po pracy pojechal zabawka hmmmm nie o takie szumy nam chodzilo:/ mała raczej nie zaintersowana, ale te chusteczki okazało sie w sklepie ze nie kosztuja 5.75 a 4.75 czy 90 cos kolo tego wiec paczka nie kosztowala nawet euroWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 10:32
-
Ewelina chusteczki pampers z aplikacją rossmann w tel w rossmanie kosztują 1.45
, z tym że to 3-pak. Kupowalam wczoraj
, 6-cio pak, kupisz w takim wypadku za 2.90
Ach kocham tą aplikacje i kupony do niejWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 10:34
-
nick nieaktualnyOj tam bez Ciebie! Zazdroszczę! Ciekawe jak tam Wendy?
Candela to 750€ za umeblowane w Nbg to tez jest ok. Tez zalezy od metrażu.
Mamax dokladnie...osobno kuchnia i pokój to mieszkanie jednopokojowe. My oglądaliśmy mieszkanie 1,5 pokoja, to byl będę pokój i drugie duże pomieszczenie to byla kuchnia z salonem, a drugie mieszkanie 2,5 pokoja to byly 2 pokoje i duże pomieszczenie: kuchnia z salonem. Wuec o to mi chodzi. Na Bawarii nie spotkałam się ze stwierdzeniem ze malutki pokój to pól pokoja. A troche tych mieszkan teraz oglądaliśmy. Moj tata teraz ma 2 pokoje plus kuchnia i taki mini pokój (ze 2x4m) ale nikt nie pisał ze to jest pól pokoju, to jest taka spiżarnia teraz i tak zostanie, ale szli by tam wstawić jakąś mini kanapę i np. biurko z komputerem. -
wszystko zalezy gdzie sie mieszka, w Hamburgu np w mojej dzielnicy mieszkanie 3 pokojowe kostuje ok 400.000 przerabialismy ten temat przez prawie rok czasu, tez bylismy zdania ze lepiej kupic niz placic tak wysoki czynsz. Niestety zycie i bank nas zweryfikowalo
-
nick nieaktualny
-
To my mamy 2 pokoje (mieszkanie ma ok70m) i czynszu płacimy ok.1000+ prad i woda). I mi te 2 pokoje wystarczają. Na razie planuję by maluch był z nami, a potem się przeniesie do tego dużego pokoju. Wcześniej mieszkalismy 1,5 pokoju i też mi odpowiadało. W sumie to w praktyce było ustawne, mega ciepłe (w zimie ogrzewanie właczaliśmy tylko w nocy) a i tak mieliśmy 20st w mieszkaniu) No i tam było ogrzewanie podłogowe, za którym teraz tęsknię. Nie chciałabym miec tu mieszkania własnościowego (bo po pierwsze nie zamierzam tu zostać na stałe, w każdym momencie możemy się przenieść na drugi koniec kraju, a poza tym przy mieszkaniu własnosciowym dochodzą pewnie koszty remontów (dachy itp) dzielone przez liczbę domów, także trochę mnie te koszty przerażają.
-
Ewelina tylko w promocjach, glownie w Budnim w Hamburgu, ja tez dostawalam bardzo dlugo z pampersa 2 razy w miesiacu bony zakupowe i na chusteczki bylo jeszcze -2 Euro, wiec czasem kupowalam 6-pack za niecale 2 euro.
Ale czesto zdarzaja sie takie promocje np w pennym, ale wtedy trzeba czekac bo tam nikt tego nie kupuje i po 3-4 tygodniach mocno przeceniaja. U mnie w pennym jest Taki regal z przecenami, np 3 tygodnie po produktach bio kupuje make pelnoziarnista, albo zwykla bio za 20-30 centow -
Endokobietko no ja to taniej nawet bo 2,90 za 6 cio pak
W tym tyg lecę po maszynkę Wilkinson za 0.99, oczywiście po znizce 5e bo taki mam kupon a maszynka w promo za 5,99
Penatena to za darmo nie chce... Nie Lubie tego zapachu, mam urazWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 11:39