Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dostalam wczoraj lozeczko od kolezanki. W sumie mialam sobie nie zagracac mieszkania kolejnym ale ze jest male to sie skusilam. A dzieki temu nie musze teraz kupowac lozka dla starszaka bo ten spokojnie do czterech lat pospi w swoim lozeczku- oczywiscie przerobionym juz na juniorka Pozniej jak Julianek skonczy roczek to przejdzie do Maximilianka lozeczka a jemu kupimy juz dorosle lozko wysokie(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Sylwia witaj i gratuluje blizniakow a tymbardziej parki !
Pytanie moze juz do doswiadczonych Mam - czy uzywacie chusteczek nawilzanych do wycierania pupy przy zmianie pieluszki czy przemywacie przegotowana woda? Slyszalam, ze u wielu maluszkow skora zle reaguje na chusteczki ale z drugiej strony to przydatna rzecz (zwlaszcza gdy jestes poza domem) i mysle, ktore bylyby odpowiednie. Te t Babydream z Rossmanna wydaja mi sie nieco za suche i takie same opinie tez o nich czytalam. Te z Pampersa natomiast ponoc naszpikowane chemia (ale co w tych czasach nie jest...) a niektore po prostu smierdza, wiec juz sama nie wiem. Uzywalyscie/uzywacie jakis dla swoich pociech?
I kolejna sprawa to pampersy. O nich tez slyszy sie rozne opinie i niby trzeba kupowac metoda prob i bledow, gdyz to skora maluszka musi wybrac. Moze jakie polecacie a jakie sie u Was nie sprawdzily? No i podobno te z Rossmanna praktycznie niczym nie roznia sie od Pampers, tyle ze nizsza cena. Moze jeszcze ktos to potwierdzi?
Jeszcze jedno mi przyszlo do glowy Wiadomo, kilka z Nas rodzi juz w chlodniejszej porze roku. Jesli chcialabym udac sie na pierwszy spacer to takiemu noworodkowi czym posmarowac buzie? Jakas sprawdzona firma?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2014, 15:56
-
agattee ja uzywałam przy Alusiu i teraz tez będe chusteczek do tyłka...tak jak pisałas z wygody. Jak widziałam, ze Aleksowi robiły sie odparzenia czy zaczerwieniona skóra to myłma dupkę wodą z nadmanganianem potasu...niezwodny srodek
Na poczatek używałam i teraz tez mam kupione chusteczki Pampers sensitive, po jakims miesiącu myślę przejdę na zwykłe pampersy, a po jakims pól roku zacznę inne próbowac, chociaż dla mnie pampersy są własnie dobrze nasączone i nie wydzielaja aż tak intensywnego zapachu...
Co do pieluch to na początek tez pampersy, bo wg mnie sa najmiększe i najlepiej trzymają "zawartosc" myślę, ze tak po pół roku zmienię na te typowe z DM (a pampersy firmowe tylko ewentualnie na wyjscie) - jak dla mnie duzo lepsze od tych z Rossmana - długo przy Alusiu je stosowalismy i nigdy mnie nie zawiodły i tak samo chusteczki do tyłka tez.
Co do kremu to zimą dobrze smarowac buźkę Maluszka kremem na wietrzną i zimowa pogodę. Mnie tutaj w szpitalu polecili kosmetyki Hipp jako ze zaweiraja najmniej chemii i sa najmniej uczulające. Ja mam taki krem zimowy własnie z Hipp
http://shop.hipp.de/index.php?auswahl=shopseite&rubrik1=Suche&rubrik2=9635
-
Agattee- Ja tez uzywam tylko pieliuchy i chusteczki z pampersow. Moj synek nigdy nie mial problemow z pupa pomimo ze ma bardzo wrazliwa skore jako ze cierpi na AZS .
Sylwia- Mnie sie te imiona bardzo podobaja A w jakim wieku jest starsza corka?(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Mamax w styczniu 5 lat, chodzi do przedszkola
A wy z jakich miast jestescie? Rodzila juz tu ktoras z was? Jak jest z ta polazna co do domu przychodzi ? Mam duzo pytan ale pewnie gdybym przeczytala wszystkie wasze posty to znalazlabym wiele odpowiedzi;) -
Agatte, ja na piczatek kupilam pake pampersow i paczke tych pieluch babydream... Zobaczymy jaka bedzie reakcja i wtedy zdecydujemy ktore z nami zostana. Chusteczki tez kupilam, majatku na nie nie trzeba wydawac wiec mozna kupic z 2-3 rodzaje bo sa bardzo tanie:)
a zawsze mozesz je uzywac do tysiaca innych rzeczy:) Ja uzywam takich chusteczek od kilku dobrych lat, zawsze mam paczke w aucie, torebce, kosmetyczce itd. Przecieram nimi dlonie, telefon, robie poprawki przy makijazu itd.
One sa przydatne nie tylko do pupek dzieci:) -
Agattee ja z synem na poczatek mialam pampersa chusteczki i pampki a tak ok 3 miesiaca zmienilam na rosmanowskie i bylam mega zadowolona a jeszcze pozniej jak pojawila sie biedronka blisko to zmienilam na biedronkowe chusteczki i pamersy ale wtedy to mieszkalam w polsce jak tu przyjechalam to maly mial pol roku i kupywalam pampki w rosmanie i bylam zadowolona nie bylam zadowolona z pampersow z DM no i z Aldika masakra moj syn nigdy nie mial problemow ze skora a po tych z Aldika dostal wysypke teraz kupie sobie 2-3 paczki pampersa a pozniej rosmanowskie bo sa duzo tansze a jakosc taka sama aaaa i jeszcze jestem bardzo zadowolona z chusteczek z lidla no i pamki tez tam czasem kupywalam i tez sa oki ale jednak najbardziej obstaje przy rosmanowskich
-
Dziewczyny jak zarejestrujecie sie w pampersie to do drugiego roku zycia dziecka bedziecie dostawac takie kupony dzieki ktorym pieluchy mega paczke mozna kupic o 3-4 euro a chusteczki o 1,5 euro kupic taniej. Ja tak robilam u sztarszaka i czasami za mega paczke pampersow kupywalam za 16-cie euro a jak jeszcze trafilam na angebot to nawet za 12- cie
Sylwia- Ja rodzilam synka 2,7 miesiecy temu w de. Mieszkam w Berlinie a ty? Mam przyjaciolke ktora urodzila tu blizniaki miala cc A polozna jak najbardziej polecamWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2014, 20:03
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Dzieki, dzieki dziewczyny za zlote rady
Sylwia, ja mieszkam w Berlinie i to moja pierwsza ciaza (dlatego tak o wszystko pytam )
Jutro mam wizyte i chcialabym popatrzec sobie na Maluszka ale pewnie nic z tego Chociaz czasem mam takie dziwne uczucie po lewej stronie z boku na dole (jajnik?) nie jest to typowy bol ale uczucie jakby pieczenia... nie umiem tego opisac, to nie bol tylko kilkusekundowe uczucie jakby mi sie tam cos palilo albo uczucie jakby zgaga w tych okolicach (czyli taki tepe uczucie). Musze jej jutro o tym powiedziec, chociaz nie umiem na polski wytlumaczyc jak to odczuwam a co dopiero na niemiecki Mimo wszystko jajniora moze sprawdzic, o ile to jajnik bo rownie dobrze moze to byc od rozciagania, stad te uczucie dziwne hmm... Oczywiscie nie zdarza sie to codziennie, a jak juz to trwa moze z 1-2 sekunde i koniec. Ale powiedziec warto, moze sprawdzi albo jak zwykle uslysze, ze to normalne
Mamax ja juz jakis czas temu zalozylam konto na Pampers, podczas gdy zakladalam tez na innych stronach. Do tej pory dostalam tylko okladke na Mutterpass z Aptamil. Te kupony to trzeba samemu drukowac z ich strony czy cos wysylaja? Bo moze na stronie musze pogrzebac. Tak samo probowalam zalogowac sie na DM, konto zalozylam i nie wiem co dalej bo Monika pisala ze tam tez mozna uzyskac jakies rabaty czy cos, ale nie wiem gdzie to znalezc... ehh, niemiecki...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 10:41
-
Agatee, a dlaczego nie popatrzysz na dziecko? Powiedz ze chcesz i juz, to sa niezapomniane chwile i wyjatkowe:) gin powinien bez dwoch zdan pokazac dziecko;) a jesli pobolewa Cie prawdopodobnie jajnik to musi to dla pewnosci zobaczyc na usg:)
Lepiej sprawdz, to moze byc wszystko o nic;)
Mi tez przyszla to okladaka, z Rossmanna tez czasopismo, z DM tez przyszly jakies rabaty. Do Ciebie tez dotrze jak soe zarejestrowala z tymze przed porodem(bo pewnie wpisywalas termin porodu). Z DM sa rabaty np. na pampersy i kosmetyki a te zapewne bedziesz kupowac po 30tc a nie teraz. Ja zakupy robilam ok. 36tc -
Agattee- Te rabaty na pampersy beda przychodzily poczta dopiero jak malenstwo sie urodzi Nie trzeba ich drukowac, zawsze sa trzy kupony na pieluchy i jeden na chusteczki. I tak co miesiac do dwoch lat dziecka
Ja jeszcze sie nie rejestrowalam. Zrobie to na poczatku listopada
Hm ja oprawke na Mutterpass dostalam od mojej ginki juz razem z ksiazeczka
Pralinka- Z tego co wiem to tylko 3 usg przysluguja w ciazy, no chyba ze ciaza jakas z kmplikcjami to wczesniej. Powiedziec ze chce sie miec zrobione usg mozna i lekarka nie moze odmowic. Ale jak sie trafi na wredna to moze wystawic rachunek a takie usg z 50 euro kosztujeWiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 11:30
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Hej
Mała śpi i jest chwila luzu , odkąd zakupiłam hustawke to jest łatwiej i mogę w końcu coś zrobić w domu
Ja miałam tylko 2 paczki pampersów, w sumie na ok 2 tyg po wyjściu ze szpitala, potem kupilam z rossmana i przy nich zostałam, to jest to samo co pampers (tak gdzieś wyczytałam że to też produkuje ta sama firma tyle że pod marką rossman, ile w tym prawdy nie wiem), mała dobrze na nie reaguje, nie ma odparzeń, trzymają kupkę i są chłonne a po co przepłacac skoro na początku idzie tego mega dużo
Kosmetyki też mam babydream i pełno próbek hippa itp bo to i w szpitalu dali i z rossmana była paczka, a chusteczki mam teraz penaten sensitive a wcześniej były i pampers i hipp
Dziewczyny po rejestracji w rossmanie wydrukujcie sobie zgłoszenie lub wezcie takie w sklepie i wypełnijcie a następnie dajcie przy kasie to dostaniecie paczkę z próbkami, maskotką itp, po porodzieznowu ssię dostaje, tak samo w dm, po porodzie przyjdzie kartka z kodem, trzeba go zarejestrować na str, wydrukować i odbiera się w sklepie kuferek z próbkami -
Witam
Sylwia oj to propozycji imion macie sporo, ale pewnie z czasem dojdziecie do porozumienia Mój Aleks ma teraz fazę na Angry Birds i najlepiej nazwałby Maluszka Red, albo Terens (tak jak ptaki z tej własnie bajki )
koza a gdzie Ty się podziewasz Kochana? mam nadzieje, ze nie na porodówce
Ja jestem własnie zarejestrowana w Rossmanie, w DM, w Hippie i w Pampersie a z Rossmana taka fajna kosmetyczka z próbkami była do odebrania
A jak spędziłyście dzisiaj dzien? ja oczywiscie na łózku, a moja mama, emek i Alus byli kaczki karmic -
Mamax wrote:Agattee- Te rabaty na pampersy beda przychodzily poczta dopiero jak malenstwo sie urodzi Nie trzeba ich drukowac, zawsze sa trzy kupony na pieluchy i jeden na chusteczki. I tak co miesiac do dwoch lat dziecka
Ja jeszcze sie nie rejestrowalam. Zrobie to na poczatku listopada
Hm ja oprawke na Mutterpass dostalam od mojej ginki juz razem z ksiazeczka
Pralinka- Z tego co wiem to tylko 3 usg przysluguja w ciazy, no chyba ze ciaza jakas z kmplikcjami to wczesniej. Powiedziec ze chce sie miec zrobione usg mozna i lekarka nie moze odmowic. Ale jak sie trafi na wredna to moze wystawic rachunek a takie usg z 50 euro kosztuje
Z racji przeprowadzki mialam dwoch ginekologow i nigdy zaden z nich nie powiedzial mi ze mam zaplacic 50euro!
Chyba bym go wysmiala ze chce 50e za kilkuminutowe USG:)
Pierwszy gin robil mi USG sam z siebie, a u drugiego place owszem ale nie az 50e...
Moze USG 4d tyle kosztowac u niektorych gin, ale zwykle pogladowe co do wymiarow itp. z pewnoscia nieeee;)