Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Pralinka u mnie w okolicy niestety nie ma Ikei... i w ogóle jakoś mało sklepów dla dzieci. Zamawiałam na ebayu i na allegro (mama mi prześle). Początkowo miało być łóżeczko z żółtymi dodatkami ale jak powstał pomysł z malowaniem ścian i wzorem na nich, musiałam zmienić całą koncepcję i od nowa wszystko wybierać, ostatecznie będą odcienie różu, białego i szarości. A łóżeczko brązowe żeby pasowało do reszty mebli w sypialni.
Niestety nie wiem jak wstawić same zdjęcie, więc jak komuś chce się przeglądać to wstawiam linki
łóżeczko:
http://www.ebay.de/itm/Babybett-Kinderbett-Gitterbett-120x60-Buche-Massiv-Braun-Neu-/161382579257?pt=Bettausstattungen&hash=item259326bc39
ochraniacz do łóżeczka nr 17 różowe sowy:
http://allegro.pl/ochraniacz-do-lozeczka-dluugi-360cm-oslonka-bawel-i4560681419.html
Pościel kupi mi mama bo się uparła że chce, ale podobno na początku nie jest potrzebna więc zamówiłam kocyk-kołderkę minky w kolorze siwe gwiazdki i koralowym:
http://allegro.pl/lekki-kocyk-minky-100x75-cieple-wypelnienie-wzory-i4516935282.html
przybornik na łóżeczko siwy w kropy:
http://allegro.pl/mamo-tato-sliczny-przybornik-nowe-wzory-i4569116522.html
i jeszcze rożek z tej serii ale różowy w białe kropy i dodatkowo różową falbankę pod łóżeczko no i kilka drobiazgów jak miałam możliwość dorzucenia czegoś do jednej paczki.
29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
Marta- 18- ty tydzien to jeszcze masz sporo czasu z zakupami Sa takie fajne przewijaki zakladane na lozeczka wtedy duzo miejsca mozna zaoszczedzic
Agitka- Ja kombinezonow mam cztery a jeszcze jeden mam obiecany od kolezanki po jej synku Kosmetykow nie kupuje bede tak jak przy starszaku uzywac tylko olejku z Bübchen do kapieli i na odparzeńie pupy Bephanten. Ja komode na ciuszki Julianka z serii Malm tez kupilam w ikei Hm dziwne troche ze za badanie cukru musialas placic. Ja mialam robione tez rozszezone badanie na cukier i nic nie placilam a tez jestem ubezpieczona w AOK
Mala- Kurcze wstyd sie przyznac ale jak moja lekarka zadzwonila z informacja ze mam malo zelaza i ze wysyla mi na nie recepte zapomnialam spytac jakie dawkowanie. Ale moze mi napisze...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 13:18
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Mamax ja własnie nie płaciłam na glukoze to MałaM płaciła i dlatego tez mnie to dziwi....
Ja kosmetyki z Hippa kupiłam, to co używałam przy Alusiu, czyli cos do kąpania, balsam do ciała, krem do tyłka i krem na zimno na buźkę
małaM super te rzeczy,a sówki mnie się tez bardzo podobają, tez mam ochraniacz na łóżeczko z sówkami ai kocyk z minky mi sie bardzo podoba
Łóżeczko tez mamy ciemne w ciuchciami i dodatkowo z szufladą.
-
No racja, ciezko skompletowac wyprawke dla pierwszego Maluszka, przynajmniej mi wiecznie wydaje się ze jeszcze tyle tego zostalo do kupienia. Materac do łóżeczka, wozek, przewijak. Poki co, z takich wiekszych rzeczy mamy tylko fotelik/nosidełko do 13kg, prezent od mojej Mamy. A no i łóżeczko ale z odzysku, musimy je pomalowac no i Mój musi zrobic regulacje bo nie ma, a ze On potrafi wszystko to wierze ze zrobi
Martaa u mnie to samo, tez nie kupujemy mebelkow dla dziecka bo nie mamy na to miejsca i tez zmiesci nam się tylko łóżeczko, ewentualnie mala komoda na dzieciowe rzeczy i jeszcze musze znaleźć miejsce na przewijak, najwyżej cos wypieprze, poprzestawiam Dopiero jak dziecko skonczy rok to planujemy szukac czegos większego, by miało swój pokoik.
I dzieki za przetłumaczenie mi tych badan o glukozie i paciorkowcu, musze sobie to w koncu zapisac na przyszłość.
Mam tez problem z ciuszkami a raczej z rozmiarami. Chyba nie ma potrzeby kupowac za duzo ciuszkow w rozmiarze 56, prawda? Bo na ile to starczy, na miesiąc? Mam troche na 56 i mysle zeby dokupic cos najwyzej w 62, hmm...
-
nick nieaktualnyDziewczyny ja po wizycie...cóż dużo gadać, spanikowałam za szybko i już. Dzidziol zdrowy jak ryba, rusza się, lekarz powiedział ze za 2-3 tyg. powinnam czuć go wyraźnie, a kłucia to albo stresik dał sie we znaki albo rozciągająca sie macica i tak pewnie będzie Ale laski -lekarz był taaaaki przystojny, ze każdej z nas stresy by przeszły ;P Aż się zastanawiam czy mojego nie zmienić na tego dzisiejszego
Agitka - masażu nie było...szanowny małżonek był "zmęczony" ciekawe czym jak wczsneij przyznał mi ise że ostanie 1,5 godz. pracy grał w gierki na necie...ale odegram się, on też bedzie coś chciał
Agattee - ten test glukozowy to chyba nazywa się Oraler Glukosetoleranztest, u mnie jest on płatny 25e, ale na nastepnej wizycie mam miec zrobiony jakieś podstawowe badanie i dopiero jak to wyjdzie nie tak jak trzeba to skierują nie na ten drugi.
Pralinko - rewelacyjne podsumowanie - Poród=ból, czy to cc czy sn -
nick nieaktualnyTeraz zauważyłam ze już MałaM pisała o tej Glukozie...ale nadrabiam Was dopiero bo rozpisałyście sie dziś jak szalone Swoją drogą Mała M jakoś drogo u Ciebie...Glukoza u mnie jak pisałam wyzej 25e, a to Streptokokkentest pisze mi 16,90e.
Nastawienie do urlopu po dzisiejszej wizycie mam takie, ze nic i nikt mi humoru nie zepsuje, a jak będzie próbował to bede gryźć
Agattee - ja zrobiłam listę...było mi łatwiej sie ogarnąć, jak chcesz mogę Ci wysłać,moze Ci coś rozjaśni, tylko moja jest taka prosta, na Styczniówkach jedna z dziewczyn podobno jakas profesjonalną z formułam "rozsiewała" ale ja zostałam przy swojej
Aha, zrobili mi dziś znowu badanie zelaza, ogólnie po raz trzeci (chyba pisałam, ze co drugą wizytę wychodzi że robią mi to badanie) i ono mi spada...najpierw było 12,4 później 12,2 a dziś 11,2, jeszcze nic nie alarmowali ale chyba trzeba będzie miec to na uwadze -
Mamax nie ma sprawy
agattee ja nie miałam własciwie ubranek na 56 przy Alusiu, urodził się 57 cm i 3810 więc spokojnie wchodził w rozmiar 62...moze na początku ciut przyduzy, ale nic nie wisiało a teraz wiem, że nie dosc, ze Xavier pewnie urodzi się wczesniej to ogólnie będzie kruszynką więc musiałam pokupowac ubranka na rozmiar 56, bo w 62 chyba by mi się Chłopina utopił na początku
Monika ciesze się bardzo, że na wizycie wszystko dobrze....i wiesz, lepiej raz za duzo spanikowac niz raz za mało no faktycznie żelazo Ci spada i jak tak dalej pójdzie to pewnie dołączysz do Nas "żelazowych" mnie tez tak powoli spadało i tak ok 24tc miałam własnie 10,4 i od tego czasu sobie skacze to do góry to w dół
A emek hmmmmmmmmmmmm......moze na urlopie się zrewanżuje -
Monika mam liste wyprawkowa ale dzieki za propozycje udostepnienia Twojej I ciesze sie, ze u Ciebie i z synkiem wszystko w porzadku, te klucia to pewnie takie jak u mnie byly zwiazane z rozciaganiem A to wizyte mialas u innego lekarza bo Twojego nie bylo czy przymierzasz sie do zmiany? Tez Polak?
Mamax, jakis czas temu czytalam w Twoim pamietniku ze Twoj synek chodzi juz do przedszkola. Wiem, ze za wczesnie na takie pytania ale ja lubie wiedziec wczesniej i chcialam zapytac, jak dawno go zapisaliscie? I duzo papierow wymagaja? Jak przebiega ten proces? Slyszalam ze ciezko o miejsce w przedszkolu, ze najlepiej samemu chodzic po Kita i pytac czy maja miejsca. No i niby trzeba tez miec cos takiego jak Kitagutschein (skad to sie bierze? lepiej to miec przed znalezieniem przedszkola czy po?) No i to jest typowo niemieckie przedszkole? Slyszalam ostatnio o jakims co niby ma dopiero powstac (albo juz powstalo) jakies polsko-niemieckie ale wielu rodzicow mowi, ze nie ma sensu zapisywac dzieci do przedszkoli/szkol wlasnie dwujezycznych.
Mam kurs na 18 i tak mi sie nie chceee... z checia bym sobie polezala i poczytala ksiazke
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 17:01
-
nick nieaktualnyAgitka - mam nadzieję, ze się zreflektuje na urlopie
Agattee - ja byłam w swoje Praxis i przyjał mnie inny lekarz, nawet mnie nie interesuje czy mojego nie było czy nie
Ja dlatego wolałam kursy poranne, na wieczorne na bank nie chciało by mi się chodzić -
Agattee trzymja sie na kursie ana ile godzin idziesz?
jesli mogę to tez wypowiem się o przedszkolu Myśmy składali wnioski do dwóch przedszkoli - miastowego, pod który nalezymy ze względu na adres zamieszkania i do katolickiego niedaleko Nas.....składac mozna wniosek jak dziecko ma pełne 3 lata, albo niektóre przedszkola dopuszczają wczesniej meldowanie, z tym, ze Dzieciaczek i tak zostanie przyjęty jak będzie miał minimum 3 lata. Zazwczyaj przedszkola mają specjalny jeden dzien w roku kiedy są zapisy. Aleks w pierwszym terminie nie dostał się do żadnego...nie mam pojęcia dlaczego....znaleźlismy w takim wypadku takie przedszkole trochę jakby prywatne - jest tam 15 dzieci i po południu przychodzą dzieci ze szkoły, bo jest jeszcze świetlica. Przedszkole niemieckie, ale wiadomo dzieciaczki różnej narodowosci. Aleks idąc do przedszkola nie umiał nic po niemiecku powiedziec ( w domu cały czas mówimy po polsku) i bardzo się bałam jak się zaaklimatyzuje, ale było super...w sumie zdarzyły się moze ze 2-3 dni,ze płakał, ale ogólnie bardzo dobrze się dostosował i szybko nauczył jezyka...panie Go chwalą, ze mało które dziecko tak szybko łapie język, a ten Mój Smyk czasami zagnie mnie czy emka jesli chodzi o gramatykę czy niektóre słowa
A najlepsze jest to, ze w drugim terminie dostał się do tych pozostałych dwóch przedszkoli, ale my juz pozostalismy przy Naszym i zadnego papierka nie mielismy jak szlismy Go meldowac, jedynie standardowo książeczka szczepien,meldunek, dochody emka i chyba nic więcej nie potrzebowali -
Agattee- Moj synek chodzi do katolickiego niemieckiego przedszkola. Do niego jest sie ciezko dostac i czesto trzeba miec poreczenie wiec moj maz pierwszy raz na rozmowe z pania dyrektor zeby zaklepac miejsce poszedl jak ja bylam z synkiem w ciazy. Dyrektorka zapisala nas na liste oczekujacych i kazala przyjsc jak sie dziecko urodzi. Tak tez zrobilismy jak Maximilianek mial cos kolo miesiaca znowu maz tam poszedl. Tym razem dostalismy juz zapewnienie ze synek dostanie miejsce ale dopiero sierpien 2014. Nam to pasowalo bo i tak chcialam sie synkiem zajmowac przez pierwsze dwa lata. Chociaz przyznam ze synek ostatnie pol roku juz bardzo sie w domu nudzil i bardzo chcial isc do dzieci. Wiec jakbysmy nie musieli czekac na miejsce to napewno poszedlby nieco wczesniej czyli zaraz po drugich urodzinach a nie jako 2,5 latek. Ale ze przedszkole jest bardzo dobre to warto bylo poczekac. Z Juliankem juz bedzie latwiej bo on jako ze ma juz w przedszkolu starszego brata dostanie miejsce w nim automatycznie wiec napewno pojdzie zaraz po drugich urodzinkach Co do papierow to nie bardzo ci pomoge bo juz nie pamietam jak to bylo, a nie chce cie wprowadzac w blad. W sumie u nas to sie tym wszystkim moj maz zajmowal bo jak wiesz biegle mowi po niemiecku wiec ja sobie zbytnio tym glowy nie zawracalam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 18:33
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
:)u nas 25 tydz. spodziewamy sie chlopca i dziewczynki juz nie moge sie doczekac
mam wiele obaw, co do badan glukozy jeszcze nie mialam, w poniedzialek wizyta u gina i jestem ciekawa jak rosnal moje maluchy, co do wyprawki to nie mam jeszcze za duzo w sumie foteliki i przewijak z wanna kuilam, kombinezony ale po malu zaczynam sie zaopatrywac w potrzebne rzeczy