X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze zapomniałam napisać, że mała już zajada warzywka i jak narazie chyba wszystko jej smakuje jedno mniej inne bardziej, ale jest ok. A śmiać mi sie chce jakie ma wielkie oczy kiedy widzi jak ja jem.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka hoho toś ty odważna :) powodzenia :)
    My od następnego cyklu zaczynamy :)

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka nie chcemy dużej różnicy wieku po za tym jak juz sie wyjdzie z pieluch to cieżej wrócić. A tak lepiej dłużej się pomeczyc a później mieć juz luz :)

powidlowa lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki i dziewczyny, które korzystaly u lekarza w PL. Jedziemy do Polski w następny piatek i tak na wszelki wypadek poszukalam dzis pediatry dla Vincenta tylko mam jakis problem z telefonem i nigdzie dzis nie moge zadzwonić (albo sieć, choć internet dziala, albo szlag trafil aparat). Jak szlyscie do lekarza w PL to potrzebowalyscie tylko karte? Mieliście jakies problemy? Bedziemy tam tydzien i wole byc przygotowana na lekarza. Moze powinnam jakies zaswiadczenie stąd zabrac...

• annaki Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja byłam tylko na pogotowiu kiedyś, ale tylko kartę wołali u innych typu dermatolog neurolog fizjoterapeuta to prywatnie, a ogólnie to korzystam z tego jak akurat jest moja koleżanka która jest pediatrą ale to tak po koleżeńsku bez niczego ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko kartę i żadnych problemów. Pozatym polskie dzieci w teorii maja darmową opiekę medyczną w teorii bo pewnie w praktyce gorzej

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika
    My teraz mieliśmy wizytę prywatna w domu i płaciliśmy 100zl wiec bardzo mało ale ostatnim razem maz był chory i poszedł normalnie do przychodzi z karta i przyjąl go cały szef lekarzy

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myslalam ze w razie czego to tylko karta, tylko slyszalam nie raz ze czasem w przychodniach to nie wiedzą co z ta kartą zrobic ;)

Magdalena z tym prywatnym lekarzem to tez dobry pomysl, poszukam jakiegoś bo wole miec jakis namiar w razie "w".

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa masz racje jak mój maz poszedł do przychodzi to wzywali kierownika i czekał godzinę bo nie wiedzieli co zrobić z niemiecka karta ubezpieczeniowa :)
    My tego prywatnego szukaliśmy na szybko przez znajomym

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja też byłam prywatnie, ale z tego co wiem kuzynki z Norwegi też tylko jakąś karte albo książeczkę miały.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka to i tak długo chcesz karmić,ja mam nadzieje ze uda mi sie szybciej skończyć choć jeszcze nie zaplanowałam co i jak..

Ewelina wow narzucasz tępo!hehe :D Ja marze o kolejnym dzidziusiu,ale raczej nie w tym roku.Żeby na nowo cieszyć sie wielkim brzuszkiem muszę troszkę odpocząć,nacieszyć sie dobrą figurą,możliwością wypicia drinka(której nadal nie mam) i synkiem ;) A ile ogólnie planujesz dzieci?

Dziewczyny karmiące piersią co ile godzin w ciagu dnia karmicie dziecko?

• Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, chciałbym skończyć na 8 miesiącach ale wiem że mi się to nie uda bo ostatnio mały miał taki apetyt że ja już nie miałam mleka więc zrobiłam mu sztuczne. Byś widziała tą minę skrzywiony co to niby ma być :-D i tak jakoś trudno będzie mi go odstawić, więc powoli od pół roku będę zmniejszać ilość mleka mojego i muszę znaleźć takie które mu smakuje. Trochę ciężko będzie ta więź przerwać :-D

Właściwie to jak to jest z odstawieniem dziecka żeby piersi nie bolały z przepełnienia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 22:31

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka no ja chciałam karmic do 6 mies., mąż już mówi żebym przestała bo włosy wyciągam garściami (wygląda to jak na filmie o kobiecie chorej na raka). Niestety mała nie ogarnia butli:/ mam nadzieję, że jak pojedziemy do pl ktoś ja nauczy jesc z butli. Podobno mnie sie to nie uda bo ode mnie czuje cyca. W maju idziemy na wesele (też bym chciała się tam napić to wesele przyjaciólki) więc po tym weselu chcemy zacząć się starać. No, ale żeby znowu byc w ciąży musze przestać karmic, wiec wszystko zalezy od tego czy mała ogarnie butle heh. No i z tą figurą schudłam ale brzuch taki troszke został trzebaby poćwiczyć więc poćwicze po 2 dziecku hehe. Zawsze mówiliśmy, że 3 dzieci chcemy, ale wydaje mi sie że na 2 będzie koniec no chyba ,że druga będzie dziewczynka to może kiedyś pomyslimy o 3. Mi i tak się wydaje że będzie dziewczynka. Jak kiedys myslalam o ciązy czy będąc dzieckiem szczerze mówiąc nigdy nie pomyslałam że mogłabym mieć chłopca heh. Ogólnie ta 3 dzieci i ja to taki paradoks troche. Nigdy nie przepadałam za dziećmi tzn nie szaleje na widok niemowlaka na ulicy. Wręcz bałam se takich maluszków, że mu krzywde zrobie czy cos. A starsze dzieci hmmm... no i tu zależy jak męczace pytania dziecko zadaje. Tylko, że ja mam brata i siostre i uważam, że to krzywda dla dziecka jeśli jest jedno. Bo kiedys mu rodziców zabraknie i zostaje samo. Wiadomo nie zawsze rodzeństwo ma dobry kontakt ze sobą... No i z egoistycznego puntku widzenia wiadomo różnie w zyciu bywa o tym sie nie myśli. Nie dopuszcza sie do siebie, że dziecku moze sie cos stac i że los może spłatać figla i nie dziecko zostanie samo tylko my. Tak więc jedno dziecko to za mało :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ktoś pytal co ile karmienie piersia. Jak mała śpi to co 3 do 4 godzin jak nie spi to czasami i co 2 godziny.
    Anka stopniowo np jak dajesz o 9 12 i 15 to zrezygnuj o 12 i wtedy podaj sztuczne jak piersi stwardnieja troszkę odciagnij laktatorem ale nie za dużo.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka tak samo czuje jak Ty jesli chodzi o karmienie małego ;) z jednej strony smutno mi przerwac ta nasza więź,a z drugiej czasem meczy mnie to kp jak gdzieś wychodzimy no i nie chce by był zbyt kumaty i za mocno sie przyzwyczaił,bo wtedy dopiero cieżko bedzie odstawić,jak bedzie sam szarpał za bluzkę.
    Co do tego,zeby mleczko przestało sie produkować to trzeba właśnie stopniowo odstawić od piersi i mleka bedzie co raz mniej,co raz rzadziej dziecko przystawiać,no i jak sie chce ostatecznie wyciszyć laktację to można wziąć tabletkę zeby obniżyć poziom prolaktyny.

Ewelina mi tez włosy strasznie wypadają,z tym,ze ja mam mega gęste włosy,w ciąży w ogóle mi nie wypadały przez co juz były aż za gęste,wyglądały jak taki koński ogon,ale teraz tak mocno wypadają ze sama sie dziwie ze jeszcze nadal mam gęste włosy,choć juz nie tak jak w ciąży.
    Jak chcesz nauczyć młoda pic z butelki ważne jest regularne jej podawanie próbuj codziennie,moze Mąż niech daje butle?
    Wow juz w maju chcesz być w ciąży...to juz za 2 msc :) ja w zeszłe wakacje sie męczyłam,wiec w te chce sobie odbić ;) No,ale zeby udało Ci sie zajść to raczej musisz odstawić małą od piersi,bo inaczej będziesz miała za wysoki poziom prolaktyny,to oczywiście nie reguła,bo i kobiety kp czasami zachodzą w ciążę.Dostalas juz okres?

Co do figury to u mnie jest lepiej niż przed ciążą :D Sama jestem w szoku ze tak szybko straciłam te wszystkie kg,a miałam na plusie sporo bo ok.17-nastu kg.Przed ciąża ważyłam 60kg,teraz ważę 55kg chciałabym zrzucić jeszcze do 53kg

• Wendy Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka zazdroszcze tej figury,mi po kazdej ciazy zostawalo plus 5 kg ehhh.No teraz jedynie udalo sie zrzucic wszystko,ale wzrokowo gorzej wygladam niz przed ciaza.

Endokobietko ponownie sie o Ciebie pytam?gdzie Ty?cos sie stalo?

I wywoluje do tablicy TIGANE,jest moderatorem forum(a jak to sie wlasciwie stalo,opowiesz nam?) wiem,ze masz duzo na glowie,zawsze pisalas,ale bylabym bardzo wdzieczna gdybys zechciala nam uczciwie opowiedziec o co chodzi w calym tym zamieszaniu i aferze z flakonikiem,zalozycielka grudniowego watku a przy okazji styczniowego,czerwcowego,wrzesniowego i nie wiadomo ktorego jeszcze?????
    Z poczatku myslalam,ze to faktycznie mloda osoba co sie nudzi lub z jakims zaburzeniem,jednak teraz stanowczo twierdze ze to administracja belly oplaca babie za prowadzenie forum i jak najwieksza frekwencje forumowiczek.KASA;KASA;KASA....zalosne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 10:58

Koalka lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedys tez myslalam, ze jedynak to krzywda dla dziecka. Ale po tym co od dluzszego czasu przechodzimy z naszym rodzenstwem (i moim i meza) stwierdzamy ze raczej maly zostanie jedynakiem, oszczedzi mu to stresu jaki np. w obecnej chwili przechodzimy z siostra meza - mamy jechać do PL podpisac umowę kupna sprzedaży domu, sprawa dosc powazna, wszystko dogadane a ona teraz wyskoczyła, ze jej sie w umowionej kwocie cos nie zgadza i ona nie przyjedzie i wkolko tak jest z nimi obiema, o mojej siostrze juz tu wspominałam, a kilka dni temu wyszla jeszcze jedna sprawa, ze rodzicom przyszlo za nia i szwagra zapłacić 2300 zl, i ona ma problem bo ona nie ma, i pretensje ze my nie chcemy dac! Co jedno sue zamknie to drugie zaczyna, powaznie myslimy teby pozrywac kontakt bo tylko my sie odzywamy a oni jak cos chca. Mamy dosc.
    Jeszcze sie Wam wyzalilam.

A z pozytywów...odebralam paszport dla Vincenta. W piatek skladalismy wniosek, we wtorek byl gotowy do odbioru, ważny do lutego 2022.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koalka no w czerwcu zaczniemy sie starac wiec musze ja odstawic. A w ciązy to nie wiadomo kiedy będę:p. Choć przy pierwszej ciąży udało sie za pierwszym razem. Nie mam jeszcze okresu. Ja w ciąży przytyłam ok 20 kg ale ja wyglądałam jakbym conajmniej bliźniaki miała urodzic lekarze się dziwili czemu mam taki wielki brzuch. ( mała urodziła sie 3560 więc to też nie jest jakiś wyczyn) Ja sie smarowałam nawet 3 razy dziennie kremem na rostepy przez całą ciąże zużyłam ok 4 butelek może 5 balsamu. Aż dziw, że przy takim brzuchu mam tylko 2 mało widoczne rozstępy. Ja przed ciążą ważyłam 51 do 52 kg 2 miesiące temu u lekarza ważyłam 56 w ciuchach i butach więc ok 54. Brzuch mam jak w 4 miesiącu no może w 3 ( generalnie w 5 miesiącu miałam brzuch jak niektóre dziewczyny do porodu z którymi widywałam się przy okazji wizyt lekarskich). A odnośnie włosów w ciąży włosy nie wypadają dla tego sądłuższe i gęściejsze. (Ja od 5 lat nie obcinam włosów tylko końce co jakiś czas i przez 4 lata mialam ta samą długość w ciąży urosły mi jakies 10 cm), ale mniejsza z tym nigdy gęstych włosów nie miałam a teraz tam gdzie faceci maja zakola ja mam mega przeswity i lekki jerzyk wiadomo włosy odrastają, ale i tak to jest przerażające zwłaszcza dla mojego męża, ja jestem fryzjerką wiec naogladałam sie już takich przypadków i wiem ze to normalne.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika to fakt nie zwsze jest dobry kontakt, ale ja wole byc dobrej mysli:)
    Koalka dajesz już cos małemu prócz mleka? A i moja mała od męża też butli nie chce. Może kupie sztuczne mleko i sztuczne będe próbowała dać bo codziennie odciągać to mleko ten laktator rozkładać myć cudować to mi sie nie chce :)
    Może polecicie jakieś mleko?

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam hipp ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ