Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do prawka to normalnie w urzędzie dałam zdjęcie stare prawko zapłaciłam i po 1,5 Msc przyszedł mi SMS ze do odebrania .
Ja na urlop biore tylko czopki . Cała reszta dostępna w każdym kraju chyba ze ktoś do Afryki sie wybieralepiej na miejscu jeśli jest konieczność udać sie do lekarza I niech lekarz zdecyduje co podać .
Ja mam wielka duża skrzynkę o często listy sa u góry na skrzynce . Maz zamawia szkła kontaktowe i często paczka jest na skrzynkach o to sie zawsze boje . Jak by nie było to 25€ które mogło by iść w dupę ...
-
powidłowa mąż jak zmieniał bank to karta i pin przyszły w osobnych kopertach, ale co z tego jak w tym samym dniu mało tego włożyli to do skrzynki sąsiada. Więc to tym bardziej normalne, że kładą na skrzynce. Z reszta niemcy jak zamawiaja paczki kurierem to nieraz każą sobie zostawiać na wycieraczce pomimo że w paczce np jest telefon. O to że niemiec Ci weźmie chyba nie ma sie co bać gorzej o swojego.
Anka8288 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnka Vincentowi uciekalo oczko na poczatku i polozna mowila ze do roczku to normalne, ale ona zawsze radzi przejsc sie do lekarza jak nie przejdzie do pol roku.
Psotka ja nie bede raczej zabierac nic, chyba ze malemu teraz nie przejdzie kaszel i katar, to zabiore to co mam od lekarza. Jak coś sie B dzie dzialo to pojde do lekarza. Chyba ze jak ktos napisal, jedziesz do Afryki czy w inne "dziwne" (brakuje mi innego słowa) miejsca to wtedy bralabym wszystko od tabletek p.bólowych, spraye na insekty, po syropy i czopki dla malego.
Syrop z cebuli mały pije chętnie wiec mu zrobilam. Ale dzis pojechaliśmy do lekarza bo niby noc lepsza ale rano Vincent tak kaszlal ze myslalam iz pluca wypluje a ja zejde na zawal. Na szczescie pluca i oskrzela czyste i wezly chlonne w porządku. Dostal syrop na ten kaszel taki na noc, a w ciagu dnia moge mu dac jak bardzo kaszle, no i inhalacje nie potrzebne bo na oskrzelach nic nie ma, spacerować, ściągać gile, i na noc obnizyc temp w pokoju. Maly na 19 stopni, lekarz zaleca 17-18, no i wietrzenie...czyli to co robilam. Vinnie dzis na spacerze spal godzine i oddychal spokojnie przez nos i ani razu nie zakaszlal, więc chlodne powietrze faktycznie dobrze dziala.
Endokobietko czekam z niecierpliwością na wieści odnosnie prawa jazdy. Polskiemam bezterminowe i z tego co piszesz tu tez powinnam takie miec.Anka8288 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPowidlowa kiedys pytalas o jakis dodatek do TM. Faktycznie jest opcja zeby JA zaplacil calosc. Nasza TM dala mi taki wniosek do wypisania, powiedziala ze zadko to sie zdarza alesprobiwac mozna. My nie dajemy bo i tak nam pewnie zarobki meza przekrocza limit a poza tym jak maz to czytal, bo ja nie rzuciłam nawet okiem, i stwierdzil ze ram cala mase papierow trteba dolaczyc więc olalismy temat. W każdym razie jest taka opcja ze JA przejmie cale koszty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 12:41
powidlowa lubi tę wiadomość
-
Mnie laptopa położyli obok kosza na śmieci obok domu.
Ewelina na naszym osiedlu właśnie dużo polaków, ruskich i Turków. O Niemców reż właśnie się nie boję.
Poza tym jeszcze ktoś próbował wepchnac koperte do skrzynki niby zabawka się nie uszkodziła ale opakowanie juz całe poszarpane. A co jakby to miałby prezent być? Akurat zamówiłam w opakowaniu prezentowym.
Monika dzięki za info o TM.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 12:46
-
Chyba jednak wychodzi na to ze dostane tylko na 15 lat
ten przepis obowiazuje w calej UE. Ale ja zadko jezdze do Polski, max raz w roku, a mojej kumpeli wlasnie ukradli cala torebke i musi biedna 2 razy jechac do PL zeby wyrobic nowe prawo jazdy, wiec tylko z tego powodu ja chce wymienic moje, bo w razie czego latwiej bedzie mi tutaj wyrobic nowy dokument. A obecne dokumenty traca waznosc w 2033 roku, czyli za 17 lat, i jest niewazne ze sa bezterminowe, traca waznosc i tyle, wtedy wszyscy bedziemy musieli wymienic albo tu albo w PL, wiec te 2 lata dluzej nie robia takiej mega roznicy.
19 stycznia 2013 roku na mocy nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami zmieniły się przepisy dotyczące wydawania praw jazdy. Nowe zasady na dobre wyeliminowały dokumenty bezterminowe. W przypadku kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T maksymalny czas ważności to 15 lat. Posiadacze kategorii C1, C1 +E, C, C+E, D1, D1+E, D lub D+E muszą się liczyć z wymianą prawa jazdy maksymalnie co 5 lat.
Kierowcy posiadający obecnie prawo jazdy wydane bezterminowo, po obowiązkowej wymianie na nowy druk będą mieli skrócony termin ważności do 15 lat
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 13:17
Domi793 lubi tę wiadomość
-
Ja tez bede chciala jeszcze w tym roku wymienic prawo jazdy na niemieckie. Polskie mambezterminowo, ale tak jak pisze Endokobietka, przepis obowiazuje w calej UE - 15 lat, a do 2033 musza wymienic wszyscy.
Endokobietka lubi tę wiadomość
Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPsotka to od razu trzeba bylo, ze to o Afryke chodzi. Ja bym zrobila tak jak Magdalena pisze. Swoja droga Ty pisałaś juz o Afryce, mialas przed cuaza jechać (kojarze jeszcze z OF bo ja w tym czasie lecialam na Kube) tak się Wam tam spodobalo, gdzie wtedy byliście i gdzie teraz lecicue? Nam sie tez marzy ale planujemy jak Vincent bedzie starszy, tak najwcześniej za 5 lat, do tego czasu ogarniemy coś z Europy
-
nick nieaktualnyAnnaki i reszta dziewczyn co korzystają z kuponów...czy jest jakiś kupon rabatowy na wywolanie zdjeć w rossmanie?
Ewelina ja juz 2 razy niestety okres miałam,dostałam po 3 msc od porodu.Ale póki co to te okresy były zupełnie bezbolesne,w ogóle nie czułam ze go mam,w przeciwieństwie do tego co było przed ciąża,gdzie zawsze w 1 dniu musiałam brać cos przeciwbólowego.
A bierzesz jakieś witaminy?zeby te włosy Ci tak nie wypadały? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny