X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Monika jaki to przedział kg i zadowolona jesteś? Nie poci się wam szkrab?

Polubilam zamiast cytowac. Przedzial niby 0-18, ale wzrost od 61-105 cm. Jestem bardzo zadowolona, maly latem sie nie pocil i teraz poki co tez nie. Regulowac forelik tez moge w czasie jazdy, próbowałam i wielkiego wysilku to nie wymaga. Chce dokupic Sommerbezug zeby tylko sciagnac i wyprać, choc poki co jak sie cos przybrudzilo (od keksa czy banana) to scieralam chusteczka nawilzana i nie ma sladu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 22:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co z okularami przeciwslonecznymi dla dzieci. Czy dzieci powinny je miec. Ostatnio juz widziałam dziecko w takich, widzevw sprzedaży, a Vinnie dzis uciekal oczkamibo go slonce razilo i tak mnie naszlo. Czy to nie psuje wzroku czy cos?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina błagam zacznij czytać dokładnie posty,bo źle się to czyta ;) Endokobietka nie jest chrzestną,została zaproszona,ale nie moze jechać bo nie dostała urlopu i wie,ze kasa bedzie dobrze wydana,bo na obóz.Aha i współczuje Ci rodziny która obgaduje jak sie da za mało w kopertę.Ja to bym nikogo nie obgadala,mógłby i nic nie dać jakby nie miał.Ja to na wesele nawet nie pamietam ile od kogo dostaliśmy bo nie przywiązuje do tego uwagi.

Ewelina swoją droga dopiero kindergeld dostaliście???my juz max po 3 tyg po porodzie.A elterngeld pobierasz?

Annaki ja nie musiałam żadnego zaświadczenia ze nic nie pobieram z MOPSu z PL przedstawić tu do KG czy EG.

Monika mylisz sie ta znajoma Wendy moze byc tu zameldowana choć tu nie mieszka i Annaki dobrze pisze do załatwienia 3 grupy nie jest potrzebny meldunek żony.Wystarczy isc do skarbówki i pokazać akt ślubu ;) mam taki przykład w rodzinie.KG tez dostaną.

Endokobietko ja bym dała 100€,nie jestem z tych co zastaw sie a postaw się.Ale to juz od Was zależy na ile Was stać i ile masz ochote dać.Watpie ze brat Was obgada ze daliście za mało -tak jak napisała Ewelina.Moze pogadaj z rodzicami zeby tak nie szaleli z prezentem bo az mi ich trochę szkoda ;)

Kupiłam pomarańczowe pampersy w promocji w polo markecie o której pisała Wendy :) Matko jak one pachną!!Az męczy mnie to trochę!Domyślam sie ze w DE nie sa perfumowane?bo ja używałam w DE tylko zielonych to nie miały zapachu.

Monika okulary jak najbardziej tak ale dobre z filtrem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 23:17

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Wendy Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mój mąż też miał problem ze zmianą klasy podatkowej.Mówiono mu w skarbówce ze jak ja tu przyjade i zamelduje mnie to dopiero mu zmienia na 3.Jak nie to dopiero chyba po pierwszym rozliczeniu podatku by mu zmienili-jakoś tak to było,musze dokładniej chlopa wypytać.I dlatego może Annaki wasz znajomy co pięć lat juz pracuje ma ta 3klase bo rozliczal sie juz.

Endokobietko ja z poczatku to myślenie mialam jak Annaki ze 50e spoko wystarczy.Nie idziecie to i tyle bedzie git.Potem tak mysle i mysle to może faktycznie 100e ale to juz max.Twoja mama to faktycznie zaszalala,powiedz jej po komuni żeby od razu na 18-stke zbierala a potem niech sie modli aby za szybko się nie ożenił.Tylko czekaj bo jeszcze Twój synek bedzie miał komunie przed jego osiemnastka hehe
    Moja ciotka z 17lat temu to właśnie na zasadzie zastaw sie a postaw sie 1000zl dla wnuka dala,rany jakie to bylo szaleństwo wtedy.Wszyscy byliśmy w głębokim szoku.
    To ładnie piszecie aż mi wstyd teraz...bo rok temu nie pojechaliśmy na komunie do siostrzenicy męża bo ja mialam za 6 dni termin.I nic nie daliśmy...W sumie to tez kasy nie bylo za bardzo bo cale mieszkanie musieliśmy umeblować i splukani byliśmy no ale pewnie pomyśleli sobie....w Niemczech siedzą,nie?
    Monika mysle ze okulary przeciwsłoneczne to dobry pomysł.Ja co prawda nigdy nie kupowałam takim małym dzieciom,ale to z niewiedzy raczej.Teraz może i kupie ale jak narazie to jestem pewna ze młody bedzie je ściągać.

pmzt5tj.png

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki nie doczytałam o tym maju.

Koalka wiem, że nie jest chrzestną ja tylko napisałam dla porównania ile daja chrzestni a ile normalni goście. Nie mówie, że mnie by obgadali, ale różni są ludzie, nie musza mówić ale swoje moga pomysleć. Ja akurat dokładnie wiem ile zebralismy pieniędzy na weselu. Nie pamiętam od poszczególnych osób, ale akurat jak wyciągasz taka kwote z koperty to Ci zapadnie w pamięci. Nie jestem z tych dla których liczy się tylko kasa, ale my cieżko pracowaliśmy z mężem przez cały rok w Polsce, więc wiele kosztowało nas to wyrzeczeń bo my sami płaciliśmy za swoje wesele i była to dla nas ogromna suma. Nam niestety nie miał kto zasponsorowac choć części wesela. I to nic złego, że mam dobra pamięć:P
    Odnośnie Kindergeltu jeszcze nie dostalismy dopiero wczoraj przyszło pismo, że przyznali. W styczniu składalismy papiery ok 2 tyg temu wysłali list z zapytaniem. Czy mamy w pl mieszkanie ( jakby to miało jakieś znaczenie) chcieli zaświadczenie z mops z pl ze nie bierzemy kasy ( a wysłaliśmy im to z wnioskiem) pytali czemu w pl widnieje jako osoba pracująca i cos tam jeszcze. I teraz wysłali odpowiedź.
    Ja tutaj nie pobieram żadnych pieniędzy bo ja jestem na macierzyńskim w pl.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka nie musiałaś przedstawiać zaświadczenia z pl bo tutaj urodziłaś.Te zaświadczenia musza brać osoby co urodzily w pl.Chociaż my nie musieliśmy akurat,ale to dlatego ze chyba nam troche źle pomogła wypełnić ten wniosek pani z caritasu i cos tam nie tak mieliśmy zaznaczone.Bo np ten szwagier właśnie juz musial dostarczać taki papier z mopsu.
    Co do meldunku może i sobie mogą być zameldowani,ale bedzie sie tlumaczyl za 2-3lata jak dziecko do szkoły będzie musiało iść bo miasto chyba sie o nie upomni co?

Powidlowa fajnie taki bar mleczny otwarty 24/h.Moj to juz chyba od poczatku sie tak obsługuje bo ja nigdy nie pamiętam żebym go karmila w nocy a rano często mój chłop widzi ze śpię z cyckiem na wierzchu lub ten jest "podłączony"hahaha

Ewelina to oni sami sprawdzili ze pracujesz w pl?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 00:03

Ewelina1989 lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wendy no jak sie nie idzie to chyba nie trzeba dawać. A no w pl jest właśnie tak zastaw sie a postaw sie a to starsze pokolenie szczególnie. A jak ktos jest za granicą to wiadomo kasy ma jak lodu a i jeszcze na dzieci dostaje kupe pieniedzy... ehhh

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy czemu my jeszcze nie śpimy :) Własnie dodałam wpis i zobaczyłam godzine :0 Tak chyba to jakos sprawdzili nie przypominam sobei żebysmy my cos tam pisali bo nie było takiego zapytania we wniosku chyba...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 00:07

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka za przeproszeniem ale nie pisz mi, że się mylę bo wiem co i jak zalatwialismy. Jak ja się tu meldowalam, to później do zmiany klasy podatkowej nawet nasz akt małżeństwa nie byl potrzebny, wystarczylo że oswiadczylismy ze jestesmy małżeństwem, pomimo ze dla Niemców mamy różne nazwiska. Moi rodzice jak sie meldowali wspolnie to akt potrzebowali. Ale!! Faktycznie moze tez byc tak jak piszesz, bo jak moja mama tu pracowała i sie zorientowala, ze ma klase podatkową jak dla osoby samej to wystarczyl akt malzenstwa bez zameldowania taty i jej zmienili (przypomnialo mi sie wczoraj w lozku), tylko ona wtedy mieszkala w innym miescie, ba, w innym landzie. Dowodzi to tego, ze trzeba dowiadywać sie u źródła, jak w wielu przypadkach juz sie okazywalo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 06:54

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika
    My okulary dla Colina kupiliśmy rok temu u jakiegoś optyka chyba to było apollo i daliśmy 10€ za jedna pare . Wzięliśmy dwie pary ale niestety ciagle je scigał pare dni temu założyłam mu w domu to niestety ciekawość większa i znów ciagle sciagal .

Ej dziewczyny co do tych prezentów na komunie to szczerze dokładnie jak któraś napisała co mnie obchodzi gdzie rodzice robią . Skoro maja kasę na restauracje to super ale nie ma co przesadzać z prezentami 1000zl . endokobietka daj ile uważasz to twoja rodzina i napewno wiesz czy wystarczy im 50€ czy 200€ .
    Od kuzynki córeczka dwa lata temu miała komunie niestety nie mogłam jechać mieliśmy przeprowadzkę mala marzyła o telefonie wiec znalazłam na eBayu jakoś htc co chciała używany za chyba 90€ i wysłałam . Radość aż po niebo a za 5 Msc telefon i tak zgubiony ....

Koalka lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika z tą klasa podatkową może faktycznie zależy to od landu, bo mój mąż jak przyjmował sie do pracy to poprostu podał stan cywilny zonaty. Jak mała sie urodziła to akt urodzenia i tyle, a jak juz tutaj przyjechałysmy to nic sie nie zmieniło, ale ja sie na tym nie znam. Nawet nie wiem jaka on ma ta klase i jaką powinien mieć może ma cos nie tak...

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dzieki za wszystkie wypowiedzi. Wiecie co postanowialm, ze damy tyle na ile nas stac i do tego wczesniej pogadam z bratem jak oni to widza, czy mam to dac dziecku czy im.

Wczoraj bylam na super wykladzie pani psycholog na temat dziec. Ogolnie byl temat o gryzieniu i biciu, ale pani nam dokladnie opisala co 1, 2, 3 latek ma w glowie i jak funkcjonuje jego umysl, co i dlaczego robi. Napisze Wam potem, narazie musze popracowac.

annaki, Wendy, MonikaDM lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina - zasypia przy cycu dalej. Kiedyś będę miala przez to przewalone. Ale teraz spi z nami przez chorobe i rano nie chciala jeść, położyłam ją, przeturlała się do mnie, przytuliła i zasnęła sama.

Magdalena to bardzo tanio dałaś za te okulary, bo jak ja się orientowałam to 100 zł to minimum z ninimum;p

Monika ja się właśnie zastanawiam nad 18 a 25 kg.
    Na pewno musi mieć plusa szwedzkiego.

Endokobietka chętnie się dowiem coś na ten temat;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:06

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko to ja tez czekam na info o dzieciach, ale po pl ;-)
    Monika może faktycznie to zależy od landu z tą klasą podatkową, nie chce się spierać ;-) , no u nas to było tak jak u Eweliny
    Wendy pytalas czy ten znajomy się rozlicza, tak ponoć od poczatku, może i dlatego
    Koalka tak jak pisała Wendy, zaświadczenie z mopsu wołają jak dziecko urodzone w pl, lub tak jak u tego znajomego są z matką w pl, ale pewnie tez zależy od urzędnika, jeden zawola drugi nie
    Koalka Ty pytalas Eweliny czy "dopiero" dostali kg, nie wiem czy pamiętasz ale my na Lenę dostalismy "dopiero" po roku, równo na 1 ur ;-) , mimo że wszystko było załatwiane i wysyłane zaraz po urodzeniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:33

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa to był prawdziwy optyk ze wszystkimi firmami okularów ale akurat dla dzieci mieli tylko jeden model tych malutkich w dwóch kolorach :) tez myślałam ze droższe będę dlatego od razu wzięliśmy dwiepary :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    He he Ewelina dobra jesteś.No w sumie nie wiem jaką klasę powinien miec twój mąż bo ty pracujesz....to wtedy jakos inaczej chyba jest.

Magdalena no i super zrobilas z tym telefonem na komunię.Liczy sie gest,spelnilas jej marzenie i dobrze.Nikt nie przewidzi przecież czy zgubimy telefon czy sie popsuje.

Co do klasy podatkowej to mój mąż pierwszą wypłatę dostał jako 3klase no bo żonaty itp(hmmm chociaż ja wtedy pracowałam w pl tak teraz sobie myślę...)no ale do czego dążę.Jako ze został zatrudniony cos ponad tydzień przed wyplata to taka mu zapłacili,ale potem dostali info z Finanzamtu ze ma miec 1 klasę bo ja nie jestem tu z nim zameldowana i mu zmienili na 1.Dopiero jak ja tu z dziecmi po pól roku przyjechałam to wszystko się zmieniło.Troche mieszali bo dali mu 4 nie wiedzieć czemu i było trzeba chodzić i wyjaśniać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:33

pmzt5tj.png

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki znajomy męza właśnie dostał po 15 miesiącach nie wiem od czego to zależy. Chyba od szcześcia które podanie akurat wyciagną z całej sterty :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidłowa i tak chcesz karmic do roku to ona moze z tego poprostu wyrosnie :)a może chyci kiedys butle i przy butli będzie zasypiała :) bądź dobrej myśli. My nasza nadal bujamy, ale już jakos nie czuje się źle z tego powodu bo szybo teraz zasypia i tez może wyrosnie z tego. Ja jak mała biore do siebie nad ranem bo chce żeby jeszcze pospała to troszke pociągnie cycka obraca sie na drugi bok pokreci sie ( bo ona straszna wierciocha jest ostatnio) i zasypia.

Dziewczyny a wasze dzieciaczki spia w śpiworkach czy pod kołderka?

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina moja pod kołdrą od urodzenia, tzn wcześniej pod kocem bo upały były jak się urodziła, śpiworka nie nawidzila od początku, jak w szpitalu ją dali do spiwora to darla się dopóki jej nie wyciagnełam, w domu to samo

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina Jas spi od urodzenia tylko i wylacznie w spiworku, lub bez niczego w super upaly.

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 727 728 729 730 731 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ