Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Myślę że wypośrodkuj to i daj 100e, no chyba ze chcesz więcej, a mamę przekonaj że przesadziła troszkę
, może 500 zł niech da, zawsze może dać później pieniadze na kieszonkowe na ten wyjazd
Sama widzisz ze 1000 przy niskich emeryturach to szaleństwo
A druga sprawa to będą tez inni goście, na pewno uzbieraja dość na wyjazd, zresztą rodzice tez mogącos doplacic do wwyjazduMonikaDM lubi tę wiadomość
-
Z tą komunią to zależy. Ja kilka lat temu na blizniaczki przeznaczyłam koło 1000zl. Pamiętam, że trochę mi zajęlo nim odłozyłam kasę (jeszcze studiowałam), ale to moja bliska rodzina i wiem ze na pierdoły pieniędzy nie wydały. Nie wiem jak to u was wyglada, ale taka impreza też sporo kosztuje z punktu widzenia rodzica.
Co do kg to mi to nie przeszkadza, że jest pobierany przez pl. dzieci. Skoro ojciec tu pracuje i płaci tu podatki, to czemu ma nie korzystać. Dlaczego dziecko ma być inaczej traktowane? Poza tym te 190€ to zaden majątek i tak wolałabym ojca mieć w domu, a skoro wyjeżdza bez rodziny, to raczej się nie przelewa. Bardziej denerwowało mnie jak pomoc dostawały osoby pracujące na czarno (3/4 stypendiów socjalnych na uni. szło do dzieci, których rodzice dobrze zarabiali, ale pracowali na czarno...Endokobietka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnnaki to dziwnie bo i ja specjalnie przyjechałam do DE wcześniej bo mimo, ze bylismy malzenstwem to przez to ze nie bylam zameldowana w DE to maz zamiast Steuerklasse 3 dostał 1, i teraz moj tata mial podobnie, zameldowany od lipca 2015 caly czas na jedynce, mame zameldowalismy w styczniu i dopiero w kwietniu mu zmienili na 3. Tak samo moja siostra, jak tu byla to tez miala jedynke i powiedzieli jej, ze jak zamelduje meza to dopiero jej sie zmieni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 17:04
-
nick nieaktualnyCo do kasy na komunie to nie bedac chrzestna dalabym max. 100€, ale to max. i niech sobie gadaja co chcą. Uwazam ze te komunie to jakaś przesadą sie zrobily. Moj chrzesniak 5 lat temu zazyczyl sobie Quada albo laptop, dostał rower i to nie jakis z wyższej polki, bo wiedzialam, ze nie uszanuje, wydalam wtedy chyba 300, gora 400 zl.
annaki lubi tę wiadomość
-
Endokobietko powiem tak jak dasz 50 euro to mega Cie obgadaja a i wiesz jeszcze powiedza że mieszkasz za granica (więc kasy masz jak lodu).
Na komunie daje sie jako chrzestni od 700 do 2000. 700 to np jak jestes chrzestna u koleżanki, ale jeśli u brata czy siostry to już 1000. No my na chrzciny od nikogo 200zł nie dostalismy 300 było najmniej od normalnych gości czyli wujek i 300 kuzynka a to tylko chrzciny.
W pl obowiązuje nadal zasada zastaw się a postaw się.
Każdego sprawa ja np jestem chrzestną u siostry syna i dałabym tyle samo nawet jakbym nie była.
Za rok mamy komunie u chrześniaka mojego męża rozmawialismy o kwocie 1000-1500 tylko ,że to sa bliżniaki, wiec drugiemu jeszcze trzeba dac, ale nie wiemy ile dogadamy sie z chrzestna drugiego czyli siostra meza. Dogadamy sie tak zeby ogolnie dostali tyle samo.
Tak to teraz jest na komunie daje się tyle co na wesele. No my np na wesele od chrzestnych po 2 tys zbieralismy.
jak dasz 200 to juz moze byc spokojnie mysle. -
Aha i jesli robia impreze w lokalu to za jedna osobe płacą tak od 110-160 zł( ceny w mieście) zalezy od lokalu. My zawsze wychodzimy z założenia że nie mozna dać mniej niz ktoś za nas zapłacił.
Troche jestem obcykana w tym temacie bo u nas temat na czasie a i w pracy (salon fryzjerski) mówi się o wszystkim;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 17:15
-
Daj 300 zł jest was trzech wiec po sto na głowę
za moich czasów tak sie robiło
Napewno wszyscy myślą zaproszę gości z Niemiec posypią kasa a taki Chu... Za przeproszeniem
Szczególnie ze masz dziecko wiec swoje wydatki macieWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 18:00
-
Która mama ma fotelik montowany tyłem najlepiej ze szwedzkim plusem? Jaki model? Pomożecie? Znów szukam pół roku wcześniej, żeby zdążyć się zastanowić
Tzn ten fotelik dla dziecka nie dla mamy;)
Moje sprytne dziecko dziś rano dopadło mnie i samo się obsłużyło. Ja śpię a tu nagle Mela sobie je:)MonikaDM lubi tę wiadomość
-
No nie wiem 300zl... dziecko od brata ida w trójkę. A jeśli robia w lokalu. Hmm No mnie się wydaje że nie mniej niz 500. Zalezy w jakich stosunkach zyjecie no ja do brata czy siostry jak pójde to nie dam mniej niż 1000, ale to tez wiadomo jak ktoś nie ma to też nie wyczaruje.
-
powidlowa wrote:Która mama ma fotelik montowany tyłem najlepiej ze szwedzkim plusem? Jaki model? Pomożecie? Znów szukam pół roku wcześniej, żeby zdążyć się zastanowić
Tzn ten fotelik dla dziecka nie dla mamy;)
Moje sprytne dziecko dziś rano dopadło mnie i samo się obsłużyło. Ja śpię a tu nagle Mela sobie je:)
http://www.tylem.pl/szwedzki-test-plus-bez-tajemnic/
(nie wiem czy o taką listę ci chodziło), czy raczej o prywatne opinie dziewczyn. -
nick nieaktualny
-
Ja tez uważam że nie powinno się dawać kasę na zasadzie zastaw się a postaw się, przecież to ich sprawa gdzie robią a jak wybrali lokal to raczej nie jest problem gości żeby zwrócić prezentem swoje oplacone miejsce. No ale juz wiem że robią w domu
Endokobietko Przemyśl na spokojnie i zadecyduj sama
Monika no to nie wiem jak to z tą klasą podatkową, mój mąż miał 3, a i ten znajomy co szuka mieszkania ma 3, a żona w pl jest. Jakieś poplątane to jestWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 22:14
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Endokobietka wrote:Nie idziemy ba komunie wogole, nie jestesmy chrzestnymi. Oni robia w domu i beda miec tylko dziadkow i chrzesnych. Waham sie miedzy 100 a 200 euro. Zobaczymy na miejscu
endokobietko jeśli nie idziecie to nic nie dawaj :p a jeśli juz chcesz to moze prezent kup bedziesz miała pewność, że to typowo dla dziecka. No chyba, że wiesz że kase wydadzą dobrze to 100 wystarczy jak nic skoro nawet Cie nie zaprosili na komunie. Swoją drogą dziwne nie zaprosic siostry na komunie dziecka to przecież najblizsza rodzina, ale to juz jak każdy uważa. -
Ewelina1989 wrote:endokobietko jeśli nie idziecie to nic nie dawaj :p a jeśli juz chcesz to moze prezent kup bedziesz miała pewność, że to typowo dla dziecka. No chyba, że wiesz że kase wydadzą dobrze to 100 wystarczy jak nic skoro nawet Cie nie zaprosili na komunie. Swoją drogą dziwne nie zaprosic siostry na komunie dziecka to przecież najblizsza rodzina, ale to juz jak każdy uważa.