Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Wendy no to faktycznie przykre, tym bardziej ze macie rodzeństwo w de, to taki problem przyjechać do dzieci na godzinke...
My tez nie mamy za dużej rodziny ale ja codziennie z mamą przez tel gadam,z teściową, bratem, bratową piszemy przez whatsapp, w czwartek bratowa miała urodziny to wyslalam życzenia i akurat kolega jechał do pl to podalam prezent, dzieciakom wysyłam zawsze kartki i parę euro na dzień dziecka czy ur, a jak jedziemy do pl to zawszey jakieś drobne prezenty czy słodycze, oni tez,mimo że jak mamy ur czy imieniny i nie ma nas w pl to jak przyjedziemy to dają nam zaległe prezenty, to też nie o to chodzi ale jest milo.
Wendy my mamy kredyt na auto ale z banku, mój maz mówi ze nie wierzy takim innym pozyczkom z jakiś nie znanych firm -
nick nieaktualny
-
Właśnie zaczęłam od soli fizjologicznej, ale nie pomaga. Trochę pomagaja inhalacje, no ale nie bede w środku nocy ich robić, by nie wystawiać za bardzo sasiadów na próbę... Dlatego szukam czegos w sprayu. Jeszcze kilka dni i będę u lekarza i mam nadzieję, ze stwierdzi czemu mala mi sie poddusza. Chyba, ze stwierdzi jak moja połozna, że mała dobrze przybiera, nie ma gorączki więc mam się nie przejmować...
A tak poza tym to Sarah ma już skonczony miesiac i waży 4,4kg. Jak wygląda U3 (w sensie jakie badania na nim są?) -
nick nieaktualnyKinga tzn. ze mala ma katar? U nas na uporczywy katar dobrze dziala Nasivin Soft (lepiej niz Otrivin), ale moze to lepiej zeby lekarz sie wypowiedzial czy można. Ja mam tez takie kropelki ogolnodostepne https://www.dm.de/emsan-nasentropfen-fuer-babys-und-kleinkinder-p40837710.html są ok. Tylko musisz poczytac czy dla mesiecznego dziecka sie nadają.
-
Endokobietka no ja wierzę ze JA potrafi bez powodu tez odebrac dzieci,ale wydaje mi sie ze to nie jest aż tak nagminne.Faktycznie ten przypadek co podałaś to jakaś porażka,no jak można staremu dziadowi takie maleństwo pod opiekę oddać.
Monika no wlasnie-twoja siostra to obrażona a u mnie niby wszystko ok ze wszystkimi.....no jeden z braci nabral dużego dystansu po tym jak pi dluzsxym czasie upomnialam sie o zwrot kasy a kuzynka z ktora mialam najlepszy kontakt chyba z calej rodziny co ciągle dzwonila do nas,razem na wakacje jeździliśmy to strzelila chyba focha o glupote,gdzie to byla jej wina.I teraz nic nie pisze nie dzwoni.Tam na urodziny najmłodszego cos się odezwała po tym jak mój mąż pierwszy do niej zagadal ....ehh szkoda gadać.
Annaki to tylko pozazdrościć fajnych relacji z rodzinka.
Kasia oj współczuję.Chyba tez bym tak jak dziewczyny pisza poszla z tym do sadu no bez przesady,w jakiej was sytuacji postawili!
Jestem po testowaniu tych pomarańczowych pampersów.cala paczke zuzylam i dopiero pisze opinie.Sa o wiele mniejsze niż zwykle inne 4.Bardzo cienkie pieluszki i tak jak Magdalena stwierdzila po otwarciu mega intensywny zapach.Potem wywietrzalo.to ze są cienkie to często jak taka bomba sie robila pieluszka po nasikaniu.Na noc nie zaglądałam bo przesikiwal.Nawet po kupce z dwa razy chyba ubranie bylo brudne.Jesli jeszcze kupie to tylko w promocji (jak zreszta wszystkie pieluchy)i większy rozmiar bo są male.
Kinga o jeju ja ciągle zapominam ze masz takie maleństwo.Tak samo jak nie pamiętam co jest na każdym U.Ale tu dziewczyny maja lepsza pamięć.Na pewno usg bioderek bedzie lekarz robił. -
Wendy wrote:Dziewczyny chcemy kupic uzywane auto.Moj znalazl cos na autoscout od prywat.osoby i wypelnil formularz na tej stronie o kredyt.Czy to w miare wiarygodne te banki czy tez bardziej zdieraja niz gdybysmy poszli np.do salonu i tam zalatwiali kredyt na uzywane auto?macie jakies doswiadczenie?
nasz sredniak w niedz.skonczyl 8 lat.Wiecie co i tak wlasnie przykro mi jest ze moja rodzina-meza zreszta tez ma gdzies urodziny naszych dzieci.Nikt oprocz mojej siostry nie zadzwonil,nie napisal,kompletnie nic.Czy Julek jak skonczyl roczek,czy wczoraj ten sredni i tak samo bedzie za 2 tyg jak najstarszy bedzie mial urodziny.Ja juz nie mowie o prezentach,ale chociaz na skaypa zadzwonic za darmo przeciez.
A sorry moj brat co mieszka w de dzwonil na skaypa wczoraj aby pochwalic sie zakupem auta ,ale bez zyczen itp.Tydz temu mowilam mu aby przyjechali na weekend to sobie posiedzimy to tez olali,kupili to auto i u siebie zrobili impre bo oblewali zakup.A brat meza co tu mieszka to tez z dwa razy byl wczoraj u nas to nawet glupiej czekolady dziecku nie dal,to juz nie chodzi mi o zadna kase ale wiecie-zeby chociaz przyjemnie sie dzieciakowi zrobilo...ehhh no sie wyzalilam
No mam nadzieje ze u was weselej,a co do rodzin to jestem pewna ze 95% z was ma pod tym wzgledem lepsze rodziny.
co do kredytu nie znam się ;/
co do rodziny to wiesz... najlepiej na zdj. każdy odzywa się tylko żeby się pochwalić i zbierać oklaski ale żeby o innych to już nie ma czasu i chęci... wsółczuje :*
mój tż też ma siostrę tą starszą to w żadne św się nie odzywa, my składamy jej dzieciom i męzowi. chociaż niedawno urodziła trzecią córkę ale będziemy się też tak zachowywać jak ona o naszym synu, jakby nie istatniała. dlaczego? co nawet kazali całej rodzinie nie mówić nam o ciązy!
a ja dziś dostałam @ 23.05 tak jak 4 lata temu kiedy się postaraliśmy o synka i uważam to za dobry znak że w końcu po chyba już 4 mc owulacja się pojawi. eh.. bo biore od 1 maja wiesiołek i castagnus od którego już zdążyłam przytyć i wypryszczylo mnie eh... mam nadzieję że nie na darmo -
Wiem dziewczyny ze powinnismy ja podac do sadu I wygralibysmy pewnie, ale dzis oddala cala kase (oczywiscie nie miala odwagi sie z nami spotkac) I moj maz nie chce wiecej tracic czasu na nia i tulac sie po sadach. Umowa byla na niego a on jest troche zapracowany wiec jej darujemy. A w takich przypadkach agencji nic nie mozna zrobic:/ nawet umowy najmu nie potrafia Dobrej przygotowac. Gdybyscie kiedys wynajmowaly to pamietajcie zeby byl zapis, ze za kazdy dzien opoznienia wydania mieszkania wynajmujacy placi np.300zł. Rzadko to sie zdarza, ale widzicie, ze mozna trafic na kretynow.
Napisalam tej babie maila co o niej mysle itp.bo telefonu nie odbiera:/ pewnie splynie to po niej jak po kaczce, ale niech wie!
Bylismy dzis w Szczecinie I Zdecydowalismy sie na kolejne mieszkanko. Jesli wszystko pojdzie dobrze to w piatek przeprowadzka wiec trzymajcie kciuki prosze:)
-
Wendy
Najlepiej iść do normalnego porządnego salonu tam
Tez maja używane ( mam jeden sprawdzony ale 160km od nas ) . I tam pogadać powiedzieć jakie auto sie chce wtedy ten miły pan szuka dokładnie tego co sie chce i za pare tyg auto
Do odbioru na Finanzierung . My właśnie jesteśmy w trakcie zmiany i czekamy na nowe .
Kinga u3 pewnie to samo co na każdym czyli zobaczy całe dziecko zapyta czy słucha próbuje coś "mowic" czy reaguje na coś tam .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 08:33
-
nick nieaktualny
-
Mi te pomaranczowe pampersy najbarzdiej odpowiadaly, nie auwazylam zeby bylo mniejsze niz inne 4, ani nie zauwazylam zadnego zapachu
Sa ciensze od innych, ale to dla mnei plus, bo moge czesciej zmieniac (i tak powinno sie nie zadziej niz co 3 godziny zmieniac). Niestety nie ma rozmiaru 4+ wiec narazie przerzucilsimy sie na te z Rossmanna, na szczescie w nocy juz nie potrzebujemy pieluchy, tzn. zakladam, ale w 80% jest sucha i rano siku do WC, wiec tez sa ok.
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Kasia trzymam mocno kciuki
A właśnie my kiedyś vwe Wrocławiu mieliśmy podobną sytuacje, mieszkalismy w takim studenckim mieszkaniu, w jednym pokoju my w drugim inna para, mieliśmy trochę zgrzytów z nimi, bo ciągle był syf, mieli psa z długą sierścią i ta sierść ciągle fruwała w garach itp, no i znaleźliśmy piękne nowe mieszkanie, drogie ale postanowiliśmy zaryzykować, właścicielka mieszkała w Anglii i wynajem uzgodnilismy mailowo z nią a papiery miała podpisać z nami jej matka, w dniu podpisania umowy pojechałam jeszcze do Tesco kupić jakieś najpotrzebniejsze rzeczy do kuchni, potem pojechalismy podpisać tą umowę a tam w mieszkaniu ta mamusia podpisuje umowę z jakąś dziewczyną no i z uśmiechem nam mówi ze to jej znajoma i nam niestety musi odmówić, jak ja ją wywalam.... No ale takie nerwy mnie ogarnely, dobrze ze nie odmowilismy tego pokoju tam gdzie byliśmy, no ale miesiąc później znaleźliśmy inne, równie piękne mieszkanie, dużo tańsze i właścicielką byla bardzo mila dziewczyna, byliśmy tam 5 lat
A zapomniałam się pochwalić ze u nas było pierwsze siku na nocnik, tak od tygodnia sadzam Lenę ale nic nie robiła a w sobotę udało się
, ale po nocy nadal zasikana po pachy e
Endokobietko a jak u was było wczesniej? Wysadzalas regularnie Jasia?MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Annaki nie nigdy, nie wysadzalam Jasia, bo rozmawialam z paniami zw zlobku i powiedzialy ze inaczej to tylko "tresura" dziecko musi dojrzec samo do nocnikowania i w momencie kiedy wlasnie w nocy peilucha jest sucha mozna zaczynac, albo kiedy dziecko samo wola. Jas wola czesto, ale nie zawsze, wiec sika na codzien do pieluchy, jak jestemsy w domu czesto sika do toalety lub nocnika. Ostatnio na basenie tez chcial siku i zrobil do toalety, u znajomych tez ostatnio powiezdial ze chce i zrobil. Ale narazie nie naciskam, pytam, albo czekam az sam powie. Czesto siedzi i nic nie robi
To tak juz u nas od 2-.3 meisiecy trwa. W zlobku narazie niezwracaja na to uwagi, ucza od ok 30 miesiaca zycia.
-
nick nieaktualnyNasza TM tez dopiero jakis czas temu zaczela uczyc tego najstarszego chłopca. Ja uwazam tak jak panue ze żłobka od Jasia, duzo mam ma parcie i wysadza juz 6-9 miesieczne maluszki, a ja uwazam ze nauka siusiania do wc ma sens wtedy jak dziecko kuma o co chodzi. U nas Vinnie chcial siadac na kibelek a teraz jakby ucichlo wiec nie zmuszam go ale pytam i jak chce to go sadzam, ale nic jeszcze w kibelku nie wyladowalo. Ale...jak bedzie cieplo to spróbuję puscic go po domu bez pieluchy i zobaczymy co sie zadzieje, bo teraz jak mu pielucha juz przeszkadza to ja ciągnie.
Endokobietka, annaki lubią tę wiadomość
-
No ja właśnie pytam bo niedawno zaczęła sama przynosić nocnik z łazienki i siadać w ciuchach, teraz pytam ze dwa razy dziennie czy chce usiąść na nocnik mówi ze tak to ja ją sadzam juz bez pieluchy, a ona co chwile wstaje i mówi "siii nie ma"
i dalej siedzi , raz się udało ze zrobiła i aż ręce tam włożyła
-
nick nieaktualnyDziewczyny chce kupic cos fajnego dla Vincenta. Sprzedalismy stary wozek i po kupnie nowego zostaly mu pieniazki. Wiecie jak to bywa, tu sie skubnie, tu sie uszczknie i pieniadze sie rozplyna. Mozecie polecic cos fajnego, nie koniecznie zabawki, poprostu nie mam pomyslu.
A co do zabawek, czy znacie Aqua Doodle? Wydaje się fajne, zwlaszcza to kolorowe. Ja nie bardzo chce mu dawac teraz farby do malowania bo beda wszędzie, wiec moze to jakas alternatywa. No i chce mu tez kupic ciastoline, nada sie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 15:01
-
Kasia trzymam kciuki!
Berlinianka a no wlasnie tak jest z rodzina,no niezla ta twoja szwagierka faktycznie.Chyba tez bym tak na waszym miejscu postapila.
Co do okresu to wiecie,ze jeszcze nie mam.Moze sie zaczne martwic niedlugo?he he
Annaki no ludzie to maja tupet niektorzy,naprawde..
Magdalena moj maz twierdzi,ze jak tak ci szukaja tego auta to potem placisz jak za zboze o wiele wiecej przeplacajac niz normalnie by sie gdzies kupilo.
Dziewczyny gratuluje Wam tych siuskow w nocnikach!fajnie,fajnie
Moj Julian z kolei chodzi juz pelna para!tak od tygodnia sie rozkecil juz na maksa!Troche tak jeszcze smiesznie,nieporadnie,ale nie chce juz raczkowac i nawet jak go chce odlozyc i posadzic na podloge to ten nogi sztywno trzyma aby go postawic.I powiem wam,ze w ogole go nie prowadzalam i nie prowadze za raczki tak jak to wszyscy chyba robia.Stwierdzilam ze jak sam bedzie gotowy to bedzie chodzil i naprawde szybko sie rozkrecil.
Monika nie wiem co Ci doradzic,ja sama mam zawsze z tym problem.Z kolei jak to zrobiliscie ze sprzedalas uzywany wozek,kupilas nowy i jeszcze kasa Ci zostala?niezle
Ja tam mam ostatnio zajawke na kupowanie mlodemu zabawek na Flomarkach.Szukam jakis perelek za niewielka kase i ostatnio fajne udalo mi sie trafic.Teraz poluje na jakis stolik edukacyjny i pchacza i takie inne co swieca graja i zajmuja dziecko chociaz na chwile... -
Wendy mam do sprzedania stoliczek z fp i pchacz
a co do sprzedawców w salonach to fakt bo wiadomo chcą trochę zarobić ale masz pewne zródło i pewny bank .
Ja miałam w weekend Flohmarkt i niestety nic nie znalazłam jedna kobieta zawołała za lego 80€ to zrobiłam puk puk i poszłam :p
Monika
Może rowerek ? Takie wiesz albo co sie sam odpycha albo z kijem
U nas ostatnio robią szał mazaki zwykle i plastelinaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 22:34
-
Dzieki dziewczyny. Mam nadzieje,ze w piatek wieczorem napisze Wam,ze jestem padnieta ale szczesliwa;)
A co do ciastoliny..MonikaDM ja ostatnio zrobilam Gabrysi sama taka mase plastyczna do zabawy. Wymieszalam make ziemniaczana z najtansza odzywka do wlosow. Zrobilam jej 4 kolory: bialy, zolty(z kurkuma), brazowy(kakao) i czerwony (papryka). Mozna kupic barwniki spoz ywcze i je dodawac.Moze wam sie to przyda..Gabrysia miala frajde z balaganu;) a ja sobie lepilam;) -
Hej dziewczyny,
Witam się pozna porą wieczorową.nie mogę coś spać,czuwam nad małym bo kręci się i nie umie sobie miejsca znalez.od tyg śpi sobie w swoim łóżeczku bo tak to ciągle z nami spal.
Kasia to francowata baba się wam znalazła.Ja mam doświadczenie w wynajmu mieszkania i rzeczywiście jest tak że każdy robi sobie jak chce nie ponosząc żadnych konsekwencji prawnych.
Ale jak udało wam się inne mieszkanie znalez to nie warto trocic nerwow na tą babę.
A ty Kasia ze Szczecina jesteś? Ja mojemu podsunelam też pomysł ze zamieszkania z dzieckiem blisko granicy a on będzie do nas dojezdzalbo już mi się brzydnie tu być.
Już nie wspomnę ze Endokobietka mnie nastraszyla tym jugendamt..i jak zobaczyłam kartkę ze była baba u mnie z Gesundheitsamt to mi wlosy deba stanely .jutro tam dzwonie.
Co Do pomaranczowych pieluchow to Sa cienkie ale uwazam ze na codzien praktyczne bo teraz takie cieple dni to lepiej zmienuac częściej a na noc zakładać zielone.chociaż wiecie co ze kupiłam dużą i mała paczkę zielonych i mm wrażenie że one teraz cieńsze są niż wcześniej co kupowałam.praktycznie takie cienkie jak pomarańczowe.spotkalyscie się z tym?
My mamy 6 rozmiar i pieluchy są takie same..
Dobra uciekam próbować zasnąć..
A nowym mamusia gratulacje