Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia..89 wrote:
    Hej kochane, sorki ze tak się wtracam ale widzę ze tutaj doświadczone mamy ;) jestem w 11 tyg ciąży i zastanawiam się czy tutaj w niemczech tez są badania prenatalne między 11-14tc? Czy tylko test PAPPA? Czy tego testu PAPPA nie robią?
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi ;)!
    W standardzie nie są robione żadne badania prenatalne. Można je zrobić dodatkowo i wówczas są dodatkowo płatne, chyba że gin. wystawi ci skierowanie. Poszukaj praenatal diagnostik w twojej okolicy i będziesz wiedziała co robia (a moze się dowiesz ile kosztują, bo niektóre praktyki od razu udostępniają cennik.)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez mielismy mmr+v i druga dawke zrobilismy po ponad dwoch miesiacach.

Ech dziewczyny u nas wszystko sie pokomplikowalo..mamy ostatnio jakiegos pecha. Znalezlismy mieszkanie w Szczecinie, umowe podpisalismy przez Agencje 23.04 i dzis mielismy sie wprowadzac. A babka 2dni temu powiedziala, ze chce zerwac umowe i ze nam nie wynajmie tego mieszkania. Jestesmy spakowani, zyjemy na pudlach i mamy tydzien zeby stad sie wyprowadzic i znalezc cos nowego. Totalna zalamka..a to w jaki sposob potraktowala nas ta babka..naprawde zastanawismy sie powaznie czy nie wytoczyc jej sprawy w sadzie. Nie chodzi nam o korzysci finansowe tylko zeby jej dac nauczke,,ze trzeba ponosic odpowiedzialnosc za swoje decyzje, ze nie mozna byc tak podlym czlowiekiem..nawet nie zadzwonila, nie przeprosila i nic nam nie wyjasnila..wrecz przeciwnie, nie odbierala od nas telefonow jak przez 2dni probowalismy sie z nia skontaktowac w sprawie umowienia sie na przekazanie mieszkania. Dopiero po tych 2dniach zadzwonila do agencji i z laska poinformowala ich ze nam nie wynajmie mieszkania. Mowie Wam ze mozna rece zalamac..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 23:12

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia no cóż jednym slowem masakra... Nie pozostaje wam nic innego jak na szybko znalesc cos innego chyba

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ja dla małego uzywalam tylko soli fizjologicznej do noska i chyba przez to nie mamy teraz problemu z zakrapianiem czy s"peyowaniem" nosa. A na afty to nie mam pojecia. Moj maz twierdzi ze gdyby to bylo tu to w takiej sytuacji mozesz wynajac hotel i ta agencja musi go oplacic, bo podpisywaliscie umowe z agencja i teraz to jakby ona nie wywiazuje sie z umowy. Tylko to tez zalezy co w umowie sie znajduje.

Olcia te badania sa robione tylko tak jak Kinga pisze sa platne. Ja placilam 200€.

Kasia ja bym zrobila tak zeby poniosla jakies konsekwencje. Bo zeby normalnie zadzwonila i powiedziala ze nie wynajmie (rozne rzeczy sie zdarzaja), a tu takie zachowanie...a w umowie macie jakies sankcje przewidziane? Jak tak to dochodzcie swoich praw, ludzie nie mogą tak bezkarnie podpisywac umow i ot tak sie z nich wycofywac. Moze mozecie zarzadac od agencji zeby Wam znalazla mieszkanie na zasadach tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2016, 09:51

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia wspolczuje. Horror jakis :(

17u93e5exqfllrog.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej coś nie tak. Przecież jak przez agencje której płacić ie to ich problem. Oni muszą to załatwić. Oczywiście że walcz ie o swoje. Ona się rozmyśla a wy teraz co. Kpina jakąś

MonikaDM lubi tę wiadomość

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia - ja tez w 11 tyg , nie wiem o co chodzi z tymi badaniami , ale wlasnie w jednej przychodni dostalam cennik i te 1 badania kosztuja okolo 150€, a w drugiej babka mowila po polsku i powiedziala , ze te badania nic nie kosztuja ? Zmieniam ginekologa i 30 Maja bede miala badanie :)

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 maja 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech Kasia no to faktycznie kiepsko z tym mieszkaniem :-( , no ale właśnie skoro podpisaliscie umowę to chyba możecie dochodzić jakichś praw, jak nie od tej baby to od agencji
    Olcia ja tez placilam 150e
    Iva czy 79 to rocznik? Bo jeśli tak to te badania masz za darmo ze wzgledu na wiek, po 35 roku życia są bezpłatne ;-) i chyba jak ciąża jest zagrożona lub np były wcześniej poronienia to tez, przynajmniej u mojej lekarki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2016, 22:30

Iva79 lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja też bym tego tak nie zostawiła.
    Kurcze jeszcze samemu ok, ale z dzieckiem się tułać . Masakra.

Kinga u nas tez najlepiej sie sól fizjologiczna sprawdza. Do Ściągania aspiratorem wg mnie lepiej rozpuszcza niż woda morska pi której nie można było nic ściągnąć. A i niektórych nie można na noc. Lepsza sól.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika wrócę jeszcze do wózków :-) , wczoraj widzieliśmy się ze znajomym tym do którego już dojechala żona, ta moja koleżanka z pl, oni mają spacerówkę espiro magic, jest super lekki, i tak lekko. się prowadzi nawet na zwirku, no super, ale nie sprawdzałam czy można w de kupić. Bylabym gotowa zmienić moją inglesine ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dzięki. W sobote sprzedalismy nasz wózek i pojechalismy po spacerówke. Juz wczesniej zdecydowałam ze bedzie to Moon Flac bo on jest do 20 kg tylko chciałam zeby mąż go jeszcze zobaczyl, spodobal mu sie więc od razu wzięliśmy. Wiekszosc spacerowek jest do 15 kg, a Vinnie juz ma 12,5 i bakam się ze wozek wystarczylby na pol roku. Maly go polubial, nam sie leciutko prowadzi, wazy 8,8 kg i w porownaniu do Tako 16 kg to jest mega różnica, no i mamy wolne miejsce w bagażniku. Widzę minusy w porownaniu do Tako, tamten mial lepsze "zawieszenie", duuuuzy kosz zakupowy, ale jednak tobze jest tyle lzejsz rekompensuje mi to wszystko. Zobaczymy jak bedzie po dluzszym użytkowaniu bo po dwoch dniach jestesmy zachwyceni.

annaki lubi tę wiadomość

• Olcia..89 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kochane;*! Tak się stało, że przedwczoraj trafiłam do szpitala z brązowymi plamieniami,na szczęście z dzidzia ok. Mam nakaz leżenia,mogę chodzić tylko do WC... Wiec narazie badania sobie musze odpuścić ale dziękuję za każdą odpowiedz ;*!!

eb795efb422758b1b7906ce4b420b9fe.png

Czekając na bąbelka... <3 :) :*
    Aniołek* 29.01.2015 (14tc)
    Aniołek* 17.12.2015 (8-9 tc)
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ten Moon wygląda prawie identycznie jak espiro :-) , tak samo ma kosz i podnozek :-) , fajny podoba mi się, ale to by była przesdada jak bym teraz zmieniła wózek ;-) , tym bardziej że mój podobnie waży bo 8.5 kg ale nie wiem do ilu kg dziecko bo piszą że do 4 lat

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - dzieki za wyjasmienie.
    Olcia wiesz moze skad te plamienia ? Jestes w De w szpitalu ?
    Ja mialam w srode i teraz w niedziele plamienia dzis ide znow na kontrole , bylam w piatek ,ale lekarz powiedzial , ze wszystko ok , ze czysto. Dzis zadzwonilam i pielegniarka kazala przyjsc, eh tak dobrze szlo a teraz te plamienia :(

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Monika ten Moon wygląda prawie identycznie jak espiro :-) , tak samo ma kosz i podnozek :-) , fajny podoba mi się, ale to by była przesdada jak bym teraz zmieniła wózek ;-) , tym bardziej że mój podobnie waży bo 8.5 kg ale nie wiem do ilu kg dziecko bo piszą że do 4 lat

Haha, masz racje. Prawie identyczne :) Tylko ten nasz ma kółka tylne większe. Lena teraz to pewnie więcej biega niz jezdzi w wózku. Moj lobuz w ogole mnie nie słucha, jak go wolam zeby przystedl do mnie to tylko sie smieje i zwiewa gdzie pieprz rośnie, za reke tez mu nie pasuje, ewentualnie jak ja ide z jednej strony a mąż z drugiej. Wiec u nas poki co wozek jeszcze sie nada, za pol roku bym juz pewnie olała zmiane.

Olcia wlasnie, co to za plamienia? Powiedzieli Ci coś? Trzymam kciuki za Was.

Iva nie stresuj się i odpoczywaj. Daj znac co Ci powiedziali.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2016, 11:42

• annaki Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Lena tez w wózku, bo ona jak Vincent jak tylko poczuje grunt pod nogami to ucieka ;-), na nogach to pozwalam jej jak wracamy od koleżanki i jesteśmy juz na naszej ulicy, bo tu nie jeżdżą tak auta i można iść, biegnie wtedy jak szalona i ucieka na wszystkie podwórka, ale jak jedzie auto to muszę ją trzymać bo nie patrzy , na szczęście w wózku grzecznie, chyba że wózek się zatrzyma to się szarpie do wyjścia ;-) , tak więc wózek jeszcze nam posłuży

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.Cos ost.ciezko mi sie zmobilizowac do pisania...
    Troche tez zajeta bylam,ale to po kolei.
    Kto pytal o gina?mi tez mega ciezko bylo sie dostac.Nikt nie chcial przyjac mimo ze juz chyba w 12 tyg bylam.Ostatecznie miala mi baba z Caritasu pomoc,ale jakos znalazlam ginke i pierwsza wizyte mialam jakos po 15 tyg chyba.
    Kinga wode morska to polecam Sterimar a na afty to nie mam pojecia.
    Co do badan tych prenatalnych i innych to ja nie mialam a ta przeziernosc karkowa robilam w pl na fundusz--tutaj potem juz nie bo i tak bylo za pozno.

Endokobietko ja ten film ogladalam jak lecial w tv polskiej a dzien wczesniej bylo w magazynie ekspresu reporterow tez reportaz o JA i tez byla ta mama co corki wywozila..Mi tez tak jak Monice cos ona tak srednio sie podobala no ale...I rowniez z mezem sie wystraszylismy i stwierdzilismy ze jak tylko JA by kiedys zapukalo do nas to chyba od razu ja i dzieci w dluga do pl.ALE...poczytalam nast.dnia opinie na necie,ze to niby taka polityka Kaczynskiego aby puscic w tv te reportaze bo niby o to im chodzilo aby stracha narobic w rodzicach i zeby te rodzny wracaly do pl bo wiecie brakuje tu ludzi teraz,kto bedzie robil na emerytury i jeszcze ten program 500 plus.Moze i troche racji w tym,moze troche podkoloryzowane to jest,ale tez w szoku bylam ze jak to JA sam sobie stanowi prawa i nikt nie ma nad nim kontroli i sad nie pomoze?no paranoja jakas!Ale jakby mi kto przyszedl z domu dziecko zabrac to nie recze za siebie i faktycznie od razu chyba kierunek PL bym obrala

Co do wozka to zostane przy moim zestawie 3w1.Moze szalu nie ma,ale jest ok.

Dziewczyny chcemy kupic uzywane auto.Moj znalazl cos na autoscout od prywat.osoby i wypelnil formularz na tej stronie o kredyt.Czy to w miare wiarygodne te banki czy tez bardziej zdieraja niz gdybysmy poszli np.do salonu i tam zalatwiali kredyt na uzywane auto?macie jakies doswiadczenie?

W sobote moj sredni syn mial w szkole taki festyn jakby,musielismy byc wszyscy.Troche meczace to bylo aby ogarnac wszystko bo na wiecor zaprosilismy kolege syna tego,co mu w tamtym roku pomagal jako jedyny z jezykiem odnalezc sie w szkole.Dzieciaki sie pobawili a my z rodzicami w koncu sobie posiedzielismy,pogadalismy,fajnie bylo.To spotkanie bylo tez pod katem tego,ze nasz sredniak w niedz.skonczyl 8 lat.Wiecie co i tak wlasnie przykro mi jest ze moja rodzina-meza zreszta tez ma gdzies urodziny naszych dzieci.Nikt oprocz mojej siostry nie zadzwonil,nie napisal,kompletnie nic.Czy Julek jak skonczyl roczek,czy wczoraj ten sredni i tak samo bedzie za 2 tyg jak najstarszy bedzie mial urodziny.Ja juz nie mowie o prezentach,ale chociaz na skaypa zadzwonic za darmo przeciez.
    A sorry moj brat co mieszka w de dzwonil na skaypa wczoraj aby pochwalic sie zakupem auta ,ale bez zyczen itp.Tydz temu mowilam mu aby przyjechali na weekend to sobie posiedzimy to tez olali,kupili to auto i u siebie zrobili impre bo oblewali zakup.A brat meza co tu mieszka to tez z dwa razy byl wczoraj u nas to nawet glupiej czekolady dziecku nie dal,to juz nie chodzi mi o zadna kase ale wiecie-zeby chociaz przyjemnie sie dzieciakowi zrobilo...ehhh no sie wyzalilam
    No mam nadzieje ze u was weselej,a co do rodzin to jestem pewna ze 95% z was ma pod tym wzgledem lepsze rodziny.

Endokobietka lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WEndy ja mam bardzo mala rodzine, wiec takich problemow nie ma, bo nawet nie ma kto zadzwonic.

To z Propaganda Kaczynskiego masz racje, bo on nawet jest teraz honorowym czlonkiem tej organizacji ktora Wojtek prowadzi. Ale pewnie dla niego to byla jedyna droga zeby naglosnic temat.

Ja mam w bliskim srodowisku przypadek gdy dziecko Polki i Peruwianczyka zabrano jej i oddano ojcu. Ona 25 lat, ojciec 65. Jej matka wynajmowala im pokoj jak pogrywali z peruwianska grupa w PL a ta sie niby zakochala w starym facecie (choc fakty wyglada na 40tke) i od razu mieli dziecko, on potem pojechal na wystepy do niemiec, bo tutaj byla jego peirwsza zona niemka i jego 2 innych dzieci, ta niemka pracowala w Arbeitsamcie i chciala zeby on zostal w DE, bo byl bardzo dobrym ojcem, a on ze nie zostanie bo ma teraz male dziecko w PL, wiec ona mu "zalatwila" przez swoje kolezanki z JA ze przy nastepnej wizycie odebrali matce to dziecko i faktyzcnie ta mala zostala w DE, a matke okrzykneli chora psychicznie bo nic innego na nia nie mieli. Tak mnie to wkurzylo, ze przestalam z nim utrzymywac kontakt. Facet byl ok, ale 65 lat po 2 operacjach serca, Dostal dziewczynke jka miala 18 miesiecy, on nie byl w stanie sie ja Zajac, pomagala mu jakas kuzynka. I dziecko zostalo bez matki, ba ona wogole calkowicie stracila do niej prawa przed niemieckim sadem, a ze mloda, bez kasy i doswiadczenia, to niezbyt walczyla.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy moja siostra jak wiesz jest na mnie o coś obrazona (nadal nie wiem o co) i jak my mielismy urodziny czy maly mial roczek to nie zadzwoniła, nie napisała, nic! Ja wiem, ze Vegeta ncent i tak by nie zrozumal, ale ja siostrzencowi zawsze życzonka i jakis drobiazg. Dla mnie też prezent sie nie liczy ale moglaby choć glupie "wszystkiego najlepszego" wysłać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edokobietko ja to mam wrazenie, niektórym facetom to na starość odbija, jeszcze jak taka mloda sie nim zainteresuje, ale do cholery co on glowy nie mial? Ona zreszta tez. Teraz tylko szkoda dziecka, jak zwykle, bo ojciec nie wiadomo ole pozyje a matka nic zrobic nie da rady.

‹‹ 748 749 750 751 752 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ