Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnnaki to te owoce w tubce z jogurtem. Nie pamietam czy to byl Hipp czy Bebivita, w sumie musze kupic bo jakis czas juz tego nie mieliśmy.
Jesli chodzi o kakao to ja chyba zostane przy gorzkim. To z Alete ma 45g cukru na 100g, a gorzkie 0,5g. Chyba wole mu doslodzic np. miodem. Choc 45g to i tak mniej niz te kakao takie w puszkach, tam jest prawie 80g, moj maz takie pije na zimno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 20:07
-
Mnie chodzi o te danonki niemieckie
https://www.freshfoods.de/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/0/4004604003st_4009700005236vitd.jpg
Monika
Mleczne kanapki z jogurtem dobre ale i tez bardziej kwaskowe wiec Colin już nie chce zreszta normalnych tez nie chętnie jadł
Ah jeszcze tez są danonki do picia i w z tubkach
Dziewczyny ja sie tak nie spinam na ten cukrem Colin tyle biega i wszystko spała z waga jest prefekt ze dostaje i czasem kinderka czasem loda do tego je dużo mięska i owoców (jabłka i banany)
Ah teraz robiłam kakao właściwie nie wiem czy mogę to tak nazwać :p daje na 180 ml mleka czubek łyżeczki ma bardzo bardzo lekki kolor i smak wiec tez nie mogę tego liczyć w pełnych ilościach cukru . Zabarwiła lekko mleko i tyleWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 21:11
-
nick nieaktualny
-
Magealena znajoma ma dwoch synow 5 i 6 lat oboje wstaja o 5 i o 20 chodza spac mowi ze zdaza sie ze pojda o 23 a bo to pozniej wroca do domu albo cos ale i tak wstaja o 5 tylko ze ich jest dwoch i juz sami sie pobawia. Ja cie rozumie mala wstaje ok 9 ale zdaza sie ze i o 7 to ja nietomna jestem. Szwagierki syn jest starszy od twojego o 3 mies ale rano wstaje wyciaga szczebelki z lozeczka i sie bawi a ona spi. A ty jak s malemu dala kakao i pozniej ze by on sie bawil a ty choc taka lekka drzemke sobie zrobila?
Hej krysiak i jak porod wezystko ok?
Mam takie pytanie chodzi mi o firmy produktow dla dzieci konkretnie jedzenia. W pl wiem ktore sa z dolnej polki typu z lapka ktore lepsze itp. A tu nie wiem czy np firma allette jest lepsza od bebivita czy moze ta bebivita to jajas slaba firma czy tą alnature warto kupowac czy lepiej milupa ehh a moze to wszystko to samo. Czy sa jakies firmy ktorych sie wystrzegac ? -
nick nieaktualnyMonikaDM wrote:Krysiam serdeczne gratulacje. Napisz cos o malym. Jak ma na imie, ile wazyl, ile mial cm, coś o porodzie. Jesli chcesz.
Około wpół do pierwszej w nocy z piątku na sobotę obudził mnie pierwszy skurcz, wcześniej nic a nic, jedynie w czwartek odszedł mi czop wiec w sumie spodziewałam sie, ze cos moze zacząć sie dziać. Od razu miałam skurcze co dwie minuty, trwające pół minuty. Ale do samego konca nie byłam przekonana czy to już ten moment by jechać do kliniki. Dwa razy cofalam męża od drzwiw końcu dotarliśmy do kliniki krótko po 3 nad ranem. Miałam 3 cm rozwarcia, wiec już zostaliśmy. Ale mały od początku źle reagował na skurcze i po każdym skurczu tętno mu spadało. Pózniej szło w miarę szybko, nim sie oglądnęłam miałam juz8 cm rozwarcie, skurcze były ale jeszcze nie parte. A pózniej długo nic sie nie działo. Skurcze były ale synek nie schodził do kanału. O 7 rano przyszła dyżurna lekarka i mowi, ze ona proponowałaby cesarkę by dziecka więcej nie stresować. Ale moj lekarz już był w drodze wiec czekaliśmy co on powie. A on pierwsze co zrobił to przebił mi pęcherz płodowy (wody nie chciały odejść) i wtedy wszyscy wyszli, w sali zostałam sama z mężem i czuje, ze normalnie rodzę. Ale niestety nic z tego. Synek zszedł do kanału ale utknął, wyjście z kanału nie chciało sie otworzyć. Jak to lekarz ujął, stał główka przed zamkniętą ścianą i sama po prostu ńie byłam w stanie go urodzić. Po kilku próbach parcia i coraz gorszym stanie dziecka, szybka reakcja lekarza i, o zgrozo, poród zakończył sie użyciem Saugglocke. Nie wiem czy któraś z Was miała te wątpliwą przyjemność. Pierwsze dwa dni były potem ciężkie, bo ta główka go bolała wiec dużo płakał ale teraz wszystko sie już cofnęło i główka naprawde najpiękniejsza na świecie
synek urodził sie w sobotę rano o 9:55 z waga 3040g, 52 cm długi
a na imię ma (zainspirowana Mamax) Maximilian.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 01:27
-
Chyba mamy sukces . Maz o 5:30 przyszedł z kakao daliśmy Colinowi na śpiocha p
Trochę sie przebudził pokręcił wypił ok 6 zasnął i wstał o 08:05!!!
Ewelina ja to sie tylko sugeruje cenami i tym co w szpitalu proponowali . Wiec słoiczki hipp cała reszta była dla mnie nie dobra i jałowa . alette zawsze sie bałam bo co chwile sa kartki w roasmanie zeby zwróci jakis produkt bo coś nie tak z nim . Mleko aptamil najdroższe ale czy najlepsze ? Milupa jest tez od aptamila .
Krysiam biedna namęczyła sie ale mam podobne doświadczenia z porodu . Po 20 godzinach skurczy przebili mi wody a następnie po dwoch godzinach parcia Mały zablokował sie ramionkami i mogłam pchać kolejne 10 godzin . Wypychali mi go na sile "skacząc" po brzuchu . Ale z biegiem czasu wiem ze było to najlepsze co mogli zrobić i jak pomoc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 08:23
-
Monika dzieki, milo slyszec, ze ktos czyta oje wypociny i ze sie komus przydadza.
Jas jest mega niejadkiem. On naprawde nie je slodyczy, po za ta gorzka czekolada, naprawde nie je ciastek, chrupkow, takiej mlecznej kanapki to w zyciu nie kupilam jeszcze. On nie je budyniow, galaretek, dzemow, nutelli, Kakao. Nigdy w zyicu nie zjadl zelkow, miskow, jajek niespodzianek itp.
Moje dziecko tego nie zna, w sklepie moge przejsc Kolo stoiska ze slodyczami i na nim to nie robi wrazenia, ale np kolo lodowek powie ze chce jogurt, ablo bulke
My takich rzeczy nie mamy w domu.
Czasem robie muffinki, czasem ciasto, czasem gofry, ale to wszystko na mace pelnoziarnistej i zamist cukru jest miod lub zadko syrop z agawy czy jak to sie tam nazywa. Ostatnio byly gofry z musem z 2 bananow + duza lycha gorzkiego kakao, banany byly przedojrzale, wiec zadnego cukru ani miodu tam nie trzeba bylo dodawac.
Jedynym prodktem w ktorym jest duzo cukru sa wlasnie te fruchtzwergi albo jogrurt z bauer. To je na 1 sniadanie w domu, bo nie pije rano mleka od pewnego czasu.
Po zlobku w domu dostaje w ramach deseru butle soku, ale to jest zwykle sok marchekowy z czyms tam lub jablkowy tez bez dodatkow cukru.
Ja nie widze najmniejszej potrzeby kupowac mu chrupki, ciastka itp. On i tak malo je, a jakby jadl ciastka to by nic nie jadl.
Ewelina1989, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagdalena, to miałaś przejścia. Ja cały czas powtarzam, ze na całe szczęście, takie przeżycia sie zapomina i dzisiaj odważyłabym sie znowu rodzic naturalnie choć wtedy wydawało mi sie, ze nigdy przenigdy. Zreszta i tak miałam dużo szczęścia, bo gdy czytam o 20-sto godzinnych porodach, to ciesze sie, ze po 9,5 godz od pierwszego skurczu trzymałam już synka w ramionach
-
Krysiam- Gratuluje synka Maximiliana
Ja tez pierwszy porod mialam dlugi i ciezki i rowniez przy moim Maximilianie uzyto Saugglocje bo mi utkwil z zle ustawiona glowka w kanale rodnym. Na szczescie udalo sie glowke ustawic i obylo sie bez cc.
Hehe moj Julian uwielbia slodycze a ja mu za wiele nie bronie. Na szczescie chetnie je tez warzywa i owoce wiec jest ok. Mlody je juz i lody i czeklade no ale przy drugim dziecku to jest inaczej bo co zrobic jak starszy brat je np. kinder jajo? Chce czy nie mlodszy tez co nieco skubnie
Magdalena- Mnie sie wydaje ze twoj Colin spi i budzi sie calkiem normalnie. To ty niestety musisz nauczyc sie wstawac wczesnie. Przeciez jak maly pojdzie do przedszkola a zakladam ze z czasem go poslesz to nie bedziecie spac do 8- mejMoj Julian pobudke ma codziennie o 6:30 a chodzi spac o 20- tej. Starszy synek zasypia o godzine pozniej i tez wstaje o 6:30 a o 7:30 wychodzimy do przedszkola...
No i juz polowa ciazy za mnaMalenstwo rosnie zdrowo, od dwoch tygodni czuje juz ruchy i wiem juz ze bedzie trzeci synek. Teraz glowie sie nad imieniem . Chcialabym zeby pasowalo do imion starszych braci i tez jak u nich bylo neutralne czyli polsko- niemieckie. Moze macie jakies propozycje ???
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Krysiam ja skurcze mialam od soboty i irodzilam w poniedzialek o 3.16 rano. Te skurcze nie byly az takie silne na poczatku. Do szpitala trafilam o 19 w niedziele i jak u ciebie 3 cm rozwarcie skurcz vo 3 min tylko ze co drugi slurcz byl prawidlowy. Tez mi przebili wody i wtedy zaczol sie koszmar skurcze byly tak silne ze odrwzu po pierwszym zawolalam anestozjologa, ale po drugim mialam gdzies znieczulenie i blagalam lekarza o cc (ktorego przed porodem balam sie jak ognia) no niestety blagania nie pomogly bo nie bylo wskazan. Jak zaczely sie bole parte to juz byl "lajcik" w porownaniu z tymi wczesniejszymi. Mala nie mogla wyjsc bo wuchodzila z raczka w dodatku zgieta, i owinieta raczka z szyja pepowina ale juz o bolu nie myslalam tylko o tym zeby ja szybko wypchnac w dodatku moglam przec tylko co 2 skurcz bo co drugi byl za slaby. Lekarz mi pomogl naciskajac na gore brzucha i mala byla z nami. Podczas porodu gadalam, ze nastepnym razem juz wczesniej zaplacimy zeby bylo cc, ale teraz wiem tylko ze to bylo straszne ale nie potrafie przypomniec sobie jak to bolalo wiem tylo ze bardzo
Magdalena no to teraz korzystaj ze spania:) ja tu nie rodzilam wiec nir wiem co w szpitalu proponuja -
Oj dziewczyny ale przezycia mialyscie, naprawde nie do pozazdroszczenia
Mi kolo 8 rano (22 dni przed terminem) pojawilo sie lekkie plamienie, a mialam wizyte u lekarza na 10, pojechala wczesniej, bylam u mojej ginekolog ok 9, ona wezwala karetke, o 10 bylam w szpitalu. Jas przyszedl na swiat o 12:45 przez cesarke. Mialam maciutkie skurcze, ale do dzis nie wiem czy to nei byl tylko stres spowodowany tym plamieniem. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Endokobietko ja jak ty slodyczy nie chce dawac jak najdluzej. Kupuje kaszki bez cukru i owocow bo sama je dodaje procz tej kaszki na noc choc nie wiem czym ona sie rozni od zwyklej.
Mamax 4 facetow w domu i ty sama ojj moze byc ciezko heheco do imienia to nam sie Tymoteusz podobalo choc ostatnio maz uslyszal gdzies imie Kaj czy Kai nie wiem ale kojazy mi sie tylo z gwara " kaj idziesz?"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 11:28
-
Mamax właśnie o tobie myślałam i chciałam pisać czy wszystko ok i czy już wiesz co będzie
Co do spania to nie wydaje mi sie to normalne ze szło dziecko spać o 19 wstawało o 6 kładę teraz 2 godziny pózniej i tez wstaje o 6 . No nic będziemy próbować z tym kakao o 5 rano
A o przedszkola ma czas wysyłam go dopiero jak będzie miał 3 latka wiec 1,5 roku na spanie nam zostało
Ewelina a wiec nam w szpitalu proponowali aptamila i to tez dali młodemu
Krysiam
Powiem ci ze ja dalej pamietam poród i jeśli będę miała następne dziecko od razu chce co na życzenieWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 11:25
-
nick nieaktualnyDoświadczone mamusie, mam pytanie. Kiedy zaczęlyscie dawać dzieciom smoczki uspokajające? Albo czy w ogóle dawalyscie? Ja mam taki problem, ze moje dziecko bardzo dużo je, przynajmniej tak mi sie wydaje. Mamy troche problem z karmieniem wiec w dzień dostawał najpierw pierś a pózniej jeszcze butelkę, bo sie nie najadal. Od kilku dni staram sie przynajmniej w dzień dawać mu tylko pierś a w nocy butelkę. Ale on naprawde dużo je i wczoraj na wieczór dostał najpierw pierś a potem 2 razy butle po 90 ml i gdybym mu jeszcze dała to jeszcze by jadł. Położna mowi, ze mam mu dawać ile chce bo dokarmiam go tylko moim odciagnietym wiec nie mogę go przekarmic. Ale prawdę jest taka, ze gdy wychodziliśmy ze szpitala to ważył 2840 a wczoraj waga pokazała już 3600. A ja mam wrażenie, ze on sie przejada, bo najpierw je a gdy skończy butle to zwija sie jakby go brzuszek bolal. I zastanawiam sie czy ńie lepiej dać mu po prostu smoczek aby sobie usnął niż pchać w takiego malutkiego człowieczka tyle mleka....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 11:41
-
nick nieaktualnyEndokobietko usmialam sie bo jak my wchodzimy do sklepu to zalezy co jest pierwsze owoce (czytaj banany), czy pieczywo (precel) to wrzeszczy "daj, daj, daj". Jak sa bulki to pol biedy bo biore, odrywam mu kawalek a reszte pakuje to woreczka, a jak sa owoce to drze się do czasu az dojdziemy do bułek i dostanie ten kawalek. Vinnie tez nie zna slodyczy, jezeli my cis skubiemy to np. jak spi, ciasto domowe to fakt, zjada, ale jak sa goście i coś lezy na stole to on fostaje miseczke ze swoimi "slodyczami" bez cukru i nie marudzi. Ostatnio ze znajomymi z ktorymi najczesciej sie widujemy wykombinowalismy, ze bedziemy na stol klasc pokrojone warzywa i owoce, ewentualnie plus jakies dipy
Dżem czasem je, ale tez z obnizona zawartością cukru...Chyba juz brzemię jak nawiedzona
Dziewczyny jak czytam takie przezycia porodów to tylko uswiadcza mnie, ze dobrze zrobilam chcac cc. Ale, sama prteciez pytalam
Mamax gratuluje synka. Bedziesz ich królowąMnie sie podoba Theodor albo Leopold
Mam fajne skojarzenia od Kinderarzt i ze szpitala.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 12:00
-
Monika u mnie Jas na szczescie zrozumial ze najpier musimy zaplacic, i czeka az dojdziemy do kasy i z Duma kladzie cos na ladzie. Ostatnio bylam mega dumna bo lazil z jogurtem do wyciskania po sklepie i mowil Erst Bezahlen
MonikaDM, Wendy lubią tę wiadomość
-
Monika ja cc sie strasznie balam tzn tego, ze bede przytomna ze moze cos zobacze, bede slyszala czula, ta mysl mnie przerazala. Mala dlugo sie nie obracala i cc bylo by wtedy wskazane. Mowilam ze jesli juz to zgodze sie tylko na calkowite uspienie. No i przedewszystkim caly czas myslalam ze skiro jestem kobieta to chce wiedziec jak to jest. Jesli jeszcze bede rodzic to jyz teraz wiem mniej wiecej czego sie spodziewac a i wiekszosc kobiet mowi ze drugi porod jest "latwiejszy". No i dla dziecka lepszy naturalny jesli nie ma wskazan do cc
-
Krystiam
a wiec my przekarmilismy colina po urodzeniu tak twierdzi położna . Pierw gadała ze dawać Colinowi kiedy bedzie płakać a potem było to co 1,5 godziny i płakał i płakał . Musieliśmy wrócić do rytmu ze nie cześciej niz 3 godziny mm . Przetrzymywaliśmy go podając herbatkę po 2 godzinach i tak po dniu męczenia sie jadł co 3,4 godziny (mm) . I tak już zostało czasem przerwy były jeszcze dłuższe
A z tego całego wiem ze cycka można podawać na zawołanie ale nie dłużej niz 10 min jedna pierś bo na początku jest rożnie z pokarmem i może powietrza sie nałykać dziecko ( jeśli nie prawda poprawcie mnie dziewczyny) a mm nie cześciej niz raz na 3 godziny
krysiam lubi tę wiadomość