X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak macie czas to przeczytajcie, warto:
    http://dziecisawazne.pl/nie-myj-sie-zjedz-lozysko-nie-karm-dlugo-piersia-polog-dookola-swiata/

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiam jeśli karmisz o chcesz karmić piersią to mozesz pisac do mnie na priv. Z doświadczenia wiem, że położne zatrzymały się z edukacją om 30 lat temu i opowiadają głupoty , że strach.

krysiam lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiam mnie sie wydaje ze piersia sie nie da przekarmic, ale moze mi sie tylko wydawac i tez z tego co wiem to jak masz normalnie pokarm to nie ma czegos takiego ze dziecko sie nie najada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 16:08

krysiam, Wendy lubią tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlo mi posta.

Krysiam moj maly dostal smoka w szpitalu, a ze lezelismy osobno to nawet nie wiedziałam. Teraz smok tylko do snu, ale mimo wszystko staralabym sie nie dawac smoka. Teraz jest cieplo i pewnie maly twoje mleko ma tez na zapokojenie pragnienia, nie tylko glodu.

Annaki dzis kupilam takie owoce z jogurtem w tubce z Alete. Moze wczesniej tez mialam Alete a nie Hipp czy Bebivita.

Ewelina chyba ty pytalas o firmy jedzeniowe...jak nie to przepraszam. Ale ja bardziej kupowalam po smakach niz firmach. Jedna miala cos czego nie miala inna. Pod koniec Vincent najchetniej jadl Bebivite.

Endokobietko mam prośbę. Podeslij kilka przepisów na te muffinki czy gifry, naleśniki czy cokolwiek z maki pelnoziarnistej. Mnie jakos nie wyszlo jak probowalam. Lub jakis link skad czerpiesz inspiracje :)

Mam zalamke...dostalam oferte pracy. Praca prosta i malo ambitna: faksowanie, skanowanie, kserowanie. 9,6 € na godzine, praca od zaraz. Ale!!! Dostalam info od kobiety z AA, ze przyzna mi kurs, cos jak kadrowy, z obsluga programu Datev i SAP, kurs pol roczny z praktyką...marzenie, bo podniesie mi kwalifikacje i kurs tu w DE wiec i jezyk podszkole i praca i placa w przyszlosci lepsza. Tylko przez te pol roku musze dac malego na Vollzeit do TM plzs bilet, wiec bedzie nas to kostowalo jakies 500€, jak wybiore kurs to damy rade ale tez raczej nic w rym czasie nie odlozymy bo to obciazy nasz budżet, jak pojde do pracy tp jeszcze z 700€ zostanie...ehhh, rozsadek podpowiada mi, ze kurs, maz też.
    Muszę zdecydowac do jutra do 8:00.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 21:00

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika myśląc długoterminowo opłaca się kurs.

Ewelina i nie ma czegoś takiego jak brak pokarmu; )
    Tak naprawdę fizjologicznie 1% kobiet nie może karmić.

Mamy dziewczynek jakie miałyście zalecenia co do higieny miejsc intymnych córek?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 21:07

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiam powiedz mi jeszcze. Teraz nie trzeba się zrzekaç obywatelstwa polskiego żeby mieć niemieckie, prawda?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, ja tez wybrałabym kurs. Tak jak mówisz, to jest inwestycja w przyszłość. Decyzja należy do Ciebie ale ja nawet bym sie nie zastanawiała.

Wendy lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Krysiam powiedz mi jeszcze. Teraz nie trzeba się zrzekaç obywatelstwa polskiego żeby mieć niemieckie, prawda?
    Nie, polskie możesz zachować. Możesz tez sie zrzec, jeśli takie masz życzenie ale nie masz takiego obowiązku :)

powidlowa lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja tez wybrałbym kurs. Bo z pracy to fakt pieniądze odłożysz ale nie wiadomo czy jeszcze później trafisz taki kurs

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym natomiast wziela prace, bo kto wie czy po kursie sie cos trafi.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Krystiam
    a wiec my przekarmilismy colina po urodzeniu tak twierdzi położna . Pierw gadała ze dawać Colinowi kiedy bedzie płakać a potem było to co 1,5 godziny i płakał i płakał . Musieliśmy wrócić do rytmu ze nie cześciej niz 3 godziny mm . Przetrzymywaliśmy go podając herbatkę po 2 godzinach i tak po dniu męczenia sie jadł co 3,4 godziny (mm) . I tak już zostało czasem przerwy były jeszcze dłuższe
    A z tego całego wiem ze cycka można podawać na zawołanie ale nie dłużej niz 10 min jedna pierś bo na początku jest rożnie z pokarmem i może powietrza sie nałykać dziecko ( jeśli nie prawda poprawcie mnie dziewczyny :) ) a mm nie cześciej niz raz na 3 godziny
    Nie ma ograniczeń. U mnie od razu nawał pokarmu, karmię z jednej piersi i wciaz lekko wygaszam laktację (spokojnie mogłabym karmić blizniaki). Ponoć mozna karmic bez obaw, ale ja też przekarmiałam (mała ma silny odruch ssania, a u mnie ciagle leci nawet jak nie ssie. Smoczek używam od 2 doby (mamy avent soothie czy jakos tak, bo ponoć nie zaburza odruchu ssania) Ma dość dziwną budowę i jak mała zaśnie, to jej wypada (co mnie cieszy).

Co do karmienia na ządanie położna poradziła by ja zabawiac i dopiero jak nic nie po.może (noszenie, spacery itp), to wtedy jej dawać pierś. W ten sposób doszłysmy do ok 8 karmień

krysiam lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moj chłop napalił się na ten elternzeit, powiedzcie mi czy to musi złożyć jakiś wniosek? Jak tak to skąd go wziąć i gdzie złożyć i kto płaci za ten czas pracodawca?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.Ja to cierpie na brak czasu ciagle....
    Annaki ja z kolei mojego namawiam na Elternzeit a on nie chce bo twierdzi,ze go potem zwolnia.Prywatna firma i robia z ludzmi co chca,moj nawet nie mial dodatk.urlopu z tyt.urodzenia dziecka tylko zabrali mu z normalnego urlopu :( A ja i dzieci bysmy sie tak cieszyli gdybysmy mogli spedzic tak lato razem!Tak to tylko 2 tyg urlopu i koniec.Co wy mowicie to EZ do 8 roku zycia mozna dostac?to znaczy ze jeszcze do niedawna mogl moj wziac na sredniego syna??

Co do laktacji to ja tego mojego cycocholika chyba nigdy nie oderwe,pewnie niejeden niemowlak je rzadziej niz on.I oczywiscie kazde usypianie w domu tylko przy piersi.Ostatnio je innych rzeczy mniej bo domaga sie naszych potraw a ja nie chce mu tak juz wszystkiego dawac i w ostatecznosci wychodzi na to,ze dopcha sie cycem i tyle.

Mam tez problem,tak pisalam wam ze te U6 musimy zrobic i tak przeciagalam to bo tyle pisalyscie o tej szczepionce,ze taka ciezka az w koncu jak chlopa zaczelam ponaglac aby termin zrobil u lekarza to wyszlo ze trzeba bylo to zrobic do roku dziecka i teraz bedziemy musieli za U placic.Czemu ja o tym wczesniej nie wiedzialam???zla jestem na siebie i meza ze tak zwlekalismy a zarazem stracha zalapalam bo odkad tu przyjechalismy to ze starszymi chlopcami nie bylam na zadnym U ani na szczepionkach jak jakies powinni jeszcze miec i boje sie teraz nawet o to zapytac bo jak mi cene zaspiewaja....a ponoc im starsze dzieci tym wieksze koszta sa ehhh to sie wkopalismy.

Krysiak gratuluje synka,a porod eee zapomina sie.
    Mamax to witaj w gronie trzech muszkieterow!ja mam istna rodzinke.pl w domu.Ktora to pisala,ze bedzie sie krolowa wsrod tylu chlopcow?o ho ho moj maz tez mowil,ze mama czyli ja bede ksiezniczka ich a co sie okazuje??kuchta,sprzataczka itp czyli Kopciuszek raczej ha ha

aaa jeszcze co do Wohngeld i Kinderzuschlag.Wyslalismy w jednym dniu oba pisma i z KZ juz pytali o dodatkowe papiery i m.in decyzje z Wohngeld chca-odeslalismy im co trzeba i napisalismy ze jak otrzymamy decyje to im dostarczymy jednak dalej nic nie mamy w odpowiedzi a juz ponad miesiac czekamy.
    Dziwne wlasnie jak Annaki piszesz,ze Wohngeld sie wam nie nalezal a KZ dali.Slyszalam tez ze wpierw pierwszenstwo ma WG a potem dopiero KZ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 11:25

pmzt5tj.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko dziewczyny ale wy duzo piszecie. Nie nadazam za wami a przy trzecim dzidziusiu to juz chyba na dobre znikne :-(

Ewelina- Potwierdzam twoje slowa ;-) Ja pierwszego syna rodzilam 16 godzin a drugiego nie cale 3 godziny ;-) Ciekawe jak bedzie teraz. Przyznam sie ze tym razem bardzo sie boje. Wiem ze to troche glupie bo po wczesniejszych porodach nie mam traumy a wrecz przeciwnie bardzo fajne wspmnienia ale moze to dlatego teraz sie boje ze sie boje ze tym razem tak fajnie nie bedzie... A moze za bardzo jestem juz tego wszystkiego swiadoma...No nic za piec miesiecy sie o tym przekonam ;-)

Mojika- A nie mozesz sie o ten starac w innym czasie ? To znaczy teraz idz do pracy a jakbys za kilka miesiecy a moze lat ja stracila to wtedy zrobic kurs...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 11:27

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy no właśnie my wyslalismy tak jak Ty, oba na raz, i tez z KZ przysłali pismo ze cos tam dosłać i było takie pismo do uzupełnienia i tam pisało o wg czy pobierany, wpisalismy tylko że wniosek wysłany i czekamy na decyzje, no i mimo wszystko po tym dostalismy decyzje że otrzymamy kg.
    No to trochę sobie zrobiliscie pod górkę z tym U, bo przecież moglas badanie zrobić a tylko odmówić szczepienia i przełożyć na później jak ja. Ja to bym się bardziej bała ze lekarz powiadomi JA że Noe robi się badan. No ale zrobcie szybko i z głowy, a szczepienie możesz przełożyć pamiętaj. Co do starszych dzieci to niestety nie wiem jak jest

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki złóż po prostu Antrag auf Kindergeld dla męża i chyba Anlage kind tam jest czy coś takiego. I jak to dostaniesz to wtedy do szefa. Zależy też na kiedy chcecie.;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa dzięki, wiesz jemu to chyba obojętne kiedy, jak juz tak bardzo chce ;-) , tylko jeszcze napisz skąd ten antrag i gdzie wysłać

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, przeglądnęłam moje dokumenty i EZ można wprawdzie wziąć do 8 roku życia dziecka ale EG przysługuje max do 14 miesiąca życia, co znaczy ze teraz Twój maz nie dostanie już EG. Mógłby wziąć EZ ale nieodpłatnie

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki jakby sie chyba barzdo pospieszyl to by dstal jeszcze kase, bo mala ma niecale 11 miesiecy + te 7 tygodni to bezdie niecale 13 miesiecy, to na 1 miesiac by sie zalapal.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka rok i 11 miesiecy ma Lena:)

Endokobietka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 760 761 762 763 764 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ