Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie z innej beczki. Orientujecie sie moze jak to jest z Elternzeit dla ojca dziecka? Czy po złożeniu wniosku pracodawca moze męża zwolnić czy jest chroniony do konca Elternzeit? Byłam niedawno na takim super wieczorze informacyjnym i to co zapamiętałam to to, ze jesli rozłoży te dwa miesiące w czasie to w tej przerwie nie jest chroniony. W dokumentach które dostałam pisze, ze po złożeniu wniosku jest chroniony, tak jak i kobieta. Wie któraś moze jak to jest?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno co do Sozialhilfe. Jeszcze gdy studiowałam starałam sie o Stipendium für ausländische Studierende, które właśnie zalicza sie do Sozialhilfe. Mało tego, na dokumencie pisało wtedy, ze w razie starania sie o obywatelstwo niemieckie bede musiała zwrócić te kasę. W sumie było to 7500€, wiec troche sie bałam składając wniosek o obywatelstwo. No ale nikt sie o te pieniądze nie upomniał a obywatelstwo mam.

powidlowa lubi tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiam, żeby mąż był chroniony musi złożyć wniosek do szefa miedzy 8 a 7 tygodniem przed rozpoczęciem ez. musi zlozyc minimum 7 tyg przed, ale 8 tyg przed jest chroniony.
    Podczas nie może zwolnić, ale po ez moze.

krysiam lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz jest chorniony tylko i wylacznie 8 tygodni przed zlozeniem wniosku, wiec niech nie sklada za wczesnie.

krysiam, powidlowa lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okey, dzieki za odpowiedzi!

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka mój mąż złożył w styczniu z wszystkimi urlopami , bo chciał być lojalny. Na szczęście nikt mu nie wyowiedzial umowy. Za 2 i pół tygodnia zaczyna ez.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz wlasnie dzwonil, akurat mial dzisiaj termin w dziale kadr i "podstepna" kobieta zapytala go czy bedzie bral EZ, na co on powiedzial, ze tak... A mowilam mu juz kilka razy aby to poki co zachowal dla siebie. Mam nadzieje, ze nie beda mu robili problemow, bo ta kobieta zbyt zadowolona nie byla. A EZ chce wziac na 3 miesiac zycia synka.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa to super ze sie udalo, wiem z doswiadczenia znajomyhc ze czesto to wykorzystuja pracodawcy, ale to tez zalöezy od dlugosci tego urlopu, bo 1-2 miesiac emoga przymknac oko. Moj maz byl 7 miesiecy wiec my musielismy "uwazac" na szczescie potem wrocil do rpacy i zadnych nieprzyjemnosci nie ma, ba nawet tylko on bierze chorobowe jak Jas jest chory i tez jest ok.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słuchajcie do kiedy mozna złożyć wniosek o ez, do jakiego wieku dziecka i czy np mój mąż może mimo że ja jestem w domu i nie pracuję? I jak jest ze zwolnieniem na dziecko? Czy może brać skoro ja siedzę w domu, bo kiedyś pediatra mu wypisał a po jakimś czasie słyszeliśmy że nie powinien skoro jestem w domu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, to czy Ty pracujesz czy nie, nie ma nic do EZ. EZ można wziąć tak naprawde w ciagu pierwszych ośmiu lat życia dziecka, max na 36 miesięcy. Ale aby dostać Elterngeld musi Twój mąż pojsc przynajmniej na dwa miesiące EZ. Idąc na tylko jeden miesiąc nie dostanie żadnego EG.

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może któraś tez ma albo miała taki problem a wiec
    Colin zawsze chodził spać o 19 i wstawał o ! 5:45-6:00 trwało to około 3 Msc ja padałam na pysk spałam z nim na jego drzemce popołudniowej mimo to każdy poranek był dla mnie masakra . Posłuchaliśmy babć i kładziemy go ok 21 i co ? Pierwsze dni spał do 6:00 potem przez ta 3 dniówkę do 8::30 po chorobie do 7-7:30 a od dwóch dni znów punkt 6:00! Już nie wiem o której mam go kłaść żeby posypał chociaż do 7:30... W dzień zawsze miał drzemkę ok 1,5-2 godziny teraz tez . Jak ja go mogę przestawić żeby dał pospać rano? Naprawdę długo już tak nie pociągnę ...

MonikaDM lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki no ojiec tez moze wiaz zwolnienie w takiej sytuacji, ale po co, wtedy dostaje tylko 60% wynagrodzenia, jesli trzeba to jasne ze trzeba, ale inaczej trzeba sie zastanowic.

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena to Ty sie musksz klasc wczensiej spac majac dziecko :)
    Jas wstaje codziennie o 6:45 do zlobka, ja wstaje o 5:50 zeby wszystko ogarnac, zasypia teraz bardzo pozno bo dopiero miedzy 20:15 a 20:45.
    Potem ja zaczynam gotowac, prasowac, sprzatac, przygotowywac ciuchy i jedzenie na nastepny dzien, wypelniac papiery i wszystkie inne czynnosci domoew, ktore nie wymagaja halasu, chodze spac najwczesniej 23 czesto 24, a pobudka zawsze tka samo 5:50, w weekendy oczywiscie Jas wstaje wczesniej Kolo 6 :)
    A Ty piszesz ze nie wyrobisz?

MonikaDM, Wendy lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Kinga juz kiedys slyszalam, ze Babywalz miewa takie problemy, raz u nich zamawialam i fakt, dlugo czekalam na paczke. Ja tak jak Annaki zamawiam na myToys i nigdy takich problemow nie mialam, i paczki szybko. Znajac mnie powolalabym siena ten regulamin i zrezygnowala, balabym sie dokladnie tego samego co Ty, ze jak cos sie zepsuje to bedzie czekało Cie to samo (byc moze).
    No to mojej historii cd. Zobowiazali się wczoraj wyslac, nie zrobili tego... Dzis rano dopiero poszło zlecenie do firmy kurierskiej, a z maila od nich dowiedzialam się że wysłali tylko bujaczek, bez wkładki dla niemowląt... Nosz k***

Ja do tej pory zamawialam na windeln.de, babymarkt.de, babymarken.de, kiddes.de i zawsze wszystko było ok. A tu zamówiłam tylko dlatego,ze mąż dostal kartę podarunkowa z pracy na 50€, a nic takiego od nich mi nie wpadło w oko, ciuchy przecietne i do tego drogie, pamapersy taniej w dm czy rossmanie, a moge kupowac na bieżąco (uzywam z pieluchami wielorazowymi), wiec nie chce robic duzych zapasow, bo może mi wyrosnąć. No nie przypuszczałam ze będą takie akcje... Mąż sie smieje, ze to wyglada jakby z chin dopiero sciagali...

Witaj krysiak, urodziłas juz? Został synek czy coś się zmieniło?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem nie jestem stworzona do wstawania o 6. Mogę iść spać nawet o 21 razem z Colinem i tak o 6 jest środek nocy . Czasem wieczorem tez chce spędzić czas z mężem popatrzeć na film czy coś ale nie mogę . W każdym razie chce go jakoś przestawić żeby pospal dłużej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 12:54

Endokobietka lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    A słuchajcie do kiedy mozna złożyć wniosek o ez, do jakiego wieku dziecka i czy np mój mąż może mimo że ja jestem w domu i nie pracuję? I jak jest ze zwolnieniem na dziecko? Czy może brać skoro ja siedzę w domu, bo kiedyś pediatra mu wypisał a po jakimś czasie słyszeliśmy że nie powinien skoro jestem w domu
    Twój mąż może na pewno isc na EZ, Nie jestem pewna czy zaplaca Eg obojugu w tym samym czasie (z info na stronie powinni, ale na fb pisza ze to tylko jak się ma wiecej dzieci...No zobaczymy, bo idziemy razem i jedziemy na urlop do pl, wnusię dziadkom przedstawic ;) W ogole na akt ur czekam juz 7 tyg. Pytalam znajomej z kursu (to czekala 8 tyg), no masakra jakaś... Nie moge zrobic terminu po paszport, bo cholera wie ile to jeszcze potrwa... Aż boje sie myslec ile trzeba bedzie na decyzje w sprawie Eg czekac...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 13:02

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena rozumiem Cie swietnie, tez bym pospala ciut dluzej zwlaszcza w Weekend, o filmie juz nie wspominajac :)
    A powiedz mi on je od razu jak wstaje? Bo Jas je w ciagu 5 minut od wstania, bo potem idzie do zlobka, dzis np. wstal o 6:45 tzn. go zbudzilam a o 7:10 wyszlismy juz do zlobka i Jas sie budzi chyba bardziej z przyzwyczajenia jesli chodzi o jedzenie, kedys slyszalam, ze zeby tak dziekco przestawic to tzreba sniadania dawac pozniej :) U nas niestety niemozliwe

17u93e5exqfllrog.png

Wysłany: 8 czerwca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Colin pare minut po wstaniu wyciąga mnie z łóżka i zaprowadza do kuchni żebym mu kakao zrobiła chyba jest głodny . Myślałam może będę robiła budzik na 5 dam mu kakao i pospiesz do 7,8

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena u nas to jest jogurt albo serek i raczej potem juz nie pospi. Chyba musisz jakos opoznic to jedzenie.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka u nas właśnie na innym dziale jak tylko słyszeli, że tata chce ez na dziecko to od razu wypowiedzenie dawali.

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 757 758 759 760 761 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ