Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA ja mam pytanie z innej beczki. Orientujecie sie moze jak to jest z Elternzeit dla ojca dziecka? Czy po złożeniu wniosku pracodawca moze męża zwolnić czy jest chroniony do konca Elternzeit? Byłam niedawno na takim super wieczorze informacyjnym i to co zapamiętałam to to, ze jesli rozłoży te dwa miesiące w czasie to w tej przerwie nie jest chroniony. W dokumentach które dostałam pisze, ze po złożeniu wniosku jest chroniony, tak jak i kobieta. Wie któraś moze jak to jest?
-
nick nieaktualnyA i jeszcze jedno co do Sozialhilfe. Jeszcze gdy studiowałam starałam sie o Stipendium für ausländische Studierende, które właśnie zalicza sie do Sozialhilfe. Mało tego, na dokumencie pisało wtedy, ze w razie starania sie o obywatelstwo niemieckie bede musiała zwrócić te kasę. W sumie było to 7500€, wiec troche sie bałam składając wniosek o obywatelstwo. No ale nikt sie o te pieniądze nie upomniał a obywatelstwo mam.
powidlowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMoj maz wlasnie dzwonil, akurat mial dzisiaj termin w dziale kadr i "podstepna" kobieta zapytala go czy bedzie bral EZ, na co on powiedzial, ze tak... A mowilam mu juz kilka razy aby to poki co zachowal dla siebie. Mam nadzieje, ze nie beda mu robili problemow, bo ta kobieta zbyt zadowolona nie byla. A EZ chce wziac na 3 miesiac zycia synka.
-
Powidlowa to super ze sie udalo, wiem z doswiadczenia znajomyhc ze czesto to wykorzystuja pracodawcy, ale to tez zalöezy od dlugosci tego urlopu, bo 1-2 miesiac emoga przymknac oko. Moj maz byl 7 miesiecy wiec my musielismy "uwazac" na szczescie potem wrocil do rpacy i zadnych nieprzyjemnosci nie ma, ba nawet tylko on bierze chorobowe jak Jas jest chory i tez jest ok.
-
A słuchajcie do kiedy mozna złożyć wniosek o ez, do jakiego wieku dziecka i czy np mój mąż może mimo że ja jestem w domu i nie pracuję? I jak jest ze zwolnieniem na dziecko? Czy może brać skoro ja siedzę w domu, bo kiedyś pediatra mu wypisał a po jakimś czasie słyszeliśmy że nie powinien skoro jestem w domu
-
nick nieaktualnyAnnaki, to czy Ty pracujesz czy nie, nie ma nic do EZ. EZ można wziąć tak naprawde w ciagu pierwszych ośmiu lat życia dziecka, max na 36 miesięcy. Ale aby dostać Elterngeld musi Twój mąż pojsc przynajmniej na dwa miesiące EZ. Idąc na tylko jeden miesiąc nie dostanie żadnego EG.
-
Dziewczyny może któraś tez ma albo miała taki problem a wiec
Colin zawsze chodził spać o 19 i wstawał o ! 5:45-6:00 trwało to około 3 Msc ja padałam na pysk spałam z nim na jego drzemce popołudniowej mimo to każdy poranek był dla mnie masakra . Posłuchaliśmy babć i kładziemy go ok 21 i co ? Pierwsze dni spał do 6:00 potem przez ta 3 dniówkę do 8::30 po chorobie do 7-7:30 a od dwóch dni znów punkt 6:00! Już nie wiem o której mam go kłaść żeby posypał chociaż do 7:30... W dzień zawsze miał drzemkę ok 1,5-2 godziny teraz tez . Jak ja go mogę przestawić żeby dał pospać rano? Naprawdę długo już tak nie pociągnę ...MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Magdalena to Ty sie musksz klasc wczensiej spac majac dziecko
Jas wstaje codziennie o 6:45 do zlobka, ja wstaje o 5:50 zeby wszystko ogarnac, zasypia teraz bardzo pozno bo dopiero miedzy 20:15 a 20:45.
Potem ja zaczynam gotowac, prasowac, sprzatac, przygotowywac ciuchy i jedzenie na nastepny dzien, wypelniac papiery i wszystkie inne czynnosci domoew, ktore nie wymagaja halasu, chodze spac najwczesniej 23 czesto 24, a pobudka zawsze tka samo 5:50, w weekendy oczywiscie Jas wstaje wczesniej Kolo 6
A Ty piszesz ze nie wyrobisz?MonikaDM, Wendy lubią tę wiadomość
-
MonikaDM wrote:Kinga juz kiedys slyszalam, ze Babywalz miewa takie problemy, raz u nich zamawialam i fakt, dlugo czekalam na paczke. Ja tak jak Annaki zamawiam na myToys i nigdy takich problemow nie mialam, i paczki szybko. Znajac mnie powolalabym siena ten regulamin i zrezygnowala, balabym sie dokladnie tego samego co Ty, ze jak cos sie zepsuje to bedzie czekało Cie to samo (byc moze).
Ja do tej pory zamawialam na windeln.de, babymarkt.de, babymarken.de, kiddes.de i zawsze wszystko było ok. A tu zamówiłam tylko dlatego,ze mąż dostal kartę podarunkowa z pracy na 50€, a nic takiego od nich mi nie wpadło w oko, ciuchy przecietne i do tego drogie, pamapersy taniej w dm czy rossmanie, a moge kupowac na bieżąco (uzywam z pieluchami wielorazowymi), wiec nie chce robic duzych zapasow, bo może mi wyrosnąć. No nie przypuszczałam ze będą takie akcje... Mąż sie smieje, ze to wyglada jakby z chin dopiero sciagali...
Witaj krysiak, urodziłas juz? Został synek czy coś się zmieniło? -
Powiem nie jestem stworzona do wstawania o 6. Mogę iść spać nawet o 21 razem z Colinem i tak o 6 jest środek nocy . Czasem wieczorem tez chce spędzić czas z mężem popatrzeć na film czy coś ale nie mogę . W każdym razie chce go jakoś przestawić żeby pospal dłużej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 12:54
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
annaki wrote:A słuchajcie do kiedy mozna złożyć wniosek o ez, do jakiego wieku dziecka i czy np mój mąż może mimo że ja jestem w domu i nie pracuję? I jak jest ze zwolnieniem na dziecko? Czy może brać skoro ja siedzę w domu, bo kiedyś pediatra mu wypisał a po jakimś czasie słyszeliśmy że nie powinien skoro jestem w domu
W ogole na akt ur czekam juz 7 tyg. Pytalam znajomej z kursu (to czekala 8 tyg), no masakra jakaś... Nie moge zrobic terminu po paszport, bo cholera wie ile to jeszcze potrwa... Aż boje sie myslec ile trzeba bedzie na decyzje w sprawie Eg czekac...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 13:02
-
Magdalena rozumiem Cie swietnie, tez bym pospala ciut dluzej zwlaszcza w Weekend, o filmie juz nie wspominajac
A powiedz mi on je od razu jak wstaje? Bo Jas je w ciagu 5 minut od wstania, bo potem idzie do zlobka, dzis np. wstal o 6:45 tzn. go zbudzilam a o 7:10 wyszlismy juz do zlobka i Jas sie budzi chyba bardziej z przyzwyczajenia jesli chodzi o jedzenie, kedys slyszalam, ze zeby tak dziekco przestawic to tzreba sniadania dawac pozniejU nas niestety niemozliwe