X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej troche mnie nie bylo. Bylismy 3 tyg w pl. Mala dwa dni przed powrotem przespala pierwszy raz bez pobudki dwie noce, ale jak wrocilismy budzi sie w nocy. Staram sie jej w nocy nie karmic bo zorientowalam sie ze ona nie budzi sie z glodu. Jak sie przebudza to ja poruszam troszke, albo pieluszke przyloze w ostatecznosci wyciagam. Spi w turystycznym lozeczku teraz i mniej sie budzi bo ma wiecej miejsca na wiercenie sie.
    Monika chyba ty pisalas o tej histeri i ze przykro ci bylo ze w ramionach taty nie twoich sie uspokoil. Nie martw sie wiem ze dzievi maja takie etapy tylko tata mama be i na odwrot :)
    Co do pampersow u nas wygrywaja oryginalne pomaranczowe i zielone na noc. Teraz w pl kupilismy biedronkowe, ale czesto teraz trzrbabylo zmieniac i nie przylegaja tak do pleckow, wiec kilka razy boyla niespodzianka.
    Co do imion tez nie lubie polaczen typu elizabeth kowalska. Juz pisalam ze mi sie podoba Emili ale z racji nazwiska jest emilia.
    Powidlowa jak tam twoja kruszynka, moze juz pisalas a ja nie doczytalam wiec pytam:) siedzi? raczkuje? a moze biega :) a i co to za dodatki o ktorych piszesz? Ja o niczym procz kindergeld nie wiem. My tes mamy problemy ze zmiana pieluchy ale to dlatego ze zawsze w poblizu jest cos ciekawego fo czego trzeba sie obrucic.
    A zapomnialam bo bylismy na tym weselu. Mala zwbralismy po drodze z kosciola miala piekna sukienke :) niestety zabralismy ja w porze kiedy byla juz senna wszystko bylo by ok gdyby goscie nie klaskali :) przy obiedzie siedziala w foteliku do karmienia bo byl na sali. Po obiedzie zasnela w wozku pozniej dalam jej piers i maz ja odwiozl bo stwierdzilismy ze po pierwszym tancu znowu beda oklaaki wiec nie bedziemy jej stresowac. Moze juz by sie nie bala bo byla wyspana cycem wyprzytulana :) no nie wiadomo. Przed nami jeszcze 2 wesela ale juz nie na miejscu wiec mala bedzie u babci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 00:47

Endokobietka lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina landeserziehungsgeld i betreuungsgeld. Oba dodatki na Bawarii.
    Mała raczkuje od 2 czerwca i juz 3 tygodnie staje przy wszystkim a od tygodnia przemieszcza się jak ma się czego złapać. Oczywiście za ręce prowadzana nie będzie więc idzie jej coraz lepiej przy meblach czy w łóżeczku. A siadać zamiaru wciąż nie ma.

Endokobietka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa to niezle z tym siadaniem :) i masz racje nie prowadzaj za rece :)

powidlowa, MonikaDM lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • ewelinkab Nowa

Wysłany: 6 czerwca 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Czy któraś z dziewczyn mogłabym mi podpowiedzieć co pokolei pozalatwiac w Niemczech w związku z ciążą tzn. Lekarza juz mam chodzi mi bardziej o formę finansowa od państwa. Mam dwójkę dzieci już i teraz jestem w 3 ciąży mieszkam w Niemczech od 4 miesięcy i szczere nie mam pojęcia co i jak mi się należy oraz dzieciom. Wiem ze kondergeld jeszcze nie zalatwilam . Dodam że pracuje tutaj tylko mój mąż i ma w umowie 600€ czy możemy liczyć na jakąkolwiek pomoc finansowa od państwa? Czy ja jako osoba nie pracująca otrzymam jakikolwiek dodatek z tytułu urodzenia czy tylko kindergeld? Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam w sumie kogo prosić o to

Kinga. lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinkab wrote:
    Witam! Czy któraś z dziewczyn mogłabym mi podpowiedzieć co pokolei pozalatwiac w Niemczech w związku z ciążą tzn. Lekarza juz mam chodzi mi bardziej o formę finansowa od państwa. Mam dwójkę dzieci już i teraz jestem w 3 ciąży mieszkam w Niemczech od 4 miesięcy i szczere nie mam pojęcia co i jak mi się należy oraz dzieciom. Wiem ze kondergeld jeszcze nie zalatwilam . Dodam że pracuje tutaj tylko mój mąż i ma w umowie 600€ czy możemy liczyć na jakąkolwiek pomoc finansowa od państwa? Czy ja jako osoba nie pracująca otrzymam jakikolwiek dodatek z tytułu urodzenia czy tylko kindergeld? Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam w sumie kogo prosić o to
    Po porodzie (jak zalatwisz formalnosci) mozesz się starać o Elterngeld (cos jak macierzynski) 300€ jesli tu nie pracowalas. Ponoc mozna się starać o pomoc w Caritasie (lub profamilii) lub jesli jestes na JC to tam. Sszczególow ci nie podam, bo nie starałam się o taką pomoc. W niektorych landach są tez inne dodatki (ale to zalezy od miejsca zamieszkania)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa no to super ze mala sie tak rozwija. Wiem ze niektore dzieci nie raczkuja pomijaja ten etap i chodza. Moja siedzi od miesiaca. Ja ja w ogole nie sadzalam nie podpieralam i jak pojechalam do pl poprostu podadzilam ja na podlodze i siedziala sama dosc sztywno po ok 3 dniach juz bez fhwiania siegala po zabawki a dzis zaczela siadac z kucaka. Nie raczkuje i nie wstaje. A jak z jedzeniem? Emi je juz nie tylko przeciery i apetyt ma fajny. Nie nauczyla sie pic z butli wiec piers jej daje bo musi pic mleko i w ogole pic. Ostatnio daje jej wode strzykawka i jak gryzie butle czy niekapek zawsze cos jej tam skapnie. A jak u was z piciem? A kiedy te dodatki sie naleza? Musze poczytac o tym wieczorem

201509284965.png
    201703075565.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też mam pytanie. Gdzie w Berlinie załatwia się papiery o obywatelstwo? W bürgeramt? Czy w innym urzędzie? Nasze się przedawnienia i wypadało by synowi w końcu wyrobić. Orientujecie się ile to trwa i co trzeba oprócz mojego i męża obywatelstwa?

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa skonczylam pisac posta i postanowilam dac malej sie napic. Mam kuvek 360 stopni i on ma taka przykrywke z dziubkiem i do tej pokrywki nalalam wody i podalam tym dziubkiem i mala wypila to co nalalam :) Kiedy s prubowalam dac jej ze zwyklego malego kubka ale wtedy sie nie udalo z tego 360 tez nie potrafi. Mam nadzieje, ze to nie jednorazowy wybryk :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, ja mojej nie sadzam wiec nie wiem czy by stabilnie siedziała na podłodze. Moja na blw wiec od ok 8 miesiąca zaczęła na moich kolanach coś tam bardziej próbować. Wodę jej daje w bidonie, ale nie czai wiec podaje w mini kubku plastikowym.
    Landeserziehungsgeld jest po 12 miesiącu przez pół roku , a betreuungsgeld jeśli do pracy nie idziesz do od 13 mies przez rok chyba albo dwa. Nie jestem pewna. Ty też z Bawarii , tak?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinkab wrote:

Ja nie mam pojęcia ale najlepiej żebyś z mężem pojechała do caritasu bądź job center i tam wszystko dokładnie powiedzą co gdzie i ile.

A skąd jesteś ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka u nas sie zalatwia w Einwohnermeldeamt. Dokumenty to wypelniony wniosek, u nas do pobrania tylko w urzędzie, kopia dowodu lub paszportu, akt urodzenia i malzenstwa, zaswiadczenie z pracy mezs (bo ja nie pracuje), dowod badz paszport męża, do tego certyfikat z B1 i Einbürgerungstest. Kurcze ja tez w końcu musze sie za to wziąć.

• ewelinkab Nowa

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkamy we Futrh kolo Norymbergi

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa no ja malej tez nie sadzalam a wlasnie widzialam ze na kolanach ladnie siedzi i posarzilam na podlodze i odziwo poprostu sierziala. No ja tez z bawarii cos tam czytalam o tym to jedno mozna juz zalatwiac. Twoja moze jak i moja butli sie nie tykaly to nie kumaja ze trzeba ciagnac :) przynajmniej nie bedzie problemu ze zla wymowa i krzywymi zebami spowodowanymi smoczkami :)

powidlowa lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinkab ja do norymbergi mam 100 km :)

ewelinkab lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dzięki. Czyli u mnie chyba ten Bürgeramt. Ja nie muszę języka. Ja mam już z mężem obywatelstwo tylko muszę je uaktualnić mam nadzieję że już dożywotnio dadzą. I synowi po nas. A potem będę już nam dowody wyrabiać co by można już za rok głosować hehe i nie music z aszportem jezdzic

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka nawet nie wiedziałam , że trzeba uaktualniać obywatelstwo.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka a co to jest z tym uaktualnianiem obywatelstwa, nie ma takiej opcji ze dostajesz obywatelstwo czasowo.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka a to nie słyszałam nic o uaktualnianiu obywatelstwa, myslalam ze dostaje sie je dożywotnio. Tak przynajmniej bylo z całą rodzina meza, jedyne co mieli to przy nadaniu niemieckiego jakby "zabrali" im polskie i to polskie musieli pozniej jeszcze "uaktualniac" siostra meza juz nie chciała ale on i tesc to robili.

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jest taka opcja bo mam normalnie date na tym Staatange....
    chyba na 10 lat bylo bo juz raz to w polsce robilam, ale teraz jak zrobie tu to juz licze na dozywotnie.
    nie zabrali nam polskiego.

qb3c3e5e6ni45jhf.png

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah znaczy nie moze obywatelstwo ale ten dokument ma date waznosci

MonikaDM lubi tę wiadomość

qb3c3e5e6ni45jhf.png
‹‹ 755 756 757 758 759 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ