Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej troche mnie nie bylo. Bylismy 3 tyg w pl. Mala dwa dni przed powrotem przespala pierwszy raz bez pobudki dwie noce, ale jak wrocilismy budzi sie w nocy. Staram sie jej w nocy nie karmic bo zorientowalam sie ze ona nie budzi sie z glodu. Jak sie przebudza to ja poruszam troszke, albo pieluszke przyloze w ostatecznosci wyciagam. Spi w turystycznym lozeczku teraz i mniej sie budzi bo ma wiecej miejsca na wiercenie sie.
Monika chyba ty pisalas o tej histeri i ze przykro ci bylo ze w ramionach taty nie twoich sie uspokoil. Nie martw sie wiem ze dzievi maja takie etapy tylko tata mama be i na odwrot
Co do pampersow u nas wygrywaja oryginalne pomaranczowe i zielone na noc. Teraz w pl kupilismy biedronkowe, ale czesto teraz trzrbabylo zmieniac i nie przylegaja tak do pleckow, wiec kilka razy boyla niespodzianka.
Co do imion tez nie lubie polaczen typu elizabeth kowalska. Juz pisalam ze mi sie podoba Emili ale z racji nazwiska jest emilia.
Powidlowa jak tam twoja kruszynka, moze juz pisalas a ja nie doczytalam wiec pytam:) siedzi? raczkuje? a moze biegaa i co to za dodatki o ktorych piszesz? Ja o niczym procz kindergeld nie wiem. My tes mamy problemy ze zmiana pieluchy ale to dlatego ze zawsze w poblizu jest cos ciekawego fo czego trzeba sie obrucic.
A zapomnialam bo bylismy na tym weselu. Mala zwbralismy po drodze z kosciola miala piekna sukienkeniestety zabralismy ja w porze kiedy byla juz senna wszystko bylo by ok gdyby goscie nie klaskali
przy obiedzie siedziala w foteliku do karmienia bo byl na sali. Po obiedzie zasnela w wozku pozniej dalam jej piers i maz ja odwiozl bo stwierdzilismy ze po pierwszym tancu znowu beda oklaaki wiec nie bedziemy jej stresowac. Moze juz by sie nie bala bo byla wyspana cycem wyprzytulana
no nie wiadomo. Przed nami jeszcze 2 wesela ale juz nie na miejscu wiec mala bedzie u babci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 00:47
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Ewelina landeserziehungsgeld i betreuungsgeld. Oba dodatki na Bawarii.
Mała raczkuje od 2 czerwca i juz 3 tygodnie staje przy wszystkim a od tygodnia przemieszcza się jak ma się czego złapać. Oczywiście za ręce prowadzana nie będzie więc idzie jej coraz lepiej przy meblach czy w łóżeczku. A siadać zamiaru wciąż nie ma.Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Witam! Czy któraś z dziewczyn mogłabym mi podpowiedzieć co pokolei pozalatwiac w Niemczech w związku z ciążą tzn. Lekarza juz mam chodzi mi bardziej o formę finansowa od państwa. Mam dwójkę dzieci już i teraz jestem w 3 ciąży mieszkam w Niemczech od 4 miesięcy i szczere nie mam pojęcia co i jak mi się należy oraz dzieciom. Wiem ze kondergeld jeszcze nie zalatwilam . Dodam że pracuje tutaj tylko mój mąż i ma w umowie 600€ czy możemy liczyć na jakąkolwiek pomoc finansowa od państwa? Czy ja jako osoba nie pracująca otrzymam jakikolwiek dodatek z tytułu urodzenia czy tylko kindergeld? Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam w sumie kogo prosić o to
Kinga. lubi tę wiadomość
-
ewelinkab wrote:Witam! Czy któraś z dziewczyn mogłabym mi podpowiedzieć co pokolei pozalatwiac w Niemczech w związku z ciążą tzn. Lekarza juz mam chodzi mi bardziej o formę finansowa od państwa. Mam dwójkę dzieci już i teraz jestem w 3 ciąży mieszkam w Niemczech od 4 miesięcy i szczere nie mam pojęcia co i jak mi się należy oraz dzieciom. Wiem ze kondergeld jeszcze nie zalatwilam . Dodam że pracuje tutaj tylko mój mąż i ma w umowie 600€ czy możemy liczyć na jakąkolwiek pomoc finansowa od państwa? Czy ja jako osoba nie pracująca otrzymam jakikolwiek dodatek z tytułu urodzenia czy tylko kindergeld? Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam w sumie kogo prosić o to
-
Powidlowa no to super ze mala sie tak rozwija. Wiem ze niektore dzieci nie raczkuja pomijaja ten etap i chodza. Moja siedzi od miesiaca. Ja ja w ogole nie sadzalam nie podpieralam i jak pojechalam do pl poprostu podadzilam ja na podlodze i siedziala sama dosc sztywno po ok 3 dniach juz bez fhwiania siegala po zabawki a dzis zaczela siadac z kucaka. Nie raczkuje i nie wstaje. A jak z jedzeniem? Emi je juz nie tylko przeciery i apetyt ma fajny. Nie nauczyla sie pic z butli wiec piers jej daje bo musi pic mleko i w ogole pic. Ostatnio daje jej wode strzykawka i jak gryzie butle czy niekapek zawsze cos jej tam skapnie. A jak u was z piciem? A kiedy te dodatki sie naleza? Musze poczytac o tym wieczorem
-
Hej ja też mam pytanie. Gdzie w Berlinie załatwia się papiery o obywatelstwo? W bürgeramt? Czy w innym urzędzie? Nasze się przedawnienia i wypadało by synowi w końcu wyrobić. Orientujecie się ile to trwa i co trzeba oprócz mojego i męża obywatelstwa?
-
Powidlowa skonczylam pisac posta i postanowilam dac malej sie napic. Mam kuvek 360 stopni i on ma taka przykrywke z dziubkiem i do tej pokrywki nalalam wody i podalam tym dziubkiem i mala wypila to co nalalam
Kiedy s prubowalam dac jej ze zwyklego malego kubka ale wtedy sie nie udalo z tego 360 tez nie potrafi. Mam nadzieje, ze to nie jednorazowy wybryk
-
Ewelina, ja mojej nie sadzam wiec nie wiem czy by stabilnie siedziała na podłodze. Moja na blw wiec od ok 8 miesiąca zaczęła na moich kolanach coś tam bardziej próbować. Wodę jej daje w bidonie, ale nie czai wiec podaje w mini kubku plastikowym.
Landeserziehungsgeld jest po 12 miesiącu przez pół roku , a betreuungsgeld jeśli do pracy nie idziesz do od 13 mies przez rok chyba albo dwa. Nie jestem pewna. Ty też z Bawarii , tak? -
ewelinkab wrote:Witam! Czy któraś z dziewczyn mogłabym mi podpowiedzieć co pokolei pozalatwiac w Niemczech w związku z ciążą tzn. Lekarza juz mam chodzi mi bardziej o formę finansowa od państwa. Mam dwójkę dzieci już i teraz jestem w 3 ciąży mieszkam w Niemczech od 4 miesięcy i szczere nie mam pojęcia co i jak mi się należy oraz dzieciom. Wiem ze kondergeld jeszcze nie zalatwilam . Dodam że pracuje tutaj tylko mój mąż i ma w umowie 600€ czy możemy liczyć na jakąkolwiek pomoc finansowa od państwa? Czy ja jako osoba nie pracująca otrzymam jakikolwiek dodatek z tytułu urodzenia czy tylko kindergeld? Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam w sumie kogo prosić o to
Ja nie mam pojęcia ale najlepiej żebyś z mężem pojechała do caritasu bądź job center i tam wszystko dokładnie powiedzą co gdzie i ile.
A skąd jesteś ?
-
nick nieaktualnyBerlinianka u nas sie zalatwia w Einwohnermeldeamt. Dokumenty to wypelniony wniosek, u nas do pobrania tylko w urzędzie, kopia dowodu lub paszportu, akt urodzenia i malzenstwa, zaswiadczenie z pracy mezs (bo ja nie pracuje), dowod badz paszport męża, do tego certyfikat z B1 i Einbürgerungstest. Kurcze ja tez w końcu musze sie za to wziąć.
-
Powidlowa no ja malej tez nie sadzalam a wlasnie widzialam ze na kolanach ladnie siedzi i posarzilam na podlodze i odziwo poprostu sierziala. No ja tez z bawarii cos tam czytalam o tym to jedno mozna juz zalatwiac. Twoja moze jak i moja butli sie nie tykaly to nie kumaja ze trzeba ciagnac
przynajmniej nie bedzie problemu ze zla wymowa i krzywymi zebami spowodowanymi smoczkami
powidlowa lubi tę wiadomość
-
Monika dzięki. Czyli u mnie chyba ten Bürgeramt. Ja nie muszę języka. Ja mam już z mężem obywatelstwo tylko muszę je uaktualnić mam nadzieję że już dożywotnio dadzą. I synowi po nas. A potem będę już nam dowody wyrabiać co by można już za rok głosować hehe i nie music z aszportem jezdzic
-
nick nieaktualnyBerlinianka a to nie słyszałam nic o uaktualnianiu obywatelstwa, myslalam ze dostaje sie je dożywotnio. Tak przynajmniej bylo z całą rodzina meza, jedyne co mieli to przy nadaniu niemieckiego jakby "zabrali" im polskie i to polskie musieli pozniej jeszcze "uaktualniac" siostra meza juz nie chciała ale on i tesc to robili.