Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny100 lat dla Xavierka i duzo zdrówka.
Powidlowa chyba masz racje z tym zbiciem z tropu. A co do nazwisk jeszcze, to znajomy kiedys opowiadal jak odbieral dziecko z przedszkola i jakas lista wisiała z imionami i nazwiskami dzieci i rzucilo mi sie w oczy "Maja Pszczółka"... -
nick nieaktualnyAnnaki ja nie mam pojęcia. Jak l ja siostra jak baly mała przylozyla reke do goracego zelazka to oczywiscie pod zimna wode mama dala i okladala jej maslanka albo kefirem, nie pamietam. Biedna Lenka, a porządnie ta rączkę oparzyla? Ja to się tak tego boję, jak nie wiem co.
-
Doswiadczone mamusie jakiego kremu/masci uzywacie do pupci? Czy taki zartcreme babydream z Rossmanna albo puder babydream sa dobre? Bo sama nie wiem co kupic.. przy corce w Polsce uzywalam sudocremu i bylo ok, ale tu w de chyba nie ma sudocremu albo?
Jakie polecacie pampersy dobre i w dobrej cenie? Czy oryginalne pampersy czy mp.z babydream z Rossmanna?Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
Monika no ma pęcherze na dwóch palcach na opuszkach, przykladalam lód przez scierke, ale trochę płakała
, na szczęście śpi, może jak wstanie nie będzie jej juz tak bolec
Domi ja uzywalam kremu z babydream hipp i penatena, najlepszy był penaten. Z pudru robiły się kluski i się zbrylał a poza tym puder nie jest zalecany dla dziewczynek
Co do pampersów musisz sama wypróbować, ja pierwsze miałam pampersa new born, potem sprobowałam babydream, Lenie nic po nich nie było a są tańsze więc nadal je kupuje, oryginalne pampersy czasem jeszcze kupowalam ale zrazilam się jak ciągle przeciekały w nocy i zostawiały takie grudki żelu na pupie. Sama musisz sprawdzić co Ci przypasuje a raczej Twojemu dziecku -
Annaki
A u nas właśnie po tym rossmanowiskich pieluchach zostały takie grudki żelu na pupiena oparzenie może skocz do apteki napewno coś poleca .
Orchidea
Sto lat dla maluszka
U nas tez dopiero 11,6 kg a ma 18 Msc ale nie ma co sie bać ani wmawiać miałam koleżankę która miała córkę modlą Msc młodsza od colina i na roczek ważyła 15 km ! Po roczku zaczęła słońcu raczkować teraz chodzić i bach wazy 12:) i jest wysoka
Domi już ostatnio o tych pieluchach była gadka ze każda mama musi sama przetestować wszystkie i jakie odpowiadają najbardziejmy uzywamy kremu do pupki z weleda a puder Penaten
-
nick nieaktualnyAnnaki oby to bylo tylko lekkie oparzenie. A jak cos to jedzcie do lekarza. Dzieci maja jednak duzo cieńsza skórę i latwiej zeby ją uszkodzic.
Domi puder moim zdaniem najlepszy Töpfer, uzywamy go na zmiane z pudrem z DM Babylove obydwa nie sa perfumowane, ale ten pierwszy jest naprawde super i nawet milszy w "dotyku". Ale to prawda ze przy dziewczynkach puder nie jest wskazany. Krem od czasu do czasu uzywam Linomag Bobo A+E, na czerwoną i odparzona pupe z Rossmann Wungschutzkreme. Sudocrem w ostatecznosci i baaaardzo zadko. Generalnie kremow uzywam i tak sporadycznie. Na zime do buzi uzywam kremu z Hipp, taki malutki, tylko ten znalazlam bez dodatku wody. A na lato Ladival für Knder ale to przez AZS głównie ale fajnie sie rozsmarowuje i podobno ma rewelacyjny sklad, i czasami z DM Alverde Kleine Elfe Baby Sonnenbalsam, ten drugi sie ciężej rozsmarowuje.
U nas pieluchy Pampers jednak rządzą. Dobre tez Babydream i z DM ale jednak zauwazylam ze mimo wszystko częściej je musimy wymieniać i czesciej coś gdzies zaczerwienione jest. Więc tak jak Magdalena pisze, musisz poprobowac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 17:38
Domi793 lubi tę wiadomość
-
Powidlowa ale to na bawarii jest ciagle tylko krócej płacą, ja się zalapalam trochę, zapłacili nam za 2 mies, bo płacą do 18 mies życia, a ja wniosek za późno zalozylam więc wypłacili tylko tyle
A wiesz coś więcej?
Monika no na szczęście bąble się wchlonely juz, dobrze że dużo lodem przykładałam, jest juz tylko czerwone -
ty miałas landeserziehungsgeld chyba które jest 150 euto przez 6 miesięcy na bawarii. a teraz wraca betreuungsgeld.
"Der Landtag hat am 1. Juni 2016 das Gesetz zum Bayerischen Betreuungsgeld beschlossen. Das Gesetz tritt nach seiner Verkündung am 22. Juni 2016 in Kraft.
In den nächsten Wochen kommt der Antrag unaufgefordert an die uns bekannte Anschrift direkt zu den Eltern, wenn in Bayern Elterngeld bezogen wurde.
Eltern, die zwischenzeitlich umgezogen sind und ihre neue Anschrift noch nicht angegeben oder bei der Post keinen Nachsendeauftrag erteilt haben, sollten die neue Anschrift Ihrer Elterngeldstelle umgehend mitteilen.
Bitte beachten Sie: Beanspruchen Sie das Bayerische Betreuungsgeld für einen Zeitraum vor dem 23. Juni 2016, muss der Antrag spätestens bis zum 22. September 2016 beim ZBFS eingegangen sein.
Mit der Bearbeitung der Anträge kann frühestens ab dem Inkrafttreten des Gesetzes (22. Juni 2016) begonnen werden."
To z oficjalnej strony zbfs -
nick nieaktualnyAnnaki wniosek zlozyc chyba można. Teoretycznie my nie powinnismy dostac nawet Landeserziehungsgeld bo maly chodzi do TM a ZBFS sam przyslal nam wniosek do wypelnienia.
Super, ze zeszlo bo obedzie sie bez lekarza i pewnie mniej bedzie bolalo. Moze sie chociaz nauczy zeby wiecej raczek tam nie dawac. Albo taka osłonę na kuchenkę, tylko to jest tylko na przód. -
Orchidea wszystkiego najlepszego dla Xavierka,spóźnione ale szczere zyczonka!no i dużo zdrówka.
Oj nie pamiętam co miałam komu napisać...Co do imion to my Juliana mamy uniwersalnego i faktycznie fajnie jak do nazwiska pasuje.Dziewczyny to jeszcze kiedys mogą sobie zmienić,chociaż i chłopcy tez...
Domi pieluszki my mamy Dady z biedronki.Fajne tez są z DM te Rossmanna tez ok jak dla mnie.
Co do odparzen to ja zielony linomag stosuje albo bepanthen-tym to nawet można sutki smarować jak na początku karmienia podrażnione będą.Chociaż nam się odparzenie nigdy nie zdarzyło na szczęście.
Moj młody już od jakiegoś czasu nic nie raczkuje,tak mi smutno ze on tak szybko się teraz rozwija i te chwile odejdą w zapomnienie.
Pogoda mnie wnerwia tu słońce duchota nawet a zaraz burza.Albo leje większość dnia i ani to na spacer ani nic.
Teraz leżę i słucham tego łomotu z Rock am Ring może kiedyś sie wybierzemy ale juz drugi rok jakiegoś pecha ma ta impreza z ta pogoda.Dziś znów burza i ulewa przeszla ja nie wiem jak oni sie tam bawią...
Musimy termin na U6 zrobic bo przyszlo nam juz drugie pismo he he jeszcze nas do jugendamtu zglosza .Tylko tak ciągle myślę o tej szczepionce co pisałyście ze na roczek jest taka ciężka,chyba chciałabym ja przesunąć troche w czasieDomi793 lubi tę wiadomość
-
Wendy możesz zrobić samo u6 a szczepionkę przełożyć tak jak my robilismy. Kurcze miałam Ci napisać maila i zapomniałam....
U nas ciągle pada
Byliśmy wczoraj u tych naszych znajomych z pl na parapetówce, wrocilismy po 22 i pospaliśmy dziś do 11
. ta koleżanka chce chodzić ze mną na krabbelgruppe bo była raz i jej się spodobało
-
Annaki ale fajnie ze macie tak z kim czas spędzić,zawsze to raźniej.A cos nie pamiętam to oni tez maja takie male dziecko skoro na krabelgrupe chce chodzić?no i super,zazdroszczę.Powiem wam ze i u mnie na wiosce zaczely sie te spotkania,ale jakoś sama nie mam odwagi pójść.Tym bardziej po tym jak zauważyłam ze mlode mamy z dziecmi jakoś nie odpowiadają na moje halo tutaj...juz starsi ludzie są bardziej sympatyczni i otwarci.
Annaki a jak zumba?dalej chodzisz tu i tu?rozkręciła sie bardziej ta na wiosce?
U nas od rana piekna pogoda ale cały dzień grzmialo aż burza doszla na wieczór .W miescie obok ostatnio wylala rzeka i podtopiła domy,lecz jak tak dalej codzienne padalo to chyba gorzej jest.Jutro muszę zadzwonić do koleżanki podpytać jak tam sytuacja wygląda bo mowila ze woda przed jej domem sie zatrzymala!
Kiedy planujecie urlopy?my tak jak dzieci kończą szkole czyli w połowie lipca i na dwa tyg jedziemy do pl. -
Wendy tak ma córkę 6 letnią ale ona poszła do szkoły i syna 17 mies, fajnie tez sie cieszę że tu przyjechali mimo ze mieszkają 3 km od nas. Na zumbe chodzę ale juz tylko tą co z sąsiadką ok 10 km ode mnie, ta u mnie na wsi skończyła się w maju a nowa będzie dopiero końcem wrzesnia.
Ale nie bardzo się polepszyło, za to na tą drugą znowu zapisałam sie na dwa kursy.
Pochwalę się Wam że zaczelam jeździć autem, mam prawko juz 13 lat a nie jeżdżę od 12
, teraz w końcu się zebrałam w sobie, wczoraj na parapetówce mój mąż mógł w końcu pić
, dziś jechalam z mężem po stolik i krzesełka dla Leny bo kupiliśmy na eBay a we wtorek i czwartek jadę sama na zumbe bo sąsiadka nie jedzie w tym tyg., oczywiście stresuje się bo tak dawno nie jezdzilam że czuje się jak na kursie prawa jazdy
Urlop mamy od 6.08, dwa tygodnie, pierwszy tydzień w Bieszczadach nad Soliną a drugi u rodzicówWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2016, 21:26