Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Zrobię mały of top, ale jeden ze sklepów internetowych znów podniósł mi cisnienie (chodzi o babywalz.de)
Pod koniec maja zrobiliśmy zamówienie licząc, ze przyjdzie na dzień dziecka. Mąż jako formę płatnosci wybrał "rachunek" czyli wysyłają towar i w ciagu 14 dni trzeba zapłacić. No wiec czekam, co chwilę loguje sie na ich stronie by spr czy wysłali, a zamówienia jakby nie było (brak w ich systemie) Napisalam @ z pytaniem (to tylko dostalam odpowiedz z automatu zeby uzbroic się w cierpliwość) Po 2 dniach gdzie ani paczki, ani zamówienia nie widac proszę męża, by zadzwonił i wyjaśnił sprawę. Okazuje się ze tego towaru nie da się zamówic przy tej opcji platnosci i mamy czekac na dalsze instrukcje (uwaga zostaną wysłane pocztą). Już się wkurzyłm, jakby nie mogli mi wyslac nr konta w wiadomości email... No dobra, Niemcy w tych sprawach są czasem zacofani. Po 2 dniach poczty nadal nie ma, ale jest odp. na mojego meila... Hura podali nr konta, zrobilismy przelew... czekam... Zamówienia nadal nie widać u nich w systemie... Po kolejnych 2 dniach przychodzi rachunek papierowy, ale kwota wyzsza o 80€ (mielismy miec zniżkę 30€ i zrealizowalismy kartę upominkową na 50€). Już mnie trochę zaczęło nosic, no ale mówię do meza by dzwonił i wyjasniał, bo będą mieli różnicę i nie wyślą paczki. Przeprosili nas i czekamy az się pieniadze zaksiegują. Do wczoraj twierdzili ze jeszcze ich nie ma (ponad tydzień od przelewu), gdzie paczki z 3 innych sklepów są u mnie od dawna, nawet zamówione kilka dni po tej. Dziś znów się loguję i dalej nic nie widać, więc naciskam na męża by zadzwonił, bo pewnie juz dawno mają pieniądze na koncie (wcześniej spr. czy nie pomylilismy nr konta), a jak nie to trzeba reklamację złożyć w banku... Dzis jednak pieniadze się u nich znalazły, ale pan na infolinii nas poinformował, że zamówienie zostanie zrealizowane w ciagu7-14 dni... Jak to mi mąż przekazał to juz prawie eksplodowałam ( bo moglam tę samą rzecz kupic taniej tylko nwlasnie trzeba bylo czekac miesiąc) więc sprawdziłam jeszcze raz regulamin sklepu, dostępność no i jak nic realizacja zamówienia nie powinna trwac dłuzej niz tydz. z dostawą. Więc mąż dostał zjebkę ze jak jeszcze raz da się spłacić to bedzie spał na balkonie... i ma im jasno powiedzieć, że albo w ciagu tyg. towar bedzie u nas, albo już rezgnuje i mają mi zwrócic te 300€. Dzwoni raz jeszcze, jak zwykle odbiera inna osoba i go przeprasza, bo kolega zle spr, a paczka zostala wyslana wczoraj, opierdzieliłam meza, ze nie zapytal o nr przesylkk i teraz caly dzien będę musiala siedziec w domu i czekac na kuriera zamiast spaceriwac z mała... No ale szybko mi się humor poprawił, bo zobaczylam kuriera w bloku obok. Niestety długo ta radosc nie trwala, bo w miedzy czasie przyszła wiadomość, ze przepraszaja i zobowiązują się dzis nadać paczkę...No więc się okazuje, ze niedosc że mają burdel, opóznienia, to jeszcze kłamią. I teraz się zastanawiam, czy chcę to zatrzymac, bo jesli niedaj Boże się zepsuje, to znów będę musiala się z nimi użerać. Dużo kupuję w sieci, ale z takim beznadziejnym sklepem to sie jeszcze nie spotkałam... Odradzam wszystkim. -
Kinga no to macie "przeboje"
. ja zamawiam na mytoys, na dzień dziecka tez zamowilam dla Leny namiot w poniedziałek 30.05 licząc się z tym ze ne dojdzie na dzień dziecka a paczka dotarła 1.06 w południe
, kupony rabatowe do nich można znalezc na google, jeszczry nigdy się nie zawiodlam na nich. No i tez zawsze biorę rachunek 14 dni
-
nick nieaktualnyKinga juz kiedys slyszalam, ze Babywalz miewa takie problemy, raz u nich zamawialam i fakt, dlugo czekalam na paczke. Ja tak jak Annaki zamawiam na myToys i nigdy takich problemow nie mialam, i paczki szybko. Znajac mnie powolalabym siena ten regulamin i zrezygnowala, balabym sie dokladnie tego samego co Ty, ze jak cos sie zepsuje to bedzie czekało Cie to samo (byc moze).
-
No właśnie tez nas to zaskoczyło, bo wyslalismy oba wnioski jednocześnie tylko z KZ szybko odpisali co dosłać i zaraz była decyzja a z wohngeld chyba ze 3 razy trzeba było dosyłac rożne dokumenty i zanim odpisali to zeszło ok 2 mies. Nam wypełniła to sąsiadka
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCześć Dziewczynki. Część z Was moze mnie jeszcze, pamięta. Byłam tutaj jakis czas temu (wtedy krysiak), pózniej usunęłam konto z rożnych względów i jesli mnie przyjmiecie to chętnie wrócę do Was. Niestety mojego starego nicka nie mogę już użyć.
MonikaDM, Wendy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykrysiam wrote:Cześć Dziewczynki. Część z Was moze mnie jeszcze, pamięta. Byłam tutaj jakis czas temu (wtedy krysiak), pózniej usunęłam konto z rożnych względów i jesli mnie przyjmiecie to chętnie wrócę do Was. Niestety mojego starego nicka nie mogę już użyć.
powidlowa lubi tę wiadomość
-
Kinderzuschlag i Wohngeld to sa swiadczenia socjalne.
Powidlowa to wszyskto zalezy od sytuacji, mam kolezanke ktora tutaj jest od 16 lat i od 16 lat na socjalu a obywatelstwo dostala 2 lata temu, ba 3 lata temu jej napisali ze jesli nie zjadzie pracy to bedzie musiala opuscic teretorium niemiec, wraz z ukonczeniem 18 roku zycia przez jej dziecko (dziecko ma obywatelstwo tylk o niemieckie). Znalazla prace na 10 godzin w tygodniu, dalej sie opierdala, ale PRACUJE, dostaje wiekszy socjal bo teraz praucje a pracujacym sie nalezy wiecej i bez problemu dostala obywatelstwo. Zerwalam z nia kontakt calkowicie bo naprawde nie moglam zniesc, ze wszystko dostaje za darmo, z dzieckiem nab asen za darmo, do kiona za darmo, dla dziekcoa do szkoly tez wszyskto za darmo, do tego maz pracuje na czarno, zyje im sie jak w niebie i maja czas dla dziecka, a ja zapierdalam 40 godzin w tygodniu, wracam o 18-19 do domu, nie mam tyle czasu dla Jasia ile bym chciala mu posiwecic, musze obraca kazde euro przed wydaniem. Zarabiam ok, ale to sa ciezko zarobione peiniadze wiec tez ciezko je wydawac lekka reka.
Takze wszystko zalezy od sytuacji.Ewelina1989 lubi tę wiadomość
-
Endokobietka dzięki za odpowiedź! Trochę mi brakuje do obywatelstwa lat. Ale wole sobie drogi nie torować.
Mam nadzieje , że do tego czasu wrócę do pracy chociażby na samo Basis , ale może być różnie, bo bardzo chce kolejne dziecko.
Teraz jeszcze kredyt na mieszkanie mamy , a ja nie mam jak do pracy wrócić więc sprawdzam czy nie wpadnie trochę kasy. -
nick nieaktualnyW Antragu były wyszczególnione te świadczenia ale jak na złość nie mogę go znaleźć mimo, ze wiem, ze specjalnie go kopiowałam by zachować sobie w razie takich właśnie pytań
ale znalazłam inne pismo, gdzie pisze, ze chodzi o sgb 2 i sgb 12, sgb 2 to jest generalnie Arbeitslosengeld a sgb 12 Sozialhilfe. W internecie znajdziesz co dokładnie należy rozumieć jako Sozialhilfe gdy wpiszesz sgb 12
Ale jest tak jak pisze endokobietka, wszystko zależy od sytuacji. Ja planowałam starać sie o obywatelstwo dopiero gdy bede w ciazy, bo pomyslałam, ze bede mieć czas by zając sie zbieraniem dokumentów ale koleżanka mi odradziła, gdyż twierdziła, ze łatwiej jest je dostać gdy sie pracuje. Ona starała sie będąc na Elternzeit i w ciazy z drugim dzieckiem. Dostala obywatelstwo ale mówiła, ze troche nieprzyjemna ta rozmowa była, gdyż właśnie próbowano jej wmówić, ze cieżko będzie jej wrócić do pracy...powidlowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny