X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj groszku!
    Myślałam , że was nie nadrobie , a tu kilka postów. Pozdrawiam z polski.
    Oczywiście córka nie wie jak tatuś wygląda bo całymi dniami go nie ma.

groszek87 lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka - na Pankow mieszkam :)

h4zp43r888mabn8m.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Od prawie roku mieszkam w landzie Baden-Württemberg, a od lutego rozpoczęłam pracę w jednej z popularnych restauracji. Umowa kończy mi się 31 sierpnia.

Obecnie jestem w 13 tygodniu ciąży, jednak nie mogę pracować, gdyż jest to zbyt ciężka praca na kuchni (gorąco, co najmniej 6 godzin bez przerwy itd.).
    Od 3 tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim. Ciąża nie jest zbyt łaskawa dla mojego organizmu i mdłości oraz wymioty przychodzą w najmniej spodziewanym momencie.
    Miałam nadzieję, że dociągnę na zwolnieniu do końca umowy i 'niech się dzieje co chce', ale dzisiaj otrzymałam telefon od szefa, że jeśli mam zamiar przynosić kolejne zwolnienie, to żebym jak najszybciej złożyła wypowiedzenie...

I jestem w kropce, bo nie wiem co mam robić.

Czy przysługuje mi jakiś zasiłek/świadczenie? Czy w ogóle powinnam się sama zwalniać?

Jestem tu sama z mężem, który pracuje. Jego zarobki nie są najniższe, ale zawsze dodatkowy grosz nam by się przydał, skoro nie mogę pracować.

Doradźcie, co mogę zrobić w takiej sytuacji?

zi13gywld6zjal7y.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie moze Cie zwolnic jesli jestes w ciazy, do konca ciazy jestes chroniona, lub do konca umowy. Nic sie nie martw

17u93e5exqfllrog.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snufey jesli sie zwolnisz sama to szefowi zrobisz tylko przysluge a sama sobie zaszkodzisz bo z tego co wiem jak sie sama zwolnisz to na swiadczenia z Arbeitsamt dostaniesz 3 miesieczna Sperre

Endokobietka lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, ze sie nie zwalniaj , masz prawo chorowac i przynosic zwolnienia a w tym przypadku nie chorowac tylko byc w ciezy :)

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiet w ciąży czy osób na zwykłym zwolnieniu lekarskim nie można zwolnić. Przynoś więc dalej zwolnienia, masz do tego święte prawo. Nie podpisuj żadnego Aufhebungsvertrag, ani sama się nie zwalniaj, bo będziesz mieć Sperre, a pracodawcy, wiadomo jest to na rękę, byś coś takiego podpisała a on nie musi Ci płacić. On może Cię teraz męczyć, dzwonić itp. - nie musisz odbierać telefonów. Jesteś na zwolnieniu - masz odpoczywac, nie ma prawa Ci w tym przeszkadzać. Nie martw sie, prawo jest po Twojej stronie.

Endokobietka lubi tę wiadomość

h4zp43r888mabn8m.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak właśnie myślałam, że to jego chytre zagranie ;)
    Mam nadzieję, że lekarka wypisze mi kolejne zwolnienie, choć robi to tak niezbyt chętnie, bo mówi, że tak się tego w Niemczech nie załatwia. Ale co ja poradzę na to, że umowę mam jeszcze 2 miesiące i chcę dobić do jej końca.

A powiedzcie mi jak to jest - kończy mi się umowa i co? żaden zasiłek mi się nie należy?
    Bo słyszałam kilka opinii, że pozostało mi tylko czekać na Kindergeld...
    [umowę mam na pół roku na pełen etat]

zi13gywld6zjal7y.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak długo pracujesz w Niemczech? Po roku czasu należy się zasiłek po wygaśnięciu umowy, ale rok musisz mieć przepracowany.

h4zp43r888mabn8m.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze, ze nie wiem ale na Twoim miejscu zadzwonilabym do jakiejs ksiegowej, zeby sie zorietowac, bo to przeciez wazne, bedziesz wiedziala na czym stoisz

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snufey lekarz moze Ci dac tez zakaz pracy Beschäftigungsverbot do konca ciazy i po klopocie

17u93e5exqfllrog.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest moja pierwsza praca tutaj, więc w tym momencie mam przepracowane 5 miesięcy.

Ostatnio zapomniałam jej o tym powiedzieć, ale teraz na wizycie jej to podpowiem. Choć ona nie bardzo jest skłonna do takich rozwiązań... Z jednej strony mi mówi, że nie mogę pracować, bo to nie jest odpowiednie miejsce, ale z drugiej mówi, że najlepiej to rozwiązać z szefem. Ale ja z nim nie mam o czym gadać, bo do pracy nie wrócę, a sama się zwolnić nie chcę.

Teść ma zapytać u swojej prawniczki, ale kiedy on o to zapyta, tego nie wiadomo.

A jak to jest z mieszkaniem? Obecnie wynajmujemy 2pokojowe (sypialnia + salon z aneksem kuchennym) i tu mi ktoś mówił, że musimy zmienić na 3pokojowe przed narodzinami dziecka. Ja bym chętnie je zmieniła, ale opcji na razie nie mamy żadnych.
    Jest to bardzo ważne tutaj czy nikt się nie powinien przyczepić (mamy podwyższony standard i nie chciałabym zamieniać na jakąś zapleśniałą dziurę z 3pokojami).

zi13gywld6zjal7y.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieszlakismy do skonczenia 16 miesiace w 3 w 2 pokojach na 54 metrach i nikt sie nie czepial, teraz na naszym starym mieszkaniu mieszka babka z mezem i bliznietami i tez nie chce zmieniac narazie na wieksze.

17u93e5exqfllrog.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie należy Ci się zasiłek AlgI (z AA)jeśli jednak Wasz wspólny dochód będzie za niski, nadal masz prawo do AlgII (z JC). Jeśli chodzi o mieszkanie - znam rodziny niemieckie, które z 2 dzieci mieszkają w mieszkaniu 2 pokojowym, więc spokojnie :) Raczej nikt nie jest w stanie zmusić Cię do zmiany mieszkania. Sama mieszkam w 2 pokojowym, jestem w ciąży i nie mam zamiaru zmieniać póki co na 3 pokojowe.

h4zp43r888mabn8m.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, dobrze, że znalazłam Was na forum :) Chociaż część wątpliwości się rozwieje.

Mam zamiar złożyć podanie o mieszkanie ze spółdzielni i socjalne, ale to wiadomo ile można sobie na takie poczekać i jakie ono może być.

zi13gywld6zjal7y.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snufey do puki dziecko nie pójdzie do przedszkola czy szkoły to na 100% nuk się nie przyczepi. A później ewentualnie jak jest dwoje dzieci to w jakimś wieku muszą sieć swoje "kąty" , choć nie wiem czy to się nie tyczy chłopca i dziewczynki. Ale bez jakiś podstaw nie robią kontroli. Ja bym się wcale nie przejmowała.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)
    Uspokoiłam się trochę :)

zi13gywld6zjal7y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie nowe koleżanki :)

Wlasnie Beschäftigungsverbot bylby tu dobrym rozwiązaniem.

A na zwolnieniu lekarskim w DE mozna zwolnic pracownika, nie kobiete w ciazy, ale "zwyklego" tak.

Powidlowa dobrze pisze o tych "kątach", dziecięcych. Nie chodzi o pokoj dla kazdego, tylko cos w stylu swoje lozko, swoje biurko, itp.

Swoja droga juz kogos turaj ginekolog wysylal do zalatwienia sprawy z pracodawcą...czy to jakis tumiwisizm niemieckich ginekologow czy jak?

Powidlowa udanego pobytu w PL. Gdzie to męża wypuszczasz, ze go z Mela nie widujecie. Jeszcze chyba Annaki sie byczy nad Soliną?? Ale jej zazdroszcze.

Przepraszam, ze tak chaotycznie ale juz jednym okiem śpię.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja tego tez nie rozumiem. Moja ginekolog tez byla zdziwiona jak mi dawala chorobowe, ze ja wogole jeszcze pracuje. No glupia cipa, co 2 tygodnie wizyta i mowilam z erpacuje po 9-10 godzin dziennie, a ona mi potem z wyrzutami ze za duzo pracuje i ze od teraz lezenie. Dziwni sa czasem Ci lekarze.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieeeee Monika ja jeszcze w de :-D , nad Solinę dopiero 7 sierpnia hihi
    Jakoś tak czasu mniej mam.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 765 766 767 768 769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ