Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa na poczatku w kolko przeliczalam wszystko, moj maz tak jak maz Annaki mowil, ze jak juz cgce to mam to brac jak 1:1.
TSH u gina bylo platne, bo coś sue wtedy ponoc zmienilo, ale u Hsusartz mozna zrobic juz bezplatnie (to bylo info od gina).
Dziewczyny czy te badania ft3, ft4, anty tpo i anty tg, po niemiecku maja jakies specjalne nazwy. Od jutro do lekarza bo zawaliło mi cale zatoki i trzyma juz tydzien, ze oddychac nie moge, to moze od razu występie jakies skierowanie. Moj maz znowu schudl a ja nic...za niedlugo bedzie wazyl mniej niz ja.Wendy lubi tę wiadomość
-
Dla mnie to tez dziwne bo ja mialam juz tutaj naprawde strasznie duzo badan robionych chocby caly pakiet hormonalny badania w kinderwunschzentrum takie jak badania droznosci grupa krwi itp czy tez teraz to obciazenie glukoza i nigdy jeszcze za nic nie zaplacilam...
Monika ja mysle ze one tutaj tak samo sie nazywaja, ale mi np ginekolog anty tpo nie robil... dopiero w kwz robili... Powiedz moze ze chcesz zrobic pelne badanie tarczycy jak nie bedziesz pewna czy to te same skroty...
Co do przeliczania to moja ciotka jest tu juz 28 lat i nadal przelicza, a ja od samego poczatku licze jednostkowo no bo skoro ja zarabiam tutaj tyle co inni w pl tylko w innej walucie to jaki sens ma przeliczanie... fakt moze sie wydawac po przeliczeniu jakie tanie sa np owoce ale prawda jest taka ze ci ktorzy zarabiaja w zlotowkach za glowe sie lapia ze sa takie drogie, a trupem by padli jakby mieli kupic u nas co dla nas np nie jest zbyt duzym obciazeniem...
druga kwestia taka ze po przeliczeniu np paczka sera powiedzmy wychodzi taniej ale ja mysle o tym tak ze w pl nie kupie powiedzmy 400g goudy za 1,80zł powiedzmy zarabiajac 1000zl a tutaj majac 1000e kupuje ten ser za te 1,80e...
I tak samo jak tu juz ktoras slusznie zauwazyla w pl nie wynajmiesz mieszkania za taka wyplate i jeszcze przezyjesz miesiac a tutaj nie tzreba sie martwic czy starczy na oplaty i zostanie na przezycie...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja juz tez dawno przestalam przeliczac chociaz nie powiem na poczatku bylo mi z tym ciezko
Ja w ciazy tez nie place za zadne badania. Dzisiaj bylam u polozbej i mialam robione badanie krwi jakco miesiac na pomiar zelaza za darmo. Cukier tez byl robiony za darmo....Jedynie teraz w tej ciazy ( przy chlopcach mialam za darmo) za test pappa i usg 3D placilam ale na kolejnej wizycie moja doktorka zrobila mi takie usg za darmo wiec juz sie z tym wydatkiem pogodzilam bo mam piekna pamiatke
We wtorek bylam pierwszy raz z Juliankiem w przedszkolu. Tak orientacyjnie zobaczyc jak sie w nimbedzie zachowywal i pogadac z jego opikunami. Oczywiscie nie bylo zadnych problemow. Mlodemu tak sie wszystko spodobalo ze nie chcial isc do domu. Oficjalnie przedszkole zaczynamy dopiero 6- go wrzesnia wiec synus bedzie musial jeszcze troche poczekac na kolejna w nim zabawę ale ciesze sie ze sobie poradzi bez płaczów
U nas nadal trwa remont, Do pomalwania zostala jeszcze lazienka, kuchnia i pokoj chlopcow. Trzeba tez im kupic meble. Maz sam sie juz tym zajmie bo jutro jedziemy do pl. On w niedziele wraca a ja z dziecmi zostane tam dwa tygodnieTo nasza pierwsza taka dluga rozlaka malzenska no ale coz zrobic jak maz nie ma urlopu a wlasciwie to trzyma go na porod. Dzieciom trzeba zrobic jakies male wakacje chociazby u dziadkow. Ciekawa jestem jak pojdzie nam podroz bo podobno na granicy czeka sie dwie godziny. Troche nie usmiecha mi sie to i mam nadzieje ze moze jakos nas to ominie. No coz jutro sie przekonam
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Dziewczyny a może z tymi badaniami inaczej jest np jak wczesniej było poronienie? Może wtedy są darmowe?
Monika też masz z zatokami problem, masakra, ale powiem Ci że ja po tej kuracji antybiotykiem jak nowo narodzona, a też nie mogłam wogole oddychać.
Mybza 2 tyg do pl i nad Solinę, tak spędzimy tydzień, potem tydzień u teściów na wsi a potem ja z Leną zostanę u moich rodziców na tydzień, ja tam się cieszę że odpocznę trochę od tego mojego zgreda męża,
Wczoraj byłyśmy na przedostatnim spotkaniu krabbelgruppe, wymyslily spotkanie na placu, w ten upał, dzieci się rozbiegły i była wielka dupa...po wakacjach te dziewczyny znowu będą się spotykać, my już nie bo Lena akurat w ten dzień będzie w przedszkolu, bo na poczatek idzie od środy do piątku. Jedna z babek dała nam takie info że można zapisać dziecko na takie muzyczne spotkania, nazywa się musikgarten. Zapisałam Lenę bo to we wtorki od 9- do 9.45, 10 spotkań za 50e i jest to u nas na wsi przy kościele gdzie mamy krabbelgruppe. Prawie wszystkie te babki idą więc nie będzie mi obco. Oprócz tego w poniedziałki jest takie coś eltern-kind-turnen,na hali w szkole, na 15.30 do 16.30 i też idziemy, będziemy mieć tydzień wypełniony
.
A nie wiem czy pisałam ale dostałam na Lenę Betreungsgeld, zapłacili wstecz od 15 mies życia, fajnie bo jest dodatkowa kasa na urlop
, niestety w sierpniu musimy juz zgłosić że idzie do przedszkola i nie będzie, no ale zaległa kasa jest.
Mamax a dlaczego czeka się na granicy??Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 09:09
-
nick nieaktualnyAnnaki, ja nie miałam na koncie żadnego poronienia a za badania tez nie płaciłam. Zreszta pamietam jak kiedys jeszcze na różowej stronie była dyskusja na temat płatnego usg u gina, bo podobno jakos jedno czy tylko dwa w roku sa w ramach KK a potem trzeba już płacić. Dla mnie to było naprawde nowością bo był czas ze ja u gina kilka razy w roku byłam i nigdy za zwykle usg (nie ciążowe) rachunku nie dostałam. Ale np z drugiej strony gdy byłam w ciazy chciałam zrobić badanie krwi by sprawdzić czy chorowałam na ospę i u gina to badanie byłoby płatne a poszłam do Hausarzta i nie dość ze to badanie za darmo to zrobił mi kompletny Blutbild
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 10:08
-
nick nieaktualnyAnnaki, coś mi się o uszy obiło, ze z racji Dni Młodzieży (chyba w Krakowie....) maja być kontrole na granicy ale nie wiem czy to już...
My do Polski jedziemy 20 sierpnia i po tygodniu mąż wraca do DE a ja zostanę z Maximiliankiem jeszcze dwa tygodnie. Ciesze się jak dziecko, bo już dawno nie miałam okazji pobyć tak długo w Pl. Będę przez ten rok Elternzeit cześciej z takich okazji korzystać
My z synkiem tez dosyć aktywni jesteśmy. Póki co chodzimy raz w tygodniu jeszcze na Rückbildungsgymnastik, oprócz tego średnio co dwa tygodnie spotykamy się z dziewczynami ze szkoły rodzenia i ich pociechami, najcześciej robimy piknik w parku. A od września planuje pójść z Maximiliankiem PEKiP kurs. Ja zawsze prowadziłam aktywny tryb życia i odkąd karmienie u nas zaczęło funkcjonować i już się dotarliśmy to chyba nie ma dnia bym siedziała z małym w domu. Póki co mam jeszcze ten komfort, ze mogę zanim nawet w kawiarni usiąść na kawkę, ale wiadomo, za jakiś czas już bede musiała pewnie z tego zrezygnować -
No dokladnie u mnie jak u Krysi ja co prawda poronienie mam na koncie ale wiele badan hormonalnych itp.mialam jeszcze przed moim poronieniem...
Dokladnie tak samo z usg poki co.mialam robione na kazdej wizycie u gina tak.kontrolnie i za zadne nie placilam...
W ciazy jak kuzynka.meza chodzila a w sumie dwie do tej samej praxis ale maja innych lekarzy to placily jednorazowo 30e zeby z kazdej wizyty miec zdjecia z usg co przekladalo sie na to ze na kazdej wizycie co 4 tyg bylo usg... placily jedynie za to duze w 12 tygodniu ale za nic wiecej...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cześć dziewczyny dawno nie pisałam ale czytałam czasem u mnie jakoś brak czasu . Colin wstaje ciagle o 5:45 albo 6:00 wiec na jego drzemce o 12 śpię najcześciej z nim . Widziałam ze dziewczyny mnie wywoływały dziękuje za pamięć
Widzialam temat słodyczy endokobietka pisała jak sie nie mylę
U nas ze słodyczy to czasem dostanie gałkę lodów ale zje pare łyżeczek a tam to woli wafelka
Je tez keksy te przeznaczone dla dzieci
Maz czasem da mu kawałek czekolady albo smarties ogólnie woli swoje danonki które zjada codziennie
Monikadm
Jak sie nie mylę o mówię dzieci pisałaś
U nas co usłyszy powtarza wiadomo czasem trochę po swojemu . A tak to mówi Apfel , Banane , Fetisch , Mama , Papa , Baba , Oma , Opa , nie ma , Auto , Bus , titis ( Smoczek) , Milch Fleisch , nein , ja , Pić , Wasser , Saft , amm , Tośka , ciocia , plusku plusku , hop , Jump , hallo halo , Bay Bay , ciau , zu , Fisch , heiß , iść, kaka , Schwein , Hund , teraz już więcej nie umie sobie Przypomnieć . Ale uważam ze każde dziecko w swoim tempie wiec bez obaw .
Co chodzi o badania ja wszystkie miałam darmowe tylko za dodatkowe usg musiałam płacić .
Zazdroszczę wszystkich wyjazdów do pl . Maz ma urlop od 10 sierpnia wiec pewnie wtedy gdzieś wyskoczymy .
Colin zrobił sie łobuz chodzimy na basen to wskakuje do wody jak wariat skacze ze zjeżdżalni albo chce zjeżdżać na stojąco .
Annaki
My byliśmy pare razy na grupie sportowej u nas . W przedszkolu na sali gimnastycznej rozkładają kozły materace piłki ławki trampoliny itd ale niestety colina grupa 1-2 lata jest o 15 a młody ma drzemkę ok 12,13 po dwie godziny potem obiad i nie dajemy rady sie wyrobić .
Mamax
Gratuluje 3 synusia dużo zdrówka dla was i szczęśliwego rozwiązania
Oj jeszcze ktoś pytał o to usg co sie robi w 12 tyg ja nic nie miałam tylko zwykle usg i wizytę jak każda inna .
O jeszcze co do diety tej dukana moja mama i ciocia robiły pare Msc temu ciocia schudła 10 kg mama 7 kg ale od tej pory trzymają sie zdrowego odżywiania i waga stoi w miejscu .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 13:19
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny jestem tutaj nowa:) ostatnio przeprwadzilam sie do niemiec i nie zabardzo jeszcze wiem co i jak. ale jedno mnie ciekawi. gdzie mam wyrzucac zuzyte pampersy. bo jedni mowia ze do zwyklego kosza inni znowu ze musze miec specjalne worki bo inaczej smieci mi nie wezma. zaznacze ze mieszkam na Bawari. czy mozecie mi napisac gdzie dostane takie worki czy np ikea i jaki koszt. pozdrawiam:)
-
male_m wrote:annaki dzięki za info.
Płaciłam za pobranie krwi niby nie dużo bo 7,5 euro ale mnie to mega zaskoczyło, a z płatnych badań to miałam witaminę D, TSH (mimo że 2 miesiące temu robiłam i było super w normie), toksoplazmozę, i chyba jeszcze cytomegalię i całość koło 150 euro kosztuje, ale jeszcze czekam na rachunek z laboratorium. No i za USG też płaciłam niecałe 60 euro po to był 7 tydzień, więc się nie liczyło na kasę chorych.
Polsce miałam prywatne ubezpieczenie więc praktycznie z NFZ nie korzystałam więc też nie bardzo mam porównanie
Co do cen to tak tylko napisałam w kontekście mojego zaskoczenia na początku. Teraz to mało co mnie ruszaAle za to jak jestem w Polsce to się z zasady objadam owocami i warzywami cały czas bo takie super tanie są
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Iza726 witaj. Pampersy do czarnego kosza czyli restmulle, zadnych specjalnych worków do niego nie potrzeba, zwykle na śmieci wystarczą, chyba że nie zmieszczą Ci się i chcesz postawić worek osobno obok to musisz kupić specjalny, u mnie są w sklepie v-markt przy kasach, kosztuje 5e, ma chyba 50l. Ja czarny kosz mam mały i często mi się nie mieściło, bo co dwa tyg zabierają a jednak pampersów było dużo i trochę tych worków musiałam kupić, teraz dorzucam do sąsiadki polki, bo ona ma zawsze pusto i mówiła żeby dawać. A skąd jesteś? Bo ja też z Bawarii
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyIza ja tez nic nie wiem o jakichs specjalnych workach na pampersy. Ja tez z Bawarii
Nie poszłam dzis do lekarza bo uciekl mi caly dzien jakos. W szkole zostalam dluzej, pozniej zakupy, spacer z psem i zostalo mi pol godziny do odbioru malego od TM. On w ogole nie chce wracac do domu, robi mi sie przykro z tego powodu. Jutro mam egzamin z pierwszego modulu i boje się jak cholera...
I pochwalę się, że Vinnie wczoraj zrobil pierwsza kupe do nocnikaByl zdziwiony jak nie wiem co, i zrobil tej kupie "papa", a ja myslalam ze umre z dumy i ze smiechu. To byl raczej przypadek, ale bedziemy próbować jak bedzie chciał.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 22:33
Kinga. lubi tę wiadomość
-
Endokobietka dzięki
Mam pytanka
Robiliście frytki z słodkich ziemniaków i marchewki z piekarnika ? Mamy etap gdzie Colin chce tylko kotlety , suche bułki , danonki a wiadomo trochę warzyw sie przyda .
Co na prezent dla 3 letniej dziewczynki ? I jakie granice cenowe tu są ? Chyba już kiedyś wendy o to pytała ale nie potrafię znaleźć
-
Hej.Wieczorem naskrobalam pieknego posta i mi wcielo ojoj zla bylam.
Teraz to juz nie pamietam co i jak
Magdalena twoj syncio juz duzo slowek zna,prawie tyle co ja hehehe.Ja pytalam chyba o prezent dla osmiolatka...zalezy jak blisko jestes z rodzina tej dziewczynki mi sie wydaje.Ja tam dla znajomej syna kupilam lego za ponad 30€,przyjecie bylo w centrumm zabaw dla dzieci a dla przyjaciela z klasy robilismy prezent tez z lego za 20€ i impreza byla w tym samym centrum.Dla takiej dziewuszki to ciezko mi cos doradzic...Cos z myszka Minnie?
To Endokobietka wpadla i podziwia Magdalene za pamiec a sama nic nam nie napisala co u nich slychac,no ale jak widac zyja;)
Annaki fajnie tak masz tyle zajec z Lenka-o rany przy okazji wszystkiego najlepszego z okazji drugich urodzinek,zapomnialam normalnie!!!-mozesz sie osluchac i szlifowac cos jezyk bo ja to doslownie cofam sie,gdzie nie pojde tam sami polacy i jak tu sie cos nauczyc?
Dziewczyny a ja wlasnie czytalam cos na temat koszow na pampersy a jak u kogos nie ma to chyba sie kupuje takie biale worki i ponoc kazde gospodarstwo domowe,ktore ma dziecko do 3 roku zycia placi jakas dodatkowa kwote za wywoz smieci co miesiac,w ramach tego ze wyrzucasz te pampersy.Jesli twoje dziecko szybciej odpieluchujesz to mozesz od lekarza uzyskac zaswiadczenie,ktore zwolni cie z tej kwoty.Nie wiem jak jest faktycznie,tak wyczytalam na jakims forum.
Monika a po co tak dluzejj zostajesz w szkole bo nie kumam?trzymam kciuki za ten dzisiejszy test
Ja wczoraj wybralam sie do miasta pieszo-4km-i wracajac dopadla nas mega burza.Akurat jak stanelam folie na wozek zakladac to jakis mily mlody chlopak zatrzymal sie i pyta czy nas podwiezc.Normalnie ktos tam z gory mi go zeslal,bo ledwo ruszylismy a tak zaczelo lac,ze nie wiem jakbym doszla i jeszcze te blyski i grzmoty o ranyyy.Az nie wiedzialam jak mu dziekowac...
A musialam wybrac sie do miasta bo z kolezanka sie umowilam,bylysmy w ratuszu zaniesc dokumenty na dodatki szkolne i w AOK musialam sprawe wyjasnic bo niby od 2 mies wywalili nas z ubezpieczenia bo takiej ankiety nie odeslalismy.Na szczescie wystarczylo podpisac ten papier przez mojego meza i wszystko jest ok,nic nie musimy placic i mamy ubezpieczenie caly czas.Ufff No ale ta kawe u kolezanki to moglam sobie potem darowac he he gdybym wiedziala ze taka burza najdzie
Magdalena ja robilam z tych batatow frytki w piekarniku,sa pyszne i szybko sie robia.Pokroj w slupki,daj na papier do pieczenia,mozesz obtoczyc w jakiejs oliwie i ziolach prowansalskich i sa mega!
Annaki oj tak,kasa dodatkowa na urlop sie przyda!wiem cos o tym;)Ja tez lubie sobie tak od chlopa odpoczac,niestety tego lata nie bedzie to mozliwe.
Cierpliwa sluszna uwaga i porownanie z tym zoltym serem,wezme sobie to bardziej do serca.Mimo ze ja to doskonale rozumiem ta metode 1:1 bo juz dawno to sobie obczailam to jakos moja oszczednosciowa dusza i tak dalej przelicza i poki mamy okazje wozic z polski cos co jest dla nas lepsze i tansze to wozimy.Trudno moj maz kokosow nie zarabia ,owszem zyje sie o wiele lepiej i spokojniej niz w pl,ale wykarmic tych moich tasiemcow to mowie wam....lepiej ubierac
Teraz jak dwoch synow do polski juz poslalismy na wakacje to czuje ogromna roznice w potrfelu,dla rodzicow juz nakupowalam ich ulubionej kawy i chemii roznej,w ramach podziekowania -
Krysiam i jak dostalas juz Nr podatkowy dla malego? Bo nam przyszedl wczoraj. Nie wiem czy automatycznie, bo zlozylam tez wniosek online. Takze zlozylam juz wniosek o kg (ponoc czas oczekiwania do 6 tygodni), no i zagapilam sie i brakuje mi zaswiadczenia z KK do Kg. Jednym slowem powoli ogarniam papierki.
PS Kierownik naszego Standesamt zostal zwoniony...Teraz najblizsze wolne Terminy sa na pazdziernik/listopad