X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • male_m Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM my mamy właśnie roombe i spisuje sie całkiem niezle. My żadnych progów nie mamy wiec z tym nie ma problemu. Z 2 cm to raczej sobie tak jak piszesz nie poradzi.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • kiti Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam ze sie tak wcinam ale chcialam was zapytac o szczepionke mmr... jak wasze dzieci ja zniosly i czy mialy jakies powikłania? Bo tyle zlego sie o niej naczytalam ze glowa mala .
    A corcia zle zareagowala na trzecią dawke szczepionki 6w1, która miała na pol roczku (plakala cala noc i nie mozna jej bylo uspokoić :( )

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti u nas bylo w sumie ok. Pierwszadawka bez niczego. Druga z wysypka i gorączka, po 40 dniach pojawiła sie goraczka i myślałam, ze totrzydniowka ale było bez wysypki,i pewnie tej goraczki nie łaczylabym z mmr ale synek Endokobietki mial podobnie. Ale musze dodac, że mój synek na wszystkie szczepionki reagowal dobrze i bez goraczki, ewentualnie przesypial jeden dzien.

kiti lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti, moja Lena też wszystkie szczepionki przechodzi dobrze, ale mimo wszystko po wielu argumentach neurologa z pl podalismy pierwszą dawkę dopiero w w kwietniu, czyli po 20 mies, nic nie było na szczęście. Jutro miała być druga dawka, ale Lena coś ma trochę katar a w piątek jedziemy na urlop więc na pewno odpuszczę do września bo tak wrocimy

kiti lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti tak jak Monika pisala, u nas byla leciutka wysypka + temperatura + takie lekkie zachwiania rownowagi ale po 2 dawce, i to juz sporo ok 40 dniach po szczepieniu.
    U nas czesto byla goraczka po szczepieniach, nadmierna sennosc, placzliwosc, w prownaniu z opisami znajomych i tak przechodzilsimy te szczepienai super, ale dla mnie kazda jedna szczepionka to byl horror :)

kiti lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odp, u nas tez bylo ok tylko to trzecie szczepienie tak zle zniosla. To juz wiem czego sie moge spodziewac.

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • maadziius Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :) Czy znalazłyście położną polkę? Jeśli tak to w jaki sposób? Jest jakaś strona internetowa? Bardzo zależy mi na znalezieniu polki żeby wszystko dobrze zrozumieć i bez stresu móc się o wszystko zapytać. Zwłaszcza, że mieszkamy sami z narzeczonym, nie mamy w Niemczech najbliższej rodziny.

zi133e3kfw36xf1w.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki czy lekarz nie miał pretensji ze tak późno mmr ? Colin ma 20 Msc i właśnie muszę zrobić termin na mmr trochę zwlekaliśmy i jeszcze miał inne zaległe szczepionki a co chwile katar czy cos innego .

Madzius ja znalazłam na stronie niemieckiej gdzie były wszystkie położne i krótko opis o sobie
    Miedzy innymi jakie języki znają . A skad jestes ?

O znalazłam wpisujesz tylko swój kod i pisze o nich poszukaj może jakaś w okolicy mówi po
    Pl

http://www.hebammensuche.de/hebverz.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 15:54

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • maadziius Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202, dzięki wielkie :) Zaraz zabiorę się za poszukiwania. W którym miesiącu najlepiej zadzwonić do położnej? JEstem z Minden.

zi133e3kfw36xf1w.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena nie, nasz lekarz na prawdę jest spoko, mówił że zrobimy jak uważamy za dobre dla Leny, on nie będzie naciskał, ale fakt że też przy okazji były katary itp więc nie byłoby jak, no to nawet z tego powodu musiałby jakoś to przyjąć do wiadomości, zresztą ja mówiłam mężowi że jak tylko coś się skrzywi jak mu o tym powie to niech od razu go powiadomi że zmieniamy lekarza ;-) , na szczęście ani wczesniej przy innych szczepieniach ani teraz nie było żadnego problemu z lekarzem

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maadzius ja tez szukalam przez ta strone, ale ogolnie to znalazlam przez koleżankę.

Magdalena my co prawda robilismy zgodnie z kalendarzem, ale lekarz mowil ze kazda szczepionka to nasta decyzja i zawsze mowil nam co moze sie po niej dziac. Wiec Wasz lekarz nie powinien miec jakiegoś "ale".

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tylko pytam bo jakoś strasznie boje sie tej mmr do tego Colin ma mega strach przed lekarzami itd każda wizyta kończy sie mega histeria płaczem i stresem . W przyszłym tyg zrobię tez ten termin narazie mały kończy antybiotyk .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • maadziius Koleżanka

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie znalazłam położnej polki w mojej okolicy. Chodzę do ginekologa Polaka więc zapytam się go o położną, może akurat będzie jakąś znał :)
    Jestem przerażona, że mnie też czekają szczepionki..

Mam również pytanie trochę z innej beczki. Dostałam od pracodawcy zakaz pracy, ponieważ nie ma dla mnie stanowiska. Do rozwiązania będę dostawała pieniądze jak do tej pory.
    Bodajże 6 tygodni przed porodem i 8 tygodni po porodzie płaci AOK max 13 euro za dzień. Czyli te 6 tygodni przed porodem nie dostane juz normalnej wypłaty tylko 13€ za dzień kalendarzowy (czyli ok 603€ za 6 tygodni)? Trochę się martwie bo samych opłat mamy 1500 euro więc do życia nie wiele zostanie. Z narzeczonym jesteśmy na 1 klasie podatkowej i zarabiamy najniższą krajową. Czytałam gdzieś ze jeżeli kwota wypłacona przez AOK różni się od mojego wynagrodzenia to pracodawca powienien wypłacić różnicę. No właśnie.."powinien" a z pracodawca nie jest taki skory do współpracy. Czy miała któraś taką sytuacje? Pracodawca MUSI czy MOŻE dopłacic? Trzeba pisać jakieś podanie do niego w tej sprawie? Proszę o pomoc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2016, 08:08

zi133e3kfw36xf1w.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    13 e placi kasa chory, reszte pracodawca, w tym czasie dostajesz 100 % pensji. MUSI wyplacic.
    I tak sobie niezle radzicie majac 1500 euro oplat.

17u93e5exqfllrog.png
  • maadziius Koleżanka

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy tylko we dwoje więc nie jest źle, jak spłacimy kredyty to będzie super ale bałam się, że będziemy musieli wyżyć z jednej wypłaty i tego co wypłaci mi AOK, wtedy nie byłoby już tak kolorowo. Ale uspokoiłaś mnie, dziękuje :)
    Radziliśmy sobie do tej pory świetnie, ale dziecko w drodze więc mamy mase rzeczy do kupienia, aż mnie to trochę przeraża. Nie ma co narzekać, w Polsce byłoby 100 razy gorzej.
    Endokobietka dziękuję za odpowiedź. Proszę mi jeszcze powiedzieć czy ta reszta przez pracodawce powinna być wypłacona automatycznie? Nie muszę pisać żadnego podania czy czegoś w tym stylu?

zi133e3kfw36xf1w.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic nie pisalam, u mnie bylo automatycznie.

17u93e5exqfllrog.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze jestem przed rozmową z moim pracodawcą planuje ją jakoś za tydzień jak już będę po kolejnej wizycie. I nie wiem skąd jakoś mi do głowy przyszło że to 13 euro z KK to za godzinę a nie za dzień :).... i tak nawet myślałam że całkiem to spoko bo nie będą mi musieli dopłacać z pracy, a tu jednak nie całkiem tak to będzie :)

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpisuje sie pod tym co pisze Endokobietka. Akurat w ostatnich dniach bylo o tym na kursie, moze ne dogłębnie ale bez zbednych formalności dostajesz 100% wynagrodzenia na Mutterschutz.

Dziewczyny ja mam pytanie totalnie z innej beczki. Zamowilismy meble z drewna (piniowego, to rodzaj sosny). Wiecie czym czyscic takie meble? Meble sa matowe wiec raczej Pronto z woskiem odpada, bo chce zeby matowe zostaly.

• male_m Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM one są czymś zaimpregnowane czy to surowe drewno?
    (Pinus to po łacinie sosna :) także to to samo - rodzaj sosny określa drugi wyraz nazwy, mam nadzieję że się nie pogniewasz, że poprawiam)

MonikaDM lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Male_m a czemu mam sie gniewac? Pisalo, ze piniowe i tak określał sprzedawca, moze mowil cos o sosnie ale moglam z niemieckiego nie skumac ;) A w necie bylo wlasnie ze Pinia to rodzaj sosny :). A wiesz, ze nie wiem co z ta impregnacja. Musze dopytac lub doczytać, ale pewnie skoro pytasz to jakas znaczna różnica w pielegnacji jest. Meble pachną niesamowicie drzewem, ale nie są mega szorstkie w sensie nie takie jakby od razu wyszly spod pily.

Szybki EDIT:
    Na stronie www pisze, ze sa pomalowane i woskowane. Czytalam cos pokrotce o olejowaniu 1-4 razy w roku. Chcialabym zeby posluzyly nam ciut dluzej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2016, 23:36

‹‹ 776 777 778 779 780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ