X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax tylko dlaczego ten zloty środek tak ciężko znaleźć? I fakt, nawet rodzenstwo potrafi sie mocno roznic od siebie, np. ja i moja siostra, u mojego taty bylo ich 5, moj tata i dwoch jego braci byli do siebie dość podobni zwłaszcza tata i moj nieżyjący juz wujek, siostra taty inna niz bracia a jeden brat to w ogóle inna bajka. Ciekawe czy Twoj Christian bedzie trzecim indywuduum u Ciebie czy bedzie podobny do któregoś brata.
    Ja dzis to nawet widze pozytywy tego, ze Vinnie przejawia charakter mojego męża, bo ja to trochę taka dupa jestem...w sensie często naiwnie udam ludziom, moj maz jest bardziej powściągliwy,moze nawet podejrzliwy, przez co mnie zranic latwo i dlugo "rozpaczam" a on się szybko zbiera i po sprawie. Ehhh...w sumie nikt nie powiedzial, ze bycie rodzicem to bułka z masłem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 21:33

• Mamax Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Tego zlotego srodka to chyba jeszcze nikt nie znalazl i nie znajdzie a jesli nawet to na chwile bo dziecko rosnie, zmienia sie i znowu trzeba go szukac od nowa ;-) U moich rodzicow tez bylo po 5- ce i kazde inne i w wygladzie i charakterze. My z bratem tez jestesmy calkowite przeciwienstwa u meza to samo wiec pewnie i moi chlopcy beda indywidualistami ale to fajnie bo ciekawiej chociaz trudniej ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • dewa Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, mieszkam pod Kolonią, jestem w pierwszej ciąży i jestem ubezpieczona w AOK. Mam pytanie o badania genetyczne. Czy tytaj też się robi tak jak w Polsce test pappa? Jestem dopiero w 9 tygodniu, miałam dopiero dwie wizyty, w tym jedno usg płatne. Badali mi krew, mocz, ważyli. Możecie mi napisać jakie badania genetyczne miałyście? A może sama powinnam lekarza wypytać? Są tu jakieś Mamusie z okolic Kolonii???

Pozdrawiam serdecznie!!! :) :) :)

qb3canlimmmj6sap.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dewa ja to z okolic bonn :) jeśli chodzi o badania genetyczne nie miałam wogole . Tylko normalne usg prawie na każdej wizycie w tym pare płatnych standardowe badania krwi moczu ciśnienie .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odp Magdalena! :) Dziewczyny z Polski dużo piszą o prenatalnych a ja się dziwiłam, że tutaj nic u lekarza nie słyszałam ;) Jak oceniasz opiekę w Nemczech, szczególnie przy porodzie? :)

qb3canlimmmj6sap.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Dewa. Ja mialam test Pappa i cale badanie prenatalne w 13 tyg. ciąży. Lekarz pytal czy chce, jest dodatkowo platne. Ja placilam 200€ ale tu sa troche rozne ceny za to badanie, zalezy od Praxis. Jezeli chcesz je miec a lekarz nic nie mowil to sama zapytaj. Tu sa tez trzy usg na cala ciążę tak jak w PL, i jak chcesz więcej to mozesz wykupic "pakiet", choc są lekarze którzy robia usg praktycznie co wizyte bez dodatkowych oplat. Ja krew mialam pobierana chyba co druga wizytę. Test z glukoza jest tylko raz chyba, ze wyjdzie ci cos nie tak to wtedy drugi raz. Ja opieke tu i w ciąży i w szpitalu wspominam bardzo dobrze :)

Do Kolonii niestety mam kawal drogi bo jestem z Norymbergii :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2016, 22:36

Wysłany: 23 października 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez szpital wspominam bardzo dobrze nie było żadnego problemu z PDA położne tez ok :) podobało mi sie bardzo ze po porodzie mozna za darmo wypożyczyć laktator mega plus dla DE za to :)

U nas usg roznie raz płaciłam raz udało nam sie namówić lekarza na darmowe takie szybkie 3 minutowe :) wiec prawie zawsze co wizytę miałam

Monika widzisz ja pytałam o te badanie mojego lekarz to wspomniał tylko o tym co pobierają wody ale od początku odradzał żadnego innego nie robił .

Dewa a jestem konkretnie z koloni czy gdzieś obok mieszkasz ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2016, 22:48

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkam w Kerpen, 20 km do centrum Kolonii, jeżdżę tam do lekarza :) Czyli tutaj Pappa tylko płatne, zapytam lekarza czy jego zdaniem warto robić ;) Dzięki jeszcze raz!

qb3canlimmmj6sap.png

Wysłany: 24 października 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mieszkałam w Kerpen sinDorf dwa lata temu :) przez ponad rok . Tam.też prowadziłam ciążę do ok. 27 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 07:53

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo proszę, jak miło. A gdzie rodziłaś, w którym szpitalu? Położna polska? :)

qb3canlimmmj6sap.png

Wysłany: 24 października 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Połowie ciąży przeprowadziłam sie pare km od bonn niestety i rodziłam juz tutaj i tu miałam Polska położna . W Kerpen miałam tylko jak napisałam lekarza ale musiałam z niego zrezygnować bo nie uśmiechało mi sie co wizytę jeździć 80 km :) a ty gdzie w tym Kerpen ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balkhausen dokładnie. Jeżdże do Kolonii do dr Jakubowskiego, przesympatyczny lekarz :) Ale jeszcze nie wiem gdzie rodzic...czy w Bergheim, czy we Frechen czy w Kolonii. Do maja duzo czasu ;)

qb3canlimmmj6sap.png

Wysłany: 24 października 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstyd sie przyznać ale nie wiem gdzie jest balkhausen w Kerpen :p chyba daleko od sindorf? Gdzieś okolice Kauflandu ? W wyborem szpitala nie pomogę niestety .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, całkiem drugi koniec. W strone na Erftstadt, są Turnich, Balkhausen i Bruggen ;)

qb3canlimmmj6sap.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obwieszczam, ze mamy kolejna piątkę. Ufff...czyli wychodzi teraz jakas chwila spokoju przed następną...teoretycznie, bo tylek znowu odparzony i policzek czerwony w miejscu następnej, no i katar tylko tym razem z kaszlem. Dziś bylismy u lekarza, uszy tez trochę zaczerwienione wiec raczej teraz to przeziębienie. Czy moge z "takimi" uszami wyjść z małym na spacer? Do środy jestesmy w domu i chyba oszalejemy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 18:58

• annaki Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika nasz lekarz zawsze powtarza że jak nie ma gorączki to jak najbardziej wskazane spacery, tym bardziej że powietrze takie chłodniejsze działa na korzyść kataru bo obkurcza śluzówkę w nosie, mrozów nie ma to można wychodzić a nawet trzeba :-)

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze ile byków bylo w poprzednim poscie. Juz poprawilam.

Annaki no nasz tez tak mówi, tyljo o te uszy zapomniałam dopytac. Ale chyba jak zalozymy normalnie czape to będzie ok. W sumie to gdyby nie wolno bylo nam wychodzić zo by nam to lekarz zaznaczyl.

A wiecie, ze Vinnie wszystko cgce powtarzać. Malo rzeczy wychodzi mu poprawnie ale nawet jak uslyszy coś wbajce czy ogolnie gdziekolwuek to powtarza po swojemu, super to jest.

No i po ostatniej wizycie i lekarza pisalam, ze maly pierwszy raz tam plakal, uwazalam, ze chodzilo o lekarke i sie nie pomylilam bo dziś badal go jej mąż i bylo wszystko ok.

• annaki Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko kupiłam te body co dalas linka :-) , faktycznie fajna bawełna no i te opisy montag, dienstag :-) , znalazłam sobie w internecie jeszcze gutschein na 10% więc w sumie wysylka wyszła mi za darmo ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki ja tez mialam gutschien ale zapomnialam kompletnie. Mi sie po praniu wydaja duzo mniejsze. Jas ma 91 cm a te 98/104 sa dobre. Ale ogolnie jestem bardzo zadowolona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2016, 13:31

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze właśnie je piorę mam nadzieję że posłużą nam choć do zimy ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 794 795 796 797 798 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ