X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2016, 12:23

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Pauline Znajoma

Wysłany: 7 grudnia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 - Tak, chłopak jest normalnie ubezpieczony przez firmę, w której pracuje w Techniker Krankenkasse. Jeżeli będzie możliwość rozłożenia na raty na pewno napiszę odpowiednie pismo, niestety 700€ jednorazowo to duży wydatek w Naszej obecnej sytuacji.

f2wl3e5edotzvl62.png
  • Olalaaa Znajoma

Wysłany: 7 grudnia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauline - Ja też na początku postanowiłam jechać do Pl i tam robiłam wszystkie badania dopiero kiedy tu było juz prawie wszystko gotowe z ubezpieczeniem to wróciłam innego wyjścia nie miałam koszty badań tutaj są strasznie wysokie. Co do reszty powiem Ci że mam podobny problem 17 grudnia mamy termin w urzecie stanu cywilnego mój partner dostał juz wolne bez problemu za to ja zostałam poinformowana ze w grudniu nie ma żadnych urlopów a jestem juz prawie w 31tc od lekarza też nie mam co liczyć na zwolnienie i co mam w tej sytuacji zrobić ? jestem w kropce ...

• Pauline Znajoma

Wysłany: 7 grudnia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalaaa - Niestety wyjazd do Polski to jedyne wyjście jakie na tą chwilę widzę, gdyby ta cała papierologia nie trwała tyle czasu, moglibyśmy szukać innego rozwiązania. Wczoraj siostra pytała koleżanki z którą chodzi na kurs, która prowadziła ciążę w tej samej przychodni ginekologicznej i również nie miała na początku ubezpieczenia i wszystkie badania robiła prywatnie, to przykładowo badanie krwi rozszerzone już pod każdym możliwym kątem to koszt ponad 300€ + koszt wizyty :-/ Na własny ślub należy Ci się według przepisów prawa niemieckiego 1 dzień wolny odpłatny, tzw. „Sonderurlaub”. Próbuj od lekarza do lekarza, może uda Ci się ze zwolnieniem. Ja ostatnio jak byłam u swojego to pierwsze, co to zapytał, czy pracuję, bo jeśli tak to od razu wypisuje zwolnienie, bo muszę być zapakowana do łóżka. Powodzenia w znalezieniu wyjścia, u mnie już wszystkie drogi zamknięte :-)

f2wl3e5edotzvl62.png
  • Olalaaa Znajoma

Wysłany: 7 grudnia 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauline - Tu niestety formalności z ubezpieczeniem trwaja b.długo przekonałam się na własnym przykładzie ile nerwów przez to zmarnowałam dlatego Ty sie nie przejmuj wszystko na pewno sie ułoży tylko potrzeba czasu :) a co do kosztów tak sa wysokie w Pl za ta cene masz kilka wizyt :) teraz jestem na zwolnieniu 2 tyg ale kiedy powiedziałam ze planuje jechać do Pl na kilka dni to Pani dr powiedziala ze musze załatwić urlop bo ona mi zwolnienia nie wystawi :/ 12 grudnia mam wizyte zobaczymy co bedzie

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalaa idz do normalnego lekarza i udaj jelitowke, albo cos. Znajoma jechala do pl poszla do lekarza zalatwic l4 okazali sie ze lekarza nie ma a zaraz miala wyjazd i jedyne co przyszlo jej do Glowy to isc do dentystki piero wyżej. Poszla powiedziala co i jak i dentystka jej chyba na kanalowke wypisala zwolnienie. Nigdy by mi do głowy nie przyszlo isc do dentysty, ale wazne, ze jej sie udalo.

Monika my mówimy rajstopki i na to ocieplane leginsy w sumie nigdy nie przyszlo mi do Glowy zeby kupić jeansy chyba ze w zgledu na wygodę. Tylko ze nasza Emi po dworze tylko w wózku a tak sama to na 20 min spaceru, wiec ona nie zmarznie. Mamy tez takie spodnie cos ala na narty.

czy wasze dzieci jedzą ogórki konserwowe? Wiem, ze nie powinnam ich jeszcze dawac bo są na occie,ale mala na ich widok szaleje i ostatnio jej dalam, wcinala aż sie uszy trzęsły nic jej po nim nie bylo, wiec moze jak dam jej raz na jakiś czas do obiadu to nie zaszkodzi

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dzięki, zajrze do Lidla,moze coś bedzie.

Dziewczyny ja od czerwca jestem na tym kursie i momentami wiecej mam do czynienia z niemieckim niz z polskom jezykiem (np. jak mąż wraca dopiero po 20:00 lub jak ma dodatkowo szkole cala sobotę) i naprawde zdarza się, zezapomne jakies slowo i za nicnie umiem sobie przypomniec, wiec jestem juz trochę ostrozniejsza w wydawaniu osądów, aczkolwiek jak wiem, ze ktos wyjechal za granice i przebywa tylko w gronie Polaków i pracuje z Polakami a przyjeżdża na urlop i wielki Niemiec czy Anglik to mnie skręca.

Czyli na minusowe temperatury takie Termohose wystarczą? Juz zrobilam przeglad szafy małego, 3 pary cieplejszych dresow sie znalazlo, cos dokupimy cos i babcia teraz w PL ma tez coś dokupic.
    Mamax u nas by nie przeszlo takie ubieranie bo małego nie wcisne za nic w kombinezon. On nawet śpiworkow prawie od poczatku nie uznaje.

Ewelina maly prawie zawsze w jeansach ale wczesniejsze rozmuary byly jakies luzniejsze i lepsze, teraz to waskie po całości. A ogorki pierwszy raz maly sprobowal ok. roku, orzez przypadek i nie podchodzą mu.

Ola a co robisz zawodowo, ze nie mozesz dostać Beschäftigungsverbot?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2016, 18:40

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie procz polskich Niemców śmieszą Ci co wyjeżdżają za granicę obojetnie gdzie... Robia za najnizsza na jakims zmywaku żywią sie zupkami chińskimi a jak przyjadą do pl to wielcy biznesmeni wszędzie reszty nie trzeba i wielce Angielskim wlada co drugie slowo kur..a i kali pic kali umiec ale jestem ktoś.
    Noe mam nic do tego, ze ktoś tak mówi, ale niektorzy uwazaja ze mówią perfekt

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, sorry nie bylo mnie prawie 2 tygodnie, rozlozyla mne choroba, a potem Jas byl 3 dni w domu, ale juz jestesmy zdrowi.

Pytalyscie 2 tygodnie temu o wymiary Jasia, wiec mierzony byl u lekarza w poniedzalek ma 92 cm i 12,8 kg - ma 2 lata i prawie 10 miesiecy, urodzony 1 miesiac za wczesnie z wymiarami: 2,5 kg i 49 cm.

17u93e5exqfllrog.png
  • Olalaaa Znajoma

Wysłany: 8 grudnia 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 - dobry pomysł, nie pomyślałam o tym jeśli w poniedziałek moja ginekolog mi nie wystawi zwolnienia to spróbuje tak zrobić :)

MonikaDM - nie pracuje w swoim zawodzie obecnie jestem zatrudniona na mini job w hotelu ogólne sprzątanie wielkich obiektów (baseny sauny itd) co chwila schylanie zmiany od 5 rano, nie ukrywam że jest mi już ciężko robić to wszystko z brzuszkiem :/ A na dodatek mój pracodawca wymaga ode mnie abym złożyła Kundigung bo juz nie moge u nich pracować z racji swojego stanu . Obecnie jestem na zwolnieniu a co dalej trudno powiedzieć co zrobić

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaaa myślę, ze nie powinno byc problemu.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola bo Kundigung to dla pracodawcy najlatwiesze wyjście a on Ciebie zwolnic nie moze. Lekarka powinna Ci w takiej pracy wystawić ten zakaz pracy. Zapytaj o to tez Hausarzt.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalaaa to straszne co piszesz, masakra jak zastraszaja praownikow. Nie ma prawa Cie zwolnic, a zwolnienie sie samej byloby naprawde niemadre w tej sytuacji.

17u93e5exqfllrog.png
  • Olalaaa Znajoma

Wysłany: 8 grudnia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka - mój pracodawca uważa że ukryłam ciąże kiedy sie u nich zatrudniałam bo gdyby wiedzieli to nie dali by mi umowy, tylko że ja wtedy nie miałam pojęcia o ciaży. początki przechodziłam bez objawowo tylko brak okresu ale to sobie tłumaczyłam na milion innych rozwiązań dopiero wizyta u lekarza rozwiała wątpliwości ale to było juz jakieś dwa miesiace po tym jak zaczęłam u nich pracować . A czy oni mogą zrobić mi teraz z czymś pod górkę / ? skoro nie zgodziłam sie złożyć wypowiedzenia ?

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaaa a moze idz do innego lekarza moze wystawi Ci zwolnienie czy ten zakaz pracy.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaaa moze wszystko, niezgodnie z prawem, ale wiesz jak jest. Szybko do lekarza i üowiedz ze Cie pracodawca wykorzystuje i zmusza do ciezszej pracy, bo chce zebys sie zwolnila. Mniejmy nadzieje ze chociaz lekarz bedzie ludzki.

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2016, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaa jak mówi endokobietka. Ja ppdobna sytuacje mialam w pl teraz w drugiej ciąży mój pracodawca namawial mnie zebym sie zwolnila bo jestem teraz jego problemem. Nie odebral l4 tzn tej niezdolności do pracy (wyslalam poczta) i teraz zalatwiam to przez zus i wszystko sie ciągnie.

201509284965.png
    201703075565.png
  • marjotka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. mieszkam w okolicach Dusseldorf i jestem w 6 tygodniu ciazy. powiedzcie mi jak wygląda ubezpieczenie dla ciężarnych ? do 30.01.17 mam sgb II i potem powiedzieli ze musze już się sama utrzymywać, czyli w najbliższym czasie musze isc do pracy. z tym, że o moją ciąże starałam się bardzo długo i wolałabym nie ryzykować na jakiejś produkcji, bo wiadomo,że tam nie patrzą czy ktos sie czuje dobrze czy źle...chciałabym isc jak najszybciej na zwolnienie.
    z drugiej strony, jesli jestem w ciązy to czy musze podejmować teraz pracę ? nic jeszcze w JC nie mówiłam o ciąży, bo własnie nie wiem jak to zrobić. czy isc sie gdzies załapać i wtedy na zwolenienie, czy jak ?

w poniedziałek miałam pierwszą wizyte u ginekolog. Zbadała mnie i zrobiła USG. powiedziała, że jest ciaża w macicy, ale jeszcze za wczesnie. nie dostałam żadnego potwierdzenia ciąży, nic kompletnie. kolejną wizyte mam 20.12.16 ma zrobić mi badania krwi itd. mam być na czczo ? tego tez nie powiedziała, a ja z emocji zapomniałam :D
    przepraszam, ze taki długi post ale mam mnóstwo pytan...

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • Olalaaa Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 - to na prawdę straszne wszędzie można spotkać tak nie życzliwych ludzi :/
    do innego lekarza tzn rodzinnego ? ginekologa juz raz zmieniłam i ponoć nie mogę iść już do innego dopiero po upływie kwartału ... a do rodzinnego mogę iść z dnia na dzień czy muszę się wcześniej umówić? nie wiem jak to jest tutaj

Dziękuję wam za dobre rady :)

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaa myslalam o zmiania ginekologa, ale w takiej sytuacji to nie wiem. Do rodzinnego w naglym wypadku raczej nie trzeba sie zapisywać zadzwoń z rana i spytaj o której masz przyjsc, chyba ze masz blisko to po prostu idz najlepiej przed albo po pracy w razie gdybys jednak nie dostala l4, choć mi sie zdaje, ze tu bez problemu dają.

mariotka witaj ja nigdy nie chodze na czczo raz tylko kazala wysikać sie w domu do pojemnika zeby na czczo bylo. Tutaj jest inaczej niż w pl. Ja w pl mialam mnustwo badan czesto pobierana krew itd, a tu w srode bylam na wizycie dopiero 2 raz mi pobierali krew przy badaniu cukru. Tzn pijesz glukozę czekasz godzinę i pobierają krew. W pl to badanie tez inaczej wygląda bo odrazu robia rozszerzone badanie czyli 2 razy to pijesz 2 razy pobierają krew. Tutaj ta rozszerzoną wersje robia jak w tej pierwszej cos źle wyjdzie. No sporo roznic jest. W pierwszej kwesti niestety nie pomoge. No chyba, ze masz męża to pod jego ubezpieczenie i tyle.

201509284965.png
    201703075565.png
‹‹ 815 816 817 818 819 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ