Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Olalaaa - Pisałaś, że również jesteś z Nadrenia Północna-Westfalia, z jakiego miasta? Jeżeli z okolic Bielefeldu to słyszałam, że przyjmuje tam świetna Pani ginekolog, Beata Szypajlo. Myślę, że u niej zwolnienie i zakaz pracy dostałabyś bez problemu. U Nas w Löhne z doświadczenia chłopaka wiem, że nie trzeba się umawiać wcześniej do lekarza ogólnego, nie wiem jak jest w innych miastach. Możesz rano zadzwonić do rejestracji i zapytać, czy Cię przyjmią. Nie zaszkodzi powiedzieć, że jesteś w ciąży, myślę, że wtedy Ci nie odmówią.
-
Endokonietko no wlasnie znajoma miala to badanie z glukoza i bylo ok a jak wyladowala w szpitalu nie pamietam jyz z jakiego powodu czy to juz do porodu czy jak to jej powiedzieli ze ma silna cukrzyce ta ciążowa czy jak to tam sie zwie nie znam sie na tym...
-
Dziewczyny czy mój synek moze juz cos na katar dostać w aptece bez recepty??bo takiego kataru mi dostał ;( we wtorek byliśmy na krabbelgrupie, a w środe do centrum handlowego go zabrałam,a w czwartek juz sie cos tam zaczęło,a dzisiaj masakra
Endokobietko bo to prawda ze to podstawowe badanie na glukozę jest do kitu,no ale niestety takie w DE tylko w standardzie jest,ja w 1 ciąży tez tylko to podstawowe miałam.Ja to do dziś sie zastanawiam czy aby na pewno miałam dobre te cukru,ze mój syn z taka wagą sie urodził..
Magdalena b.ladne mieszkanie gratuluje Zdradź jesli to nie tajemnica ile za takie nowiusieńkie mieszkanko trzeba płacić?Ogrodek tez macie? My w domu mieszkamy,wiec metraże tez duże i wszystko ma plusy i minusy,ja całe życie wychowana w blokowej ciasnocie,wiec mi dziwnie było i tak mało przytulnie,do sprzątania wiadomo duzo,no i w ogrodzie to w zasadzie co weekend mozna by robic..zamiast Mąż z synem spędzić czas,czy jakiś wyjazd na spokojnie to trawę musi kosić,tylko w sob sklepy otwarte,a w nd tak głupio kosic..Teraz z kolei z biegiem czasu juz coraz ciężej byłoby wrócić do bloku,tu nie mamy sąsiadów,synek moze tupać,biegać,krzyczeć głośno,ja moge słuchać muzyki,odkurzać kiedy chce i nikomu nie przeszkadza jeszcze psa mamy,co szczeka chwile po naszym wyjściu,a z tego co czesto słyszę niemieccy sąsiedzi niezbyt są wyrozumiali..No i komfort ze latem mozna grilla sobie zrobić na ogródku
Witam nowe Dziewczyny
Pauline w szoku jestem,ze wizyta kosztuje 200€ chyba droga praxis wybrałaś..chociaż nigdy prywatnie nie robiłam zawsze na kartę,wiec nie mam pojęcia ile te wizyty kosztują. Ale np za tripple test płaciłam teraz ok.100€ + jeszcze za krew 40€, wiec za sama zwykła wizytę 200 cos mi to duzo...ja bym na Twoim miejscu jak najszybciej ten ślub wzięła,na początku wizyty i tak sa tylko raz w msc.
-
A w ogóle Dziewczyny to wczoraj miałam prenatalne,wszystkie pomiary niby ok,ale b.ciezko było,dziecko w ogóle nie współpracowało,ciagle sie chowało,odwracało,obraz jakiś niewyraźny rozmazany..Pani dr sie bardzo starała,robiła mi 3 razy usg,najpierw przez brzuch,pózniej dopochwowe,bo miała nadzieje ze bedzie lepiej widać i znowu przez brzuch próbowała.Dziwne to dla mnie,bo z synkiem nigdy tak nie miałam,zawsze pięknie wszystko widać było,wyraźnie w 12+6tc juz poznaliśmy płeć gdzie teraz mogłam o tym tylko pomarzyć.A chodzę do tej samej ginekolog,a wiec sprzęt i ten sam..
A w ogóle dziewczyny to mam pytanie takie teoretyczne czy kasa zapłaci za wszystkie moje wizyty ile ich by nie było?np nawet jak do lekarza ginekologa w 1 trymestrze pójdę co tydzien/dwa ?
-
Koalka nie jest tajemnica płacimy razem ze strychem 950€ warm . Na początku miało być 800€ warm ale chcieliśmy jeszcze ten strych i on nas kosztuje dodatkowe 150€. Ogródek mamy ale musimy wyjsć z domu przez sień i iść jedno piętro niżej z tym ze jest bardzo malutki . Jest pod oknami z kuchni podzielony na pół z sąsiadami z dołu . Nie ma trawy nie ma nic tylko beton ale naprawdę zmieścimy tylko grila piaskownice i mały stolik z dwoma krzesłami wiec do dupy...
Na katar jedynie jakieś kropelki z tego co sie orientuje . Ewentualnie sól morska i czyścić .
Co chodzi o kasę to za wizyty ja miałam płacone wszystko jedynie usg musiałam dopłacać sama .
A z płcią baby spokojnie dowiesz sie w swoim czasie napewno jest wszystko ok .
Ah co do mieszkania w bloku tez zawsze mieszkałam w piątkę potem czwórkę na trzech pokojach było ciasno ale własno a tu właśnie mi tak dużo miejsca i mowię narazie nie wiem co gdzie i jak sprzątanie dziele sobie narazie na pare dni np. Poniedziałek łazienka wtorek kuchnia środa meble itd itd
A czy my maxie tez całkiem nowy dom ? I jak u wa wyglada metrażowo i koszt ? Mieszkanie gdzieś w mieście czy raczej ubocze ? Jak możesz powiedziećWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 21:59
-
Natusia co byś chciał, zeby byl chlopiec czy dziewczynka, bo to zeby zdrowe to wiadomo Ja na razie za nic nie placilam a prenatalne robilam w pl bo akurat bylam.
My tez mieszkamy w domu, ale tu jest parter i piętro i my mieszkamy na pietrze ogródek jest wspólny spory, kazdy moze w nim robić co chce. W pl mieszkalam i w bloku i w domu wiec mi tak jakoś obco nie jest, ale marzy mi sie nie duży dom w pl -
Czesc dziewczyny, pozwole sie przyitwac kiedys juz sledzilam Wasz watek, ale teraz skrobne jako ze szansa na bobasa wzrosla (7t).
Olalaa, jesli jestes juz w 31tc to za 3 tyg juz masz urlop macierzynski, wiec chyba nie ma sensu starac sie o BV, tylko wystarczy zwykle zwolnienie lek. od byle kogo. Namawianie do zwolnienia - podly zabieg pracodawcy. Moze liczy na to, ze a nuz nie znasz sie i faktycznie zlozysz wypowiedzenie. A nie byloby nic gorszego w Twojej sytuacji. Jestes teraz 100 proc chroniona i nic on nie jest Ci w stanie zrobic. Zanim uda Ci sie dostac zwolnienie, ja bym na Twoim miejscu sie po prstu oszczedzala - on nie moze Cie zmusic do ciezszej pracy.
Tzrymam kciuki - teraz nalezy Ci sie odpoczynek, lezenie do gory brzuchem i niecnierobienie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 22:46
-
A wie ktoras jak takie kropelki sie nazywają?Jutro Męża chce do apteki wysłać,a boje sie ze jak nie powie nawy,to nie dadzą mu nic dla tak małego dziecka,bo oni tu w aptekach tacy ostrożni..
Magdalena tak mi tez kasa za wszystko płaciła...ale teraz mam taka sytuacje ze byłam w zeszłym tyg na wizycie i równo po tyg znowu poszłam bo mi tripple test ginekolog nie zrobiła,bo mojej nie było tylko inna ja zastępowała i ta nawet mi nie zaproponowała wiec umówiłam sie po tyg,a teraz wizytę mam znowu za 2 tyg w praxis namawiali mnie zebym z niej zrezygnowała bo to bezsensu tak szybko ale ja uparcie ja zostawiłam..a teraz tak myśle,ze faktycznie mogłam przełożyć i czy kasa nie bedzie sie czepiać ze tak czesto chodzę do lekarza..
Co do płci to sie nie denerwuje bo i tak obstawiamy z Mężem chłopca takie przeczucie mamy jednak ten słaby widok to dla mnie nowość,czytałam ze u puszystych osób tak jest,ale ja szczupła jestem.
Płacimy podobnie jak Wy,niecały tysiąc juz z prądem,ale to starszy dom i na wsi,jednorodzinny z sporym ogrodem.Sprzatanie to tez na raty robię na raz całości w życiu bym nie ogarnęła no moze gdybym dziecka nie miała bo jak w ciąży byłam to zawsze pt poświęcalam na sprzątanie
Ewelina a ile płaciłeś za prenatalne w PL?bo tu kasa oddaje 80% wiec nie wiem czy Ci sie to opłaciło..?
Co płci to ja myśle ze chłopak bedzie a Mąż to wręcz jest pewien ale dziewczynka tez byśmy nie pogardzili tylko jakos to nam sie wydaje nie osiągalne..Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 22:53
-
marjotka wrote:hej. mieszkam w okolicach Dusseldorf i jestem w 6 tygodniu ciazy. powiedzcie mi jak wygląda ubezpieczenie dla ciężarnych ? do 30.01.17 mam sgb II i potem powiedzieli ze musze już się sama utrzymywać, czyli w najbliższym czasie musze isc do pracy. z tym, że o moją ciąże starałam się bardzo długo i wolałabym nie ryzykować na jakiejś produkcji, bo wiadomo,że tam nie patrzą czy ktos sie czuje dobrze czy źle...chciałabym isc jak najszybciej na zwolnienie.
z drugiej strony, jesli jestem w ciązy to czy musze podejmować teraz pracę ? nic jeszcze w JC nie mówiłam o ciąży, bo własnie nie wiem jak to zrobić. czy isc sie gdzies załapać i wtedy na zwolenienie, czy jak ?
w poniedziałek miałam pierwszą wizyte u ginekolog. Zbadała mnie i zrobiła USG. powiedziała, że jest ciaża w macicy, ale jeszcze za wczesnie. nie dostałam żadnego potwierdzenia ciąży, nic kompletnie. kolejną wizyte mam 20.12.16 ma zrobić mi badania krwi itd. mam być na czczo ? tego tez nie powiedziała, a ja z emocji zapomniałam
przepraszam, ze taki długi post ale mam mnóstwo pytan...
Mnie sie wydaje, ze lepiej sie zatrudnic a potem ewentualnie zmyc na zwolnienie szybko. Wiem, niezbyt fair co do pracodawcy, ale finansowo wiele zyskujesz przed i po urodzeniu, jesli tylko jestes zatrudniona. Ten czas tez Ci sie liczy do emerytury - jednym slowem jest wiele korzysci. Oczywiscie to tylko moja perspektywa, ale watpie, czy uznaliby ciaze jako usprawiedliwienie od zatrudnienia sie w JC. Ale moze sie myle? -
Luca wrote:Mnie sie wydaje, ze lepiej sie zatrudnic a potem ewentualnie zmyc na zwolnienie szybko. Wiem, niezbyt fair co do pracodawcy, ale finansowo wiele zyskujesz przed i po urodzeniu, jesli tylko jestes zatrudniona. Ten czas tez Ci sie liczy do emerytury - jednym slowem jest wiele korzysci. Oczywiscie to tylko moja perspektywa, ale watpie, czy uznaliby ciaze jako usprawiedliwienie od zatrudnienia sie w JC. Ale moze sie myle?
-
Koalka tu są te które my zawsze używamy
https://www.shop-apotheke.com/arzneimittel/4935124/olynth-0-025-nasentropfen-fuer-saeuglinge-kleinkinder.htm?gclid=CLCq4_ST6NACFUeVGwodVIgAOw&expa=gglp&adword=google-product/%7Bef_campaign%7D/%7Bef_adgroup%7D/%7BKeyword%7D&ef_id=WBnY1AAAACR@XL8T:20161209222625:s
http://www.medipolis.de/otriven-0025-prozent-nasentropfen-fuer-saeuglinge-10-ml-03842082.html?source=googlebase&gclid=CIDAvoyU6NACFSwW0woddJQHuQ
Co do płci Ciocia Madzia wywróżyła wam Dziewczynkę zobaczysz
Ah co do sprzątania to u nas jest plan co tydzień każdy ma swoje piętro posprzątać a raz na trzy tygodnie wywozić śmietniki myć pralnie piwnice skrzynki pocztowe drzwi i pozamiatać parking . Pewnie gdyby ogród był duży i otwarty tez na to by był planWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 23:31
-
Natusia nie ma sporów o ogród bo my w umowie mamy koszenie, niby dlatego ze na dole mieszka starszy Pan(ale ma syna ok 20 lat), nie wazne na taka umowę sie godziliśmy przez to co miesiąc 30€ mniej placimy mąż kosi 2 razy w miesiącu no chyba ze koncowka lata chlodniejsze dni to juz mniej kosil bo tak nie roslo. Oni maja nawet jakieś warzywa czasami nam dają jakas salate czy cusik. Nie zdazylo nam sie jeszcze zebysmy w tym samym czasie grila robili. Oni czesto robia, ale to Turcy u nich taka impreza maksymalnie do 17 no moze w porywach do 18 trwa, a my jeśli juz to o tej zaczynamy. Nawet jeśli by sie zdazylo razem to my zawsze robimy typowo na ogrodzie a oni zazwyczaj na podjazdach do garaży, wiec nawet bysmy nie musieli sie widziec bo garaże zaslaniaja. Kiedyś nawet synowa sąsiadki przyszla powiedzieć ze jak robia grila to zebym zeszla z mala do nich jeśli mam ochote( mąż wtedy jeszcze po calych dniach pracowal), ale nigdy nie poszlam bo bym sie nie dogadala, z nią wiecej tam gadam trochę po niemiecku trochę po angielsku i jakoś to idzie. Balaganu nikt nie zostawia
-
nick nieaktualnyNatusia po roczku to Otrivin (albo Otriven) lub Nasivin. Na Vincenta lepiej dzialaja e drugie, uzywamy ich przy "porządnym" katarze. I roztwor soli morskiej Vick Vapo Spray Baby&Kind tez dziala jakos leiej niz inne u nas. Vinnie go uwielbia, on w ogole lubi zakrapianie nosa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 13:48
Natusia_mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymarjotka wrote:no własnie chyba tak zrobie... nie fer co do pracodawcy, ale cóż zrobić ... plany sie troszke pozmieniały
Ja akurat tego nie pochwalam. Pozniej sie wszyscy dziwia ze mlodych kobiet nikt nie chce zatrudniać. Poza tym finansowo i tak przez rok po porodzie dostaje sie Elterngeld. A w takiej sytuacji ja na miejscu pracodawcy poszlabym do sadu pracy, ze pracownik ukryl ciążę, co jest latwe do udowodnienia bo albo masz juz wpis do karty ciazy albo masz juz wizyte za soba i jest to odnotowane w Praxis. Wystarczy, ze pracodawca wystapi o udostepnienie danych przes sad do Praxis i latwo udowodni ze ciążę ukrylas. Ale to moje zdanie. -
Luca wrote:Mnie sie wydaje, ze lepiej sie zatrudnic a potem ewentualnie zmyc na zwolnienie szybko. Wiem, niezbyt fair co do pracodawcy, ale finansowo wiele zyskujesz przed i po urodzeniu, jesli tylko jestes zatrudniona. Ten czas tez Ci sie liczy do emerytury - jednym slowem jest wiele korzysci.
Luca - Witam tak wiem ze za nie długo zaczyna mi sie okres ochrony , wyczekuje go z nie cierpliwością a do tego czasu musze jakoś wytrwać dziekuje za miłe słowo
A co do tych korzyści to co masz dokładnie na myśli ? Ja z tego tytułu że jestem zatrudniona będę mieć tylko ten okres ochrony 6tyg przed i 8 po
-
MonikaDM wrote:Ja akurat tego nie pochwalam. Pozniej sie wszyscy dziwia ze mlodych kobiet nikt nie chce zatrudniać. Poza tym finansowo i tak przez rok po porodzie dostaje sie Elterngeld. A w takiej sytuacji ja na miejscu pracodawcy poszlabym do sadu pracy, ze pracownik ukryl ciążę, co jest latwe do udowodnienia bo albo masz juz wpis do karty ciazy albo masz juz wizyte za soba i jest to odnotowane w Praxis. Wystarczy, ze pracodawca wystapi o udostepnienie danych przes sad do Praxis i latwo udowodni ze ciążę ukrylas. Ale to moje zdanie.
MonikaMD, nawet jesli jestes w ciazy i wiesz o tym, masz prawo ukryc to podczas rekrutacji. Pomijajac juz fakt, ze pracodawca nie ma prawa Cie o to spytac - wlasnie po to, aby Twoje osobiste sprawy jak ciaza nie wplywaly na decyzje o zatrudnieniu. Poza tym, w Niemczech jak pewnie wszytskie dobrze wiemy, nie da sie od tak pojsc na zwolnienie lek. z powodu ciazy. I to juz chroni interes pracodawcy, ktory ma wieksza pewnosc, ze nie zniknie mu pracownica, bo uznala, ze nalezy jej sie wolne z racji samej ciazy.