Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
dewa wrote:Cześć Dziewczyny, mieszkam pod Kolonią, jestem w pierwszej ciąży i jestem ubezpieczona w AOK. Mam pytanie o badania genetyczne. Czy tytaj też się robi tak jak w Polsce test pappa? Jestem dopiero w 9 tygodniu, miałam dopiero dwie wizyty, w tym jedno usg płatne. Badali mi krew, mocz, ważyli. Możecie mi napisać jakie badania genetyczne miałyście? A może sama powinnam lekarza wypytać? Są tu jakieś Mamusie z okolic Kolonii???
Pozdrawiam serdecznie!!!
Witaj Dewa
Mieszkam w Kerpen Bruugen i poszukuje polskiej położnej z naszej okolicy? Jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o organizacje wszystkigo co zwiazane z ciąża w niemczech. No i jest to moja pierwsza. Lekarza już mam i byłam na pierwszej wizycie potwierdzić dwie kreski na teście. Bede wdzieczna za odpowiedz,a mysle,ze moje pytania pojawia sie tutaj jeszcze nie raz.
Pozdrawiam serdecznie -
Prenatalne nie są w standardzie. Bez skierowania są dodatkowo płatne, ze skierowaniem pokrywa Kk, jeśli są wskazania. Ceny prenatalnych jak więkość rzeczy zależą od miejsca zamieszkania i praktyki. Za leczenie i leki pełnopłatne zbierajcie rachunki/recepty, czasem można uzyskać zwrot od Kk lub z podatku. Poza badaniami warto pomyśleć o wyborze szkoły rodzenia i miejsca porodu (czasem trzeba się wcześniej zapisać)
-
Myszka ja tez mieszkałam w Kerpen tu masz listę położnych które maja ten rejon juz na dwóch pierwszych stronach masz dwie polskie położne . Musisz poprzeglądać przeważnie jest napisane w jakich językach mówią
Myśle ze jak wybierzesz jakaś położna ona napewno cię pokieruje i powie co najlepsze . Ja np. Dostałam listę w jakim tygodniu jakie badania wizyty itd itd do tego szkole rodzenia miała i pomagała dosłownie we wszystkim od wyprawki po akupunkturę
http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50170&B1=1&START=1&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz
To jest do plz 50170
A tu 50169
http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50169&B1=1&START=16&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibzWiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 21:34
-
Jutro rano startujemy do Polski!Jak zawsze bagażnik wypchany po brzegi,a zawsze obiecujemy sobie ze tym razem weźmiemy mniej rzeczy ale z dzieckiem to się chyba nie da Ale się cieszę,bo Mąż ma wolne i bedzie z nami 4 tyg Dla mnie to mega odciążenie i radość z rodzinnego wspólnego czasu
Trzymajcie kciuki za bezpieczna podróż dla nas :*
Co do zamachu jaki się wydarzył w Berlinie jestem przerażona i zdruzgotana!Tak strasznie mi żal tego kierowcy i ludzi którzy zginęli i to tuż przed świetami!!! Przeciez na tego kierowcę mogły czekac dzieci w domu i żona,pewnie juz sie doczekać nie mogli kiedy wróci na święta aż wczoraj zasnąć nie mogłam,bo ciagle o tych ludziach myslalam,a rano tez od razu wiadomości z Mężem włączyliśmy..Przeciez to mogło spotkać każda z nas lub naszych bliskich!Straszne jest to co dzieje sie w DE a bedzie tylko gorzej!Ja sie tu w ogóle bezpiecznie nie czuje tzn my mieszkamy pod miastem,wiec tu jest ok,ale jak jedziemy do miasta na jakies większe zakupy to masakra,a jeszcze te Niemcy takie przeludnione.
-
Ewelina miałam akupunkturę bo Pani położna wierzyła ze przyspieszy to moj poród zaczęła w 37 ty robić a urodziłam i tak prawie w terminie .
Koalka dlatego ja się cieszę ze mieszkam na tej mojej wiosce tu raczej nic nam nie grozi ... większych miast nie nawidze ...
-
Magdalena, tu chyba sporo poloznych stosuje skupunkture z tego co przegladalam ta stronke z pobożnymi.
Natusia ja w ogóle nie ppjmuje niemieckiej strategii, czemu oni ich przyjmują . Zaraz oglosza, ze znalezli sprawce nawet jeśli nie znaja i będzie " wszystko ok " -
nick nieaktualnyMy sie nigdy nie dowiemy jak jest naprawdę z tymi "atakami". Moze one sa naprawdę, moze to sa polityczne zagrywki miedzy państwami, a moze jest to tak jak w Turcji, gdzie podobno Erdogan podklada bomby zeby miec powod dla swoich poczynan i zeby zastraszyc ludzi. My jestesmy na szarym koncu informacyjnym i to co do nas dociera w rzeczywistym czasie niejednokrotnie zostaje po srodze dwa razy zdementowane i zmienione. Oczywiscie mam nadzieje, ze zadnej z forumowych dziewczyn nic nie jest i zal mi ludzi ktorzy tam niewinnie zginęli i ich rodzin.
-
Hej Dziewczyny My juz w Polsce Musze pochwalić moje dziecko poprostu anioł,dzielniejszy i mniej marudny od mamusi w podróży wyjechaliśmy przed 9 rano a ok.20-stej dopiero zajechaliśmy na miejsce,a on ani razu nie zapłakał,nie zamarudził nawet zabawek nie musiałam wyciągać,tylko na tablecie patrzyl jak ja gram i pare piosenek mu puściłam.Do samego końca dobry humor go nie opuszczał i jeszcze mnie rozśmieszał
A jeszcze wcześniej pisalyscie o kąpieli to mój syncio o dziwo wody nie pije,zawsze z pianka małą mu robimy i najwyżej w niej nurkuje,ale zeby specjalnie pic to nie..
Magdalena no my tez na wiosce i tak jak pisałam tu jest ok,no ale to o cała sytuacje w kraju chodzi,politykę państwa i ze w kraju jest niebezpiecznie itp a przeciez każda z nas czasami jeździ do większego miasta,do centrum handlowych itp a tam niestety,ale ja juz sie bezpiecznie nie czuje.Nie jestem rasistką,ale uchodźca nie ufam.
Monika ja sie z Tobą w pełni zgadzam,ale co z tego czy to wariat opętany swoja religia czy tez strategia polityczna?co nam czy tym ludziom po tym co w tej tragedii zginęli lub stracili swoich bliskich?Mnie nawet "ta prawda" nie interesuje,dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo moich bliskich i teoretycznie,ze moze to spotkać każdego z nas, niedlugo będziemy sie bali wyjsć w DE do miasta,na imprezę czy do centrum hand.
-
Dziewczyny!
Zycze Wam zdrowych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia - niby standardowa formulka, alejakze to jest strasznie wazne to ZDROWIE i SPOKOJ zwlaszcza w dzisiejszym swiecie.
My po pracy ruszamy do Polski, mam nadzieje, ze bedziemy mieli spokojna podroz.
Trzymajcie sie! -
nick nieaktualnyDziewczyny z racji, ze jutro mam mase roboty a sobote przed południem jefziemy juz do teściów, to tez kuz dziś chce Wam życzyć:
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt. Rozkoszujcie sie każda chwila spędzona z bliskimi i zeby Was brzuchy nie bolały -
Magdalena2202 wrote:Myszka ja tez mieszkałam w Kerpen tu masz listę położnych które maja ten rejon juz na dwóch pierwszych stronach masz dwie polskie położne . Musisz poprzeglądać przeważnie jest napisane w jakich językach mówią
Myśle ze jak wybierzesz jakaś położna ona napewno cię pokieruje i powie co najlepsze . Ja np. Dostałam listę w jakim tygodniu jakie badania wizyty itd itd do tego szkole rodzenia miała i pomagała dosłownie we wszystkim od wyprawki po akupunkturę
http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50170&B1=1&START=1&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz
To jest do plz 50170
A tu 50169
http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50169&B1=1&START=16&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz -
dewa wrote:Myszkaaa witaj! Gratuluję przede wszystkim! Mieszkam w Balkhausen. Słyszałam o polskich położnych w Bergheim, ale dopiero w nowym roku będę szukać jakiejś dla siebie
Pozdrawiam -
Myszka ja mogę w Kerpen polecić Dr.med. Manfred Geus. Niemiec ale bardzo konkretny i ma w recepcji jedna Polkę . Albo miał 2lata temu . Prowadziłam u niego ciąże do 27 tygodnia zawsze jak poprosiliśmy robił usg a darmo normalnie trzeba płacić . Nie owijał w bawełnę prosto i szczerze gadał takich lekarzy lubię
Ja tez dziewczyny życzę wszystkich wesołych świat u nas mega młyn sprzątanie gotowanie prezentyWiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 20:53
-
Magdalena2202 wrote:Myszka ja mogę w Kerpen polecić Dr.med. Manfred Geus. Niemiec ale bardzo konkretny i ma w recepcji jedna Polkę . Albo miał 2lata temu . Prowadziłam u niego ciąże do 27 tygodnia zawsze jak poprosiliśmy robił usg a darmo normalnie trzeba płacić . Nie owijał w bawełnę prosto i szczerze gadał takich lekarzy lubię
Ja tez dziewczyny życzę wszystkich wesołych świat u nas mega młyn sprzątanie gotowanie prezenty
Również życzę wszystkim wesołych świąt spedzonych w gronie najbliższych :* -
Witam dziewczyny
Też wpadam życzyć Wam cudownych Świąt. Rodzinnej atmosfery i wytchnienia od trosk. No i oczywiście zdrowia,bo to najważniejsze!
Pochwale się też że dostaliśmy piękny prezent w tym roku,dwie kreski na teście jesteśmy strasznie szczęśliwi
Pozdrawiam
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek