X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga wlasnie chcialam pisac to samo. Masakra poprostu :(

17u93e5exqfllrog.png
  • Myszkaaa Debiutantka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Cześć Dziewczyny, mieszkam pod Kolonią, jestem w pierwszej ciąży i jestem ubezpieczona w AOK. Mam pytanie o badania genetyczne. Czy tytaj też się robi tak jak w Polsce test pappa? Jestem dopiero w 9 tygodniu, miałam dopiero dwie wizyty, w tym jedno usg płatne. Badali mi krew, mocz, ważyli. Możecie mi napisać jakie badania genetyczne miałyście? A może sama powinnam lekarza wypytać? Są tu jakieś Mamusie z okolic Kolonii???

Pozdrawiam serdecznie!!! :) :) :)

Witaj Dewa :)
    Mieszkam w Kerpen Bruugen i poszukuje polskiej położnej z naszej okolicy? Jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o organizacje wszystkigo co zwiazane z ciąża w niemczech. No i jest to moja pierwsza. Lekarza już mam i byłam na pierwszej wizycie potwierdzić dwie kreski na teście. Bede wdzieczna za odpowiedz,a mysle,ze moje pytania pojawia sie tutaj jeszcze nie raz.
    Pozdrawiam serdecznie :)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatalne nie są w standardzie. Bez skierowania są dodatkowo płatne, ze skierowaniem pokrywa Kk, jeśli są wskazania. Ceny prenatalnych jak więkość rzeczy zależą od miejsca zamieszkania i praktyki. Za leczenie i leki pełnopłatne zbierajcie rachunki/recepty, czasem można uzyskać zwrot od Kk lub z podatku. Poza badaniami warto pomyśleć o wyborze szkoły rodzenia i miejsca porodu (czasem trzeba się wcześniej zapisać)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka ja tez mieszkałam w Kerpen :) tu masz listę położnych które maja ten rejon juz na dwóch pierwszych stronach masz dwie polskie położne . Musisz poprzeglądać przeważnie jest napisane w jakich językach mówią :)

Myśle ze jak wybierzesz jakaś położna ona napewno cię pokieruje i powie co najlepsze . Ja np. Dostałam listę w jakim tygodniu jakie badania wizyty itd itd :) do tego szkole rodzenia miała i pomagała dosłownie we wszystkim od wyprawki po akupunkturę

http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50170&B1=1&START=1&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz
    To jest do plz 50170
    A tu 50169

http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50169&B1=1&START=16&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 21:34

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszkaaa witaj! Gratuluję przede wszystkim! :) Mieszkam w Balkhausen. Słyszałam o polskich położnych w Bergheim, ale dopiero w nowym roku będę szukać jakiejś dla siebie ;)

Myszkaaa lubi tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena w jakim celu mialas akupunkture?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro rano startujemy do Polski!Jak zawsze bagażnik wypchany po brzegi,a zawsze obiecujemy sobie ze tym razem weźmiemy mniej rzeczy :D ale z dzieckiem to się chyba nie da ;) Ale się cieszę,bo Mąż ma wolne i bedzie z nami 4 tyg :D Dla mnie to mega odciążenie i radość z rodzinnego wspólnego czasu :)
    Trzymajcie kciuki za bezpieczna podróż dla nas :*

Co do zamachu jaki się wydarzył w Berlinie jestem przerażona i zdruzgotana!Tak strasznie mi żal tego kierowcy i ludzi którzy zginęli i to tuż przed świetami!!! Przeciez na tego kierowcę mogły czekac dzieci w domu i żona,pewnie juz sie doczekać nie mogli kiedy wróci na święta :( aż wczoraj zasnąć nie mogłam,bo ciagle o tych ludziach myslalam,a rano tez od razu wiadomości z Mężem włączyliśmy..Przeciez to mogło spotkać każda z nas lub naszych bliskich!Straszne jest to co dzieje sie w DE a bedzie tylko gorzej!Ja sie tu w ogóle bezpiecznie nie czuje tzn my mieszkamy pod miastem,wiec tu jest ok,ale jak jedziemy do miasta na jakies większe zakupy to masakra,a jeszcze te Niemcy takie przeludnione.

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina miałam akupunkturę bo Pani położna wierzyła ze przyspieszy to moj poród zaczęła w 37 ty robić a urodziłam i tak prawie w terminie .

Koalka dlatego ja się cieszę ze mieszkam na tej mojej wiosce tu raczej nic nam nie grozi ... większych miast nie nawidze ...

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2016, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena, tu chyba sporo poloznych stosuje skupunkture z tego co przegladalam ta stronke z pobożnymi.

Natusia ja w ogóle nie ppjmuje niemieckiej strategii, czemu oni ich przyjmują :/. Zaraz oglosza, ze znalezli sprawce nawet jeśli nie znaja i będzie " wszystko ok "

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sie nigdy nie dowiemy jak jest naprawdę z tymi "atakami". Moze one sa naprawdę, moze to sa polityczne zagrywki miedzy państwami, a moze jest to tak jak w Turcji, gdzie podobno Erdogan podklada bomby zeby miec powod dla swoich poczynan i zeby zastraszyc ludzi. My jestesmy na szarym koncu informacyjnym i to co do nas dociera w rzeczywistym czasie niejednokrotnie zostaje po srodze dwa razy zdementowane i zmienione. Oczywiscie mam nadzieje, ze zadnej z forumowych dziewczyn nic nie jest i zal mi ludzi ktorzy tam niewinnie zginęli i ich rodzin.

• Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny ;) My juz w Polsce :) Musze pochwalić moje dziecko poprostu anioł,dzielniejszy i mniej marudny od mamusi w podróży ;) wyjechaliśmy przed 9 rano a ok.20-stej dopiero zajechaliśmy na miejsce,a on ani razu nie zapłakał,nie zamarudził nawet zabawek nie musiałam wyciągać,tylko na tablecie patrzyl jak ja gram i pare piosenek mu puściłam.Do samego końca dobry humor go nie opuszczał i jeszcze mnie rozśmieszał :D

A jeszcze wcześniej pisalyscie o kąpieli to mój syncio o dziwo wody nie pije,zawsze z pianka małą mu robimy i najwyżej w niej nurkuje,ale zeby specjalnie pic to nie..

Magdalena no my tez na wiosce i tak jak pisałam tu jest ok,no ale to o cała sytuacje w kraju chodzi,politykę państwa i ze w kraju jest niebezpiecznie itp a przeciez każda z nas czasami jeździ do większego miasta,do centrum handlowych itp a tam niestety,ale ja juz sie bezpiecznie nie czuje.Nie jestem rasistką,ale uchodźca nie ufam.

Monika ja sie z Tobą w pełni zgadzam,ale co z tego czy to wariat opętany swoja religia czy tez strategia polityczna?co nam czy tym ludziom po tym co w tej tragedii zginęli lub stracili swoich bliskich?Mnie nawet "ta prawda" nie interesuje,dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo moich bliskich i teoretycznie,ze moze to spotkać każdego z nas, niedlugo będziemy sie bali wyjsć w DE do miasta,na imprezę czy do centrum hand.

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!
    Zycze Wam zdrowych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia - niby standardowa formulka, alejakze to jest strasznie wazne to ZDROWIE i SPOKOJ zwlaszcza w dzisiejszym swiecie.

My po pracy ruszamy do Polski, mam nadzieje, ze bedziemy mieli spokojna podroz.

Trzymajcie sie!

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja również życzę udanych świat i hucznej zabawy sylwestrowej :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z racji, ze jutro mam mase roboty a sobote przed południem jefziemy juz do teściów, to tez kuz dziś chce Wam życzyć:

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt. Rozkoszujcie sie każda chwila spędzona z bliskimi i zeby Was brzuchy nie bolały :)

• Myszkaaa Debiutantka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Myszka ja tez mieszkałam w Kerpen :) tu masz listę położnych które maja ten rejon juz na dwóch pierwszych stronach masz dwie polskie położne . Musisz poprzeglądać przeważnie jest napisane w jakich językach mówią :)

Myśle ze jak wybierzesz jakaś położna ona napewno cię pokieruje i powie co najlepsze . Ja np. Dostałam listę w jakim tygodniu jakie badania wizyty itd itd :) do tego szkole rodzenia miała i pomagała dosłownie we wszystkim od wyprawki po akupunkturę

http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50170&B1=1&START=1&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz
    To jest do plz 50170
    A tu 50169

http://www.hebammensuche.de/hebverz.html?PLZ=50169&B1=1&START=16&NOWELCOME=1&EXT=0&ID=ibz
    Magdalena dziękuję ;) teraz jestem w drodze do Polski więc jak będę miała tylko chwile to zobaczę stronki ;) w razie pytań będę do sąsiadek z Kerpen pisać ;)

• Myszkaaa Debiutantka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Myszkaaa witaj! Gratuluję przede wszystkim! :) Mieszkam w Balkhausen. Słyszałam o polskich położnych w Bergheim, ale dopiero w nowym roku będę szukać jakiejś dla siebie ;)
    Dewa dziękuję ;) dzieli nas w sumie tylko las. Teraz w wolne muszę poczytać o badaniach jakie się robi w poszczególnych tyg.bo dostałam kartki od swojego lekarza,ale ze mój niemiecki nie należy do dobrych. To na pewno zaczerpnie informacji od Was kobitki ;) a do jakiego lekarza chodzisz Dewa?
    Pozdrawiam ;)

Wysłany: 22 grudnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka ja mogę w Kerpen polecić Dr.med. Manfred Geus. Niemiec ale bardzo konkretny i ma w recepcji jedna Polkę . Albo miał 2lata temu . Prowadziłam u niego ciąże do 27 tygodnia zawsze jak poprosiliśmy robił usg a darmo normalnie trzeba płacić . Nie owijał w bawełnę prosto i szczerze gadał takich lekarzy lubię :)

Ja tez dziewczyny życzę wszystkich wesołych świat :) u nas mega młyn sprzątanie gotowanie prezenty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 20:53

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Myszkaaa Debiutantka

Wysłany: 23 grudnia 2016, 01:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Myszka ja mogę w Kerpen polecić Dr.med. Manfred Geus. Niemiec ale bardzo konkretny i ma w recepcji jedna Polkę . Albo miał 2lata temu . Prowadziłam u niego ciąże do 27 tygodnia zawsze jak poprosiliśmy robił usg a darmo normalnie trzeba płacić . Nie owijał w bawełnę prosto i szczerze gadał takich lekarzy lubię :)

Ja tez dziewczyny życzę wszystkich wesołych świat :) u nas mega młyn sprzątanie gotowanie prezenty
    Magdalena no niestety u mnie z niemieckim kiepsko,więc mogłabym się nie dogadać. Lekarza już wybrałam, byłam u tej lekarki 2 razy zanim miałam fasolke w brzuchu. Marianne Schieren przyjmuje we Frechen. (Polka jest tu juz długo,bo ciężko idzie jej mówię po polsku,ale ważne,że się rozumiemy).Przesympatyczna kobieta,mam nadzieję,że sprawdzi się równie dobrze teraz ;)
    Również życzę wszystkim wesołych świąt spedzonych w gronie najbliższych :* ;)

• Muniek Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2016, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)
    Też wpadam życzyć Wam cudownych Świąt. Rodzinnej atmosfery i wytchnienia od trosk. No i oczywiście zdrowia,bo to najważniejsze!
    Pochwale się też że dostaliśmy piękny prezent w tym roku,dwie kreski na teście :) jesteśmy strasznie szczęśliwi :D
    Pozdrawiam

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 23 grudnia 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek gratulacje pochwal sie jeszcze który to tydzień :)

Muniek lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
‹‹ 822 823 824 825 826 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ