Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziękuję dziewczyny Ewelina to jest sam początek,dziś dopiero 6tc zaczynam. Ale już powoli objawy są,jestem senna strasznie. Zasypiam na stojąco do lekarza planuje dopiero po powrocie do de,czyli po nowym roku. Wtedy już pewnie serduszko zobacze
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Muniek wrote:Dziękuję dziewczyny Ewelina to jest sam początek,dziś dopiero 6tc zaczynam. Ale już powoli objawy są,jestem senna strasznie. Zasypiam na stojąco do lekarza planuje dopiero po powrocie do de,czyli po nowym roku. Wtedy już pewnie serduszko zobacze
U mnie również 6 tc. i objawy dają mi popalić, od 5 tc do 6 tc bolało mnie podbrzusze, teraz przestało, ale również śpię na stojąco,co chwilę jestem głodna i mam nadęty brzuch i tak jak mówisz cudowny prezent pod choinkę
Ja jak się martwiłam o to że nie możemy mieć fasolki, tak teraz jest fasolka , a martwię się o to żeby było wszystko dobrze. Dziwne uczucie.
-
nick nieaktualnyMyszka bo to tak jest wlasnie. Jak my sie staralismy to w którymś momencie od zmyslow odchodzilam i sie martwilam. Jak pojawila sie druga kreska na teście to sie martwilam eby wszystko bylo dobrze Teraz moja fasolka ma 2 latka prawie i sie wkolko martwię Tak juz chyba mamom zostaje od początku ciąży na zawsze
-
Myszkaaa mnie bardzo w 1 ciąży bolal.brzuch to dla ciala nowość wszystko sie tam musi porozciagac w 2 ciąży juz luzik W 1 ciąży moje zdrowie psychiczne chyba bardzo ucierpialo do pierwszego badania prenatalnego to byl dla mnie koszmar. Czarne wizje mnie nie opuszczaly a kazdy objaw sprawdzalam w necie ojjj nie polecam ... Druga ciaza luzik nie mam.czasu na czytanie pierdol i obserwowanie każdego centymetra mojego ciala
Muniek no to super. Pamietam jak test potwierdzil u mnie pierwsza ciaze a tu juz za 3 miesiące drugie dziecko rodzę Bardzo sie juz nie mogę doczekac, trochę mam stracha jak sie zaglebie w myślach, ale i tak juz bym choć luty chciala -
Myszka to jest normalne,ja też cały czas się martwię. Martwię się zawsze o mojego synka,a teraz jeszcze o tą kropeczke która rośnie już raczej tak do końca życia będzie.
A na kiedy wypada Ci termin? Bo mi jakoś koniec sierpnia. Trochę przeraża mnie zaawansowana ciąża w lecie,no ale tak już wypadło
Ewelina czas niesamowicie ucieka,ja też cały czas nie mogłam się doczekać porodu a teraz mój Sami ma już ponad 1,5roku także jeszcze trochę a druga dzidzia będzie z wami.
Dziewczyny z lekkim opznieniem,ale też chciałam życzyć Wesołych Świąt spędzonych w miłej i rodzinnej atmosferze!
Muniek Gratulacje!Kolejna ciężarówka z mała różnica wieku u dzieci wśród nas-fajnie! Co za miła niespodzianka
A co objawów ciążowych,to u mnie tak samo jak u Eweliny w 1 ciąży miałam gorsze i tez miałam bóle brzucha i to b.mocne ze bez nospy ani rusz,a w 2 ciąży ani razu nawet mnie w brzuszku nie zakułoWiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2016, 07:30
-
Witajcie dziewczyny
W końcu znalazłam chwilkę czasu i mam do was ogromną prośbę.
Dostałam od swojej lekarki kilka (ok 12str.)informacji do poczytania. Niestety nie jestem długo w Niemczech (mój niemiecki jest słaby) i jest to moja pierwsza ciąża. Dokładnie chodzi o badanie jakie się wykonuje w poszczególnych tygodniach ciąż. Wiem na pewno,ze są dodatkowo płatne, ale to najmniejszy problem
Napisałam tutaj kawałek pierwszej strony no i póki co dla mnie najważniejsze wyszczególnione badania.
Proszę Was o pomoc :*
Z góry dziękuje i czekam na informacje
Ściskam Was mocno
First-Trimester Screening (12-14 Schwangerschaftswoche)
(NT - screening frühe Organdiagnostik)
Organdiagnostik (21-24 Schwangerschaftswoche)
(erweitertes Basis-Ultraschalluntersuchung und aus ausfuhrliche Feindiagnostik)
Drittes Trimenon Screening (29-32 Schwangerschaftswoche)
(Wachstumskontrolle, Uberprufung der Blutversorgung, Ausschluss aspat erkennbarer Anomalien)
Invasive Eingriffe
Amniozenteste ( Entnahme von Fruchtwasser)
Chorionzottenbiopsie (Entnahme von Mutterkuchengewebe)
Fetalblutentnahme (Entnahme von Nabelschnurblut)
Nicht invasive Pranataldiagnostik (NIPD)
Genetische Beartung -
nick nieaktualnyMyszka pierwszy trymestr 12-14 tydzien ciąży to badanie pierwszego trymestru plus badanie NT - przeziernosc karkowa.
21-24 t.c. usg drugiego trymestru (szczegolowe badanie organow...?)
29-32 t.c. badanie trzeciego trymestru. (Badanie wzrostu, badanie krwi, wykluczenie widocznych anomali...nie wiem co to aspat bo kojarzy mi sie to tylko z watroba)
Zabiegi inwazyjne:
Amniopunkcja (pobraniewod plodowych)
Badanie kosmowki (pobranie z macicy)
Pobranie krwi plodu (z pepowiny)
Nie inwazyjne badanie prenatalne (nipd)
Genetyczne doradztwo.
Nie wiem co z tego jest platne bo nie pisze. Moze tez ktoras z dziewczyn ktora bardziej zna niemiecki albo jest tez w ciazy i jest bardziej na bierzaco niech tez sie wypowie bo ja nie jestem tych medycznych terminów w 100% pewna.
-
MonikaDM wrote:Myszka pierwszy trymestr 12-14 tydzien ciąży to badanie pierwszego trymestru plus badanie NT - przeziernosc karkowa.
21-24 t.c. usg drugiego trymestru (szczegolowe badanie organow...?)
29-32 t.c. badanie trzeciego trymestru. (Badanie wzrostu, badanie krwi, wykluczenie widocznych anomali...nie wiem co to aspat bo kojarzy mi sie to tylko z watroba)
Zabiegi inwazyjne:
Amniopunkcja (pobraniewod plodowych)
Badanie kosmowki (pobranie z macicy)
Pobranie krwi plodu (z pepowiny)
Nie inwazyjne badanie prenatalne (nipd)
Genetyczne doradztwo.
Nie wiem co z tego jest platne bo nie pisze. Moze tez ktoras z dziewczyn ktora bardziej zna niemiecki albo jest tez w ciazy i jest bardziej na bierzaco niech tez sie wypowie bo ja nie jestem tych medycznych terminów w 100% pewna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 09:37
-
hej nie wiem czy już u Was pisałam, czy też nie, ale postu znaleźć nie mogę.
Jestem w 8 tc i mieszkam w Krefeld
Byłam już na dwóch wizytach, kolejna 11.01.17. To moja pierwsza ciąża, więc jestem zielona -
Marjotka witaj,to masz termin też na sierpień tak jak ja i Myszka ale fajnie się złożyło szkoda że z mojej okolicy nigdy nikogo nie ma.
A jak się czujecie dziewczyny? Ja padam bez przerwy ze zmęczenia. Nic nie robie a jestem wynkonczona i senna. No i tak samo jak w pierwszej ciąży odrzucilo mnie od kawy
marjotka - witam ja juz w 34tc i również pierwsza ciąża , ciesz się każdą chwilą ten czas tak szybko leci że nim się odwrócisz będziesz na końcówce ja przy najmniej tak mam tak to wszystko szybko zleciało i już nie długo nasz malutki będzie z nami
-
nick nieaktualnyKinga. wrote:Wszystkie są dodatkowo płatne chyba że lekarz prowadzący da skierowanie. Miałam robione to 2 Usg (bardzo dokładne trwało ok godz, lekarka z kliniki specjalizującej się w badaniach prenatalnych oglądała każdy narząd, kości itp.Było dużo bardziej dokładne od tego usg 2 trym. Prywatnie kosztowało coś ok 200-240€ (dokładnie nie pamiętam), ale że dostałam skierowanie, to nic nie zapłaciłam.
Ja mialam tez to drugie usg, z mierzeniem wstystkich organow wew. dziecka, badaniem przeplywow, na pewno z 45 min. trwalo i nie placilam. Trzecie tez malam takie jak w opisie lub bardzo podobne i nie placilam. Placilam za pierwsze usg z badaniem NT, testem pappa i jakims szczegolowym mierzeniem i za to placilam 200€. Dlatego naisalam Myszce, ze nie wiem co jest platne dodatkowo bo jasno nie to napisane. -
nick nieaktualny
-
MonikaDM wrote:Marjotka witaj. Jak jestes "zielona" to pytaj. Pomozemy jak możemy
W lipcu dostałam kundigung z mojej pracy i jestem do dziś na zasiłku z job center (chciałam sprachkurs, a wysyłali mnie na jakieś kursy zawodowe przez 5 miesiecy). Ogólnie zasiłek mam przyznany do 30.01.17 i poźniej Pani w JC powiedziała, że będę musiała radzić sobie sama. O ciąży nic nie powiedziałam, bo nie wiedziałam, poza tym to dopiero 8 tydzień. Może macie pomysł, doświadczenie co w takiej sytuacji teraz ? Mam isc do pracy i udac, że w ciąży nie jestem (raczej nikt ciężarnej nie przyjmie. tygodnie temu miałam plamienie, co prawda nic poważnego nie stwierdzili, ale strach pozostaje... ? Czy może w DE jest coś takiego jak ochrona ciężarnych i po porodzie ? Powinni mi przedłużyć z racji ciąży ten zasiłek czy nie ma szans ??
Przepraszam, ze taki długi post, ale za bardzo nie wiem co robic. w Caritas doradziła mi Pani, że powinnam iść do pracy i nic nie mówić... co Wy na to ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 18:25
-
nick nieaktualnyMarjotka ja akurat nie jestem za tym żeby ukrywac ciążę przed pracodawcą. JC czy Arbeitsamt? AA chyba nie przedłuża zasiłku z racji ciąży chyba ze dostaniesz od lekarza zakaz wykonywania pracy, coś takiego mi sie o uszy obilo ale ile w tym prawdy to nie wiem i to raczej dotyczyło zasiłku z JC. Ogolnie ja bym im tez o ciąży powiedziała. A Twój partner, ojciec dziecka, on pracuje?
To ze bylas pod ubezpieczeniem męża nie oznacza ze on placil za Ciebie skladki (chyba ze to bylo prywatne ubezpieczenie), ty tylko bylas podpieta pod jego ubezpieczenie czyli mieliscie prawdopodobnie Familienversicherung. Teraz prawdopodobnie musisz sie ubezpieczyc sama.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 20:43