X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • dewa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, które nie są mężatkami, proszę o pomoc!!!

Czy po narodzeniu Dzieci załatwialiście Vaterschaftsanerkennung i Sorgeerklärung - dokumenty potwierdzające uznanie ojcostwa oraz prawa rodzicielskie?

Do tego są potrzebne wielojęzyczne odpisy aktów urodzenia rodziców. Mieliście te na drukach międzynarodowych ale po polsku, czy tłumaczone na niemiecki przez tłumacza przysięgłego???

Będę bardzo wdzieczna za odpowiedzi :)

qb3canlimmmj6sap.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ja kilka razy tez sprzedalam ubranka po malym. Ale ja nie mam do tego cierpliwości a teraz i czasu. Wiekszosc mam to by chciała za darmo, jeszcze przyjsc poogladac, powybierac, albo o jedną rzecz piszą po kilka maili, i proszą o "szczegolowe" zdjęcia, wymiary z przodu, z tylu, z boku, obwodu rekawa i Bog jeden wie co jeszcze. Jak nie robilam kursu to latalam jak glupek z aparatem bo zdjęcia w dziennym świetle czy kuzwa przy lampie a później taka mamusia stwierdziła, ze ona to by jednak "bardziej granatowy" chciała. To nie byly pojedyncze przypadki. Albo jasno pisalam, ze sprzedaje caly pakiet a one się pytały po ile ta bluza albo te spodnie. Krew mnie zalewala. Teraz kupuje używane albo tanie, nie zal mi wyrzucić a tych w lepszym stanie oddac (w PL sa dwie potrzebujace mamy które znam). Jak ktos chce kupowac uzywane to niech tak nie cuduje albo niech czyta co jest w ofercie.

Jedyne w co inwestuje to buty, bo sama wiem, ze wygodne buty to podstawa. Zauważyłam ze ze sportowych Puma ma bardzo dobre buty nie tylko dla dzieci, a ze blisko mamy Outlety i Puma tam wlasnie jest to malemu tam kupujemy buty na wiosne czy jesień. A i dres ostatnio za 15€, albo moze nawet 13€ kupilismy (spodnie i bluza), nie pamietam dokladnie. Sama upolowalam tam buty za 12€.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa jak niektore dzuewczyny to zalatwialy to musialo to byc gotowe jeszcze przed porodem. I akty musialy byc międzynarodowe albo przetlumaczone przez tlumacza przysieglego.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika z tym sprzedawaniem dokladnie jak piszesz. Ja malej rzeczy nie sprzedaje, ale jak bylam jeszcze w pl to sprzedawalam swoje sukienki. Bo czlowiek kupuje na wesele zalozy raz a później leży 200zl aż wyjdzie z mody i wyrzucić trzeba. To jak mi pisaly o dodatkowe zdjecia czy wymiary to nawet nie odpisywalam. A najlepiej bylo jak sprzedawalam suknie ślubna i pisalam ze s, a chyba 3 dziewczyny byly przymierzyć no zadna z nich s raczej nie miala ale jeszcze przez Tel mowilam Male s. Jeszcze ta sukienka ręcznie miala naklejane perelki caly gorset i co kto przymierzal to sie sypalo, takie nerwy mialam, ze jednej powiedzialam ofen, ze w nią nie wejdzie, ale ona by chciala chociaz przymierzyć no ręce opadają. W końcu kupila ja dziewczyna z nad morza bez przymiarki wyslalam.poczta i tyle.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a to mnie zaskoczyłaś ja nigdy nie miałam takich jazd z sprzedawaniem ubranek . Miałam zawsze pojedyncze rzeczy zdjęcia z każdej strony napisane przeważnie w jakim stanie ile wysyłka i szło . Chyba miałam pecha na ludzi :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie mama od tygodnia i dzis akurat tez bylysmy na shoppingu i to o dziwo udanym! Jak nigdy kupilam sobie spodnie cardigan i nawet czapke i fajny t-shirt... mama tez se pokupila... dziwie sie bo ja to ogolnie strasznie lie lubie takich zakupow... mecza mbie ze hej!
    A co najlepsze nie mam dziecka.ale tez zawsze mega mnie ciagnie w szczegolnosci na dzialy dzieciece...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Monika ja też wiem o czym piszesz :-P , ostatnio sprzedawalam kostium Pszczółki z zeszłego karnawału, ogłoszenie wisialo miesiaca przez ten czas kilkadziesiąt bezsensownych maili! kurde nie dość że za 5e to milion pytań, tak jak piszesz, a wymiar a jaki stan a co a jak a w ogłoszeniu pisało wyraźnie że 92 i stan idealny! I zdjęć pełno, no szlak mnie trafiał na te wiadomości, albo ile przesyłka, jak wysylalam linka do DHL z wyliczeniem ze przesyłka 4.95 bo to musiało być w kartonie ze wzgl na takie usztywnione skrzydła to nie, za drogo! No cycki opadają.... Najlepiej za darmo oddać..., dlatego też nie kupuje drogich, a później oddaję lub do kosza i spokój z glupimi wymianami informacji, mi też szkoda na to nerwów

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a z jakiego niemieckiego biura jrzdzicie na wczasy?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina no niestety nawet w ciąży mozna zakupowo szaleć :D a to dobra torebka,zegarek,buty,sweterek taki długi nie zapinany,sukienki uniwersalne - to ostatnie moje łupy :D no niestety,ale zawsze jest na co kasę wydać buu :/

Ja mimo,ze synka kocham najbardziej na świecie to o sobie nie zapominam ;) Dbam o niego,zeby niczego mu nie brakło,ale niekoniecznie biegnę w pierwszej kolejności na dziecięcy dział ;)

Ja tak jak Magdalena lubię mieć,ale niekoniecznie po sklepach chodzić :P duzo korzystam ze sklepów internetowych,dla synka mniej,bo rozmiar rozmiarowi nierówny dla dzieciaków i lubię zobaczyć na żywo.

Co do zdjeć to fakt,ze słabo tu widać,tez próbowałam przybliżyć zdjęcie Eweliny,ale wszystko rozmazane,nawet nie widze jakiego koloru Twoja córa ma włosy?rude?chyba związane?mieliscie sesje świąteczna u fotografa?-fajnie :)
    Tutaj troche zachodu jest z wstawianiem tych zdjeć,a pózniej i tak w gąszczu postów giną...wiec jak ktoś ma konto na FB lub instagramie i ma ochote sie wymienić to jak najbardziej jestem za,bo tam jestem regularnie ;)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia ja nie mam ani fb ani nic innego siedzę tylko turaj :) a cóż to za torebkę o zegarek upolowałas ? Mam świra na tle dodatków torebek i butów :) cała reszta ubrań może być zwykła bez niczego za 5 € ale zegarek torebka biżuteria buty musza świecić Haha

Ewelina
    My organizujemy sobie sami wyjazdy szukamy zazwyczaj na internecie Ferienwohnung bądź mamy sprawdzone pare hotelów :)
    Ale z tego co wiem najlepsze oferty maja zawsze na lotniskach w biurach podróży :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia ja narazie zrezygnowalam z szaleństw odzieżowych, choć wiadomo nie do końca, ale takie ciążowe to sie nie licza :) Noga mi nie urosla palce nie zgrubly wiec dodatki mogę kupowac :)
    Córcia ma blond wlosy po rodzicach, choć urodzila sie z czarnymi później byly takie kasztanowe później wręcz ryże i ostatecznie są blond :) spięte bo ma dość dlugie w kąpieli to tak falują a i na plecy zaczynaja wchodzic :)
    Tak mielismy sesje juz w listopadzie taka świąteczna i brzuszkiwa bo ja jak na 4/5 miesiąc spory brzuch mialam, tu akurat nie widać bo tak nas ustawila i bluzka luzna

annaki pisala o takko wiec z córcia sie wybralysmy 2 godziny cierpliwie zniosla. W takko u nas poprzebierane te rzeczy choć i tak kupilysmy 3 czapki skarpetki bluzki . Jechalam z zamiarem kupienia cos mlodszej damie bylam w kik myslalam ze kupie pajacyka body śpiochy a w końcu jej kupilam tylko skarpetki w takko. Za to Emi zadowolona bo jeszcze w kik plaszczyk kupilam. To mala strojnisia w domu zalozyla plaszcxyk czapkę i rozebrać sie nie chciala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 23:39

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena aha myślę o wakacjach ale raczej isc zaplacic i mieć wszystko z Glowy. Sama nie wiem czy pojedziemy no niby bym chciala, ok września ale mala będzie dopiero miala 6 mies o jakos no nie wiem. Napewno jeśli będziemy jechac to wcześniej nie będę rezerwować bo to nigdy nic nie wiadomo.

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli mogę coś polecić z taki maluszkiem to Ferienwohnung . Możecie robić co chcecie kiedy chcecie i zawsze macie jakies dwa Pokoje a wieczorem chwile na siebie z mężem :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena chodzi ci o stronę Ferienwohnung.com ?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Dziewczyny a z jakiego niemieckiego biura jrzdzicie na wczasy?

Ja w 95% z TUI, 2 razy bylam z Alltours ich hotele tez sa ok.

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze macie racje ze sprzedawaniem ciuchow, ja po Jasiu wszystko zbieram, nie mam czasu tego sprzedac. 2 razy w tygodniu wracam o 19, 3 razy o 17, do pracy wyhcodze o 6:30 czasu brakuje mi na wszystko.

A nie chwalilam sie zaczelismy w zeszla sobote kurs n basenie dla 3-4 latkow, niestety 90% grupy to dzieci tuz przed 5 urodzinami, a to jest mega roznica jednak w tym wieku prawie 2 lat.
    Po 1 lekcji niewiele mozna powiedziec, ale prowadzacy typowy nauczyciel wuefista :) dzieciaki musza wszystko robic same np. zglaszac sie przy czytnaiu listy obecnosci (narazie Jas sie tak wstydzi ze nawet glowa nie kiwnie), przynosic samym pomoce do plywania z koszy. Niby ok, ale na 1 lekcji wszysktie dzieci byly tak zastraszone, ze zaden nie kumaly o co gosciow chodzi :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czar prysl mąż ma prawie miesiąc wolnego, ale na przełomie maja i czerwca, to z takim okruszkiem napewno nie pojedziemy:(

Endokobietko dobrze ze taki nauczyciel siostrzency chodza na pilke i trener nie od początku pokazal kto rządzi i teraz mu na glowe dzieci wchodzą.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena zazdroszczę życia bez FB,bo to pochłaniacz czasu :D
    Torebka obag,zegarek DW i tak polubiłam ten zegarek,ze moja ukochana Pandora na razie poszła w odstawke :O ale to skromny bez przepychu zegarek,jak lubisz świecidełka to mam tez z aparatu złoty z kryształkami i srebrny tez z diamencikami,ale mało juz je nosze..A wczoraj wyrzuciłam moją ukochaną torebkę armaniego,ale miała juz popękana skórę,ze dla mnie brzydko to wyglądało :(

Mój synek tez urodził sie z ciemnymi włosami,a teraz ma blond i loczki,jak aniołek wyglada :) Ewelina a sesje w DE mieliście?macie tu kogoś fajnego do sesji?Ja sie wlasnie rozglądam,bo synkowi kupiliśmy sesje w szpitalu,wiec hmm córcia miałby mieć teraz identyczna?sesja piękna,ale drugi raz to samo?no i tam tylko jedno tło i ten sam ubiór.Wiec teraz sama zaczęłam czegoś szukać no i nawet znalazłam,ale hmm 300€ za 30-50 zdjeć troche dużo...
    Ja tez chciałam sesje świąteczna,ale do PL za pozno jechaliśmy a te sesje to juz wlasnie w listopadzie.wiec musieliśmy sami sobie przy choince strzelać :D ale synek mało współpracował :D

Ewelina jesli dojazd własny to polecam booking/trivago jesli samolotem chcecie to TUI

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 20 stycznia 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina szukamy jakiegoś miejsca gdzie chcemy jechać Np Szwajcaria mniejwiecej miasto okolica i szukamy przez Google Ferienwohnung.

Natusia
    Mój mąż ma fb ale wchodzę naprawdę raz na miesiąc bo np. Napisze jakaś koleżanka z polski tak to nie mam co tam robić :)
    Mam tez zegarek DW ale bardzo mało go nosze jedynie jak naprawdę ubiorę bluzę z kapturem tak samo cluse są Ok ale mówię raz na miesiąc jednak ja zostaje przy ukochanym MK :) a z pandory dostałam pod choinkę ale bransoletkę cała z charmsami i bransoletkę z paul hewitt nie wiem czy widziała w krztalcie kotwicy niestety ma tylko jeden rozmiar . Teraz liczę na urodziny w lutym na MK ale rosegold dostałam tez pod choinkę nike w tym kolorze i musi pasować zegarek Haha

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matusia 300€ za 50 zd to chyba nie jest tak dużo. Normalnie to do 20 zdjęć masz i tez ok 500zl trzeba dać mowie jak w pl. Ciekawe czy w tym moim szpitalu robia sesje bo z chęcią bym sie zalapala :). My w pl robiliśmy przy okazji taka mam tam dziewczyne co teraz nam 3 sesje robiła.

201509284965.png
    201703075565.png
‹‹ 839 840 841 842 843 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ