X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia- Moj Maximilian nigdy nie byl nie smialkiem. On wszedzie pojdzie i wszystko jest w stanie sam załatwić. Bilans piciolatka sam zrobl bo my z najmlodszym synkiem bylismy w tym czasie w drugim gabinecie i nie mial z tym zadnego problemu. A znam dzieci co u lekarza bez mamy by nie zostaly. Jego lekko opozniony rozwoj spoleczny polegal na tym ze on dlugo nie bawil sie z dziecmi. Tak bywa u jedynakow. Dlugo bawil sie sam lub z nami i nikt inny go nie interesowal. Ot taki maly indywidualista. Teraz juz z tego wrosl i jest bardzo towarzyski. Julian za to jest troszke niesmialy ale juz teraz bardzo towarzyski i uwielbia bawic sie z dziecmi. To zasluga tego ze ma starszego brata wiec niemal od pczatku sie z nim bawi i to bardzo logicznie.

A co do tv to my jej za duzo nie ogladamy i wtedy jak Maximilan byl malutki to tv praktycznie ciagle byl wylaczony.. Teraz cos obejrzymy ale tez najczesciej jak telewizor jest wlaczony to dla dzieci. Czasem jak dzieci spia to obejrzymy sobie jakis dobry film z plytki lub yutube . Ogolnie czas wolny wolimy spedzic z dziecmi. Bawiac sie z nimi a gdy jest ladna pogoda to siedzimy na placach zabaw lub spacerujemy. Weekendy jezdzimy na rozne wycieczki i atrakcje dla dzieci. Teraz np. W sobote po karate Maximilianka bylismy na lodach a popoludniu festynie gdzie byly karuzele i inne atrakcje dla dzieci a w niedziele bylismy w lego Land. Na nastepny weekend planjemy isc na konie i dmuchawce oczywiscie jak bedzie ladna pogoda ;-)

A z mowa to sie nie martwcie. Moj Julian do dwoch lat praktycznie nic nie gadal. Na bilansie dwulatka lekarz kazal nam przyjsc z nim za dwa miesiace na powtorke z ta mowa bo nic tam nie powiedzial. Ja sie tym nie martwilam bo wiem ze u dzieci dwujezycznych mowa czesto jest opozniona no i mialam racje. Po tych dwoch miesiacach gadal juz duzo lepiej a teraz to juz nikt go nie przegada bo nadaje jak katarynka w dwoch jezykach. Oczywiscie jeszcze sepleńi ale wiem ze to tez z czasem sie zmieni :-)

Cierpliwa- Trzymam kciuki ;-) Ja pierwsza ciaze tez mialam stymulowana i tez mialam dwa piekne pecherzyki.... No i byla to ciaza blizniacza tak ze tobie tez jej zycze bo masz duze szanse ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 21:10

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wam kochane wszystkim :*
    Mam nadzieje ze niedlugo bede tu pisac jako ciezarna...

Mamax :* zobaczymy jak to wyjdzie, mezowi sie blizniaki marza hehe... mi to byle chociaz jedno bylo...
    Ja juz bylam stymulowana tez 7 cykli w piatym zaszlam w ciaze ale trwala tylko do 10tc pozniej jeszcze 2 stymulacje i musialam przerwę zrobic... teraz wrocilam do.kwz i stymulacji z roznica ze zaczynamy odrazu od inseminacji juz.

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax piszesz o bilansie 2-latka, chodzi o u7? I tam dziecko ma cos powiedzieć? U nas to raczej będzie nie możliwe, bo Emilia będzie płakała ( ryczała, wyła) juz w drzwiach....

201509284965.png
    201703075565.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina- Na bilansie u7 wiele sie nie dzieje ale to wazne badanie. Lekarz mierzy i wazy dziecko. Sprawdza jak dziecko chodzi i mowi. Jak jest cos nie tak to daje skierowanie do specjalistow ale przy mowie to zazwyczaj kaze przyjsc za jakis czas na powtorke tak jak my to mielismy. Gdyby za tym drugim podejscie Julian nadal malo mowil to pewnie juz bysmy chodzili do lgopedy ale w tym czasie maly juz mi sie rozgadal. Nie wiem jak to jest gdy dziecko placze i nie współpracuje z lekarzem bo moje dzieci nigdy takich problemow nie mialy. Oni sie lekarza nie boja i nigdy nie placza.

Cierpliwa- Sporo przeszlas. Wierze ze wam sie uda ;-) Ja zaszlam w ciaze w trzecim stymulowanym cyklu. Ciaza bliznacza ale stracilam ja w 11 tc. Podobno przez to ze bralam za silne lek.i Malam zabieg oczyszczania macicy a po dwoch tygodnia calkowicie naturalnie zaszlam w ciaze z Maximiliankiem. Nie zabezpieczylismy sie bo nam mowiono ze nie musimy i ze po pol rocznej przerwie bede musiala od nowa sie leczyc. A tu prosze jaka niespodzianka. Z Julianem zaszlam w pierwszym cyklu stymulacji i pomimo krwawien udalo nam sie a Christian jest z calkowicie naturalnego cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2017, 21:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam na U7 mowy nie sprawdzano. Pytali sie tylko co dziecko mowi i czy wypowiada 30 (chyba, bo liczby dokladnie nie pamietam) slow w jednym jezyku.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax mam nadzieje ze teraz sie w koncu uda... my staralismy sie poltora roku z przerwa na zabieg ze wzgledu na zly wynik krebsversorgung wykryli komorki powodujace raka... pozniej kinderwunschzentrum 5 miesiecy stymulacji i upragniona ciaza... zabieg mialam w 10tc pecherzyk byl jakby pusty ale po odstawieniu lekow nie zaczelam krwawic a beta nadal rosla ze lekarz sam zglupial... pozniej jak organizm doszedl do siebie przeszlam jeszcze dwie stymulacje ale organizm coraz gorzej reagowal na leki byly potrzebne coraz wieksze dawki i sie poddalam bo myslalam ze zwariuje... po dluzszej przerwie od klinik itp wrocilismy do kwz i lekarz odrazu zadecydowal o iui...
    No i tak zlecialy nam prawie 4 lata...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2017, 22:35

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, a te słowa to faktycznie muszą być słowa które w słowniku znajde?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na bilansie dwulatka tez pytali czy mówi około 30 słów i czy łączy dwa wyrazy np. Chodz mama .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa- Napewno wam sie uda tylko trzeba cierpliwosci i luzu. Trzymam kciuki ;-)

U nas lekarz pokazuje dziecku rozne obrazki a dziecko ma powiedziec co na nich jest. Oczywiscie z nami wczesniej tez przeprowadzil wywiad i my mu mowilismy ze maly jest dwujezyczny i ze jeszcze malo mowi . Moze jak dziecko placze i nie wspolpracuje a to widac juz od wejscia to lekarz wtedy daruje dziecku przepytanko zeby go nie stresowac...

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax dzieki:*
    No ja tez wierze ze predzej czy pozniej sie uda! Jeszcze nie wykorzystalismy wszystkich mozliwosci wiec nie ma co sie lamac. A poki co od roku mamy psiaka zeby w domu bylo weselej :)

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas lekarz nie pokazuje zadnych obrazkow. Wydaje mi sie ze dwulatki sa za male zeby mowic co jest na obrazku. Ale "rozmawiali" z malym, albo pielegniarka pytala gdzie lalka ma brzuszek, raczke, oko itd., dodam ze U7 robilismy pod sam kniec terminu a nie na poczatku lub w polowie.
    Pytali tez czy sklada dwa wyrazy Jak pisze Magdalena, bardziej czy probuje w ogole to robic.
    Slowa nie musialy byc idealnie piekne, slownikowe ale miala byc to konkretne slowa i mialy przypominac co faktycznie Maly ma na mysli. Jak powiedzielismy, ze mowi np. Tase zamiast Tasche czy Mincent zamiast Vincent to powiedzieli ze na tym etapie takie mowienie, urywanie koncowek czy nawet dwa slowa w innych jezykach sa w porzadku. Vincent dodatkowo rozumie wszystko co slyszy po rosyjsku, o trzeci jezyk tez pytalismy i nasi lekarze mowia ze mamy sie nie martwic mieszaniem. Wszystko sie wyklaruje Jak pojdzie do przedszkola i ze to jest naprawde super ze ma stycznosc z trzema jezykami bo bedzie mu latwiej Jak nie to wtedy bedziemy myslec o ew. logopedzie.
    Na U7 u Vincenta najbardziej zaskoczeni bylo ze potrafi naysowac prosta kreske po pielegniarce i probowal rysowac slimaka (zawijane kreski).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 13:40

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2017, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dwu latki chyba nie są za Male na mówienie co jest na obrazku lub pokazywanie Np gdzie jest kot na obrazku bo Emi juz jakiś czas to robi. Oczywiscie jak Np mamy książeczkę z warzywami i pytam gdzie jest groch to ona z pamięci pokazuje wiele rzeczy, ale jeśli chodzi o zwierzęta, czynności, rzeczy to nie ma problemu, ale nie zmienia to faktu, ze w gabinecie nie wyfobedzie z siebie innego glosu niż ryk. No jeśli chodzi o rysowanie to jak daje Emi dlugopis to raczej nic świadomego z tego nie wychodzi, na kartce zostaja kreski bo po prostu rusza reka hehe nic zamierzonego.

mamax a skąd rosyjski jeśli mozna wiedziec?

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 11 maja 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika u nas jeszcze np. Na tym bilansie było tak ze lekarz dał Colinowi klocki i chciał zobaczyć ze buduje wieże i miał owoce drewniane połączone rzepem w środku dał mu plastikowy nożyk raz pokazał jak się je "kroi " i miał to powtarzać tzn jedna rączka trzymać nóż jedna owoc i ciągłym ruchem zrobić na pół . O językach tez mówił ze super ze dwujęzyczny i w tym wieku normalne ze miesza

Ewelina radzę ci poszukać innego lekarza u nas od kiedy pamietam była sytuacja ze przy wejściu do przychodzi był taki ryk ze koniec każde badanie horror często brałam kogoś ze sobą żeby po szybkim badaniu w ryku ja mogłam wyjść i uspokoić Colina a ta osoba mogła wysłuchać lekarza i odebrać receptę . Jednego razu pojechaliśmy do szpitala w weekend był właśnie ten lekarz co teraz mamy ma przychodnie 20 km od nas od razy bez zastanowienia przepisałam Colina pierwszy raz moje dziecko po wyjściu z gabinetu wróciło do doktora żeby mu pomachać i podać rękę ! Ten lekarz ma taki spokój w sobie taki spokojny i mega nastawiony do dzieci ze Colin jak slyszy ze jedziemy do lekarza podnosi bluzkę otwiera buzia i czeka na szczepionkę !!! Teraz każda wizyty to marzenie i mogę isc od tego czasu do każdego lekarza . Mamy jednego hno Arzt który jest bardzo nie wyjściowy ale mega dobry Chodzimy często do niego bo Colin ma polipy i nawet tego przestał się bać .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina pokazywanie na obrazku, Jak pytasz gdzie kot, pies, kanarek, jablko to co innego niz wyrazne nazywanie. Pokazywanie bylo na wczesniejszym U.

Rosyjski u Nas od niani. Kiedys zapytala czy moze czasem tak do dzieci mowic. Ja teraz czasem tez mowie do malego po rosyjsku.

Budowanie tez bylo.

• Mamax Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas byly klocki i sortownik

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena pamietam jak pisalas o tej zmianie lekarza. Tu w tejpezychodni przyjmuje nas 2 różnych lekarzy i zawsze jest to samo. A my juz tyle razy zmienialusmy lekarza bo mi wiecznie cos niepasowalo, ze jz nie mam sil.

Monika mozee zle napisalam. Chodzilo mi ze Emi mówi co jest na obrazku jak sie jej pokazuje obrazek i też pokazuje gdzie jest Np krowa jeśli ja o to pytam.
    Powiem Ci, ze to super, ze ten 3 język tak mimo chodem jest wtrącony.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina nie od dzis wiadomo ze dziewczynki zazwyczaj mowia szybciej i wiecej ;) Sama to widzialam u dziewczynki ktora chodzila z Vincentem do TM. Wiec wierze ze Emi moze tez nazywac juz zwierzatka Jak sie jej pokaze ale raczej ogolnie to jest to pozniej. Vincent na poczatku co najwyzej na pokazanego psa mowil "wau wau" czy na krowe "muuu", jedyne co od dawna mu wychodzi "Katze", to akurat dlugo juz mowi, tylko np. w zeszle lato wiewiorki to tez bylo dla niego "Katze", na obrazku swinka morska czy jakis inny gryzin tez, nawet male pieski to byla Katze i juz.

• Mamax Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Dwulatki nie sa za male na pokazywanie obrazków. Moj Julian to robil chodzby na bilansie ( a robil go miesiac przed urodzinami) z tym ze nie mowil jeszcze wtedy duzo. Umial wtedy tez juz pokazac jak robi kot, pies, krowa itd. Teraz ma prawie 2,5 i potrafi juz liczyc do 10 w dwoch jezykach. Mowi alfabet chociaz nie zna wszystkich literek i uklada 20 czesciowe puzzle. Ale te umiejetńosci to zaleza od dziecka bo wiadomo ze kazde rozwija sie w innym tempie. Moj starszy syn Maximilian to wszystko co potrafi teraz robic Julian robil w wieku dwoch lat ale on jest do dzisiaj bardzo bystry :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:24

Wysłany: 11 maja 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a to nasi synowi mogą sobie przybić piątkę Colin ten liczy po niemiecku i angielsku do 10 :) alfabet bardzo chętnie tez ćwiczy jak pokazuje literkę z puzli to gada wiadomo są błędy czasem ale sprawia mu to radość .
    U nas najwiecej używany jest język niemiecki i polski ale moje dziecko zna dużo słów po angielsku po
    Pierwsze ogląda youtube i u męża w pracy na każdej imprezie grilu czy spotkaniu jest prawie tylko angielski używany do tego czasem mamy gościa do przenocowania z kolumni który tez tylko angielski i Wtedy Colin z nim siedzi i uczy się angielskiego np. Głupia kolacja czy śniadanie to wszystko mu mówią jak jest po angielsku a łobuz się cieszy i powtarza . To tylko jako dodatek chce narazie już kiedyś powidzIalam na to ma czas nauczy się w szkole teraz najważniejszy niemiecki i polski postawy

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a gdzie ja napisalam ze dwulatki sa za male na pokazywanie? Na nazwanie tego co jest na obrazku, tak pisalam. Jak sie dwulatka zapytasz co tu jest to za bardzo Ci nie odpowie bo jego "mowa" nie bardzo na to pozwala, choc sa wyjatki. A to ze nie powiedza co jest na obrazku nie przeszkadza w tym zeby dziecko w tym wieku probowalo juz skladac da slowa w zdanie typu "Mama komm". Na pytanie "gdzie jest kotek" i pokazanie go na obrazku nie da dwulatki za male i tego nie napisalam.

Ale juz wiem co z Ewelina zle zrozumialyscie i poprawilam post. Od poczatku byla mowa o tym te lekarz pokazuje dziecku obrazek i dziecko ma powiedziec co na nim jest i na to moim zdaniem dwulatki sa za male. Z mojego skrotu myslowego pewnie wywnioskowalyscie ze dwulatek jest za Maly na pokazywanie co jest na obrazku. Troche moj blad, przepraszam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 13:44

‹‹ 869 870 871 872 873 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ