X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina baby jogger city select na pewno nie ma mało miejsca i tez idzie na pojedynczy przekształcić,a icandy to bys musiała na żywo zobaczyć,bo w internecie to się rożnie moze wydawać,jest bardzo chwalony,wiec watpie ze dziecko ma tam ciasno itp.A przynajmniej nie wyglada na wielka landarę masywną..I tak jak Cccierpliwa radzi bugaboo donkey,opinie rewelacyjne,ale stylistycznie nie każdemu przypasuje..No niestety dobry wózek troche kosztuje,taka prawda..

Ewelina a jak sobie poradziłaś z rozłąka z Emi jak byłaś w szpitalu?bo mnie od wczoraj stres złapał,nigdy sie nie rozstawałam z synkiem na wiecej niz pare godzin i to dosłownie PARE!I chyba bardziej boje się o siebie niz niego(bo niby nie jest takim mami synkiem) zostanie z moimi rodzicami,siostra no i Mąż bedzie krążył miedzy szpitalem,a domem,wiec niby sami swoi,opieka dobra,z nikim obcym nie zostanie,bo tego sobie nie wyobrażam...No,ale i tak mi to zaczęło zaprzątać głowę..

Powidlowa no historia przerażająca..chyba,ze nie chciał jej zabrać a tylko cos powiedzieć itp No,ale trzeba na te nasze małe szkraby uwazac,bo wariatów pełno.. :(

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No maz jak sie smial ze beda blizniaki to zapowiedzialam ze wozek bedzie go drogo kosztowal hehe... o ile pojedynczy bugaboo mi sie nie podoba np cameleon i na pewno bym nie kupila bo jest tyle innych duzo ladniejszych wozkow tak w przypadku blizniakow jest moim numerem jeden bo jest zgrabny mimo gabarytow zwrotny i ogolnie patrzac na te wszystkie blizniacze czy podwojne wozki takie 2w1 to rozmiar rozlizony i zlozony jak i stylustyka plus funkcjonalnosc najbardziej do mnie przemawia...
    No ale nie licze na przepiwiednie meza z blizniakami hehe... bede w skowronkach jak choc jedno bedzie...
    Bo tak na @ czekalam i zaczelam plamic dzis wieczorem dopiero jak weekend majowy :/ wiec jutro pewnie @ bedzie i zamiast w 1dc jak bylo w planie bede sie mogla w kwz dopiero w 4dc najwcześniej stawic... jednak moj organizm jest mega zlosliwy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 23:11

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dawno mnie nie bylo ale czas u mnie tak szybko leci ze szok. Moj Christian ma juz pol roku i wrescie od miesiaca zrobil sie z niego grzeczny chlopczyk. Wczesniej byl bardzo meczacy i nic tylko na raczkach chcial byc noszony. Nie umial sie soba zajac. Straszny nerwusek i placzek no i mial brzydka skore. Lekarz twierdzil ze to AZS ale z czasem sie okazalo ze nie tylko. Maluszek ma tez nietolerancje na mleczko i przez to tak sie bidulek meczyl. Teraz mamy neocate z apteki i dziecie kochane uspokoiło sie. Wrescie ladnie je, spi i sie pobawi a co wazne nie placze. Niestety z badan wynika ze maluszek moj ma tez alergie na jajka, przenice wiec czeka nas dieta bezglutenowa. Ale to dopiero po roku bo narazie maly ma byc tylko na mleku. No i kurz i slonce tez mu szkodzi tak ze za wesolo nie jest ale coz zrobic jakos dziecko musze wychowac...

Witam wszystkie nowe i gratuluje nowych dzidziusiow.

Natusia mamusia- Widze ze ty jeszcze nie urodzilas ;-). Jak sie czujesz?

Ewelina- Gratuluje coreczki :-) A co do wozka podwojnego to nie polecam ci zadnych drogich bo nie warto. Moj Julian mial prawie dwa latka jak urodzil sie Christiana a teraz juz od miesiaca chodzi tylko na nogach. Potrafi przejsc 5 km bez placzu ze bola go nozki. Smyczy nie uzywam bo maly ladnie idzie za reke. Tak ze wozek podwojny uzywalam tylko przez 5 miesiecy i owszem przez zime byl mi bardzo potrzebny ale teraz stoi w piwnicy i sie kurzy. A mamy z ABC design i bylam z niego bardzo zadowolona.

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax dziekuje. Super, ze napisałaś. Czyli Christian dopiero po roku zacznie jesc cos innego niż mleko? Z takimi dietami to ciężko, mam madzieje, ze wyrośnie z tego wyrośnie. A ty przy trójce nie padasz na twarz? Masz czas dla siebie? Mąż Ci pomaga? A powiedz mi ciezko podjeżdża sie tym wózkiem na chodnik. On jest fajny z tym ze masz gondole jak w zwyklym wózku blisko siebie i masz do niej widok a starszak siedzi jak w normalnej spacerowce przodem do kierunku jazdy.

Natusia ja nie mialam z tym problemu, wiadomo tez gdzieś tam przez chwile zastanowilam sie czy będę tęsknić. Emi 2 razy wcześniej zostala z babcia raz na 24 godziny jak pojechalam na panieński przyjaciolki do Krakowa i szczerze po imprezie z rana juz caly czas myslalam, ze juz bym chciala wracac, ale wszyscy wracali po obiedzie, a to moja przyjaciółka od dziecka jak siostra, wiec zostalam jak inni. Moze to nie to, ze tęsknota, ale jak juz odbebnilam panieński to juz chcialam byc z dzieckiem a nie siedziec tam bez celu. Drugim razem mielismy wesele z poprawinami i tez zostala z babcia wiec 2 dni ale juz nie siedzialam tam bez celu. W szpitalu 3 dni no wiadomo caly czas myślisz o tym dziecku, ale wiedzialam, ze nic jej sie nie dzieje wiec ok. A czy ja tesknilam? Hmm no wiadomo, ale przecież tam bylam dla drugiego dziecka i 3 dni są do przeżycia. Nie wiem czy to tęsknota, ale zawsze jest mi dziwnie jak jestem bez niej teraz juz bez nich, ale co innego bylo by jakby to byl tydzień czy dwa siedzenia w domu i myślenia, no Np jakbym miala ja wyslac na wakacje na tydzień do babci to bylby chyba najdluzszy tydzień bo dziecko wypelnia Ci prawie caly czas a tu nagle siedzisz w domu i taka pustka to byloby ciezkie do przeżycia.
    A jeszcze o tym wózku Np w tym bebetto co powidlowa o nim pisala jak są 2 spacerówki to obie maja ten sam widok pomimo ze jedna za druga, ale jedna wyżej druga niżej, zadne dziecko nie oglada tylu wózka, przynajmniej tak mi to na zdjęciach wygląda,wiec starsza byla by z tylu mlodsza z przodu, narazie mamy zamiar kupić dostawie nie wózek ale zobaczymy jeszcze co i jak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 22:34

201509284965.png
    201703075565.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina- Byly momenty ze bylo ciezko ( zwlaszcza zima) ale nigdy nie czulam sie jakos mega zmeczna. Moze dlatego ze maz mi bardzo duzo pomaga a na tygodniu starsze dzieci sa w przedszkolu wiec ja w zasadzie mam tylko maluszka do opieki. Tez mam nadzieje ze Christian wyrosnie z tych alergii bo na dluzsza mete nie wyobrazam sobie z tym zyc. No i jak pomysle ze nie bede dziecku mogla dac loda, czekoladki czy chodzby paluszka a sztarsze dzieci dostana to juz mnie serce boli. No i jak tu isc z dziecmi na rodzinne lody ( a uwielbiamy takie wypady) i co my jemy a on nie :-( Wozek owszem jest ciezki ale te podwojne to wszystkie takie sa. Ja jestem drobna (160 i 50kg) a jakos dawalam rade. Pomimo ze nie powinnam dzwigac bo jestem po cc. Wozek ten fajnie sie sklada i miesci do auta. Zajmuje tyle miejsca co pojedynczy wozek no i on nie ma gondolki tylko taka torbe wkladana na siedzonko calkowicie rozlorzone. Dla mnie to byl duzy plus bo zaprowadzając dzieci do przedszkola wozek zostawialam na zewnatrz a do srodka bralam malego tylko w tej torbie. A zeby widziec Julianka siedzacego z przodu sciagalam budke. No chyba ze padalo ale wtedy to i tak byla nalozona folia przeciwdeszczowa wiec tak czy siak dziecko jest zakryte tak jak przy pojedynczym wozku. Twoja decyzja jaki wezmiesz wozek ale wiez mi ze nie warto kupowac nowego czy mega drogiego. Ja kupilam uzywany w idealnym stanie za 170 euro i mysle ze na te 5 miesiecy to byla dobra decyzja.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a to ja chyba inny abc zerklam niż ten co ty masz, ale wiem jak te wózki z ta wkladka wygladaja juz kilka razy widzialam. Narazie wózka nie kupujemy, teraz jest cieplo zobacze jak będę sobie radzić sama z dwiema na spacerach i wtedy zobaczymy. Dobrze, ze mąż Ci pomaga to jest najważniejsze. No tak jak starsze dzieci w przedszkolu to mozna cos zrobić w domu przy jednym. Myślę, ze przy takiej diecie wszyscy z wielu rzeczy byscie musieli zrezygnowac bo ciezko dziecku 3 letniemu bie dać czekoladki kiedy samemu sie je. Emilia narazie nie miala w ustach żadnych normalnych slidyczy tylko jakieś ciastko zbożowe dla dzieci od roku,paluszki, flipsy i ostatnio ciasto marchewkowe które sama zrobiłam. Nie mowie, ze nie dam jej czekolady , ale ona narazie nie wymaga wiec sami nie dajemy. Na lodach je wafelka. Kiedy my jemy Np cos slodkiego jej mozna dać owoc lub cos innego narazie nie protestuje, byle by jadla cos :) Ale myślę, ze juz niedlugo zorientuje sie, ze jej lód od naszych sie różni:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 17:28

201509284965.png
    201703075565.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela- Mam dokladnie ten wozek i do niego osobno dokupuje sie ta torbe.
    https://www.babyartikel.de/prod/abc-design-geschwisterwagen-tandem-woven-anthracite-circle-line

Przy pierwszym dziecku to slodkie mozna dac jak najpozniej ale przy kolejnych to juz to trudno tak zrobic. Maximilian pierwsza czekoladke dostal kolo 3 urodzin a Julian przed drugimi juz znaj jej smak. Maluch widzi jak starszy brat je i tez chce ;-) U nas to wyszlo przez przypadek bo w sumie to planowalam duzo pozniej dac Julianowi czekolade ale raz Maximilian zostawil w swoim pokoju na lozku polowe kinder jajka. On za slodkim tak nie przepada wiec nie zjadl ale uwielbia z niego te zabawki. Julianek malutki juz nie pamietam ile mial ale cos kolo 1,5 roku i dorwal ta czekolade i oczywiscie zjadl ze smakiem. No i coz mialam zrobic jak go nakrylam to juz nie mialam serca mu odbierac tej resztki co mu zostala i pozwolilam zjesc do konca. Teraz jajka kupuje juz dla dwojki ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 22:04

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax no wiadomo, ze tak jest Np Emilia nie oglada tv czasami jak potrzebuje wiecej czasu a ona marudna to jej wlacze. Mąż yparl sie do do 2rz ma nie oglądać, ale wiadomo, ze u drugiej to juz nie przejdzie.

201509284965.png
    201703075565.png
  • elutek167 Debiutantka

Wysłany: 5 maja 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry wszystkim Mamusiom! :) mam do Was drogie dziewczyny kilka pytan... moze akurat ktoras z Was badz ktos z Waszych znajomych byl w podobnej sytuacji. Sprawa przedstawia sie nastepujaco... Mam umowe do konca czerwca na minijob. Do tego niewykorzystany w calosci urlop, ktory wg obliczen ze str minijob zentrale wynosi 8 dni, firma zapiera sie ze to jest tylko 7. Dodam ze w umowie nie ma zadnego zapisku o urlopie. Mam do konca umowy zrobione nadgodziny, tak ze juz nie musze isc do pracy. Obecnie jestem w 18 tc i lekarz wystawil mi calkowity zakaz pracy az do okresu ochronnego. Tylko nie wiem czy mi sie to nalezy i czy jest dla mnie dobre.... Chodzi o finanse. To jest moje jedyne zrodlo utrzymania, do tego chlopak pracuje vollzeit, ale tez kokosow z tego nie ma. Chodzi mi o to czy pracodawca musi sie dostosowac do tego zakazu i placic do konca umowy czy do okresu ochronnego? czy w tej sytuacji umowa przedluza sie do porodu? jesli nie to czy skoro juz mam te godziny wyrobione, czy moze zakaz zbagatelizowac. Czy musi wziac go pod uwage i do konca umowy wyplacac mi normalnie wynagrodzenie ? ale co z tymi nadgodzinami? czy wtedy zostana wyplacone po wygasnieciu umowy czy dopiero po porodzie? i jak to jest z urlopem? czy musze o niego wnioskowac do konca umowy czy powinni mi wyplacic ekwiwalent za niewykorzystany po wygasnieciu? Czy w tym przypadku nie bardziej oplaca sie prosic lekarza by jednak wystawial krankenschein do konca umowy?

• Olalaaa Znajoma

Wysłany: 5 maja 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elutek167 ja również pracowałam na minijob zakazu pracy nie miałam wiec nie wiem jak to wygląda ale kiedy pod koniec poszłam na zwolnienie nie dostawałam żadnych pieniędzy to samo z ochroną przed i po również mi się nie należało ze wzgledu na to że pensja nie przekroczyła nigdy 450e .

• elutek167 Debiutantka

Wysłany: 6 maja 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalaaa w takim razie ktos (w tym przypadku domniemam ze pracodawca) Cie oszukal. Pracownik na minijob jak kazdy inny ma prawo do wynagrodzenia z tytulu zwolnienia lekarskiego przez okres 6 tyg. Tak samo jak i ma prawo do platnego urlopu pomniejszonego adekwatnie do ilosci przepracowanych dni w ciagu tygodnia. Moja firma pewnie tez by sie migala od tego gdyby nie fakt ze juz kiedys kogos probowali oszukac i sprawa bodajze skonczyla sie u adwokata, jak nie dalej. Teraz sie chyba boja. Poza tym z minijob zentrale otrzyymalam kiedys papiery informujace o prawach pracownika na 450. tutaj w skrocie... https://www.minijob-zentrale.de/SharedDocs/Downloads/DE/Fremdsprachen/privat/07_19906_informationen_fuer_an_polnisch.pdf?__blob=publicationFile&v=1 ja mam to troche bardziej rozwiniete tylko nie wiem jak to jest konkretnie w moim przypadku... musze poszukac jakiegos pl prawnika by sie dowiedziec chyba. :(

Wysłany: 6 maja 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa mój Mąż też o bliźniakach marzy :D Co tam u Ciebie?jak w klinice?

Mamax super,ze sie w końcu odezwałaś!A to Twój średniak tez do przedszkola juz chodzi?bo myslalam ze chciałaś go dać,a pózniej jednak sie wstrzymalas..No daje Ci popalić ten najmłodszy synuś,lepiej jakby to pierwsze było najbardziej wymagające,a kazde kolejne grzeczniejsze hehe bo jednak z 1 dzieckiem jest mniej obowiązków,wiecej czasu i cierpliwości niz przy dwójce ;) ja tak liczę zeby córcia tylko była spokojniejsza od Leonka :) chociaż jako noworodek on był b.grzeczny,aniołek,mało wymagający dopiero jakos od 4msc zaczęła wychodzić jego dzikusowa natura haha :D
    Mamax dziekuje czuje sie bardzo dobrze,jedynie wiadomo coraz ciężej ;)

Dziewczyny jak pozbyć sie smrodu od pampersow??macie jakies sposoby sprawdzone?wiadomo codziennie oprozniamy śmietnik,ale starczy ze synek 1 kupcie zrobi i śmierdzi mi strasznie jak smietnik otwieram ;( mamy te niebieskie woreczki z rossmana ale to nic nie daje :( moze ten specajalny śmietnik na pieluchy tommee tippee czy angel care?

Ewelina z tą tv to podziwiam,bo Leoś niestety bajkowy,no ale ja tez ogladam tv,wiec trudno zeby on nie patrzył a nie wyobrażam sobie mieć cały dzien wyłączony tv :O a zreszta nie wiem czy jest sens w tych magicznych granicach,bo do 2 lat nic a pózniej nagle mozna?i wtedy dziecko sie rzuci na to,bo to cos nowego.A co wtedy Twoja mała całymi dniami robi w szczególności jak pogody nie ma?calymi dniami w zabawkach siedzi?

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 6 maja 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiem tak. Gdy Maximilian byl malutki to bardzo rygorystycznie podchodzilam do tv i maly do drugiego roku zycia telewizji praktycznie nie znal. Pozniej dopiero zaczelam wlanczac mu jakies bajeczki czy teledyski dzieciece ale tez nie na dlugo. W trzecim roku zycia pozwalalam mu na ogladanie bajek dlugometrazowych. Maximilian swietnie mi sie rozwijal intelektualnie ale mial spore problemy z rozwojem spolecznm. Przy Julianie juz mi to nie udalo sie z racji starszego trzy- czteroletniego brata ktory jednak jakas bajke chćial sobie juz obejrzec wiec wiadomo ze mlodszy tez ja ogladal. Nie widze zeby mu to jakas krzywde zrobilo a wrecz przeciwnie. Jego rozwoj spoleczny jest duzo lepszy od starszego brata gdy byl w tym wieku. Julian uwielbia bajki, zna niemal wszystkie tytuly ( a mamy ich bardzo duzo). Gdy oglada to widze ze bardzo duzo rozumie. Opowiada nam co sie dzieje, mowi kto ma jak na imie itp. Wiec teraz jestem zdania ze tv krzywdy dzieciom nie zrobi i jak dziecko ma miec jakies opoznienia to bedzie je mial nie koniecznie przez tv.

Natusia- No juz jest coraz blizej. A koncowka niestety chyba dla kazdej z nas byla najtrudńiejsza. Pamietam jak jeszcze niedawno sama sie meczylamtym mega ciezkim brzucholem i chcialam juz rodzic a czas wtedy tak sie dluzyl ze mialam wrazenie jakby sie zatrzymal. Za to po porodzie tak mi polecialo ze prosze mam juz w domu pol roczniaka ;-)
    Moj Julian do przedszkola chodzi juz od wrzesńia. Takie byly plany i niczego nie wstrzymywalam. Musialas mńie z kims pomylic ;-) Christianek dawal popalic ale to przez te alergie i bolacy brzuszek bylo. Teraz jest juz bardzo grzecznym maluszkiem. W sumie to dobrze ze trzeci synek ma te alergie a nie pierwszy bo jakby z pierwszym miala takie problemy to pewnie balabym sie miec wiecej dzieci zeby jeszcze bardziej problemowe czy jakies bardziej chore nie bylo a tak owszem mam jednego alergika ( mam nadzieje ze z czasem z tego wyjdzie) ale tez dwojke zdrowych dzieci :-)

Co do smrodu pieluch to nie mam patentu. Mialam angel care ale kiszenie pieluch dawalo jeszcze gorszy smrod jak wywalanie ich do smietnika domowego. W sumie ja robie tak ze przy kazdej grubszej sprawie odrazu smieci wynosze zeby w domu tego smrodu nie trzymac bo nawet jak pieluchy sa w woreczku pakowanie to jednak smierdza. Nie na rady trzeba odrazu wynosic ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2017, 22:15

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia dziekuje ze pytasz:* wszystko dobrze... z racji tego ze @ przylazla w dlugi weekend dopiero we wtorek bylam w klinice oddac krew na oznaczenie hormonow oddac papierki do iui po recepty itp... dostalam wieksza dawke zastrzykow jak mialam wczesniej (wczesniej bralam 75 jednostek dziennie a w ostatnim cyklu pierwsze dni 75 a pozniej chyba 4 czy 5 ostatnich 100j teraz biore codziennie 87,5j) no i w poniedziałek jade na podgladanko co tam uroslo... czasem czuje jajniki wiec licze ze cos tam ladnie rosnie... no i moze sie dowiem kiedy +/- mozemy sie spodziewac iui...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia
    mamax jak juz pisalam wlaczam Emili w wyjątkowych sytuacjach na chwilę teledyski dzieciece i uwazam ze bajki itp mega rozwijaja dzieci Np jak leci Glowa, ramiona, kolana, piety ti Emilia stoi i pokazuje, jak wlaczam jej naukę pierwszych slów to powtarza( oczywiscie wiekszosc po swojemu bo jednak slowa telewizor nie wypowie). My jednak ograniczamy jej tv ze względu na oczy. Mąż nosil okulary, obecnie jest po zabiegu i juz ich nie potrzebuje, to on wyczytal i lekarz mu mówil, zeby do 2 rz nie wlaczac dziecku tv.
    Natusia myślę, ze nie robimy jej dużej krzywdy nie wlaczajac tv i myślę, ze jak skonczy 2rz nie rzuci sie na tv i nie będzie chciala przy nim siedziec caly czas, będę to robila jak do tej pory wlaczam tv 20 minut i wiadomo nie koniecznie chce odejść wtedy wyciągam klocki czy inne zabawki i czymś innym.ja zajmuje. Pytasz czym ja zajmuje mamy cala dużą szufladę książeczek czasami sama siedzi 20 min i dyskutuje do nich i przegląda, wózkiem, lalkami ,klockami sie bawi. Mamy miske z fasola i roznymi kubkami przynajmniej 3 razy dziennie kaze sciagac to z parapetu i przesypuje 10 min. Gazetka z zabawkami tez ja zajmie na 15 minut. Mamy namiot z kulkami tam tez kilka razy dziennie sie bawi. Ja nie mam tyle pomyslow co mój mąż ja raczej na spokojnie z nią siedze książeczki gazetki klocki. Mój mąż to sie z nią goni, chowa wyglupia, buduje domki. Chyba nie na darmo mówi sie, ze faceci to duże dzieci. Narazie dajemy rade:)
    Paradoksalnie odkad urodzila sie Eliza mamy wiecej czasu wieczorami bo o 20 juz śpią, wcześniej Emi chodzila 20,21 teraz 19.30 spi.
    Natusia z tym koszem mamy tommi care ( boze jak ja sie ciesze z tego zakupu) jednak to kosz na te pierwsze mniej "aromatyczne" pieluchy, czyli dla Elizy. Emilia jak narobi to do woreczka i do dużego kosza przed dom, bo nawet woreczki nie pomagaja.

Mamy pierwsze zdanie "siema ziomm" haha

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 8 maja 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa super!3mam kciuki!Dawaj znać co i jak.

Mamax cos z tym rozwojem moze byc,bo mój Leoś oglada bajki i jest bardzo odwazny,przebojowy,taka dusza towarzystwa nikogo i niczego sie nie boi co normalnie duzo dzieci płacze i za mamusiną spódnice sie chowa,on potrafi tańczyć w sklepach :D Normalnie taki jajcarz,śmiejemy sie z Mężem ze my to całe życie chyba sie z nim nudzić nie będziemy,a on to chyba jakimś artysta bedzie,bo lubi byc w centrum zainteresowania :D
    Mamax a pierwszemu synkowi jak nie puszczalas bajek to sama mialas tez tv cały dzien wyłączony?

Ewelina absolutnie nie uważam,żebyście krzywdę robili,wręcz przeciwnie.Moim zdaniem wszystko dla ludzi,ale z umiarem,wiec tylko podziwiać Was.I zazdroszczę,ze aż tak Emi potrafi sie sama sobą zając,bo Leosiowi wszystko szybko sie nudzi i nie ma cierpliwości.Z mówieniem u nas tez krucho,troszkę martwimy sie o to z Mężem,on naprawdę mega duzo rozumie,wszystkie polecenia itp ale nie chce powtarzać :( No,ale nie od dziś wiadomo,ze jednak dziewczynki szybciej sie rozwijają,są bardziej dojrzałe i spokojniejsze (najcześciej) wiec cieszę sie ze tym razem córcia u mnie bedzie :P
    A czemu Emi teraz szybciej chodzi spac?nagle sie przestawiła?a nie budzi Ci sie wcześniej wtedy?U nas Leoś od zawsze o 19-30 jest szykowany spac,a o 20 spi,ale i tak jakos brakuje mi tego czasu wieczorem (za duzo internetu i tv :P ) a poza tym wiadomo jak to przed porodem ciagle cos do zrobienia,kupienia..

Zastanawiam sie wlasnie nad tym śmietnikiem specjalnym na pampersy,ale rożne opinie słyszę,jedni chwalą,drudzy ze juz nie używają,ze na kupy to i tak nie daje rady i ze sie nie opłaca,bo wkłady drogie..a ja bym chciała wlasnie na te późniejsze kupy i teraz Leona,bo one sa mega śmierdzące,a z tego co pamietam to na początku jak dziecko tylko na mleczku to nie ma z zapachem aż takiego problemu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 11:08

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia :*
    No ja juz dzis po monitoringu i pecherzyki sa dwa fajne 15,7mm i ok 14mm i jeden malenki ale ten juz nie podrosnie raczej... Endometrium super... jak nic sie nie zmieni po tym jak beda juz wyniki krwi to do czwartku jeszcze stymuluje sie zastrzykami a w czwartek wieczorem mam zrobic na pekniecie zastrzyk i w piatek rano inseminacja...
    Dostalam tez konskie dawki lekow po inseminacji... no i wedlug obecnego planu na bete mam sie stawic w mezowe urodziny...

Natusia_mamusia lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Muniek Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa w takim razie trzymam kciuki! Może będzie super prezent na urodziny :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia Emi tez nie jest maminy cycus :), ale tez nie do każdego pojdzie ( glownie do facetow trzyma dystans choć zdążają sie wyjątki). Z ta mowa niczym sie nie martw mojej kolezanki corka mówi tylko mama tata a jest 3 dni mlodsza a syn znajomej 2 tyg starszy i nie mówi nic. Z tym koszem to on chyba tylko dopóki dziecko nie zacznie jesc czegoś wiecej niż mleko. A ja wkladam normalny worek 50l i przyciskam starym oryginalnym wkladem. Z tego co wiem mozna dokupić sama folie do wkladow za grosze ( jeśli dobrze pamietam ok 3 zl 6 metrow), ale to dla tych co im sie chce z tym.bawic, u nas normalne worki dzialaja :) . A z tym spaniem Emilia juz w ciągu dnia w ogóle nie spi i wstaje wcześniej przed 8 wiadomo są tez wyjątki, ze chwile po 7 albo przed 9. Z tym czasem wieczorem, w ciągu dnia jak Eliza spi a Emi sie czymś zajmie ( teraz ona nie potrzebuje, zeby siedziec z nią non stop) to ja mogę cos zrobić czy na necie czy w domu i wieczorem juz mniej do.roboty jest :) a jak mąż w domu to ja tylko Elizka w zasadzie sie zajmuje a ze ona dużo spi to mam luz. Spróbuj Leosiowi dać fasole w misce do tego jakieś kubki łyżkę, moze trochę go to zajmie. My od jakiegoś czasu mamy to, ale z Emi na początku trzebabylo siedziec i sie bawic a przed porodem, ze tak powiem Emi przeszla na wyższy level i sama tam przesypuje i kombinuje. Ostatnio dalam jej koszyk ze zmywarki i lyzki wkladala, wyciagala, przekladala. Dzis magnesy na lodówkę dalam jej na dol tez kombinowala. Teraz juz jakieś 10 minut oglada gazete taka dla kobiet w ciąży i mam. Po prostu widok dzieci nadal ja cieszy hehe

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa 3mam kciuki :)

201509284965.png
    201703075565.png
‹‹ 868 869 870 871 872 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ