X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak piszecie o waroatach i zboczencach...
    Tydzień temu probowano w pociagu zgwalcic corke szefa mojego meza... w jeszcze "dzien" co prawda byla juz ok 19-20 ale jeszcze jasno... na szczescie udalo im sie zedrzec tylko spodnie ale nyla z chlopakiem a on nic nie mogl zrobic...
    A wczoraj ciocia nam opowiadala ze glosno dopiero bylo ze sie kilku znajomych pod namiot wybrala i gosc zgwalcil dziewczyne na oczach chlopaka bo mial bron i nikt sie nie odwazyl go zaatakowac...
    To co sie dzieje to straszne... i zebysmy w duzym miescie mieszkali ale to mala miescina jest...

Chcialam wam zyczyc radosnych zdrowych świąt!
    Ja sie zaraz biore za pakowanie bo wieczorem po pracy ruszamy juz do mojej rodziny poswietowac i tam tez psiurek na czas urlopu zostanie...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dopiero teraz mam chwile zeby skrobnac Wam Wesolych Swiat i mokrego dyngusa.

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dolaczam do Was :) dzis wstapilam w 7 tydzień. Powiedzcie mi jak to jest z bbadaniami prenatalnymi w Niemczech ? Pierwsza wizyte mam za soba w Pl i zaufana ginekolog powiedziała mi ze w Niemczech raczej nie bede objeta najważniejszymi badaniami prenatalnymi i jesli chcę to.ona mi je wykona w 13 tyg, 22tyg i 32 tyg. To moja pierwsza ciaza, kompletnie nie ma pojęcia jakie to badania i czy faktycznie nie robia ich tu w Niemczech i warto poleciec i zrobic badania prenatalne w 13 tyg w Pl ?

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć zolzinagic gdzieś 4 strony temu pisaliśmy o badaniach możesz się wrócić i poczytać :) a i w Niemczech przysługują ci normalnie 3 badania usg te w 12 22 i 32 tyg. Za resztę możesz sobie płacić o mieć
    Co wizytę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 10:31

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Moni83 Nowa

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny.
    Piesze tu poraz pierwszy wiec, krotko o mnie. Mieszkam w Stuttgarcie od 8,5 roku. Mam juz prawie 5 letnia corke i prawie 2 letniego synka. Aktualnie jestem 11tygodniu trzeciej ciazy.
    Super, ze jest tutaj watek o ciazy w niemczech. Pomimo faktu, ze to juz moja trzecia to i tak wiele u mnie pytan i watpliwosci.
    Przegladnelam watek pod katem badan USG w 11-13 tc. W poprzednich ciazach nie robilam zadnych dodatkowych badan (ok, przy pierwszym dziecku zrobilam cukier, bo jeszcze wtedy nie byl w pakiecie), ale teraz moja lekarka poradzila mi zrobic dodatkowe usg w 11-13tc. Nie bede wnikac o zasadnosci, plusach i minusach tych badan, o tym juz tutaj bylo:) Mam natomiast pytanie, czy to jest tylko jeden typ badan czy mozna na rozne sie umowic, u jednych nazywa sie Nackentransparenzmessung a u innych Pränataldiagnostic. Jeden lekarz mi podal 235€ inny 180€. Czy to jest to samo badanie pod rozna nazwa? czy przy Pränataldiagnostic mierzy sie jeszcze cos wiecej niz przeziernosc karkowa? Mnie na przeziernosci nie zalezy, zalezy mi ewentualnie na wykryciu wad, ktore mozna by jeszcze w brzuchu operowac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni moj lekarz to nazywal Pränataldiagnostik i mierzyl wszystko, nie tylko kosc nosowa, oprocz obwodow glowki, brzuszka, dl. kosci udowej, mierzyl tez jakies odleglosci miedzy koscmi. To badanie trwalo jakos 30-40 minut. Nie wiem czy to tylko roznica w nazwie... moze Jak opisze to ktoras ktora miala to pod nazwa Nackentransparenzmessung to sie okaze, ze to jest to samo. Ja dostalam tez jakies trzy okreslenia prawdopodobienstwa wystapienia jakichs chorob. Mam to w Mutterpass ale prawdopodobnie jutro bede w domu dopiero to moge sprawdzic co to bylo. U mnie dwa lata temu to byl koszt 200€.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nackentransparenzmessung to tylko badanie przeziernosci karkowej.
    Ja maialam do tego badanie extra tzw. Organscreening albo Feinultraschall, to nie jest w standardzie, tam badaja wszysktie przyeplywy i wogole rowzwoj wszystkich organow, serca itp.
    Mi kasa chorych zwracala do 100 euro za badania extra w ciazy.

17u93e5exqfllrog.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

jesli ktoras czuje tak jak ja potrzebe wygadania sie to zapraszam: https://bellybestfriend.pl/forum/porod/ciezki-porod-trauma,12819.html

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Kajtka Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,

Dolaczam do Was bo jestem zielona w ciazy w Niemczech - pierwsza ciaza byla w UK.
    teraz nasza druga fasolka juz ma 7 tygodni a ja ciagle zwlekam z lekarzem bo sama nie wiem czy wybrac polke czy lepiej isc do niemieckiego gina - moj niemiecki jest bardzo podastawowy - jedyna nadzieja w angielskim ;)
    Musze sie wczytac w ten watek ale na razie moja starsza Koza rozrabia ;)

Pozdrawiam !

201510107452.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny
    Kajtka w jakim wieku jest twoja pociecha?

U nas mamy juz dwie piątki wiec blizej końca :).
    Tesciowa wczoraj wrocila do domu wiec teraz musze sobie radzić :)
    Ostatnio pisalam o tym, ze Emi mówi papa i czesc a od kilku dni zaczela mówić halo i ciuś hehe i teraz do każdego przechodnia mówi hallo i ciuś czasami :) Nie uczyliśmy jej tego po prostu podlapala od nas jak mowimy do ludzi czy wchodząc do sklepu.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa przerażają mnie takie historie :O Strach byc teraz ładną,szczupła dziewczyna,a co gorsza największy strach o dzieci :( a o córkę to pewnie jeszcze bardziej :(

Witam nowe Dziewczyny :)

Zolzimagic niedawno pisałyśmy o badaniach prenatalnych,oczywiście, że w Niemczech tez robią,tylko są dodatkowo płatne :) Najlepiej znajdź tu ginekolog i z nią porozmawiaj.

Moni83 ja płaciłam 130€ za badania prenatalne z czego AOK zwróciło mi 80%,wiec b.tanio mnie to wyszło,chyba nie nawet 30€ ;) w AOK nazywają to triple test,to jest usg z tymi wszystkimi pomiarami i badanie krwi i pózniej liczą prawdopodobieństwo różnych chorób.

Kajtka zobacz,moze jest w pobliżu Ciebie dobra polska ginekolog to po co bedziesz sie męczyć z tym ang,jak niemieckiego nie znasz ;) Ile Twoja córa ma?bo na suwaczku nie widać niestety..

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis pierwszy dzien jestem sama z dziewczynami kiedy mąż ma popołudniówkę i juz szukam podwójnego wózka bo takie siedzenie w domu kiedy slonce za oknem albo siedzenie tylko w ogródku to srednia rozrywka. Polecacie jakiś ladny wózek? W ogródku mamy juz trampolinę zjeżdżalnię huśtawkę i kupiliśmy wlasnie piaskownice i domek wiec Emi będzie miala co robić tylko czy Elizka będzie spokojnie siedziala w wózku? Chyba podwójny wózek będzie dobrym rozwiązaniem jednak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 15:39

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wow Emi juz korzysta z trampoliny?myslalam,ze to dla starszych dzieci,bo czesto słyszałam o kontuzjach i złamaniach..
    Podwojne wózki raczej do załadnych nie należą ;) Zbyt wiele nie doradzę,bo ja na pewno podwójnego kupować nie bede,bo u mnie troche większa różnica wieku niż u Ciebie,a my juz nie używamy wózka,bo Leon absolutnie nie chce jeździć.Zazdroszcze jak widze jak starsze dzieci grzecznie siedzą rodzicom w wózkach.I u mnie mala akurat w czerwcu bedzie urodzona,wiec raczej z siedzeniem w ogrodzie przez lato problemu nie bedzie,bede mogła miec oko na Leosia,bo córcia to pewnie głownie bedzie i tak spała.Z ładnych,to Stokke crusi,mima kobi.Dobry jest ponoc baby jogger(nie pamietam jaki model)bo podwójny mozna przekształcić w pojedynczy i ogólnie baby joggery świetne wózki,sama mam dla Leosia ;)
    A nie próbowałaś wziac małej w nosidło a starsza do wózka?albo młodsza w wózku,a Emi na nóżkach?Moja mama kupiła Leonkowi plecaczek ze smyczą skip hop z żyrafką i jest rewelacyjny!nie spodziewałam sie takich efektów!Leos jest nim zachwycony,sam chce go ubierać,taki dumny jest,jeszcze jakies picie i przekąski mu tam chowam,plecak śliczny dzieci sie nim zachwycają a dla nas duzo wygodniej i bezpieczniej.

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Ewelina super pomysł z podwójnym wózkiem dlatego właśnie jakiś czas temu pytałam o to. Niestety zwyborem nie pomogę ale może warto popatrzeć na ebayu jakiś używany albo drugi pomysł do wózka od Elizy dostawkę żeby Emi sobie stała ? Wiesz o co chodzi z przodu od razu przy tobie taki podnózek . Trampolina super Colin od kiedy skończył rok ciagle skacze gdzie tylko jesteśmy planujemy wkoncu mu kupić na ogródek nie duża wiem ze będzie mega zadowolony.

Dziewczyny muszę się pochwalić pisałam wam ze kupiliśmy orbitrek i uwaga przez miesiąc regularnych ćwiczeń 3-4 razy w tyg po około w tym momencie 50 min ćwiczeń schudłam 2 kg .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2017, 07:27

Muniek lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena gratulacje tez musze zacząć cwiczyc ale zabrac sie nie mogę.
    Znalazlam dostawie z siedziskiem chyba na nią sie zdecydujemy. Emi mogla by isc sama, ale wiadomo jak to dziecko nie zawsze chce isc tam gdzie my albo juz wracać a na stojącym musi chciec stać. To siedzisko ma zapięcie wiec spoko.

Natusia z tym chodzeniem tak jak wyżej napisalam. Podasz link do plecaka? Choć ppdejzewam, ze jakbym za ta smycz trzymała a ona by nie chciala to ho po prostu ściągnie. Na trampolinie od dawna skacze oczywiscie pod nadzorem. Nie robi żadnych salt wiec chyba nic sie jej nie stanie heh. Caly czas na ogrodzie mi sie siedziec nie chce :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja kupiłam sobie diete na vitalia.pl i do tego orbitrek,schudłam w półtorej miesiąca 6kg :) także jak coś to polecam. A orbitrek to świetna sprawa,fakt potrafi wykończyć ale samopoczucie jest cudowne :)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina a mozesz napisać jaka masz lub link podać do tej trampoliny?bo jak jestesmy na sali zabaw to Leoś tez skacze troche,ale to razem z nami i pod naszym czujnym okiem,ale z tego co szukałam w internecie to wszystkie były od skończonych 3lat,a jednak mu jeszcze do 2 daleko..

Tu masz link do plecaczka http://www.mytoys.de/skip-hop-skip-hop-kindergartenrucksack-mit-leine-giraffe-3971266.html?sku=3971266&mc=deu_mts_onl_sea_google_mytoys-product-listing-ads_Kindergartenrucksaecke_3971266&gclid=COCrhZu3v9MCFYE4GwodO34IlQ
    On jest tani,wiec zbyt wiele nie ryzykujesz ;) są rożne wzory,chyba nawet wiecej niz w tym linku.Ja byłam tez do niego sceptycznie nastawiona,ale myśle spróbuje co mi zostało,jak Leon uwielbia chodzić,a ja boje sie o jego bezpieczeństwo,a poza tym tak cały czas byc nachylonym do dziecka to męczące i gonić..Tez myslalam,ze sie wkurzy,ze go trzymam,ale grunt to pozytywnie dziecko nastawić od początku,razem go odpakowywalismy z paczki,pózniej w domu mu go pokazałam,założyłam na plecki by sie przyzwyczaił,ale bez smyczy.A jak wychodziliśmy na dwór to dałam mu go do rączki i mowię mama ma torebke a Ty masz plecaczek,a on jest teraz taki dumny,ze jak gdzies wychodzimy to sam po niego biegnie szybko i stoi pod drzwiami :D
    Emi raczej nie da rady go ściągnąć,bo ma fajne zapięcie z przodu ;)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia wydaje mi się ze obojętnie od jakiego wieku jest trampolina to ty jako rodzic musisz wiedzieć jak daleko jest twoje dziecko i czy potrafi się bawić tym czy tylko szaleje . Moje dziecko ma zabawki na których napisane jest od 3,4 roku życia a bawi się idealnie tak powinien doskonale wszystko rozumie . Nigdy nie kupowałam zabawek pod względem wiekowym jak napisał producent tylko po tm co moje dziecko potrafi i co go interesuje . Trampolina jest np do 150 kg zawsze możesz siedzieć z dzieckiem w środku chyba taki mały brzdąc nie skacze na wysokość metra i nie robi salt .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, ja w temacie podwójnych wózków ze względu na sąsiadkę.
    Ogolnie ze wzgledu na cenę i opinie poboba mi się bebetto 42.
    Moja kocha wózek i jak tak dalej pójdzie a się uda to będę go kupowała na 100%

CO do plecaka, ja kupiłam na aliexpress za 2.5 euro i moja go kocha.
    Po akcji w galerii jak gość nam chciał młodą zwinąć ale nas zauważył utwierdzam się w przekonaniu , że to dobry pomysł.

3i49tv7371hkkcdh.png

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze mi sie przypomniało Ewelina,ze super wózek i ładny,podwójny jest icandy-mamy b.chwalą :)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
‹‹ 866 867 868 869 870 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ