X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja i Monika miałyśmy problem z główkami . My kasku nie wyrobiliśmy koszt około 2,5tys € w speclajnej klinice która zajmuje się krzywymi główkami musisz poszukać na internecie w twojej okolicy helmtherapie. Lekarz dziecięcy od urodzenia mówił ze główka się wyrówna sama my mimo wszystko pojechaliśmy na konsultacje . Jak napisałam u mnie koszt 2,5 tys € napisaliśmy do KK oni odpisali ze sami musimy pokryć koszty bo oni nie uznają tego kasku jako coś naprawdę potrzebnego gdyż główka dziecka wyrówna się sama ewentualnie mamy isc na jakies terapie masaże czy coś w tym stylu . Około 2 roku życia przeniosłam się do innego lekarza pierwsze pytanie co z główka nie była jeszxze całkiem prosta odp . Do 3 roku życia wyrówna się same . Efekt2,5 roku główka pieknie prosta :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cudownych "witamin " w mleku modyfikowanym to sprawdźcie sobie ile tak naprawdę się wchłania , ale nie na stronie producenta.

A ci znajomi którym "szkoda kasy" na mm , może po prostu wiedzą co tam tak naprawdę jest oprócz "witamin"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 13:50

3i49tv7371hkkcdh.png

Wysłany: 30 maja 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa jeśli masz dziecko które je dosłownie pare rzeczy które idzie wyliczyć na palcach jednej ręki to każda witaminy która jest w mleku modyfikowanym jest na wagę złota .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena- No to bardzo mnie uspokoilas :-) Czyli jak twoje lekarze tak mowili jak moj to jeszcze poczekam. U nas taki kask 1,5 tysiaca euro ale to nadal duzo wiec wolalabym sie z tym wydatkiem wstrzymac. Przejde sie jednak do osteopaty bo mi kolezanka doradzila wizyte. Jej synek tez mial problemy z krzywa glowka i masaze malemu pomogly...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]

Wysłany: 31 maja 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie u nas właśnie KK odpisała na list żeby wybrać się na masaże lub coś w tym stylu . Uwierz mi u nas była bardzo krzywa główka a teraz ślicznie prosta . I to ostatnie pare miesięcy poszedł największy przeskok.

https://zapodaj.net/305830d34e20a.jpg.html

Tu masz żebyś zobaczyła zr nie kłamie . Pare miesięcy temu byłam mega zła na męża ze nie wzięliśmy tego kasku myślałam ze zawsze będzie krzywa a tu pare msc później miła niespodzianka :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jak zwykle wieki mnie tu nie byl.

NATUSIA - ja dawalam mm moze przez miesiac a potem i nadal tylko krowie 3,5%

EWELIna i jak sie do Pl jechalo?
    Nie wiem gdzie mieszkasz ale podziwiam ze wyjechaliacie w czwartek. Przed dlugim weekendem i swietami(przynajmniej w ok Drezna i a4 do Wro) sa zawsze mega korki wlasnie dlategio ze wszyscy Polacy wala do domu. Juz raz stalismy w nocy pare godzin za Chemniz (dzieki bogu bylam w ciazy a nie z dzieckiem) a wracalismy z imprezy do Drezna a to akurat bylo przed BN i same polskie numery na drodze.
    Dlatego my wyjezdzamy albo duzo wczesniej (np tak jak teraz to w srode) lub pozniej (np w czwartek wieczorem dopiero lub pt rano).
    Teraz przed tym weekendem w srode wieczorem byl wypadek pod Dreznem i korek na 30km, tesciowie na pare godzin utkneli. Dopiero w nocy korek przesunal sie do Polski i w poludnie dotarl pod Legnice robiac znowu 20km zatoru (widzialam na googlemaps). Horror.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotkakotka szczerze to nawet nie pomyslalam o tym weekendzie. Na początku bylo sporo zwężen, fakt ruch byl, ale bez tragedii 780 km w 6 godzin 20 minut. Eliza spala cala drogę Emilia przebudzila sie na mleko i spala dalej.

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie czy badania genetyczne w ciąży te płatne nieinwazyjne ż krwi test pappa itp są w Niemczech darmowe po 35r.ż?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Podobno tak ale to zalerzy od praktyki. Ja przy pierwszch ciazach mialam je robione za darmo ( dostalam skierowańie do specjalnej kliniki ) a przy trzeciej musialam za wszystko placic bo te badania robili na miejscu wiec ginka skierowania juz mi nie chciala dac.

Magdalena- Super sie ta glowka naprostowala. Mam nadzieje ze my tez bedziemy miec to szczescie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2017, 12:14

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Nie moglam sie ostatnio zalogowac i musialam zmienic ciut nick.

Mamax my mielismy kask i zdecydowalismy sie na niego bez zbednych ceregieli, a dlaczego? Bo u Vincenta splaszczenie glowki bylo nabyte jeszcze w brzuchu, a po uridzeniu nie pomogla specjalna poduszka, i Jak mial 6 miesiecy nie bylo praktycznie zadnej poprawy. Bo siostrteniec meza ma splaszczona glowke so teraz (6 lat) i Problem z uciekajacm oczkiem, choc zu czesc lekarzy twierdzi ze to nie ma zwiazku a czesc ze tak. U niego jedynym ratunkiem byloby chirurgiczne prostowanie czaszki, ktore polega na jej lamaniu o czym ja nawet slystec nie chcialam. Kask Vincent nosil pol roku i obecnie nikt by nie pomyslal ze bylo cos z glowka nie tak. Zdecydowalabym sie drugi raz bez zastanowienia.

Za dziewczyna wszystko konkretnie opisuje:

http://karlitka.blogspot.de/2012/11/spaszczona-gowka-jak-zapobiegac-co-robic.html?m=1

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wroce jeszcze do mowy o ktorej kedys tu pisalysmy.
    Mamax, stwierdzilas ze Vincent malo mowil na U7 tylko na podstawie tego ze napisalam ze nie nazywal konkretnie psa czy kota na obrazku tylko uzywal wyrazow dzwiekonasladowczych i pytalas chyba Jak jest teraz. On wtedy mowil duzo, a teraz to juz w ogole Jak Katarynka i nawet nie ma typowo dzieciecych "problemow" (nie wiem Jak to nazwac) w sensie calkiem ladnie mowi r, sz, dz, ż. Ma problemy z dż, dź, ą i ę ale to chyba jest normalne...niektorzy dorosli maja z tymi literami ciagle problemy ;)

Ktos pytal o mleko. Vincent przestal pic Jak mial 13 miesiecy. Poprostu odmowil z dnia na dzien. A ogolnie wieczorna butla poszla w odstawke Jak mial 10 miesiecy, na kolacje byla kaszka z miseczki, a poranna butla przestala byc w uzytku Jak mial 11 miesiecy. Od tamtej pory tylko kubek.

• Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,ale się licytujecie,które tez dziecko wiecej mówi :D spokojnie,wiadomo,ze dla każdej mamy jej dziecko jest to NAJ :D Ja tam wierze,ze kazde dziecko ma swój czas i w zasadzie jakie to ma znaczenie dla przyszłości dziecka,czy zaczęło mowić majac rok,czy dwa? ;) Prędzej czy pózniej każde bedzie umiało mowić :D

Annaki moge Ci pozazdrościć długiego spania Leny ;) o której chodzi spac?ma drzemkę w dzien?Mojemu Leonkowi od kiedy wyjęliśmy mu szczebelki w łóżeczku tak sie popsuło spanie :( Spi co prawda całą noc,zero pobudek,ale trzeba z nim siedzieć póki nie usnie,bo inaczej wychodzi z łóżka,zasypia pózniej i rano tez co raz to wcześniej przychodzi do naszej sypialni,ledwo oczy otworzy i juz wychodzi z łóżeczka..Dzisiaj przyszedł tuż po 6!Normalnie chłopak bije rekordy! :O

Annaki czy Ty sie nam czymś nie pochwaliłaś,ze pytasz o badania??? :P ;)

Magdalena,ale to Ty dajesz mm w takim starym smoczku,nie wymieniasz co jakiś czas,dobrze zrozumiałam?bo mi sie wydaje,ze co pare msc należy wymienić butelkę i smoczek na nowy?

Powidlowa wiem,ze temat mm bywa kontrowersyjny,no ale ja nie wyobrażam sobie karmić piersią ponad rocznego dziecka,to wydaje mi sie,że lepsze mm,które i tak pije od 7msc życia,niz takie z kartonu,ktore wydaje mi się jeszcze bardziej wątpliwe..Ja tam nie jestem jakaś zagorzała zwolenniczka ani mm ani kp,kazdy robi jak chce,sama karmiłam ponad pol roku i dla mnie to wystarczająco,ale jak ktoś ma ochote dłużej to z kolei mi to nie przeszkadza ;) ale nie demonizowałabym tak mm,moja mama mnie i siostrę w zasadzie głownie na mm wychowała,a zdrowe jestesmy,w ogóle nie chorujemy.Jak ja jestem chora to normalnie jest święto narodowe :D

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia Lena idzie do łóżka tak ok 20, ż tym że sama sobie tam leży gada śpiewa i zasypia w sumie różnie ale średnio do 21 już śpi a w dzień w zasadzie to śpi tak od ok 12.30-13.00 do 14.30 czasem do 15 jak zaśnie później z tym że w weekendy zdarza się że nie śpi w dzień bo jak późno wstanie to nie chce spać ale w tyg jak jest w przedszkolu to zawsze śpi w dzień bo przychodzi wykończona no i rano jest budzona ok 7 co jest chyba dla niej męczące
    Rozgryzłaś mnie, tak jestem w ciąży... co prawda to początek bo dopiero 7 tydz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 19:55

Muniek, Natusia_mamusia lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki gratuluje i 3mam kciuki.

Na tusia a ty jak sieczujesz? Jest stresik?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Judyta1987 Debiutantka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny.

Mam pytanie. Kiedy ginekolog potwierdza ciąże i zakłada kartę ciążową? Zeby można było to zgłosić pracodawcy. Jest na to jakaś reguła, czy to zależny od lekarza...

6d49d11eb4c1916aedca91fcc08ceebd.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki ale super,serdecznie gratuluję :)
    Ja nic nie pisałam bo nie chciałam zapeszyć,ale też jestem w ciąży. Kurczę udało się w pierwszym cyklu,a myśleliśmy że będziemy się długo starać. Modlę się tylko cały czas żeby nie zdarzyło się to co w lutym...

Judyta ja w pierwszej ciąży byłam już u lekarza w 6+2tc. Wtedy już było serduszko i została mi założona karta ciąży. Od razu też dostałam zakaz wykonywania pracy z powodu szkodliwych warunków.

annaki, Natusia_mamusia lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a juz sie wystraszylam ze zniknelas z forum...

Anaki gratulacje <3

Natusia a ty jak tam? Termin coraz blizej :)

Muniek gratuluje <3 i trzymam kciuki z calycb sil zeby teraz bylo juz tylko dobrze!

Ale tu piekne wiesci <3 dobrze ze weszlam poczytac :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 23:24

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki i Muniek serdeczne gratulacje. Spokojnnych i zdrowych ciaz Wam zycze. Ja sie naprawde nigdy nie zdecyduje na drugiego terroryste ;)

Natusia nikt sie nie licytuje. Mamax zapytala ja odpowiedzialam i naprostowalam. To chyba jest logiczne dla kazdego ze kazde dziecko jest inne...

U nas przeziebienie. Cala trojka. Choc dzis juz o niebo lepiej i w czwartek ide juz normalnie do pracy, chyba ze nastapi jakis nieoczekiwany zwrot akcji. Oby nie bo bez mojej pracy jakos mi zle :)

Judyta ja karte ciezy mialam zalozona na pierwszej wizycie i bylo juz wtedy serduszko. Chyba jakos 7 tydzien.

Cierpliwa zniknac nie moge bo czekam na wiesci od ciebie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 23:49

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika :*
    Mam nadzieje ze niedlugo bede mogla przekazac jakies optymistyczne wiesci... Poki co pierwsza insemunacja zakonczona porazka :/ no ale jeszcze dwie przed nami...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki no to trzeba było tak od razu z radosnymi nowinami,a nie o badania :P Ale super!!Wielkie gratulacje!! :*
    Dzisiaj Leosia udało mi sie przetrzymac do 7-30,znowu o 6 stał przy moim łożku,ale go zaprowadziłam to jeszcze zasnął,choć nie chciał isc do siebie.Chyba musze tak próbować,chociaż teraz do szpitala pójdę to i tak nie uda sie go przestawić.A Lenka Ci nigdy z łóżeczka nie wychodziła przy zasypianiu?

Muniek no prosze,ale Wam expressowo poszło,co za nowiny super!!!Trzymam kciuki!Ale fajnie,ze nasze forumowe mamuśki decydują sie na kolejna ciąże :) Ewelina brzuszek zwolniła,ja zaraz,a tu kolejne mamusie w ciąży extra!Duzo zdrówka dla Was :*

Ewelina,Cccierpliwa w poniedziałek mam cc,bo mała jest miednicowo ułożona,od wczoraj mały stres zaczyna mi sie włączać,taki poród to dla mnie nowość nie wiem czego sie spodziewać,ale jeszcze bardziej na razie myśle co mi zostało jeszcze do zrobienia przed porodem ;) Aż wierzyć sie nie chce ze niedługo poznam moja małą księżniczkę tak zleciało,ze dziwnie,ze juz tylko dni,a nie tygodnie do spotkania :)

Dziewczyny po cc,tez lezalyscie aż 5 dób w szpitalu ?Mi położna mowila,ze jak w pon przyjdę to w sob wyjdę,troche sie zdziwiłam,bo w PL chyba szybciej wypuszczają..

Cccierpliwa trzymam kciuki żebyś i Ty w końcu doczekała sie swojego maleństwa,tak bardzo na to zasługujesz że musi sie udać!Dobrze,ze sie odezwałaś,bo wlasnie chciałam o Ciebie pytać ;)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
‹‹ 872 873 874 875 876 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ