Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam nowe forumowiczki.
Ja Np nie wiedzialam, ze tu taki problem z l4 w ciąży. Powiedzialam mojej gin ze ze względu na wyk prace w pierwszej ciąży odrazu bylo l4 i teraz tez bym chciala ( tylko j mnie inna sytuacja l4 szlo do pl).
Natusia odezwij sie, jak tam? -
Hej dzieki Ewelina za pamięć u mnie wszystko dobrze,jakos mniej w internecie siedze,bo sie dzieje u mnie,a to byla piękna pogoda,to mama była,teraz jeszcze 2 tyg Mąż z nami jest.Ale zła jestem,bo pogoda sie popsuła,a miałam tyle planów na fajne rodzinne spędzenie czasu buu Malutka na razie aniołek,tylko je i spi no i kupkuje Nie mam z nią żadnego problemu,Ahh teraz to widze jak to łatwo mieć noworodka Leoś jest bardziej absorbujący... Jakies małe wspólne rodzinne wyjscia juz zaliczyliśmy i było dobrze,myslalam,ze gorzej bedzie..Ale jak bede miała zostać z moja 2 sama,to pewnie stresik będzie,bo Leon mało słucha,wiec w tym czasie co bede karmić,pewnie chałupę mi rozniesie Zasdrosci o siostrę na razie u niego nie zauważyłam,wręcz przeciwnie,jak usłyszy ze płacze to biega pierwszy,chce dać smoczka,głaszcze.Jednak tu sie tez obawiam,że bedzie za mało delikatny,lub przez przypadek zrobi krzywdę..
Wow! ile nowych mam pojawiło sie na forum Witam wszystkie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 13:21
-
Natusia super ze sie tak fajnie uklada... a pogoda i mnie denerwuje bo mam ten tydzien jeszcze urlop a tu deszcz goni deszcz
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cccierpliwa... nie zrozumialam , to dziwne ze zapytal czy co mialas na mysli.moje myslenie jest troszke pomieszane ostatnio. wybacz hehe powiedzialam do gin ze mam szefa wporzadku i ze jak powiem ze nie moge dzwigac itp to nie bedzie problemu. zle zrobilam? zapytal czy potrzebuje ten papier z info o ciazy. powiedzialam ze tak, uprzedzil ze koszt 8e . w miedzyczasie ktos napisal ze to szef powinien za to zaplacic??!!Ellla
-
Ella nie chodzilo mi o ta sytuacje ze ty mialas do niego pytania a on cie tak zbyl tzn. wyprowadzil kazal dac probki i pozegnal zamiast najpierw rozwiac twoje watpliwosci i odpowiedziec na te pytania...
To ze o zwolnienie zapytal to super i na plus
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cccierpliwa... aha wybacz, co ma mąż powiedzieć jak ja taka non stop zakrecona hehe zdziwilo mnie tez ze nie zrobil przegladu dowcipnego...poczekam do tego 13ego.obym po kolejnej wizycie nie byla zniesmaczona.na poczatku sierpnia czeka mnie podroz do pl 1300 km i powrot. odstawiamy core na wakacje.mam nadzieje ze nie bedzie przeciwwskazań i obrocimy w dwie strony bez problemu bede wtedy konczyc I trymestr. Jechala ktoras z Was w dłuższą trase?Ellla
-
Ella ja w pierwszej ciąży jechałam 2 razy do pl, co prawda nie tak daleko jak Ty bo 650km, pierwszy raz był na początku w 10tyv a drugi w 30tyg więc już bliżej końca, robiliśmy częste przystanki żebym mogła pochodzić, lekarka też nie miała żadnych przeciwwskazań więc było ok. Teraz za ok 2-3 tyg też jedziemy, u mnie będzie wtedy jakos 13/14tydz
-
Ale wiesz tak mysle ze i tak jakos dziwnie że nie robi Ci badań, usg dopochwowe itp, hmmm, ja wczoraj byłam drugi raz, u mnie to 11 tydz, miałam ponownie usg, mocz,krew,jak na pierwszej wizycie,a powiedz mi czy w związku z chorobą bierzesz jakieś leki? Lekarz wie o chorobie czy coś? No nic musisz poczekać do kolejnej wizyty i zobaczysz co dalej, ja też mam za 2 tyg wizytę i też 13.07, ż tym że to będą badania prenatalne
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny!
Z całego towarzystwa to kojarzę tylko Cccierpliwa Jeśli się mylę to mnie poprawcie
Z lekarzami jest loteria.
Dopiero w Niemczech ginka zdiagnozowała mi PCOS bo w PL nie widzieli problemu. Inna sprawa że nie chciała mnie jakoś ekstra leczyć, więc w ciaży od razu zmieniłam ją na jej koleżankę po fachu. Ta sama praktyka (notabene z całkiem niezłymi opiniami) tylko lekarka inna. Ostatnio miałam kontrolną wizytę i akurat moja przebywała na urlopie i zastępowała ją ta poprzednia. I jak się dogadać nie potrafiłyśmy tak sie dogadać nie potrafimy. I nie mama tu na myśli języka ale to że kobita nie potrafiła mi odpowiedzieć na proste pytania dotyczące np przyjmowania potasu ilości, preparatu... trochę żałosne jak na lekarza.
To samo teraz przerabiam z położną. Ja o wozie ona o kozie. -
Natusia nie obawiaj sie o ta delikatność aż tak, siostra dla Leosia niebawem przestanie byc taka nowością i nie będzie caly czas przy niej siedzial jak tylko będzie okazja. Ja Emilkejak jest czymś zajęta juz czasami na chwileczkę zostawie wtym samym pomieszczeniu co siostra i nic sie nie dzieje, ale fakt, ze jak jest w pobliżu Elizki to trzeba patrzeć bo niechcący moze jej cos zrobić. Emilia czesto sie pochyla i ja caluje, boje sie wtedy, ze na nią spadnie. Nie obawiaj sie zostania z dwójka. Moja Eliza niedlugo skonczy 4 mies i dopiero od niedawna przestala przesypiać cale dnie. Ja juz mam takawprawe ze kąpie dwie jednoczesnie a tak sie tych kąpieli obawiałam hehe. Poszukaj nowych zabaw dla syna, zeby mogl zajac sie czymś sam. Masz ogród to tez super sprawa. U nas 2 godziny na ogródku to dla mnie wypoczynek Elizka spi Emilia sie bawi a ja wiekszosc czasu moge posiedzieć. Emilia jest bardzo samodzielna wiec nie musze Np na placu zabaw chodzic za nią krok w krok. Zobaczysz ogarniesz to lepiej niż myślisz . No fakt teraz widzę jak latwo jest z noworodkiem,ale wcześniej wydawalo mi sie, ze to jest takie skomplikowane hehe. Najgorsze tylko jest to, ze za dużo wymagam od Emi no mi sie wydaje, ze ona juz taka duża,a ona przecież nadal jest malutka a ja bym chciala, zeby wszystko rozumiala i sluchala...
-
Alphelia wrote:Witajcie drogie przyszłe mamy lub mamy!
Czy jest tu ktoś z okolic Frankfurtu i ma do polecenia dobrego ginekologa? Najlepiej mówiącego po polsku -
annaki, kurcze chyba zle sie troche wyrazilam bo on zlecil mi badania moczu i krwi.nie dzwonia wiec chyba jest ok.ale mimo to czulam sie zbyta.wspomnialam o chorobie, jestem epileptyczka, ale zadnego kom na temat dawki leku czy tym podobne.ale przy pierwszej ciazy nie dzialo sie nic w zwiazku z tym. zadnych atakow.dlatego sama sugeruje sie pierwsza ciaza.wizyte mam u neurologa w polowie lipca dop. ale zadzwonie jutro chyba i powiem ze ciaza i czy zmniejszac dawke.nie bede sie zle nastawiac. poza tym ze szybki byl bardzo mily... ale kartke z pytaniami wyciagne odrazu zeby pamietac.
a jak tu jest z badaniami prenatalnymi? kiedy sie je robi? kiedy dostalyscie liste badan jakie co platne itp. mam nadzieje ze dostane tez przy nastepnej wizycie.Ellla -
Ach widzisz to tez Cie źle zrozumiałam
Myślałam że nic Ci nie zlecił. Kartkę z badaniami i cenami dostałam na pierwszej wizycie czyli właśnie w 6 tyg, badania prenatalne są robione między 11 a 14 tyg i koszt u mnie to 155e, nie jest to obowiązkowe, myślałam że będę w tym czasie 2 pl więc tam bym zrobiła bo jednak taniej ale niestety będę później więc nie zdążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 07:50
-
kiti wrote:Jezeli mowisz o Frankfurcie nam Menem to moge polecic moja gin mowi po polsku
kiti, możesz przekazać mi jakieś namiary do niej, proszę? Pytałam już kilku gin we Frankfurcie i okolicach, ale mają odległe terminy niestety
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Alphelia wrote:kiti, możesz przekazać mi jakieś namiary do niej, proszę? Pytałam już kilku gin we Frankfurcie i okolicach, ale mają odległe terminy niestety
-
kiti wrote:Niestety z terminami tak jest wszedzie ale jak zadzwonisz i powiesz ze jestes w ciazy to musza cie wcisnac na jakis termin. Moja gin noramlne terminy miala do pol roku do przodu ale jak powiedzialam ze jestem w ciazy to zaraz mialam termin. Ona przyjmuje w 65719 Hofheim Hauptstrasse 49, tel. 6192-902216 Eliza Janota-Czarny. Naprawde super lekarka, na rejestracji pracuje tez polka tylko nie wiem w jakie dni ona jest, ja mam wizyty najczesciej we wtorki i ona tez jest.
Kurczę ale to dawno było? Dzwoniłam już do niej kilka dni temu i termin miała na listopad najwcześniej, a mówiłam o tym, że jestem w ciąży. Do nikogo nie mogę się dostać, najwcześniej mam termin w sierpniu, a to będzie już 12 tydzień
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Alphelia wrote:Kurczę ale to dawno było? Dzwoniłam już do niej kilka dni temu i termin miała na listopad najwcześniej, a mówiłam o tym, że jestem w ciąży. Do nikogo nie mogę się dostać, najwcześniej mam termin w sierpniu, a to będzie już 12 tydzień