Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
annaki wrote:Zapytaj w swojej kasie chorych czy czasem nie zwracają za witaminy dla ciężarnych,,magnez i kwas foliowy, ja też jestem w aok ż tym że rejon Bayern i dostałam ulotkę za co oddają całość bądź część w ciąży, np za badanie na toksoplazmozę dodają 15e, a za witaminy przez całą ciążę całość, moja lekarka tez mi o tym mowila właśnie i wypisala mi receptę na nestle Materna na 3 mięs, koszt 79e ale całość aok zwraca po wysłaniu do nich paragonu i recepty (recepta jest ta zielona więc w aptece ją oddają), a jeśli nie to w rossmanie są witaminy te ich firmy za 5e, w poprzedniej ciąży je brałam, mają taki sam skład jak te apteczne
-
Marzycielka111192 wrote:To życzę powodzenia naprawdę jesteś odważna!! Ja umiem język jako tako ale i tak się boję jak to będzie, poród i w ogóle wszystko po tym. Najważniejsze to teraz dowiedz się gdzie masz polskiego lekarza. Później położna. Ja też już mam bo tutaj za dużo nie ma więc kto pierwszy ten lepszy. Jak będziesz miała położną ona napewno wszystko ci wytłumaczy gdzie jaki szpital, kiedy iść się zapisać i w ogóle dacie rade. Bierzesz witaminy? Jak nie to smigaj do apteki. To nawet przed ciąża nie zaszkodzi
A kiedy szukałaś położnej i jak to wygląda? Czy Twoja położna to też Polka?
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Alphelia wrote:A kiedy szukałaś położnej i jak to wygląda? Czy Twoja położna to też Polka?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 21:59
Alphelia lubi tę wiadomość
-
KarolinaP zapraszam rowniez na rozowa strone do staraczek z Niemiec
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Na gorze strony wcisnij ovufriend i tam pozniej spolecznosc/forum/starajac sie ogolnie i tam posrod tematow nas znajdziesz
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Marzycielka111192 wrote:Mój lekarz ma dwie położne, jedna Niemka, druga Polka. Po każdej wizycie u ginekologa idzie się do gabinetu położnej i ona tam pobiera krew, waży, mierzy, można się jej coś spytać. I jak miałam wizytę gdzie była właśnie ta Polska położna to spytałam czy ma wolny termin. Ma bardzo dobre opinie wśród koleżanek więc już dawno powiedziałam sobie że właśnie ona bedzie jako pierwsza o którą się spytam. To był mój 13 tc. Wiem że trochę szybko jak na szukanie położnej ale chciałam mieć pewność że za dwa miesiące nie powie mi że "przykro mi ale już mam za dużo kobiet w ciazy"
A mogę wiedzieć proszę do jakiego lekarza chodzisz? Wspominałaś, że jesteś z okolic Frankfurtu nad Menem, podobnie jak ja
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Kobietki moje drogie...odniosę się do wspomnianego Buscopanu... mam problemy z żołądkiem, brałam Buscopan. gdy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy poszlam do rodzinnego i zapytalam zy dalej moge to brac. sprawdzila w kompie ze raczej nie i przypisala mi Heilerde do picia. czyli zrozumialam ze nie powinnam brac Buscopanu. hmmmm a odnośnie magnezu... to jaki magnez bierzecie?taki magnez B6 albo typu magnez skurcz?
Ellla -
Ja kończę teraz magne b6 który miałam ż pl, to jest dawka 100mg w 1 tabl ale moja lekarka mówiła że mogę brać 4 dziennie, witaminy też biorę i w nich też jest magnez ale mówiła że to nie szkodzi bo tam mało jest. Za 1.5 tyg jadę do pl.to kupię sobie zapas bo normalnie to jest opakowanie na miesiąc a mi schodzi duuuuuzo szybciej
-
Hej!
U mnie ginekolożka aż tak nie marudzi. Kazała dobrać sobie witaminy prenatale i ja biorę femi baby jest w drogeriach DM skład ma baaardzo podobny do femibionu a kosztuje o wiele mniej.
Generalnie ja nie miałam problemu z witaminami Przed zajściem w ciążę miałam badania na kwasy foliowe i większość tych z grupy B. Wszystko w górnych granicach. Także przy zdrowym trybie życia cokolwiek weźmiecie i tak będzie dobrze
Z żołądkiem to zależy co kogo boli. Jak bóle okresowe to buscopan (jest duuużo łagodniejszy niż nospa, którą tak czy srak podają w polskich szpitalach) Chyba że się to wciąga jak cukierki... TO KAŻDY LEK ZASZKODZI.
Jeżeli to jelita i gazy z progesteronu i innych hormonów to może espumisan?
Przed ciążą i w pierwszym trymestrze przynosił mi niesamowitą ulgę.
Niemieccy lekarze nie znają polskich leków i często substancji czynnych. Ja mojej musiałam wyjaśnić napisać żeby sprawdziła.
Buscopan jest tutaj również jedną z substancji podawanych podczas porodu podczas skurczy. W początkowej fazie porodu jako środek przeciwbólowy. (taka mądrość z niemieckiego kursu rodzenia).
Jeśli chodzi o skurcze to magnez spoko ale wielu osobom wypłukuje się również potas. W suplementach z aptek czy drogerii są tego takie dawki, że naprawdę ciężko to przedawkować.
W DE jak się człowiek uprze to zrobią na wszystko badania czego są niedobory jeśli chce się być po tej najbezpieczniejszej stronie.
-
no wlasnie dzis przyjdzie mi paczka z pl. mama kupila magnez, tu mam na recepte i kosztuje 20e!! dla mnie to drogo. i kurde ratujcie co na gazy?? juz chyba 5 dzien!! sama ze soba ciezko wytrzymac heheh zazwyczaj popoludniu sie zaczyna ... a powiedzcie jak robilyscie badanie krwi, dawali wam znac co i jak?bo wiadomo do nastepnej wizyty 4 tyg.boje sie ze moge miec jakis niedobory a o nich nie wiem, a I trymestr najwazniejszy...Ellla
-
Ella u mnie za magnez też aok zwraca ale wizyta za ponad tydzień a tuż zaraz wyjeżdżam więc dlatego kupię w pl a najwyżej po powrocie wykupię tutaj i wyśle rachunek. Gazów nie mam nie pomogę;p
U mnie dzwonią tylko jak jest coś nie tak żeby np podjechać po receptę itp, a tak to na wizycie mówi że ok. Chociaż z wynikami ż tarczycy które muszę kontrolować co miesiąc to dzwonią zaraz po otrzymaniu wyników żeby mnie uspokoić -
Na gazy espumisan. On zmniejsza napięcie powierzchniowe w tych bąblach w jelicie i gazy nie sa tak bolesne/dokuczliwe. Tu nie wiem czy coś takiego mają.
Ten magnez to jakiś extra czy popropstu jakieś większe opakowanie?
Na mnie po powrocie z PL czekał list od ginekolożki z receptą na żelazo i instrukcją jak przyjmować. W aptece tradycyjnie zapłaciłam 5 euro za bodajże 90 tabletek.
Jeżeli masz receptę z diagnozą to generalnie lekarstwo powinno być refundowane. Czyli nie płacisz nic albo 5 euro.
-
nick nieaktualnyDziewczyny jestem w 13 tygodniu ciazy, 38 lat i jestem w AOK Niedersachsen ubezpieczona. W piatek mam badanie prenatalne i tu pytanie. Jest ono z Krankenkasse refundowane? Lekarka powiedzial ze kosztuje 150 euro ale to chhyba tylko to szczegółowe USG i pobranie krwi. Wie ktos wiecej na temat?