X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyn mam bóle jak na okres. Boli mnie podbrzusze, wiem ze to nic takiego bo bylam u lekarza. Poprostu macica sie rozciaga, bylam u lekarza i prosilam cos na te bole ale ona przepisala mi tylko magnez i jak bardzo boli paracetamol.Paracetamol całkiem odpada bo bardzo rzadko biore środki przeciwbólowe Nie chce leczyc się na własną rękę ale pytam z ciekawości czy jest tu w Niemczech cos podobnego do naszego no spa? Dlaczego daja rtu u tylko magnez i paracetamol?

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ☆gwazdka wrote:
    Dziewczyn mam bóle jak na okres. Boli mnie podbrzusze, wiem ze to nic takiego bo bylam u lekarza. Poprostu macica sie rozciaga, bylam u lekarza i prosilam cos na te bole ale ona przepisala mi tylko magnez i jak bardzo boli paracetamol.Paracetamol całkiem odpada bo bardzo rzadko biore środki przeciwbólowe Nie chce leczyc się na własną rękę ale pytam z ciekawości czy jest tu w Niemczech cos podobnego do naszego no spa? Dlaczego daja rtu u tylko magnez i paracetamol?
    Weź więcej magnezu. Jego nie przedawkujesz w ciazy. Mi położna mówiła że jak brzuch będzie boleć to nawet 3 x dziennie

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nospy tu nie dają, pytałam mojej gin w poprzedniej ciąży to mówiła że nie wie dlazego w pl wciąż traktują nospe jak cukierki a wbrew pozorom przechodzi ona przez łożysko i ma bardzo zły wpływ na dziecko i żeby absolutnie nie brać, dokładnie więcej magnezu, w ciąży można grać do 400mg a jeśli lekarz zwiększy to i więcej ale po konsultacji, ja biorę 300mg dziennie

MonjkaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzieki dziewczyny, zwiekaszam dawke magnezu

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiti wrote:
    Ja zostalam przyjeta w lutym byl to u mnie jakos 7/8 tc pomimo tego ze terminy miala juz na maj/czerwiec. To dziwne ze ci tak powiedzieli bo w kwietniu poleciłam ja kolezance wiec sie w maju do niej przeniosła i też nie było problemu. Jeżeli masz możliwość to podejdź tam i powiedz jak wyglada sytuacja, myślę ze gdzieś cie wcisna. Ja na poczatku to miałam nawet wizyty co 2 tyg bo tak chciałam i też nie było z tym problemu.

Rozumiem. Napisałam do niej mail z wielką prośbą o przyjęcie mnie na tą jedną wizytę przed 10 tygodniem ciąży i udało się! :) Dziś wysłali mi komunikat z zarezerwowanym terminem na 20 lipca. Chwilę jeszcze muszę poczekać, ale przynajmniej już jest coś. W każdym razie dzięki za wiadomość, bo przez to postanowiłam jeszcze raz spróbować się do niej dostać :)

kiti lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Maoam6 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech w Ciaży przy skurczach itp można brać buscopan. Pytałam się chyba 3 razy bo na początku miałam takie bóle rozciągające.

oar8rjjg22qc16oe.png
    PCOS
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale raczej nie na własną rękę tylkp pewnie po konsultacji z lekarzem, zajrzałam na ulotkę pisze że w okresie ciąży, szczególnie w jej pierwszym trymestrze, lek należy stosować wyłącznie na zlecenie lekarza. Lek może być stosowany w przypadku, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • KarolinaP Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.
    Trafiłam na to forum szukając jakichś informacji na temat prowadzenia ciąży w DE.
    Jestem w DE od nie dawna, z mężem rozpoczęliśmy starania, ale ponieważ póki co, czuję się tutaj jak dziecko we mgle, postanowiłam szukać i gromadzić powoli informacje.
    Poczytałam kilkadziesiąt pierwszych i kilka stron z początków czerwca, ale stwierdziłam że prościej będzie po prostu się odezwać i ewentualnie popytać.
    Chociaż domyślam się że pewnie takich pytań przewija się tu mnóstwo, także z góry przepraszam :*
    Jednak wśród tylu stron wątku, gdzie jak to kobitki, piszecie wiele na tematy osobiste i wymieniacie się innymi życiowymi doświadczeniami, co jest bardzo miłe :) Trudno wyłuskać te kilka informacji.
    Na początek: Jak wygląda "droga" od zobaczenia 2 kresek na teście? Co później?
    Idziecie na Betę na własną rękę, czy lekarz kieruje?

Mam nadzieję że nie będę zbyt irytująca i uda mi się z Wami zżyć :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 17:29

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczyłam dwie kreseczki, poczekałam parę dni czy napewno nie będę mieć okresu i zadzwoniłam umówić się do lekarza :) byłam w pierwszym dniu 7 tc i był tylko zarodek, lekarz kazał mi przyjść za dwa tygodnie i było piękne serducho :) na tej wizycie założyli mi kartę i zaczęły się pierwsze badania :) teraz chodzę na wizytę co 4 tygodnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 17:54

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • KarolinaP Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli bez "bety" a tylko lekarz?
    To było w ramach ubezpieczenia?
    Jak wybierałyście lekarzy? :)

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w mieście jest Polski lekarz, kuzynka i kilka znajomych u niego prowadziły ciaze. Pracuje w szpitalu w którym chciałabym rodzić, jakieś 3 km od domu więc też super. Ja jestem ubezpieczona w AOK więc wszystko na kasę chorych. Jak narazie płaciłem tylko za badanie toxoplazmozy i cytomegalii.
    W jakich rejonach Niemczech mieszkasz? :)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • KarolinaP Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, bardzo fajnie z tym polskim lekarzem!
    Okolice Stuttgartu, a Ty?

A nie wiecie czy są może jakieś bazy polskich lekarzy w DE?
    Gdzie można takie informacje znaleźć?

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 30 km od Frankfurtu nad Menem.
    Wiesz co może wystarczy jak wpiszesz Polski ginekolog i swoje miasto. Napewno ci coś wyskoczy. A który masz tydzień ciąży? Nie masz u kogo się podpytac albo żeby ktoś ci polecil?

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • KarolinaP Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję :) Ale czy to nie będą np prywatne gabinety?
    Jeszcze nie mam ciąży ;) W Piątek planuję test dopiero, bo to mój 1 dzień okresu ma być, ale wolę się powolutku przygotowywać :)

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa :) to życzę powodzenia :)
    Jak chcesz się umówić do lekarza to dzwoniąc spytaj czy na kasę chorych czy prywatnie, chociaż wątpię żeby Polski ginekolog w Niemczech był tylko prywatnie.
    To jest moja pierwsza ciąża i też jestem w tym wszystkim zielona a co dopiero nie w swoim kraju ale staram się edukować wśród znajomych, jeśli oczywiście masz znajome które tutaj rodziły

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • KarolinaP Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety znajomych, którzy byli by obyci z tematem, tutaj nie mam. Poszliśmy na żywioł z przeniesieniem się do DE.
    Mąż tu miał najpierw delegację a później dostał propozycję pracy i stwierdziliśmy że wóz albo przewóz ;)
    Idąc za ciosem postanowiliśmy zacząć starania, bo przekładaliśmy to z różnych powodów, wiek troszkę nagli, więc żeby nie było że wiecznie coś na nie, a później będzie za późno.
    To będzie istny Armagedon, ale nie chcę już czekać i tak nie wiadomo jak szybko się uda.

Wysłany: 3 lipca 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To życzę powodzenia naprawdę jesteś odważna!! Ja umiem język jako tako ale i tak się boję jak to będzie, poród i w ogóle wszystko po tym. Najważniejsze to teraz dowiedz się gdzie masz polskiego lekarza. Później położna. Ja też już mam bo tutaj za dużo nie ma więc kto pierwszy ten lepszy. Jak będziesz miała położną ona napewno wszystko ci wytłumaczy gdzie jaki szpital, kiedy iść się zapisać i w ogóle dacie rade. Bierzesz witaminy? Jak nie to smigaj do apteki. To nawet przed ciąża nie zaszkodzi

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • KarolinaP Debiutantka

Wysłany: 3 lipca 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawialiśmy się czy by właśnie nie rodzić w PL, ale średnio sobie wyobrażam rozłąkę w tak ważnym dla nas czasie. A decyzji o staraniu nie chcemy już odkładać...
    Póki co biorę tylko kw. foliowy, ale na dniach wybieram się po bardziej konkretne witaminki :) Myślę o tych dla mam i ciężarnych z Doppelherz.

Wysłany: 3 lipca 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz kazał brać femibion i magnez. Femibion tutaj jest strasznie drogi jak masz możliwość żeby Ci ktoś przywiózł z Polski to jest o połowę tańszy

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Mi lekarz kazał brać femibion i magnez. Femibion tutaj jest strasznie drogi jak masz możliwość żeby Ci ktoś przywiózł z Polski to jest o połowę tańszy
    Zapytaj w swojej kasie chorych czy czasem nie zwracają za witaminy dla ciężarnych,,magnez i kwas foliowy, ja też jestem w aok ż tym że rejon Bayern i dostałam ulotkę za co oddają całość bądź część w ciąży, np za badanie na toksoplazmozę dodają 15e, a za witaminy przez całą ciążę całość, moja lekarka tez mi o tym mowila właśnie i wypisala mi receptę na nestle Materna na 3 mięs, koszt 79e ale całość aok zwraca po wysłaniu do nich paragonu i recepty (recepta jest ta zielona więc w aptece ją oddają), a jeśli nie to w rossmanie są witaminy te ich firmy za 5e, w poprzedniej ciąży je brałam, mają taki sam skład jak te apteczne

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 881 882 883 884 885 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ