Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEwelina, Vincent uzywa go od ok. roku. Czyli mial ok. 1,5 roku jak zaczal.
Annaki jak sie czujesz?
Jesli chodzi o magnez to bralam Magnesium Verla, a jak spadl mi poziom zelaza to polozna polecilami Floradix do picia, bardzo szybko poziom sie ustabilizowal.
Prenatalne mialam platne. Kiedys ktoras mama zu pisala (Mamax?), ze miała darmowe ale pewna nie jestem czemu.
-
Maoam6 ... rodzinny przypisala mi Magnoret max 30 tabletek i 20 e.nie wiem czy to jakis specjalny czy normalny. ale to było przed ciążą.ale juz mam z pl Magne B6...
po czym poznac ze za lek dosten zwrot... sa rozne kolory recept. ma to jakies znaczenie? tu w de jak kupujesz lekarstwo oddaja ci recepte...Ellla -
Ella zielone recepty oddają. Ale ze zwrotem to zależy właśnie od kasy chorych, tak jak pisałam mi o tym że zwracają za witaminy, magnez, kw foliowy powiedziała moja lekarka, później poszłam się upewnić do kasy chorych i potwierdzili oraz dali ulotkę za co jeszcze jest zwrot. Tylko na witaminy musi być recepta od lekarza z tego co zrozumiałam, w sensie tą zielona i to razem z paragonem trzeba wysłać do aok.
Czerwone recepty chyba zostają w aptece i za nie nie płaci się lub tylko jakąś część
Monika czuje się różnie w sumie raz lepiej raz gorzej...ech, źle znoszę upały -
nick nieaktualnyZielone to są recepty tzw. prywatne, czasami kasy chorych zwracaja coś zakupionego na taka recepte, czasami czesc. Leki na rozowa recepte kosztuja 5 zl, dla dzieci sa za darmo (czasem trzeba doplacic jakies grosiki). Trzymajcie paragony bo z zakupu leków mozna sie rozliczyc.
-
Do rozliczenia podatkowego dawałam wszystko co płaciłam dodatkowo, czyli badania Urologa męża przed ciążą, leki jakieś ekstra, w ciąży badania na cytomegalie i toksoplazmozę, różyczkę itp. Ja akurat prenatalnych nie robiłam tylko podstawy. Dodatkowe USG itp itd.
Ella to zaszalał z tym magnezem. Ja tak jak pisałam magnez kupuje bodajże z doppelherza bo najlepiej mi się przyswaja a witamiki prenatalne femi baby bo maja prawie identyczny skład co femibion. a kosztują w porywach 8Euro -
gin powiedzial ze witaminy przypisze mi na nastepnej wizycie... oby do czwartku... cos mnie niepokoi i nie wiem czy nie przesada isc do lekarza z tym. od jakiegos czasu przy goleniu badz myciu pachy, odczuwam cos. nie moge nazwac tego bolem, ale taki dyskomfort gdy dotykam to miejsce... normalnie tego nie czuje dopiero jak podniose pache i myje albo gole.... moze glupie pytanie ale co mi tam...Ellla
-
Dziewczyny przy wyborze magnezu zwroccie uwage na sklad... wiekszosc suplementow kupowanych w drogeriach ma w skladzie tlenek magnezu ktory wchlania sie wolno i bardzo zle wiec w finale bierze sie magnez 400mg a wchlonie sie go moze z 10% i pojedyncze maja w skladzie weglan magnezu ktory wchlanialnoscia tez nie imponuje bo z wzietej dawki wchlania sie go ok 30% wiec tez nie jakis szal... A wiadomo magnez z marna wchlanialnoscia da niewiele bo myslimy ze bierze sie spora dawke a konczy sie na tym ze przyswojona jest niewielka...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Dziewczyny, czy orientujecie się może jak tu wygląda sprawa z prawami kobiet w ciąży odnośnie pracy? Mam możliwość rekrutacji do jednej firmy (oczywiście to nic nie jest jeszcze pewne), ale zakładam, że jak powiem im na wstępie, że jestem w ciąży, to prawdopodobnie pracy nie dostanę. Czy mam obowiązek poinformować ich od razu? Bo jestem na samym początku ciąży, na razie robiłam tylko test i nie byłam jeszcze u ginekologa, więc teoretycznie mogłabym nie wiedzieć jeszcze o ciąży. Poza tym czuję się dobrze i chciałabym popracować chwilę do czasu porodu.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Ella na pudelku jest tez sklad ja w sklepie zawsze sprawdzam na pudelku...
Alphelia zawsze mozesz pozniej powiedziec ze nie wiedzialas o ciazy w chwili rekrutacji bo masz nieregularne cykle i nie podejrzewalas ze to ciaza
Alphelia lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Nie to nie o to chodzi co w tej tabelce tylko z boku opakowania masz w skladzie napisane ale jak dobrze pamietam masz magne b6 a on zawiera mleczan magnezu z tego co z pl pamietam wiec sklad ma dobry
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyDziewczyny dzisiaj mialam robione 1. badanie prenatalne jestem w 12+4 wiem ze to glupie ale noe zrozumiałam wszystkiego. Pani doktor rbila.mi usg sparawdzala przeziernosc karkowa, przegroda nosowa oraz pobranie krwi
Mozecie mi wytlumaczyc co tam jest sprawdzane jakie wady. Wyniki na wtorek albo środę. -
☆gwazdka wrote:Dziewczyny dzisiaj mialam robione 1. badanie prenatalne jestem w 12+4 wiem ze to glupie ale noe zrozumiałam wszystkiego. Pani doktor rbila.mi usg sparawdzala przeziernosc karkowa, przegroda nosowa oraz pobranie krwi
Mozecie mi wytlumaczyc co tam jest sprawdzane jakie wady. Wyniki na wtorek albo środę.
Trisomie 13, 18 i 21. -
Alphelia wrote:Dziewczyny, czy orientujecie się może jak tu wygląda sprawa z prawami kobiet w ciąży odnośnie pracy? Mam możliwość rekrutacji do jednej firmy (oczywiście to nic nie jest jeszcze pewne), ale zakładam, że jak powiem im na wstępie, że jestem w ciąży, to prawdopodobnie pracy nie dostanę. Czy mam obowiązek poinformować ich od razu? Bo jestem na samym początku ciąży, na razie robiłam tylko test i nie byłam jeszcze u ginekologa, więc teoretycznie mogłabym nie wiedzieć jeszcze o ciąży. Poza tym czuję się dobrze i chciałabym popracować chwilę do czasu porodu.
Pewnie jak im o tym powiesz, to Cie nie przyjma. A zataic mozesz, masz do tego prawo - nawet masz prawo sklamac, gdyby Ci zadali takie pytanie o dziecko, ciaze itp. PowodzeniaAlphelia lubi tę wiadomość
-
Ja poszlam w ciazx na rozmowe ale nic nie powiedzialam. Dopiero jakby mnie chcieli to bym powiedziala. W piatek do mnie tez dzwonili z innej firmy i zaprosili na rozmowe ale zaraz wlasnie bede do nich dzwonic i powiem prawde - ale ja juz mam duzy brzuch.
Alphelia lubi tę wiadomość