Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Alphelia moze byc ze faktycznie jelita przez zaparcia albo wszystko sie rozciaga i przez zaparcia mnie tak wzielo...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Endokobietko mam do ciebie pytanie: na co uważać na Fuerteventura? Jest coś ciekawego, wartego zobaczenia? Jak wygląda sprawa ewentualnego ubezpieczenia zdrowotnego? W końcu to też unia...czy coś warto kupić czy jest to wyspa typowo do leniuchowania?
-
Justa wiem, że Anspruch für Elterngeld masz i musisz dostać, ale jak to będzie rozliczane to nie mam pojęcia. Wiem, że w przypadku Arbeitslosengeld też można przenieść do Pl ale rozliczany jest on tak jak w PL więc obawiam się że z EG może być tak samo.
Pytałam nawet przed chwilą szefa ale on też nie wie. Najlepiej w Familienkasse dopytać bo to u nich się składa Antrag i oni to wyplacaja. -
Dzieki dziewczyny :* sama sie nie na zarty wystraszylam...
Monia nie wiem w jakiej czesci Fuerty bedziesz ale polecam Oazis Park wiecej nie podpowiem bo ja bylam na Lanzarote z ktorego mozna poplynac w chwilkę na Fuerte i Oazis Park jak i Texas Park na Lanzarote to byly moje glowne cele... tak tak jestem skrzywiona na punkcie ogrodow zoologicznych...
Z tego co pamietam jak my sie nie moglismy zdecydowac ktora z tych dwoch wysp to Fuerta bardziej do leniuchowania wlasnie byla i za duzo atrakcji nie bylo dlatego postawilusmy na Lanzarote bo tam bylo naprawde sporo a ze lecielismy w kwietniu to nie byliśmy pewni pogody typowo plazingowej wiec chcielismy miec co robic... no i bylo bo obralismy sobie ze po sniadaniu jedziemy a od popoludnia jak bedzie pogoda to lezymy z drinkami i tylko jeden dzien byl taki ze popoludniu byla srednia pogoda wiec zaliczylismy wiecej a w 4 dzien nam wiecej dzieki temu na leniuchowanie zostalo... no i na Fuerte ostatecznie nie poplynelismy bo szkoda nam bylo czasu ktorego duzo nie mielismy po zwiedzeniu Lanzarote wiec kiedya musimy tam wrocic bo Oazis Parku nie odpuszcze
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa Kochana lez i odpoczywaj :* ja 2 tyg temu mialam taki stres... nagle zaczelam krwawic, odrazu izba przyjec, ale tez dzieki Bogu wszystko bylo ok, rowniez magnez kazali brac. Ogranicz picie kawy bo ponoc wyplukuje magnez.
Monika dzieki za info, z tego co widze to w Polsce dostane 1000zl jakies tylko. Sprobuje podjechac do tej Familienkasse i podpytac. A jakbym zostala zameldowana tutaj np u siostry? Zostawila nr konta normalnie, ktos chodzi i sprawdza po domu tak jak sprawdza np Zus w Polsce ? Tylko chyba bym musiala wtedy z dzieckiem na te U3,U4 itp jezdzic, to tez bezsensu troche...
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp [*] 03.2017 [*] -
Magdalena zaciskam nogi
Justa na szczescie nie krwawilam ani nie olamilam... dopiero bym sie wystraszyla... a kawe pijam moze max raz w tygodniu bo mi nie smakowala i jakos tak sie odzwyczailam ze napije sie czasem w weekend z mezem rano ale tak na codzien nie pijam
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Monika_DM wrote:Endokobietko mam do ciebie pytanie: na co uważać na Fuerteventura? Jest coś ciekawego, wartego zobaczenia? Jak wygląda sprawa ewentualnego ubezpieczenia zdrowotnego? W końcu to też unia...czy coś warto kupić czy jest to wyspa typowo do leniuchowania?
Na fale trzeba uwazac, czesto sa mocne prady, jak bylam teraz w grudniu, przy hotelu utopily sie 2 ooby starsze, stali po kolana a nagle ich fala zabrala
Na Fuerte nie ma duzo do zobaczenia, warto sie przejechac i poogladac to, co polecaja w przewodnikach, ale to zaden mus, teraz bylismy w Oasis Park jest bardzo ladny, ale tez dosc drogi.
Moim zdaniem, wyspa do siedzenia na plazy, spacerow, warto wybrac dobry Hotel z duzym ogrodem . My bylismy w grudniu w hotelu z 35.000 mkw odrodem, wiec tam robilismy po 10 km dziennie
Ja mam zawsze dodatkowe ubezpiezcenie zdrowotne, placimy chyba cos 30 euro na rok za cala rodzine. Powiem szczerze ze juz juz z niego korzystalam, bo my wybieramy czesto hotele z lekazrem w srodku. Rok temu na Gran Canarii cos mi sie w oko stalo i bylam u lekazdza, dal mi masc do oka i zstrzyk, mimo karty zaplacilam 130€ (bo to bylo w hotelu), nie chcialo mi sie jechac do szpitala, bo daleko i nie wiadomo czym tam sie jeszczemoglam zarazic. po pryzjezdzie dalam rachunek do kasy chorych, oni m zwricli 50 euro (tyle ile by to w DE kosztowalo) a reszte dostalam od dodatkowego ubzepieczenia. Takze wedlug nie warto miec.
Dla nas Fuerte byla 1 urlopem z Jasiem, mial 1,5 roku, wyralismy ja dlatego wlasni eze tam bylo malo do zwiedzania. Do odpoczywania jest super. W grudniu bylismy z moimi rodzicami i z tesciami, narawde fajny urlop.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 14:15
-
Endokobietka:* staram sie przy jakis kluciach czy ciagnieciach zachowywac spokoj ale wczoraj jak az cala pochwa bolala przy siadaniu to sie wystraszylam nie na zarty...
Juz czekam niecierpliwie na ruchy to sie w koncu troche moze uspokoje jak bede czula ze maluch tam jest
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Endokobietka no ja teraz tez zwiekszylam ale nie chce znow przesadzac bo na dluzsza mete bardzo duze dawki koncza sie u mnie biegunkami
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 14:35
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa dziękuję. My będziemy tak trochę na dole jakby bliżej Afryki. Jandia okręg. Ten Oasis Park zaliczymy bo już czytałam i tym. Ze skali na mapie wychodzi te będziemy mieć jakieś 30 km do tego parku albo planujemy wypożyczyć auto. My właśnie teraz nie chcemy ani gorąca ani mega zwiedzania stąd Fuerteventura. Generalnie mieliśmy jechać do PL ale Vincent ma katar i kaszel i teraz po 1. Tam moja siostra ma 3 tygodniowego maluszka i przyjaciółka 6-cio miesięczna córeczkę urodzona w 26 tygodniu, więc byłabym się, że zarazi te maluszki. A po 2. Vinnie ma 12.03. ten zabieg na zęby w pełnej narkozie a powinien być zdrowy więc wymyslilismy w środę wieczorem że gdzieś polecamy, gdzie jest całkiem blisko i w miarę ciepło to może się podkuruje choć trochę Nie nastawiamy się na zwiedzanie ale nie chcemy tylko siedzieć w hotelu
-
Dziękuję Endokobietko. Ubezpieczenie mamy, hotel też z lekarzem. Morze chyba sobie odpuścić, bo 18-20 stopni to chyba ciut za chłodno na kąpiele, a może mi się wydaje.
Czyli w sumie dobrze wybraliśmy. Oasis zobaczymy i pospacerujemy. Spokój bardzo mi się przyda. -
Monia napewno bedzie super i bez upalow... ja napewno na Fuerte zawitam kiedys bo dla mnie to raj na ziemi taki plazing spacery itp... jeszcze jak patrze na te plaze to juz w ogole... ale najblizsze na jakie sie wybierac bedziemy to takie gdzie z psiakiem mozemy sie wybrac wiec pewnie jakas Chorwacja Wlochy... ale to moze za rok bo w tym urlop na porodowce hehe... a miala byc z rodzina Gardasee i to w tym czasie co mam termin porodu... zrezygnowalismy bo oni we wrzesniu chcieli zaklepywac domek a my nie wiedzielismy jak ivf nam wyjdzie i mielismy nosa...
My w zeszlym roku chcielismy cos wlasnie do zwiedzania z myślą ze moze ostatnie wakacje we 2 a z dzjeckiem malym juz zwiedzania nie bedzie... tak to tez zazwyczaj wybieramy oaze dla leniuchow...
Na Maderze tez braliśmy hotel na klifie przy samym oceanie gdzie w sumie w poblizy to tylko relaks i spacery wieczorami (bylismy w sezonie to w dzien za goraco czesto bylo) a na zwiedzanie 1 dzien...
A i polecam wynajecie samochodu jak bedziecie chcieli gdzies pojezdzic... my za chyba 84€ mielismy samochod na 4 dni a paliwo tanie jak barszcz... na Fuerte pewnie tez takie ceny za dzien chyba za 20-25€ mozna bylo miec samochod... wypozyczalnia na wypozyczalni w miescie byla...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Mama32 wrote:hej dziewczyny. Mam pytanie, może któraś z was orientuje sie w temacie. Mianowicie pod koniec maja mam termin porodu. A w połowie lipca kończy mi się umowa o pracy, wiem że nastepnej już nie dostanę. Pracowalam w tej firmie od polowy lipca 2017. Wcześniej do końca czerwca pracowalam w innej firmie, też przeszło rok czasu. Chodzi o to że miałam 2-3 tygodniową przerwe zanim zaczęłam pracę e obecnej fimie od połowy lipca 2017. Jak to teraz jest z załatwieniem formalności, co będzie mi się należało po porodzie? Czy otrzymam bez problemu elterngeld na podstawie zarobków z ostatnich 12 miesięcy? Wiem że jakos w kwietniu powinnam sie też zarejestrować w urzędzie pracy. Czy po rocznym elterngeld otrzymam od nich jjeszzce jakiś zasiłek dla bezrobotnych? Zaznaczę tutaj że obecna firma może mi wystawić papierek dla urzędu pracy że po 2 latach elternzeit mogą mnie ponownie zatrudnić.
Nie pracuje od grudnia i 100% wyplaty dostaje od pracodawcy. Za luty dostalam odcinek z wyplaty nieco inny. Podstawa mojej wyplaty brutto zostala zmniejszona o nuemalze 500 euro ale dostalam jakis dodatek mutter-cos tam-geld w wysokosci ok 180 euro. Porod mam na 6 kwietnia wiec nie wiem skad tak sporo odjeto od podstawy brutto. Moj okres ochronny powinien trwac jakos od 23 lutego. Wyplate mam otrzymywac od pracodawcy do czasu rozwiazania a pozniej ma mi placic kasa chorych. Jaki procent? Nie mam pojecia. Slyszalam ze max do 800 euro ale pozyjemy, zobaczymy -
Co do powrotu do pl.. Marze o tym, jest mi tu strasznie ciezko. Zanim dolaczylam do Waszego forum mialam okropne koszmary. Chyba z niewiedzy i nadmiaru zmartwien. Gdy troche poczytalam forum i uzyskalam odpowiedzi to troche mi ulzylo. Ale i tak mi tu ciezko. Nie ma z kim pogadac, tylko moj facet a i jemu nie chce zawracac glowy tym ze teskni mi sie za domem. On nie byl w domu 7 lat i szczerze mowiac podziwiam każdego kto twierdzi ze tu jest jego dom/miejsce bo sie szybko zaklimatyzowal.
madwitka lubi tę wiadomość
-
Monika ja tylko mogę powiedzieć ze napewno super spędzicie czas i upały nie są do niczego potrzebne . My byliśmy w listopadzie w Monaco , Cap’d ali idealna pogoda 19-22 stopnie za zimno na kąpiele ale idealna pogoda na spacery i co najważniejsze ze nie w sezonie !! Wszędzie święty spokój . Od teraz już nigdy nie pojedziemy nigdzie w sezonie szkoda nerwów i pieniędzy . Młody wszędzie mógł jeździć na rowerku na płazy kopać do woli dziury deptaki wolne od masy turystów i mąż spokojnie fruwał drona i nagrywał z góry . Idealnie .