X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to będzie wesoło :D
    ALE pocieszające jest jedno... Musisz to przetrwać - nie masz wyboru :P nikt Cię już o zdanie nie spyta, musisz urodzić :P

kafabi, Kitaja lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    no to będzie wesoło :D
    ALE pocieszające jest jedno... Musisz to przetrwać - nie masz wyboru :P nikt Cię już o zdanie nie spyta, musisz urodzić :P
    Taa :) mam nadzieję, że Dzidzia będzie lubiła konkrety i szybko się wydostanie ;)

Carolline lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak nie to sami Ci dzidzię wyciągną :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystkie przetrwacie, jesteśmy do tego stworzone :P

Froggie, Kitaja lubią tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plan by stosować masaż krocza, używać aniball, rodzić w wodzie i nie pęknąć :D tak, to mój plan. a jak będzie to się okaże :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie u mnie tez mialo byc pieknie a od 11 sie zaczelo a skonczylo o 1ej w nocy z peknietym kroczem,ale szybko zapomnialam o tym wszystkim :) nie ma co rozpamietywac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2015, 17:46

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi moja przyjaciółka urodziła tydzień temu... zaczęła rodzić o północy a skończyła o 7 rano... dobę później! O.o
    31 godzin porodu zakończonego CC :/

Kafabi, ale w No nie nacinają, co?
    Mnie to cieszy bo zamierzam ćwiczyć, masować i tak się rozciągnąć by nie pęknąć... i bym się wkurzyła gdyby ktoś mnie naciął mimo ćwiczeń... jak pęknę to pęknę ale wolałabym spróbować :) moze się uda że nie pęknę

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi a miałaś znieczulenie zewnątrzoponowe?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja miło porodu nie wspominam, tyle lat minęło a ja nadal sie wzdrygam. Walczyłam od 5 rano do 9 następnego dnia. W tym kilka razy dostałam leki wstrzymujące skurcze bo ciśnienie miałam bardzo wysokie, co pół godziny zastrzyki w tyłek obniżające ciśnienie i to miedzy skurczami musiały byc podane co nie było łatwe w końcowej fazie. Po wszystkim dostałam krew i kilka kroplówek. Jestem cała w strachu, ze znowu tak bedzie

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zamiar stosować masaż i aniball. Chciałabym rodzić w szpitalu uniwersyteckim w Oslo, bo słyszałam opinie, że jest dobry. Ale nie wiem jeszcze czy jest tam dostępny poród w wodzie.

I przeczytałam, ze trzeba robić przysiady, bo wzmacniają mięśnie pośladków a co za tym idzie uelastyczniają mięśnie dna miednicy, co z kolei wpływa na prawidło ułożenie dziecka w kanale rodnym i podobno krótszy poród. Więc od tygodnia robię już przysiady :) nawet jeśli mi to nie pomoże przy porodzie, to zawsze pośladki będą jędrniejsze i szybciej wrócą do formy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2015, 18:23

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia współczuję ciężkiego porodu. Trzymam kciuki, żeby tym razem było bez komplikacji :) A masz problemy z ciśnieniem teraz w ciąży? Czy to tylko przy porodzie tak się stało?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam juz podwyższone ciśnienie i podobno bedzie jeszcze wyższe pod koniec:( boje sie po prostu, w PL pewnie bym zapłaciła za cesarkę a tu to nie wiem co bedzie

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie, będziesz w piątek u położnej to zapytaj o poród w wodzie. Mi położna powiedziała że mogę rodzić w wodzie o ile nie będzie przeciwwskazań medycznych i jeśli wanna będzie dostępna :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide w srode 9 do poloznej, jestem bardzo ciekawa. Froggie daj znac po wizycie.

zem3sg18fbglipi0.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie wrote:
    Kafabi a miałaś znieczulenie zewnątrzoponowe?

Tak, mąż powiedział ,że mają mi podać, bo jakoś się nie kwapili :/

No nie nacinają :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia każdy poród jest inny, wiec może tym razem urodzisz bez żadnych komplikacji :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia każdy poród jest inny, wiec może tym razem urodzisz bez żadnych komplikacji :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się nie mogę doczekać tej mojej pierwszej wizyty :) Podpowiedzcie jak mam się na nią przygotować? Zabrać ze sobą coś specjalnego? I wybrałam sobie polską lekarkę jako fastlege, myślicie, że na następna wizytę lepiej iść do niej? Czy umówić się do niej jeszcze w międzyczasie zanim pójdę do położnej?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie, to Ty wybierasz do kogo chcesz chodzić :) możesz tylko do położnej lub tylko do lekarza :)

Co do pierwszej wizyty to weź numer personalny jeśli nie pamiętasz :)
    Położna da Ci milion broszurek, założy kartę ciąży, skieruje na badania :)
    Od tamtej pory na każdą wizytę musisz nosić teczkę z tymi papierami :)

Dziewczyny, oglądałyście kiedys może wózek tutek inspire? baaaardzo mi się spodobał :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Tak, mąż powiedział ,że mają mi podać, bo jakoś się nie kwapili :/

:)

I jak się rodzi ze znieczuleniem ? A Twój pierwszy poród też był z zzo? Jeśli nie to proszę o porównanie ;-) Ja rodziłam młodego bez znieczulenie...teraz będe pierwsza która będzie krzyczeć o epidural ;-)

Pianistka to nie prawda, że kobiety które mają bolesne miesiączki mają lżejszy poród...sorry ale nie ma się co pocieszać. Moje miesiączki były takie, że jak dostawałam o 5 rano to nie wiedziałam jak się nazywam...później brałam tabletki anty i było dobrze...przed zajściem w pierwszą ciąże odstawiałam je 4 m-ce wcześniej. Ostatni mój okres był taki, że dwa dni na L4 byłam a w pierwszy dzień o 6 rano chciałam dzwonić po karetkę bo nie wytrzymywałam z bólu :P Jedno co jest pewnie... po porodzie te bolesne miesiączki ustępują, może nie całkowicie ale już takich bóli nie ma. A mój poród ... o 22 przyjechałam na porodówkę o północy chodziłam po ścianach i prosiłam o znieczulenie (ale u mnie w szpitalu nie było) o 7:20 urodziłam.

My dzisiaj pół dnia na basenie spędziliśmy (Østfoldbadet) ale super było ;-) A młody miał taką radochę, że nie chciał w ogóle do domu wracać.

Froggie lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ