X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • annggela Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia- o tych trzech miesiacach wiem od tej kolezanki bo jej tak w navie powiedzieli.

Asiorek - twardnienia brzucha mam od 5tego miesiaca, po kilkanascie razy dziennie. Lozysko mam tylnie, dlatego duzo ruchow odczuwalam i odczuwam do dzis, przez malego wywijanie skora nie wytrzymala i pod pepkiem mam 3 rozstepy od kilku dni :/ coz sie dziwic jak nie raz krzyknelam z bolu bo smrodek karate cwiczy ;)
    W polsce robilam usg i tutaj ostatnio, poszlam nagadalam lekarce ze brzuch mnie boli i cos tam cos ;) lekarz sprawdzal szyjke 3 tyg temu i byla dluga na 3 cm.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiorek no tak. dzisiaj miałam połówkowe w szpitalu a tak prywatnie.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 10 września 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annggela - mi pierwsze dwa rozstepy tez pojawily sie w 5 miesiacu...a teraz moj brzuch wyglada strasznie..od pepka w dol cala w rozstepach jestem...smarowalam brzuch cala ciaze balsamami i olejkami... niestety nie pomoglo mi to... taka uroda...
    mam kolezanke, ktora urodzila 2ke dzieci i nie ma ani jednego rozstepu... ehhh, pozazdroscic... ale takie uroki ciazy.

d0bafd4ba0.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No da sie przezyc wiadomo. Ja mam cale posladki fioletowe od rozstepow, coz sie dziwic jak tylam 5 kg miesiecznie :/ brzuch od poczatku ciazy smarowalam i dopoki mlody nie zaczal sie wyginac w okolicach pepka bylo pieknie ;)
    Mama mi wczoraj mowila ze uslyszala w telewizji jak mowia aby smarowac sie gliceryna a po chwili balsamem na rozstepy, bo niby gliceryna rozmiekcza skore i wtedy kremy dzialaja. Ciekawe ile prawdy w tym jest.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co, kwestia genów :) najlepsze balsamy nie znaczą że nie popękamy ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to prawda...wszystko to geny. Niestety ja jestem cała w rozstępach po pierwszej ciąży. Ciekawe ile po tej będę miała. Na razie nie mam nic ale to pewnie kwestia czasu.

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze na wszedzie gdzie czytam jest, ze należy sie zasiłek maciez po 6 mies pracy. Ale jak którejś bedzie potrzebne to info to trzeba by sie dokładnie dowiedzieć.

Ja nie mam w ogole rozstępów ani z pierwszej ciąży ani teraz tez jeszcze. Moze nie mam tendencji. Smaruje sie jak mi sie przypomni. Mecze sie natomiast z inną przypadłością - pękające naczynka. To jest dopiero upierdliwe i strasznie boli usuwanie laserem. Troche sobie usunęłam kiedys ale co z tego jak sie znowu pojawiają :/

zem3sg18fbglipi0.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez kilka popekalo, na nogach :/

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też pękają bo mam cerę naczynkową. Kiedyś laserowo je zamykałam ale po 5 zabiegach szału nie było i tak jak Cynnia pisze bolało. Są specjalne maseczki kremy i wiele innych rzeczy, chyba będę musiała sobie zakupić jak będę w PL. Normalnie to naczynka pękały mi po mocnym opaleniu twarzy bądź w zimę...a teraz w ciąży cały czas.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam cerę naczynkową.. tak samo jak moja mama i siostra ;)
    ale jakoś nie zauważyłam by mocno pękały teraz :)

A kiedy można się spodziewać wypchniętego pępka? :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 10 września 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pepek wypchnal sie w 8 miesiacu.... hehe...do dzisiaj mam bardzo wrazliwy heh

d0bafd4ba0.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 10 września 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile przybylo Wam kg?
    Ja 39 tydzien i 18 kg na plusie!!!! Masakra jakas!

d0bafd4ba0.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 10 września 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiorka1987 wrote:
    Czy ktoras z Was zaszla w kolejna ciaze podczas macierzynskiego np. pod koniec tego zasilku? Otrzymalyscie platne chorobowe wyliczone na podsawie kwoty z macierzynskiego?
    Zastanawiam sie jak to faktycznie jest...czy trzeba wrocic do pracy aby odnowic prawo do chorobowego? Jesli tak, to na jaki czas`?

Pytam sie z ciekawawosci, moze Wy bylyscie w podobnej sytuacji i wiecie jak to wyglada w praktyce...

Chcielibysmy miec 2ke dzieci, nie chcemy wysylac maluszka do przedszkola, chcemy by roznica miedzy dziecmi byla okolo 2 lat, nie wiecej. Zdaje sobie sprawe, ze bedzie bardzo ciezko, bo sama mam brata o rowny rok mlodszego.

Kiedys zdobylam taka informacje, ale nie wiem jak to faktycznie wyglada w praktyce...

Według przepisów z NAV, jeżeli przerwa pomiędzy kolejnymi porodami nie jest duża, matka ma prawo do zasiłku macierzyńskiego wyliczonego na podstawie zarobków pomiędzy ciążami, lub - jeżeli takich nie było - na podstawie poprzedniego zasiłku. (Hovedregelen er at det skal foretas en ny beregning av grunnlaget for «de nye» foreldrepengene. Dersom vedkommende ikke har hatt annen opptjening mellom stønadsperiodene er utgangspunktet for beregningen av grunnlaget for ”nye” foreldrepenger faktiske utbetalte foreldrepenger fra forrige stønadsperiode.). Po zasiłku macierzyńskim każdy z rodziców ma prawo do 12 mcy bezpłatnego urlopu wychowawczego, ale w tym okresie nie ma prawa do zasiłku chorobowego, z racji, że nie ma dochodów.
    Inną sprawą jest prawo do zasiłku chorobowego wypracowanego na podstawie macierzyńskiego - jeżeli choroba pojawia się od razu po macierzyńskim,kiedy pani powinna wrócić do pracy, ma panie prawo dostawać zasiłek chorobowy. Jednak za pierwsze dwa tygodnie choroby nie wypłaca jak zwykle pracodawca, ale od razu NAV i to do NAVu trzeba się zgłosić. Taki zasiłek wyliczany jest na podstawie dochodów z ostatnich 6mcy. Mąż może być na tacierzynskim, jeżeli matka dostaje chorobowe - w końcu chorba tak jak praca, wyklucza chociaż częsciową opiekę nad dzieckiem.

d0bafd4ba0.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam pepek wypchniety chyba juz w 6 miesiacu, moze dlatego , ze byl malutki na rowni z brzuchem a nie wklesly.
    Asiorka ja mam 20 kg na olusie tydzien 37 :/

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w pierwszej ciąży w ogóle pępka nie wypchało ;-) Za dużą dziurę mam wiec nie spodziewam się, że teraz mi wypchnie :P

a.png
    a.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szczeście po dwóch ciążach nie mam rozstępów :) Dziękuję Tobie mamo !!! co do pęknietych nacczynek, miałam kilka na twarzy jeszcze przed ciąża, ale po ciązy chyba hormony je zjadły, bo żadnego nie mam O.o co do pępka to mi dość szybko wyszedł w 6 miesiacu bodajże :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam bardzo głęboki pępek... taki dziwny :o więc liczę że mi go nie wysadzi :)
    Ale strasznie mnie piersi swędzą O.o naprawdę uporczywie

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 10 września 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez dwa miesiace walczylam ze swedzeniem skory calego ciala i wysypka okropna na twarzy. Nawet sobie nie wyobrazacie jak bardzo skora byla odwodniona... Wygladalam jak babcia stu letnia pomarszczona,opuchnieta i czerwona...lekarz zapisal mi masci sterydowe, ale od tej pory mam bardzo wrazliwa skore...na szczescie zbawienny okazal sie olejek arganowy i migdalowy... Nie wspomne o skorze w kolo oczu.. Zmarszczki tak glebokie, ze bylam przerazona....jesli chodzi o piersi to strasznie przestraszylam sie, bo moja skora zrobila sie tak potwornie sucha,ze luszczyla sie na okolo sutkow... Nic mi nie pomagalo...dopoki nie wyprobowalam masci na popekane sutki dla mam karmiacych... Rewelacyjne efekty nawilzenia... Zadne kosmetyki na atopowe zapalenie skory nie dawaly rady...a ta masc byla strzalem w 10tke! Polecam

d0bafd4ba0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat schodząca skóra na około sutków jest normalna i ma ją większość kobiet w ciąży jak i karmiących. To nie powód do zmartwień.

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie dzisiaj chyba zwariuje tak mnie swędzą cycki. A naczynka mam na nogach, na twarzy tylko przy nosie, bo teraz ciagle trę. Macie tez katar cały czas? Ja mam taki krwisty, ale nie uciążliwy. Ze 2, 3 razy dziennie musze oczyścić nos. A ogólnie cera mi sie poprawiła, wczesniej mi wyskakiwały rożne wypryski na brodzie najcześciej. Teraz nic nie mam. Włosy tez ładniejsze. Nie przetłuszczają sie tak szybko i juz ich nie musze myć codziennie.

Pępek jeszcze mi nie wyszedł. W poprzedniej ciąży tez nie tylko sie rozplaszczyl. Mam ogólnie taki mały. A co z tą kreską? Kiedy sie u Was pojawiła i czy zawsze jest? U mnie jeszcze nic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 23:59

zem3sg18fbglipi0.png
‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ