Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Cynnia- o tych trzech miesiacach wiem od tej kolezanki bo jej tak w navie powiedzieli.
Asiorek - twardnienia brzucha mam od 5tego miesiaca, po kilkanascie razy dziennie. Lozysko mam tylnie, dlatego duzo ruchow odczuwalam i odczuwam do dzis, przez malego wywijanie skora nie wytrzymala i pod pepkiem mam 3 rozstepy od kilku dni coz sie dziwic jak nie raz krzyknelam z bolu bo smrodek karate cwiczy
W polsce robilam usg i tutaj ostatnio, poszlam nagadalam lekarce ze brzuch mnie boli i cos tam cos lekarz sprawdzal szyjke 3 tyg temu i byla dluga na 3 cm. -
annggela - mi pierwsze dwa rozstepy tez pojawily sie w 5 miesiacu...a teraz moj brzuch wyglada strasznie..od pepka w dol cala w rozstepach jestem...smarowalam brzuch cala ciaze balsamami i olejkami... niestety nie pomoglo mi to... taka uroda...
mam kolezanke, ktora urodzila 2ke dzieci i nie ma ani jednego rozstepu... ehhh, pozazdroscic... ale takie uroki ciazy. -
No da sie przezyc wiadomo. Ja mam cale posladki fioletowe od rozstepow, coz sie dziwic jak tylam 5 kg miesiecznie brzuch od poczatku ciazy smarowalam i dopoki mlody nie zaczal sie wyginac w okolicach pepka bylo pieknie
Mama mi wczoraj mowila ze uslyszala w telewizji jak mowia aby smarowac sie gliceryna a po chwili balsamem na rozstepy, bo niby gliceryna rozmiekcza skore i wtedy kremy dzialaja. Ciekawe ile prawdy w tym jest. -
Kurcze na wszedzie gdzie czytam jest, ze należy sie zasiłek maciez po 6 mies pracy. Ale jak którejś bedzie potrzebne to info to trzeba by sie dokładnie dowiedzieć.
Ja nie mam w ogole rozstępów ani z pierwszej ciąży ani teraz tez jeszcze. Moze nie mam tendencji. Smaruje sie jak mi sie przypomni. Mecze sie natomiast z inną przypadłością - pękające naczynka. To jest dopiero upierdliwe i strasznie boli usuwanie laserem. Troche sobie usunęłam kiedys ale co z tego jak sie znowu pojawiają -
Mi też pękają bo mam cerę naczynkową. Kiedyś laserowo je zamykałam ale po 5 zabiegach szału nie było i tak jak Cynnia pisze bolało. Są specjalne maseczki kremy i wiele innych rzeczy, chyba będę musiała sobie zakupić jak będę w PL. Normalnie to naczynka pękały mi po mocnym opaleniu twarzy bądź w zimę...a teraz w ciąży cały czas.
-
asiorka1987 wrote:Czy ktoras z Was zaszla w kolejna ciaze podczas macierzynskiego np. pod koniec tego zasilku? Otrzymalyscie platne chorobowe wyliczone na podsawie kwoty z macierzynskiego?
Zastanawiam sie jak to faktycznie jest...czy trzeba wrocic do pracy aby odnowic prawo do chorobowego? Jesli tak, to na jaki czas`?
Pytam sie z ciekawawosci, moze Wy bylyscie w podobnej sytuacji i wiecie jak to wyglada w praktyce...
Chcielibysmy miec 2ke dzieci, nie chcemy wysylac maluszka do przedszkola, chcemy by roznica miedzy dziecmi byla okolo 2 lat, nie wiecej. Zdaje sobie sprawe, ze bedzie bardzo ciezko, bo sama mam brata o rowny rok mlodszego.
Kiedys zdobylam taka informacje, ale nie wiem jak to faktycznie wyglada w praktyce...
Według przepisów z NAV, jeżeli przerwa pomiędzy kolejnymi porodami nie jest duża, matka ma prawo do zasiłku macierzyńskiego wyliczonego na podstawie zarobków pomiędzy ciążami, lub - jeżeli takich nie było - na podstawie poprzedniego zasiłku. (Hovedregelen er at det skal foretas en ny beregning av grunnlaget for «de nye» foreldrepengene. Dersom vedkommende ikke har hatt annen opptjening mellom stønadsperiodene er utgangspunktet for beregningen av grunnlaget for ”nye” foreldrepenger faktiske utbetalte foreldrepenger fra forrige stønadsperiode.). Po zasiłku macierzyńskim każdy z rodziców ma prawo do 12 mcy bezpłatnego urlopu wychowawczego, ale w tym okresie nie ma prawa do zasiłku chorobowego, z racji, że nie ma dochodów.
Inną sprawą jest prawo do zasiłku chorobowego wypracowanego na podstawie macierzyńskiego - jeżeli choroba pojawia się od razu po macierzyńskim,kiedy pani powinna wrócić do pracy, ma panie prawo dostawać zasiłek chorobowy. Jednak za pierwsze dwa tygodnie choroby nie wypłaca jak zwykle pracodawca, ale od razu NAV i to do NAVu trzeba się zgłosić. Taki zasiłek wyliczany jest na podstawie dochodów z ostatnich 6mcy. Mąż może być na tacierzynskim, jeżeli matka dostaje chorobowe - w końcu chorba tak jak praca, wyklucza chociaż częsciową opiekę nad dzieckiem. -
U mnie na szczeście po dwóch ciążach nie mam rozstępów Dziękuję Tobie mamo !!! co do pęknietych nacczynek, miałam kilka na twarzy jeszcze przed ciąża, ale po ciązy chyba hormony je zjadły, bo żadnego nie mam co do pępka to mi dość szybko wyszedł w 6 miesiacu bodajże
-
Ja przez dwa miesiace walczylam ze swedzeniem skory calego ciala i wysypka okropna na twarzy. Nawet sobie nie wyobrazacie jak bardzo skora byla odwodniona... Wygladalam jak babcia stu letnia pomarszczona,opuchnieta i czerwona...lekarz zapisal mi masci sterydowe, ale od tej pory mam bardzo wrazliwa skore...na szczescie zbawienny okazal sie olejek arganowy i migdalowy... Nie wspomne o skorze w kolo oczu.. Zmarszczki tak glebokie, ze bylam przerazona....jesli chodzi o piersi to strasznie przestraszylam sie, bo moja skora zrobila sie tak potwornie sucha,ze luszczyla sie na okolo sutkow... Nic mi nie pomagalo...dopoki nie wyprobowalam masci na popekane sutki dla mam karmiacych... Rewelacyjne efekty nawilzenia... Zadne kosmetyki na atopowe zapalenie skory nie dawaly rady...a ta masc byla strzalem w 10tke! Polecam
-
No wlasnie dzisiaj chyba zwariuje tak mnie swędzą cycki. A naczynka mam na nogach, na twarzy tylko przy nosie, bo teraz ciagle trę. Macie tez katar cały czas? Ja mam taki krwisty, ale nie uciążliwy. Ze 2, 3 razy dziennie musze oczyścić nos. A ogólnie cera mi sie poprawiła, wczesniej mi wyskakiwały rożne wypryski na brodzie najcześciej. Teraz nic nie mam. Włosy tez ładniejsze. Nie przetłuszczają sie tak szybko i juz ich nie musze myć codziennie.
Pępek jeszcze mi nie wyszedł. W poprzedniej ciąży tez nie tylko sie rozplaszczyl. Mam ogólnie taki mały. A co z tą kreską? Kiedy sie u Was pojawiła i czy zawsze jest? U mnie jeszcze nicWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 23:59