Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
asiorka1987 wrote:Czy ktoras z Was zaszla w kolejna ciaze podczas macierzynskiego np. pod koniec tego zasilku? Otrzymalyscie platne chorobowe wyliczone na podsawie kwoty z macierzynskiego?
Zastanawiam sie jak to faktycznie jest...czy trzeba wrocic do pracy aby odnowic prawo do chorobowego? Jesli tak, to na jaki czas`?
Pytam sie z ciekawawosci, moze Wy bylyscie w podobnej sytuacji i wiecie jak to wyglada w praktyce...
Chcielibysmy miec 2ke dzieci, nie chcemy wysylac maluszka do przedszkola, chcemy by roznica miedzy dziecmi byla okolo 2 lat, nie wiecej. Zdaje sobie sprawe, ze bedzie bardzo ciezko, bo sama mam brata o rowny rok mlodszego.
To moja pierwsza ciaza ale moja kolezanka byla w takiej sytuacji 2 lata temu i niestety juz nie dostala ponownie macierzynskiego, music przepracowac min 3 miesiace.
Powiedz mi czy dostalas jakis list z bavu o tym ile ci wyliczyli macierzynskiego ? Bo mi powinni placic od 14 wrzesnia a ja nic nie wiem ;( ile wyliczyli i wogole cokolwiek na ten temat . -
Marti ostatnio dostalam list ze brakowalo zaswiadczenia o zarobkach od firmy, mialam czas aby do 9 wrzesnia to zalatwic. Zalatwilam 3 lub 4. Ale pytanie czy bledu tam nie bylo, czy wszystko gra ? I ile bede dostawac i kiedy? Moze sprobuje zadzwonic
-
annggela wrote:
Powiedz mi czy dostalas jakis list z bavu o tym ile ci wyliczyli macierzynskiego ? Bo mi powinni placic od 14 wrzesnia a ja nic nie wiem ;( ile wyliczyli i wogole cokolwiek na ten temat .
Tak dostalalm list z NAV juz bardzo dawmo temu z kwota zasilku jaka dostawac bede. U mnie i tak pracodawca wyplaca ten zasilek \ kommuna\ i to pracodawca moj rozlicza sie z NAVem.annggela lubi tę wiadomość
-
asiorka1987 wrote:Tak dostalalm list z NAV juz bardzo dawmo temu z kwota zasilku jaka dostawac bede. U mnie i tak pracodawca wyplaca ten zasilek \ kommuna\ i to pracodawca moj rozlicza sie z NAVem.
-
Pianistka
U mnie z młodym tak mi mówili, że chłopak raz, że dziewczynka i później znowu, że chłopak ale przy tym ostatnim dostałam potwierdzenie w postaci zdjęcia klejnotów ale już po tym wszystkim byłam trochę takim niedowiarkiem i kupowałam ciuszki w bieli, ceru, żółci i zieleni wiec na pewno kilka pierwszych ciuszków po Olku ubierze i Julka
U mnie też na USG nie było typowego Hamburgera ale była taka jedna gruba krecha na każdym USG jak sprawdzali płeć -
Annggela a skąd wiesz, ze trzeba przepracować 3 mies? Ja nic nie moge znalezc na ten temat. Wiem tylko, ze córka szefowej na pewno nie dostaje macierzyńskiego bo nie przepracowała ani jednego dnia po pierwszym dziecku
Pianistka, księżniczka super sie ustawiła do zdjecia wiesz moze gdzie masz łożysko? Dzis moj młody znowu mało sie rusza, chyba osiwieje do stycznia.., -
Ale śliczna Emma Mi znów zmienia się wizja z imieniem, więc chyba zadecydujemy jak się urodzi.
Dziewczyny czy macie czasami tak, że maleństwo jakby uciskało wszystko w brzuchu, a szczególnie chyba przeponę ... normalnie nie mogę złapać tchu, a brzuchol twardy u góry.
Miałam dziś wizytę u położnej i akurat z tym twardym brzuchem i powiedziała, że tak jest czasami i mam sobie leżeć skoro mam dziś wolne.
Ona to chyba najbardziej jest zafascynowana tym, że mój M jest szefem kuchni i znów się pytała co robi mi do jedzenia. -
Pianistka wrote:Cynnia, tak, wiem o łożysku... Jest wysoko więc wszystko ok ALE jest na przedniej ścianie dlatego tak słabo te ruchy czuję
Marti, u mnie też zawsze schodzi na temat męża jak ktoś się dowiaduje, że jest browarnikiem
Poczekaj jeszcze parę tygodni na kopniaki ... mi dziś pies położył pysk na brzuchu, bo on jest taki przytulak i dostał kopa, zresztą położna też dziś dostała jak mierzyła brzuch:P
-
Ja jeszcze w 27 tygodniu mialam lozysko przodujace...na szczescie wszystko unormowalo sie... Pierwsze ruchy maluszka poczulam w 17 tyg +2 dni... z kazdym tygodniem ruchy byly coraz bardziej odczuwalne... Teraz w samej koncowce maly nie jest tak aktywny jak wczesniej...na wieczor czuje najbardziej Jego ruchy...
Twardnienie brzucha to calkiem normalne zjawisko, mialam tak co chwile...takie bezbolesne skurcze...
Chodzicie prywatnie na usg w NO czy do PL latacie na badania?
Ja robilam 3 usg w PL i 2 usg prywatnie w NO u poloznej...
Czy w NO ktos Wam sprawdzal czy np. szyjka skraca sie?
-
Asiorka, ja wszystkie badania robię w No. W Polsce nie byłam prawie 2 lata i się nie wybieram... zwłaszcza że miałam zakaz lotów przez krwawienia..
A USG miałam już chyba 6 czy 7
co do szyjki mi raz sprawdziła położna jak powiedziałam że chyba jest coś nie tak, i raz ginekolog.