X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal na wakacjach w szpitalu. Podsypiam trochę, bo mam nadzieje ze wieczorem po tabletach sie ruszy to sile będę potrzebowała a juz pewnie jutro to na pewno, choć na pewno to Kopernik nie żyje. :p

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, moja ciąża też wysokiego ryzyka, 4 poronienia, krwawienia od początku w tej ciąży, endometrioza... i co? guzik ;)
    żadnych ekstra badań, żadnych prenatalnych...
    Jak chcesz USG prenatalne to pójdź prywatnie, jeśli fastlege nie da Ci skierowania... jaki problem ? :)
    Ja miałam 7 USG i do końca ciąży będę miała jeszcze 2-3 ;)

Marti, mój pies nie szczeka... mój pies śpi :d serio... tylko ŚPI :D
    normalnie, ok 20-22 godzin na dobę :)
    nie szczeka, nie lubi spacerów, nie lubi zabaw... ma wszystko gdzieś :d w życiu takiego leniwca nie widziałam

Miuu lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg juz miałam z 3 i w szpitalu i pryw. Mi chodzi o te badania prenatalne z krwi na downa i resztę które sie nalezą po 36 roku życia bodajże każdej pacjentce. Jutro idę robić zamieszanie w przychodni moze cos sie dowiem

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii podpowiedz mi jak zamówić paczkę libero ? Założyłam konto na ich stronie i co dalej?

Carolline trzymam kciuki, żeby się ruszyło...czyli już wywoływanie pełną parą. Mam nadzieje, że skończy się to naturalnie.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa, mówisz o PAPPA... PAPPA to połączenie krew + USG i określa tylko prawdopodobieństwo choroby...
    pytaj fastlege o to, powinien Cię skierować jeśli masz powyżej 36 lat :)
    myślałam, ze chodzi Ci o USG prenatalne :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu wrote:
    A jak ja mam ciąże wysokiego ryzyka , wiek, krwawienia ? Nie dali mi nawet badań prenatalnych a w pl lekarz mi powiedział ze nie ma opcji mam sie kłócić. Tylko gdzie i jak ? Mam do zrobienia tylko badania ABO i R hD to sa próby krwi ?

Prenatalne ci sie nalezą od 38 lat.

Pierwszą wizytę u jordmor miałam dokładnie 4 tyg temu czyli to był 24 tc. Chodzę raz na mies do fastlege i to jego sie zapytałam o prenatalne, niby wyslal list a i tak musiałam sama dzwonic do szpitala i sie umawiać.

Fosterdiagnostikk: Tidligere ultralydundersøkelser med diagnostisering av fosteret, skal i følge bioteknologiloven kun tilbys kvinner med økt risiko for alvorlige avvik hos fosteret. Alle kvinner over 38 år tilbys rutinemessig denne fosterdiagnostikk, samt andre risikogrupper for genetiske tilstander eller sykdommer. Disse undersøkelsene er det kun offentlige fostermedisinske sentre som har tillatelse til å gjøre, ikke private klinikker.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 16:48

zem3sg18fbglipi0.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie wrote:
    Dziewczyny z Akershus i szeroko pojetych okolic Oslo :) PYTANIE ZA 100 PUNKTOW! Od jakiego dostawcy macie internet? Bo ja chcę już założyć coś normalnego w mieszkaniu a kompletnie nie mam pojęcia gdzie uderzać. Pomocy :)

Befff byłam już na polowkowym i trafiłam na średnio miła panią. Tłumacza nie było, nawet telefonicznego, pomimo, że 3 razy mi potwierdzili, że będzie. Nawet moja położna do nich dzwoniła w tej sprawie. Agatka potwierdzona na 80 %, kobieta nie widziała nic niepokojącego. Zrobiła nam tylko 2 niewyraźne zdjęcia. Ja w porodzie obawiam się najbardziej tej bariery językowej...

Przykro mi, ze tak Ci niefajnie się trafiło ale cieszę się ze wszystko ok z coreczka ;-) Ja byłam a i mój mąż też, bardzo zadowolona po tych polowkowych. Dowiedzieliśmy się wszystkiego dokładnie, dostaliśmy sporo zdjęć Ale to chyba glownie dlatego, że mąż wspomniał że jest mi dłużny kilka zdjęć, które niechcący zniszczył. Ogólnie pozytywne wrażenia.
    W Polsce też miałam polowkowe, byłam już umowiona więc poszłam ale te w Norwegii W zupełności by mi wystarczyły.
    Też obawiałam się trochę języka bo to jednak w większości fachowe słownictwo, ale nie brałam tlumacza, licząc ze razem z mężem zrozumiemy więcej. No i na szczęście trafiliśmy na tą bardzo fajna Panią ;-)
    Co do języka przy porodzie... uczę się norweskiego już jakiś czas, w różnych sytuacjach na razie daje radę ;-) dostałam od jordmor kilka książek i gazet o ciazy i macierzyństwie wiec siedzę, czytam i tłumacze czego mi brakuje . Mama nadzieję że do porodu opanuje troche więcej takiego typowego słownictwa i jakoś dam radę.
    "Odeszły mi wody" powiem po norwesku :D

Carolline lubi tę wiadomość

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, zrob to zamieszanie w swojej przychodni, bo te prenatalne to do 14 tc potem juz bedzie po ptakach. Chodzi przede wszystkim o kość nosową i grubość skorki na karku a i Pappa tez robią tego samego dnia. Inne jeśli ryzyko wzrosło w stosunku do danych statystycznych

zem3sg18fbglipi0.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    że u mnie? :)
    Termin z karty mam na 6.02 ale z ostatniego USG wyszło 31.01 :)

No własnie u Ciebie :P ale ja sie sugerowałam twoim terminem 6 luty tak mi w pamięci utknął, bo tez taki miałam :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie wrote:
    Kafabi ja termin z USG mam na 14.02 a z OM na 9.02 więc chyba ja będę najbliżej możliwości wstrzelenia się w 12.02 :)

Befff dobrze pamiętam, że to Ty byłaś na polowkowym w AHUS?

i ty wstrzelaj sie w ten termin kochana , nie mam nic przeciwko :P

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Befff wrote:
    Dziękuję Wam za ponowne tak mile przyjęcie ;-) postaram się już teraz zostać ;-)

A co o mnie ;-)
    Mam na imie Beata i mam 27 lat. Mieszkam z mężem W Norwegii prawie 3 lata,a obecnie w Langhus,(ok 30 km od Oslo).Prawie bo jakiś czas konczylam studia w Polsce a do Norwegii dojezdzalam.

Pod sercem rośnie mała dziewczynka ;-) Julia lub Hania ;-) jeszcze nie zdecydowaliśmy ;-) Termin wg OM mam na 24.01 A wg USG 28.01 ;-)

Cieszę się ze mnie pamiętacie ;)

To który sobie termin zyczysz,żebym wpisała !? :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Miuu, zrob to zamieszanie w swojej przychodni, bo te prenatalne to do 14 tc potem juz bedzie po ptakach. Chodzi przede wszystkim o kość nosową i grubość skorki na karku a i Pappa tez robią tego samego dnia. Inne jeśli ryzyko wzrosło w stosunku do danych statystycznych

Ja miałam badane kość nosową i grubość fałdu karkowego :)

Kafabi, a może uda mi się w walentynki :D
    a może w styczniu :o nie wiadomo, nie wiadomo

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    To który sobie termin zyczysz,żebym wpisała !? :)

Myślę że ten z OM ;-) 24.01 ;)
    A ostateczne imię podam bo burzliwych naradach ;-) Malż chce Julie A ja Hannę ;-) choć od zawsze mówiłam właśnie o Julii ;-)

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Befff, mój małż chciał dla syna.... Thor xD
    Dobrze, że mamy córkę! :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kolejna Julia ;-) u mnie już tyle tych Julii jest, że grubo zastanawiam się nad zmianą imienia ale mąż się nie chce zgodzić w końcu od 7 lat marzyliśmy o Julce. Własnie u mojego Syna są dwie koleżanki oby dwie mają na imię Julia :P

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze nie Tor, bo by mowili Tur :)

A my nadal nie mamy imienia :(

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Dobrze ze nie Tor, bo by mowili Tur :)

A my nadal nie mamy imienia :(

No właśnie chciał Thora, syna Odyna xD no masakra :D ale on jest taki zakręcony mitologią nordycką...
    dobrze, że córka :) przynajmniej kłótni o imię nie ma :D

Giannaa, mojego męża siostra ma córkę 7 letnią własnie Julię a teraz urodziła im się druga i nazwali ... Anastazja :/ no jak dla mnie masakra ...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę grubo zastanawiam się nad zmianą imienia ale jest mi bardzo szkoda bo Olek miał być Julką wtedy jeszcze nie było takiej mody na to imię... No i jak jeszcze w ciąży nie byłam to rodzinka się pytała zawsze kiedy ta Julka będzie... wiec mam już sentyment do tego imienia ...ale brzydnie mi jak na każdym kroku widzę same Julie :( I mam dylemat.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, szczerze mówiąc nie dziwię się :/ Julie i Maje są WSZĘDZIE!
    Ale jest dużo pięknych imion :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ