Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Carolline wdech wydech wdech wydech ;-) oddychamy razem z Tobą ;-)

żadne wdech wydech :D PUSH! PUSH! PUSH! :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Andriel Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jak to przeżyłam na własnej skórze to wiem jak to wygląda w Norwegii, dlatego przy tej ciąży jestem bardzo przewrażliwiona chyba. Idę pierwszy raz do kontroli u norweskiego lekarza we wtorek, ale i tak zamierzam wrócić do Polski na jakiś czas. A czy któraś z Was tak robiła? Bo ja teraz nawet przestałam pracować, polski ginekolog wypisał mi do końca ciąży zwolnienie z pracy z powodu, że jest ciężka fizycznie. Teraz zamierzam uzyskać też zwolnienie chorobowe od norweskiego lekarza bo NAV powiedział, że samo polskie nie starczy. I w sumie nie wiem co dalej. Przerasta mnie to wszystko.

qb3c9vvjxduoi7gs.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Giannaa, spokojnie, nie chcę wyciąć macicy :D to odwracalne :)
    Chodzi tylko o zatrzymanie choroby ;)

Uuuuu to już jestem spokojniejsza ;-) :P :P

Przy parciu bardzo ważny jest wdech wydech ;-) wiec połączmy to ...
    Wdech PUSH wydech ;-)
    Wdech PUSH wydech ;-)

a.png
    a.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka jak beda jakies wiadomosci to przekaze, chyba ze Carolline juz urodzi i podzieli sie sama ta wspaniala wiadomoscia ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andriel, ja jestem po 4 poronieniach i uwierz, że trzęsłam zadkiem jak cholera o tę ciążę...
    ale prowadzę ją tutaj... co do polskiego zwolnienia - nie wiem, nigdy nie miałam zwolnienia z pl.. w sumie ja nie jeżdże do polski więc nie pomogę w sprawach polsko - norweskich...
    co do zwolnienia od fastlege? ja mam od 10 tygodnia ze względu na powracające krwawienia w tej ciąży i poronienia nawykowe ale to wszystko zależy od lekarza... jeden da bez problemu, inny będzie kręcił nosem...

Aha, i jeśli dostaniesz zwolnienie od lekarza i nav bedzie Ci płacił sykepenger to nie możesz wtedy siedzieć w Pl... no bo jak? na zwolnieniu nie można sobie podróżować itd... masz zwolnienie i sykepenger = siedzisz tutaj :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Andriei :)
    Wydaję mi się w Norwegii zwolnienie jest maks na 4 tyg i trzeba przedłużać.
    Pianistka ma rację :) Ja miałam zwolnienie i musiałam wpisać na nim wakacje i nie dostałam kasy ze ten okres.

Hehehe a jak jest przeć po norwesku ?:)

Ja sobie malowałam ściany, tzn tylko małym wałeczkiem gdzie duży nie sięga. Mój Ritulec to chyba urodzi z pędzlem w ręku i od razu będzie psy ustawiać, bo ja ciągle je przeganiam przez ten remont :)
    Łazience tylko kilka płytek brakuje, jeszcze fugi i można montować armaturę i szafeczkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2015, 19:06

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, masz rację, mi tak własnie lekarka powiedziała, że sykemelding na miesiąc i co miesiąc muszę przychodzic po nowy... ^^ eheh, nie fajnie

Ej, zapisałam się do e-learningowej szkoły rodzenia :D od 9 listopada bede miała dostęp do platformy e-learningowej a dzisiaj pocztą dostałam płytę DVD z ćwiczeniami :)
    A od 1 grudnia zaczynamy tutaj kurs a'la szkoła rodzenia :)

Marti, a kiedy planujecie skończyć remont już całkowicie? przed urodzeniem małej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2015, 19:08

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Andriel Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka: Ojej to ja faktycznie chyba przesadzam. W sumie wszyscy dookoła mnie też panikują.

marti87: przeć-trykke/presse :)

W sumie to najważniejsze pierw iść do mojego fastlege i zobaczyć co on powie:) Wiem, że można odbierać sykepenger zagranicą jeśli to się zgłosi do navu i wypełni formularz. Jedynie się zastanawiam czy to jest gra warta świeczki, bo ja mam w pracy tylko marne 23% i mało co sykepenger mi przysługuje.

qb3c9vvjxduoi7gs.png
  • Meggi77 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, czy są jakieś przepisy w Norwegii mówiące wprost, że na zwolnieniu nie można przebywać w miejscu innym niż miejsce zameldowania? Bo w Polsce nie ma i chociaż straszy się wszystkich kontrolą ZUS, to ta kontrola może dotyczyć tylko właściwego wykorzystania zwolnienia (czy się przypadkiem nie pracuje w tym czasie). Ja zamierzam wyjechać na zwolnieniu do Norwegii i jeśli ZUS będzie sobie życzył, to niech mnie sprawdza w Bergen. Ciekawa jestem jak to jest w Norwegii.

zem3anliv4r7ocpf.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andriel, sykepenger jest wyliczane z zarobków jakie masz a nie tego, na ile masz kontrakt... możesz mieć i ringevikar ale jeśli zarabiasz po 30 tys to ci się z tego będzie liczyło...
    Ale co, planujesz wrócić do PL a mąż będzie tutaj siedział?

To, że straciłaś ciążę nie znaczy, że coś będzie źle z kolejną :) większość kobiet po 1 stracie zachodzi w kolejne ciąże i rodzi zdrowe dzieci bez komplikacji... będzie dobrze, już jesteś w 17 tygodniu :)
    Jeśli chcesz tutaj rodzić tu musisz mieć kartę ciąży itd więc idź do fastlege...
    Poza tym pewnie chciałabyś mieć macierzyński tutaj... a żeby go dostać, musisz sobie załatwić sykepenger, choćby marne...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, to nie jest tak, że "nie możesz!" :) możesz, ale wtedy odliczają za to kasę. Na sykemeldingu części D masz rubryczkę czy będziesz przebywała poza Norwegią i jeśli tak to w jakim terminie... i za to odliczą pieniądze...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Meggi77 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki, o to właśnie mi chodziło, czy ponosi się jakieś konsekwencje za pobyt zagranicą. Niefajne te konsekwencje :)

zem3anliv4r7ocpf.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, mam nadzieję, że maks do końca października, kuchnia ma być na początku listopada, więc będzie trzeba ją złożyć i FERDIG ! :)
    W grudniu to ja Ci powiem całą prawdę jak to jest z tym rodzeniem :P

3i49krhmik48bp05.png
  • Andriel Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, tzn. mąż głównie chce abym do stycznia była w Polsce a potem już powrót do Norwegii i tutaj będę rodzić :) Też wiąże się to z tym, że mąż autem pojedzie w grudniu do Polski a ja mam lecieć, bilety w grudniu są mega drogie, więc polecę w listopadzie i zostanę aż do stycznia. Wiem wiem, duuużo komplikowania.

Czyli jednak ubiegać się o sykepenger. 13tego idę do lekarza, więc będę prosiła o chorobowe. Mówił przez telefon, że nie powinno być problemu i, że się razem zastanowimy na ile mi da czy to 1,2 lub 3 miesiące.

A jeszcze pytanko, do jakich zasiłków mają przyszłe mamy a potem już mamy prawo? Nie rozróżniam engangsstønad od foreldrepenger.

Przepraszam, że tyle zadaje pytań, ale jestem zielona w tych sprawach.

qb3c9vvjxduoi7gs.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, no to szybko zleci i będziecie się cieszyć nowym wystrojem :) super!
    Jak ja się cieszę, że ja mam spokój z takimi rzeczami :) jedynie mogę się zająć pokoikiem małej :)
    W listopadzie jedziemy po mebelki pewnie :D

ej, mój mężuś mi oznajmił, że jutro jest premiera iwatcha i zamierza sobie kupić... to stwierdziłam, że moim prezentem na rocznicę dla niego, będzie to, że mu POZWOLĘ na kupno zegarka za 8 tys :D zgodził się

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andriel wrote:
    Pianistka, tzn. mąż głównie chce abym do stycznia była w Polsce a potem już powrót do Norwegii i tutaj będę rodzić :) Też wiąże się to z tym, że mąż autem pojedzie w grudniu do Polski a ja mam lecieć, bilety w grudniu są mega drogie, więc polecę w listopadzie i zostanę aż do stycznia. Wiem wiem, duuużo komplikowania.

Czyli jednak ubiegać się o sykepenger. 13tego idę do lekarza, więc będę prosiła o chorobowe. Mówił przez telefon, że nie powinno być problemu i, że się razem zastanowimy na ile mi da czy to 1,2 lub 3 miesiące.

A jeszcze pytanko, do jakich zasiłków mają przyszłe mamy a potem już mamy prawo? Nie rozróżniam engangsstønad od foreldrepenger.

Przepraszam, że tyle zadaje pytań, ale jestem zielona w tych sprawach.

foreldrepenger to macierzyńskie. masz do niego prawo jesli byłaś zatrudniona i/lub miałaś dochód od którego odprowadzany był podatek (sykepenger się liczy) przynajmniej 6 z 10 miesięcy poprzedzających okres urlopu macierzyńskiego...
    i obliczany jest na tej samej zasadzie co sykepenger. czyli macierzyński wyjdzie Ci podobnie lub troszkę mniej jak sykepenger.

engangsstonad to becikowe. jednorazowa zapomoga dla kobiet, którym nie przysługuje macierzyński. a więc jesli nie wypracowałaś sobie macierzyńskiego masz prawo do becikowego, pod warunkiem, że mieszkasz w Norwegii dłużej niż rok.

A na kiedy masz termin porodu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2015, 19:39

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • PaulaJ Koleżanka

Wysłany: 8 października 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Dzięki za powitanie.Ale tutaj jedziecie z tymi postami :D
    Krótko o sobie. Mieszkam w stolicy od 8 lat, to jest moja trzecia ciąża. Mam super córeczkę i aniołka w niebie. Aktualnie jestem w 14 tyg.
    Trochę już przeszłam ze służbą zdrowia, navem itd w pierwszej ciąży jak i rozczarowania w drugiej, także jak będę coś wiedziała na dany temat to chętnie napiszę. Pracuję sobie na 40% i jest mi z tym dobrze :)

Co do wyjazdu do PL na zwolnieniu lekarskim oczywiście jest to zabronione, ale doóki się "nie zdradzisz" np użyciem karty kredytowej czy logowaniem w banku małoprawdopodobne,że ktos to wykryje. Ja na zwolnieniu wylądowałam w szpitalu w PL i jakoś przeszło.Co prawda okazałam się ubezpieczeniem z Norwegii męża, nie swoim.

f2w33e3klcs8zquf.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę tylko jedną rzecz zauważyć...
    jesli ciąża jest zagrożona, to bardziej bezpieczne będzie pozostanie tutaj i poddanie się norweskim lekarzom niż podróże...
    Ja miałam kupione bilety za granicę i zarówno lekarka rodzinna, ginekolog i położna powiedzieli kategoryczne "NIE"... kazali mi siedzieć na zadzie do końca ciąży... żeby nie ryzykować...
    I faktycznie... zestresowałam się - krwawiłam... po podróży pociągiem - krwawiłam... po cięższym dniu w pracy - krwawiłam... dlatego poszłam na zwolnienie

Paula, (imienniczko swoją drogą ;) ) ustaw sobie suwaczek abyśmy wiedziały jak u Ciebie idzie :) ile lat ma Twoja córeczka? Jak się nazywa? :)
    co do sykepenger to tak jak mówisz, dopóki się nie zdradzisz, to MOŻE się udać... ale to duże ryzyko... a utratą sykepenger można sobie załatwić utratę foreldrepenger...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • PaulaJ Koleżanka

Wysłany: 8 października 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie musze ogarnąć ten suwaczek :)
    Martynka ma 5 lat i sie już nie może doczekać rodzeństwa. Docelowo marzą jej się bliźniaki,ale będzie jedno i mam nadzieję,że za 3 tyg sie dowiem jaka płęć.

Tak dokładnie, to duże ryzyko. W zagrożonej ciąży też darowałabym sobie podróże, dzięki Bogu do tej pory jest ok i nie ma przeciwskazań. Po proronieniu mam schizę na puncie plamień, także krwawienie to już pewny zawał u mnie :)

f2w33e3klcs8zquf.png
  • Andriel Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam termin na 19 marca :) Dziękuje bardzo za pomoc. Każda dziewczyna która się zna na tych prawach i zasadach jest mile widziana do wypowiedzenia się.

Głupio się w sumie przyznać, że ja w Norwegii mieszkałam 11 lat, po czym wyjechałam do Polski na studia i wróciłam z powrotem w 2013 razem z mężem. Niestety na sprawach oraz prawach takich jak te które mnie teraz dotyczą się nie znam :/

PaulaJ: Jest takie coś jak "Søknad om å beholde sykepenger under opphold i utlandet" czyli można złożyć podanie o zachowanie sykepenger za granicą. Teraz jak byłam w Polsce na polskim zwolnieniu lekarskim uznali mi to, ale żądali, że na dłuższą metę muszę mieć zwolnienie lekarskie z Norwegii. Więc mój plan jest taki aby dostać norweskie zwolnienie lekarskie, zgłosić to do NAVu i jechać do Polski.

qb3c9vvjxduoi7gs.png
‹‹ 258 259 260 261 262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ