X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie:-) przec nedpress ;-) co do sykepenger to mozna zachowac kase z navu wyjezdzajac za granice tylko wtedy fastlege musi dac wam pozwolenie pisemne wypelnia wniosek tylko nie pamietam jak sie nazywa i wtedy mozna jechac ;-) ja latalam i nic mi lekarz nie wypelnial tylko nie uzywalam swojej karty bankomatowej ;-) co do Karoli to na fb cisza wydaje mi sie, ze juz jest po wszystkim i tuli swoja mala uparciuszke ;-) Annggela ale Ci zazdroszcze, ze tulisz malego pewnie juz w domku jestescie razem? Ja jeszcze 5tyg musze czekac, a czas tak mi sie dluzy :-(

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • annggela Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jestesmy od srody w domku ;) pierwsza doba byla ok ale w drugiej zaczela sie masakra, nie miglam karmic przez poranione sutki, krew mi z nich leciala, okazalo sie ( podejrzewalam to, ze malemu trzeba podciac wiezadelko bo nie moze jezyczkiem operowac wiec sciagalam pokarm i karmilam butelka, polozne mi odradzaly bo moze maly pozniec cyca nie chciec. I tak sie stalo maly cyca nie chcial, to ja w ryk, ze zla matka jestem do tego 3 h po powrocie do domu dostalam nawalu mleka, moje piersi sa mega twarde i wygladaja jak silikony! Cala srode az do czwartku do rana wstawalam co 3 h na sciaganie pokarmu , ale karmimy piersiaaa ! Zlapalam za kapturki i udalo sie , ale musze kupic o rozmiar wieksze. Teraz maly je co 2 lub 3 h dwa cycki zmieniamy pieluche i lulu ;) jest cudowny, pieknie sie usmiecha nieswiadomie ale jednak <3 maz mi duzo pomaga, dumny tatus ;) wpatrujemy sie w niego jak w obraźek. Jedno mnie martwi, strzyka mu w kolanku, czulam to jeszcze jak w brzuszku byl, w szpitalu go sprawdzali i nic nie zauwazyli, zapytam sie polozej za dwa tyg.

Kitaja zleca szybko ;) dluzy sie czas ale zaraz sie obejrzysz a tu tydzien do porodu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 07:30

Giannaa, Kitaja lubią tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie tak jak Kitaja pisala cisza moze oznaczac tylko jedno, ze juz jest po wszystkim i juz coreczka tuli sie do mamusi napewno odpoczywaja ;)

Kitaja lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela a jak w szpitalu? zadowolona jesteś z położnych? Jak oceniasz opiekę przy porodzie?

Macie dziewczynki racje, brak informacji może znaczyć, że mała jest już z rodzicami :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)

Annggela super, że się odezwałaś...wciskaj Dorianka od cioci ;-)

Lece do szpitala na konsultacje...za cholerę nie wiem po co ona bo mogli mi sms em wiadomość wysłać czy wyniki ok i czy mam pozostać przy obecnej dawce leków. A taka cały dzień w biegu i stres czy zdążę wrócić do domu przed młodym.

Miłego dnia ;-)

annggela lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela az mi sie łezka zakręciła jak cie czytałam. Fajnie, ze wszystko ok i mały ssie pierś.

Mysle, ze Carolline juz ma swają królewnę przy sobie :)

Ja jestem po wizycie u poloznej. Zbadała serduszko, położenie maluszka (leży w poprzek), poziom hemoglobiny. Brzucho rośnie, ale stwierdziła ze nie mam dużego jak na 28 tydz. Dostałam tez to zaświadczenie do Navu także bede ogarniać podanie o macierzyński

annggela lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, powodzenia

Cynnia, super że wszystko dobrze :) jak załatwisz macierzyński to weź mi powiedz jak to się odbywa itd bo i mnie to niedługo czeka :)
    przez internet to się załatwia? osobiście w NAVie czy jak? co jeszcze potrzebne?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna przez neta, drukniij sobie formularz to wszystko bedziesz wiedziała. Nazywa sie NAV 14-05.09. Jeszcze potrzebny inntektopplysningskjema. Ale jak ogarnę to napisze oczywiscie

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomość od Carolline:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/32fabc646cc6.jpg

Cześć cioteczki forumowe jestem Sara Aurora i mama Carolline urodziła mnie dzis przez cesarkę o 3.07. Miałam 50 cm i 3925 gr.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 10:06

Kitaja, annggela, Miuu, Giannaa, Meggi77 lubią tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejciu, jaka słodka królewna :* Chyba troche zszokowana, ze wyszła w końcu. A tak dobrze było w brzuszku mamusi :)

Gratulacje dla Carolline

zem3sg18fbglipi0.png
  • kafabi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje jeszcze raz !!! Nie mige sie napatrzec na ta Twoja kruszynke <3

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Cynnia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, cesarkę ? :O

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline jeszcze raz ogromne gratulacje!!! Odpoczywajcie :) Czekamy na Ciebie Kochana jak dojdziesz do siebie :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline!!! Gratulacje! <3 jest cudowna :)

Napisz nam jak zbierzesz siły jak to się stało, że skończyło się cesarką?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, ale ja jednego nie ogarniam. mój mąż musi składać oddzielny wniosek żeby dostać swoje 14 tygodni?
    Czy ja składam wniosek i to wszystko?
    Jeśli wybiorę 52 tygodnie to jest 52 dla mnie + 14 dla męża? czy 52 do podziału?
    Nie ogarniam tego dzielenia się :p

kafabi lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe Dziewczyny na forum :) Super, że nie zostanę sama na końcówce :) Ja będę się musiała ograniczyć na trochę, bo w ciągu tygodnia wykorzystalam już 60% limitu z telefonu, a nowy dopiero od 26.10 :(
    Giannaa ppowodzenia na wizycie. Mam nadzieję, że ciagaja Cię jednak bez powodu ;)
    Annggela wstaw jeszcze jakieś zdjęcia przystojniaka <3

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoj maz sklada osobno jesli bierze tylko swoja czesc a nie jeśli bedziecie dzielic sie fellesperiode ;) mi konczy sie urlop macierzynski 19 pazdziernika a maz skladal wniosek pod koniec sierpnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 10:25

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego tez nie ogarniam, ale my nie bedziemy sie dzielić. Ja biorę całe 59 tyg. Co do tych dwóch dla męża to tez nie wiem :(

Kafabi moze odpowiedz bo juz przez to przechodziłaś

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Teoj maz sklada osobno jesli bierze tylko swoja czesc a nie jeśli bedziecie dzielic sie fellesperiode ;) mi konczy sie urlop macierzynski 19 pazdziernika a maz skladal wniosek pod koniec sierpnia :)

O.o no że o co chodzi? :D wybacz, ale ja nie ogarniam tego...
    Plan jest taki, że ja od porodu idę na macierzyński na te 80% czyli 52 czy tam 59 tygodni... a Dawid będzie brał swoje 14 tygodni kiedy ja wrócę do pracy... i tyle...

A jak się domyślam, fellesperiode czyli te 52 tygodni możemy zrobić tak by np oboje mieć po ok 26 lub 30?
    To ja tak nie chcę :)

Chcę ja wykorzystać wszystko co mogę a Dawid swoje minimum, 14 tygodni...

To on teraz nie musi składać wniosku? dopiero pod koniec kiedy ja będę kończyła?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 10:32

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam na 100% (zrobilam bład, ale czlowiek po czasie zrozumial ) a więc tak :

Jeśli bierzecie 100% jest całość 49tyg.
    Przed porodem 3 tyg
    Mama 10 tyg
    Tata 10 tyg
    wspolny 26 tyg(bierze mama albo tata albo pol na pol)

Ja wzielam swoje 10 najpierw pozniej 26 wspolnego , bo mąż nie chciał i wezmie tylko te swoje 10 tygodni :) Jak ja wróce do pracy :)

Tak PIanistka teraz nie musi składać dopiero przy końcu twojego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 10:47

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
‹‹ 260 261 262 263 264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ