Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Tego tez nie ogarniam, ale my nie bedziemy sie dzielić. Ja biorę całe 59 tyg. Co do tych dwóch dla męża to tez nie wiem :(

Kafabi moze odpowiedz bo juz przez to przechodziłaś

Nie mozesz wziasc cale 59, 10 tyg albo 14 są tylko dla ojca i nie masz prawa do tego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 10:49

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline super, gratulacje !! Mała trochę zdziwiona, że tak zdjęcia od razu jej robią :) Odpoczywaj, ale jak będziesz miała ochotę i chwilkę wytchnienia to napisz co i jak.

Ja też nie ogarniam tego dzielenia, ale nasz znajomy norweg będzie brał teraz permisjon, więc powiem mojemu, żeby się go wypytał co i jak :)

Zgaga do 2 w nocy !!! Później mój zaczął chrapać, drapać się i nie wiem co jeszcze także nie spałam do 3 ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, no to teraz mnie zaskoczyłaś.

A co z tymi dwoma które nalezą sie ojcu po urodzeniu dziecka?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, te 2 tygodnie co się należą ojcu po urodzeniu, to nie ma nic wspólnego z NAVem i macierzyńskim... po prostu to jest urlop. tak samo jak wakacyjny. w roku, w którym rodzi się dziecko, ojciec dostaje 2 tygodnie urlopu ekstra. a czy jest płatny to zależy od firmy... :)
    My już ten temat ogarnialiśmy bo nie mam nikogo do pomocy i mąż musi zostac ze mną po porodzie choć te 2 tygodnie...
    I zarówno koledzy jak i szef męża powiedział ze to jest po prostu 2 tygodnie dodatkowego urlopu z okazji urodzenia dziecka... akurat u męża wyjdzie to płatne bo ma stałą stawkę miesięczną :)

Kafabi, czyli w sumie jak będę brała 80% to mam 59 tygodni, pierwsze 3 biorę ja przed terminem to zostaje 56... potem biorę swoje 14 tygodni i zostaje 42... z czego wspólnych jest 28... które de facto wykorzystam ja i dla męża zostanie na koniec 14... przy czym on składa wniosek pod koniec mojego urlopu?
    dobrze zrozumiałam?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 11:03

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka bardzo dobrze zrozumialas ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No teraz to i ja zrozumiałam :) dzieki dziewczyny

zem3sg18fbglipi0.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do urlopu 2 tyg po porodzie to zalezy od pracodawcy :) U nas tez bylo platne ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze jedno... 59 tygodni w sumie - 14 tygodnie męża = 45 dla mnie...
    jak składam wniosek to składam od razu o 59 czy o te 45?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam masz rubryczke 80% albo 100% czyli rozumiem ze masz tylko wybór 59 albo 49

Pianistka lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Kafabi... w przyszłym roku jeśli zacznę urlop 3 tygodnie przed terminem do skończę go ok 27 listopada....
    Czy w takim układzie, przysługuje mi dodatkowo urlop taki wakacyjny? Czyli mogę sobie wziąć "wakacje" przez pierwsze 2 tygodnie grudnia tak by do pracy wrócić po nowym roku?
    Chociaż w sumie i tak zamierzam zmienić pracę, więc pewnie pojde do nowej od 2017 a przez grudzień będę bezrobotna :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Tam masz rubryczke 80% albo 100% czyli rozumiem ze masz tylko wybór 59 albo 49

to ułatwia sprawę :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Pianistka ja wlasnie 19 koncze urlop macierzynski i wykorzystuje 5 tyg ferii, ktore mi sie naleza, a pozniej maz bierze swoje 10 tyg ;) tym samym wydluzymy czas aby poslac Olivie do dagmamma :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpital super, opieka tez tyle, ze ja bylam na pierwszym pietrze bo bralam znieczulenie, bez znieczulenia rodzisz na 7 pietrze i masz do wyboru wanne i gaz. Rozmawialam z pielegniarka polka ktora tu pracowala i mowila ze na 1 pietrze jest lepsza opieka bo tam jest chyba patologia a na gorze porody bez komplikacji. Tak czy siak moge sie wypowiedziec o opiece na dole na gorze spedzilam 10 min drac sie o znieczulenie. Babki mi mowily ze nie dziwia sie bo szyjka sie rozwierala w expresowym tempie.

Jak z aparatu zgram zdjecia to id razu wrzuce.

Caroline gratulacje !!! Spora kluseczka, piekna !!

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to fajnie! :) to ja tak własnie zrobię aby przeciągnąć to sobie do końca roku :) a potem Dawid do końca marca weźmie...
    fajnie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annggela wrote:
    Szpital super, opieka tez tyle, ze ja bylam na pierwszym pietrze bo bralam znieczulenie, bez znieczulenia rodzisz na 7 pietrze i masz do wyboru wanne i gaz. Rozmawialam z pielegniarka polka ktora tu pracowala i mowila ze na 1 pietrze jest lepsza opieka bo tam jest chyba patologia a na gorze porody bez komplikacji. Tak czy siak moge sie wypowiedziec o opiece na dole na gorze spedzilam 10 min drac sie o znieczulenie. Babki mi mowily ze nie dziwia sie bo szyjka sie rozwierala w expresowym tempie.

Jak z aparatu zgram zdjecia to id razu wrzuce.

Caroline gratulacje !!! Spora kluseczka, piekna !!

No mnie czeka 7 piętro... chyba że niespodziewanie wyjdzie inaczej i będzie cesarka ale wątpię...
    No zobaczymy :)
    A mocno popękałaś? jak szycie itd? to mnie chyba najmocniej przeraża

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline serdeczne gratulacje. Śliczna córeczka !

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • annggela Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niedziele mamy sesje noworodkowa, pochwale sie zdjeciami <3
    Nie wiem ile szwow tam jest ale troche popekalam, wydaje mi sie ze powinnam miec jeszcze jeden szew, ale przed wyjsciem mnie sprawdzaly i mowily, ze wszystko pieknie sie goi. Boli, czasem siegam po tabl przeciwbolowe gdy za duzo sie ruszam.
    Zajrzalam w lusterko i widzialam, ze w srodku jest kilka szwow, mowila lekarka ze miesnie zszywa :/ samo szycie bezbolesne bo Cie znieczulaja.

Nie czulam pekniecia ale bol okrutny :/ najlepsze jak wyszedl, ulga i zero bolu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 12:10

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co, ja się na prawdę nie boję bólu bo byłam szyta i bez znieczulenia... co prawda nie tam ale...

tylko fakt, że już po powrocie do domu nie będę mogła usiąść, załatwić się, chodzić... ze to tam się rozwali wszystko :/
    pomijając fakt, że mi się wszystko goi cholernie długo.. byle skaleczenie to jest rana 2 tygodnie :/

przeraża mnie to popękanie i to jedyny powód dla którego boję się porodu... nie boję się bólu...
    fakt, nigdy nie rodziłam ale ja lubię ból... jest swojego rodzaju testem ile jesteśmy w stanie znieść...
    mam troche masochistyczne zapędy ale dopóki nic mi ciała nie rozrywa to jest ok :o

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie pytanko... jak myślicie? czy pozwoliliby do porodu przynieść płytę lub pendrive'a i włączyc swoją muzykę?
    Można rodzić przy muzyce?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślisz ze jak bedziesz słuchała heavy metallu szybciej pójdzie? Żarcik :)

Giannaa lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ