X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Tego tez nie ogarniam, ale my nie bedziemy sie dzielić. Ja biorę całe 59 tyg. Co do tych dwóch dla męża to tez nie wiem :(

Kafabi moze odpowiedz bo juz przez to przechodziłaś

Nie mozesz wziasc cale 59, 10 tyg albo 14 są tylko dla ojca i nie masz prawa do tego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 10:49

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline super, gratulacje !! Mała trochę zdziwiona, że tak zdjęcia od razu jej robią :) Odpoczywaj, ale jak będziesz miała ochotę i chwilkę wytchnienia to napisz co i jak.

Ja też nie ogarniam tego dzielenia, ale nasz znajomy norweg będzie brał teraz permisjon, więc powiem mojemu, żeby się go wypytał co i jak :)

Zgaga do 2 w nocy !!! Później mój zaczął chrapać, drapać się i nie wiem co jeszcze także nie spałam do 3 ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, no to teraz mnie zaskoczyłaś.

A co z tymi dwoma które nalezą sie ojcu po urodzeniu dziecka?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, te 2 tygodnie co się należą ojcu po urodzeniu, to nie ma nic wspólnego z NAVem i macierzyńskim... po prostu to jest urlop. tak samo jak wakacyjny. w roku, w którym rodzi się dziecko, ojciec dostaje 2 tygodnie urlopu ekstra. a czy jest płatny to zależy od firmy... :)
    My już ten temat ogarnialiśmy bo nie mam nikogo do pomocy i mąż musi zostac ze mną po porodzie choć te 2 tygodnie...
    I zarówno koledzy jak i szef męża powiedział ze to jest po prostu 2 tygodnie dodatkowego urlopu z okazji urodzenia dziecka... akurat u męża wyjdzie to płatne bo ma stałą stawkę miesięczną :)

Kafabi, czyli w sumie jak będę brała 80% to mam 59 tygodni, pierwsze 3 biorę ja przed terminem to zostaje 56... potem biorę swoje 14 tygodni i zostaje 42... z czego wspólnych jest 28... które de facto wykorzystam ja i dla męża zostanie na koniec 14... przy czym on składa wniosek pod koniec mojego urlopu?
    dobrze zrozumiałam?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 11:03

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka bardzo dobrze zrozumialas ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No teraz to i ja zrozumiałam :) dzieki dziewczyny

zem3sg18fbglipi0.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do urlopu 2 tyg po porodzie to zalezy od pracodawcy :) U nas tez bylo platne ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze jedno... 59 tygodni w sumie - 14 tygodnie męża = 45 dla mnie...
    jak składam wniosek to składam od razu o 59 czy o te 45?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam masz rubryczke 80% albo 100% czyli rozumiem ze masz tylko wybór 59 albo 49

Pianistka lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Kafabi... w przyszłym roku jeśli zacznę urlop 3 tygodnie przed terminem do skończę go ok 27 listopada....
    Czy w takim układzie, przysługuje mi dodatkowo urlop taki wakacyjny? Czyli mogę sobie wziąć "wakacje" przez pierwsze 2 tygodnie grudnia tak by do pracy wrócić po nowym roku?
    Chociaż w sumie i tak zamierzam zmienić pracę, więc pewnie pojde do nowej od 2017 a przez grudzień będę bezrobotna :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Tam masz rubryczke 80% albo 100% czyli rozumiem ze masz tylko wybór 59 albo 49

to ułatwia sprawę :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Pianistka ja wlasnie 19 koncze urlop macierzynski i wykorzystuje 5 tyg ferii, ktore mi sie naleza, a pozniej maz bierze swoje 10 tyg ;) tym samym wydluzymy czas aby poslac Olivie do dagmamma :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpital super, opieka tez tyle, ze ja bylam na pierwszym pietrze bo bralam znieczulenie, bez znieczulenia rodzisz na 7 pietrze i masz do wyboru wanne i gaz. Rozmawialam z pielegniarka polka ktora tu pracowala i mowila ze na 1 pietrze jest lepsza opieka bo tam jest chyba patologia a na gorze porody bez komplikacji. Tak czy siak moge sie wypowiedziec o opiece na dole na gorze spedzilam 10 min drac sie o znieczulenie. Babki mi mowily ze nie dziwia sie bo szyjka sie rozwierala w expresowym tempie.

Jak z aparatu zgram zdjecia to id razu wrzuce.

Caroline gratulacje !!! Spora kluseczka, piekna !!

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to fajnie! :) to ja tak własnie zrobię aby przeciągnąć to sobie do końca roku :) a potem Dawid do końca marca weźmie...
    fajnie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annggela wrote:
    Szpital super, opieka tez tyle, ze ja bylam na pierwszym pietrze bo bralam znieczulenie, bez znieczulenia rodzisz na 7 pietrze i masz do wyboru wanne i gaz. Rozmawialam z pielegniarka polka ktora tu pracowala i mowila ze na 1 pietrze jest lepsza opieka bo tam jest chyba patologia a na gorze porody bez komplikacji. Tak czy siak moge sie wypowiedziec o opiece na dole na gorze spedzilam 10 min drac sie o znieczulenie. Babki mi mowily ze nie dziwia sie bo szyjka sie rozwierala w expresowym tempie.

Jak z aparatu zgram zdjecia to id razu wrzuce.

Caroline gratulacje !!! Spora kluseczka, piekna !!

No mnie czeka 7 piętro... chyba że niespodziewanie wyjdzie inaczej i będzie cesarka ale wątpię...
    No zobaczymy :)
    A mocno popękałaś? jak szycie itd? to mnie chyba najmocniej przeraża

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline serdeczne gratulacje. Śliczna córeczka !

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • annggela Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niedziele mamy sesje noworodkowa, pochwale sie zdjeciami <3
    Nie wiem ile szwow tam jest ale troche popekalam, wydaje mi sie ze powinnam miec jeszcze jeden szew, ale przed wyjsciem mnie sprawdzaly i mowily, ze wszystko pieknie sie goi. Boli, czasem siegam po tabl przeciwbolowe gdy za duzo sie ruszam.
    Zajrzalam w lusterko i widzialam, ze w srodku jest kilka szwow, mowila lekarka ze miesnie zszywa :/ samo szycie bezbolesne bo Cie znieczulaja.

Nie czulam pekniecia ale bol okrutny :/ najlepsze jak wyszedl, ulga i zero bolu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 12:10

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co, ja się na prawdę nie boję bólu bo byłam szyta i bez znieczulenia... co prawda nie tam ale...

tylko fakt, że już po powrocie do domu nie będę mogła usiąść, załatwić się, chodzić... ze to tam się rozwali wszystko :/
    pomijając fakt, że mi się wszystko goi cholernie długo.. byle skaleczenie to jest rana 2 tygodnie :/

przeraża mnie to popękanie i to jedyny powód dla którego boję się porodu... nie boję się bólu...
    fakt, nigdy nie rodziłam ale ja lubię ból... jest swojego rodzaju testem ile jesteśmy w stanie znieść...
    mam troche masochistyczne zapędy ale dopóki nic mi ciała nie rozrywa to jest ok :o

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie pytanko... jak myślicie? czy pozwoliliby do porodu przynieść płytę lub pendrive'a i włączyc swoją muzykę?
    Można rodzić przy muzyce?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślisz ze jak bedziesz słuchała heavy metallu szybciej pójdzie? Żarcik :)

Giannaa lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ